IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Нов данък - облагане на печалбата от борсата

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Тези апорти и вноски не ми изглеждат добро решение, защото това влиза в основния (регистрирания) капитал на фирмата. Ако после искаш да си изтеглиш някакви пари отиваш към намаляне на капитала и пр. дандании.
    Мисля че е по-тарикатско да си регистрирам ЕООД с 1-2 000 лв. капитал (да отбележим и че тия пари се внасят в набирателна сметка и стоят блокирани там известно време) и след това по документи да му отпускам заеми с които то да ми купува пакетите акции.
    Заема ще е с дата Т+2 (сетълмента на сделките), в същия ден ФЛ ще вземе пари, ще ги даде на заем на ЕООД и то ще си плати с тях. Една част от сделките ще ги мина на ОТС, друга на нормален пазар до края на годината, според това как ми е данъчно изгодно
    А с ИП-то си ще уговоря ниски комисионни по тия прехвърлящи сделки... ще ми свършат услуга.
    Добрият, стар Батя

    Коментар


    • Всичките тези глупости с данъците ми говорят едно нещо. Тъй като реално, кой знае какви пари е ясно, че няма да влезнат в хазната, а Бойко Борисов едва ли е толкова тъп да си прави предизборно харакири си мисля следното:
      Барозо и Вашингтон са му резнали мераците за втори мандат, първият заради Кунева, а вторите заради неприемливо минало. С оглед на това започва клатене на държавата и залагане на подводни камъни за следващото правителство или създаване на възможности за заличаване на огромни фирмени дългове, което става по един единствен начин. С оглед на това, не гледайте данъците, а следете какво ще ни бъде пробутано покрай тях!

      Коментар


      • Първоначално изпратено от BOBAN1 Разгледай мнение
        Има логика.....Не знам дали обаче към ЕООД ще стане ...от физ.лице към ЕООДна същото лице.Иначе мисля че в ООД ще стане.Ако единият е с 99% примерно влиза с портфейла по текущи цени....другият влиза с пари ,но те на практика са 99пъти по-малко от стойността на портфейла.....май така ще стане
        ЕООД и ООД се регулират по един и същи начин, спорез мен и двата варианте имат и нюанси на плюсове и минуси.... интересното по-долу в указанието е отпадането на задължението за деклариране на вноските на по чл.134, ал.1 от ФЛ в ГДД, демек това не са заеми, а всичко минава през сметка на собственика

        Коментар


        • Първоначално изпратено от vale1 Разгледай мнение
          А дали има начин портфейлите да се прехвърлят от физ.лице към новосъздадено ЕООД на същото лице без сделки - нещо като апорт?
          Има логика.....Не знам дали обаче към ЕООД ще стане ...от физ.лице към ЕООДна същото лице.Иначе мисля че в ООД ще стане.Ако единият е с 99% примерно влиза с портфейла по текущи цени....другият влиза с пари ,но те на практика са 99пъти по-малко от стойността на портфейла.....май така ще стане

          Коментар


          • А дали има начин портфейлите да се прехвърлят от физ.лице към новосъздадено ЕООД на същото лице без сделки - нещо като апорт?

            Коментар


            • Всичко е схеми и винаги могат да се измислят такива. Според мен, ако сложат данък върху сделките на борсата, но той не се промени и остане 10% и ако насреща приспаднат и разсрочат поне за 5 години загубите, това ще има по-скоро положителен ефект за борсата.
              Няма да има нужда и от еквилибристики

              Коментар


              • ООД-то отчита лихвен разход при начисляването му, докато ФЛ има доход при получаването му, ако договора за заем не предвижда лихвено плащане в данъчния период, а в най нарая.......

                Един полезен линк
                http://portal.nap.bg/document?id=2484

                Коментар


                • Първоначално изпратено от Alonso Разгледай мнение
                  Ако въведат този данък и минем на ЕООД, ще се получи така че ще прелеем портфейлите си във фирми, като ще финансираме тези фирми със заеми. Това означава ли според вас, че ще си спестяваме данък дивидент? Тоест няма да ни удържат данъка при източника а после няма да се налага да го плащаме, понеже вместо да си разпределяме дивиденти на ФЛ ще си връщаме заемите. Така излиза че в краткосрочен аспект държавата няма да увеличи приходите си от този данък
                  Първите години ще получава данък печалба, но пък ще и се намалят приходите от данък дивидент
                  Да, така е. Това е една от допълнителните ползи да минем на ЕООД-та.
                  Има и още нещо - може ЕООД-то да ти праща лихва върху заема. Ти ще платиш като ФЛ 10% данък върху тази лихва, но пък ЕООД-то ти с разхода за лихва ще си намали облагаемата печалба и пак ще си на 0, но ще спечелиш от това че си теглиш пари от ЕООД-то без да плащаш 5% данък дивидент
                  Както колега беше писал, зорлем ще ни направят схемаджии и нас
                  Добрият, стар Батя

                  Коментар


                  • Ако въведат този данък и минем на ЕООД, ще се получи така че ще прелеем портфейлите си във фирми, като ще финансираме тези фирми със заеми. Това означава ли според вас, че ще си спестяваме данък дивидент? Тоест няма да ни удържат данъка при източника а после няма да се налага да го плащаме, понеже вместо да си разпределяме дивиденти на ФЛ ще си връщаме заемите. Така излиза че в краткосрочен аспект държавата няма да увеличи приходите си от този данък
                    Първите години ще получава данък печалба, но пък ще и се намалят приходите от данък дивидент
                    Акъл ми дай, пари сам ще си спечеля.

                    Коментар


                    • С АСЕН ЯГОДИН, шеф на Българската банка за развитие, разговаря ЦВЕТЕЛИНА ЙОРДАНОВА

                      - Как ще се отрази на търговските банки въвеждането на данък върху лихвите по депозитите?

                      - Най-вероятно стабилността на системата няма да бъде засегната, ефектите ще са по-скоро по линия на допълнителни разходи на банките за администриране на мярката. Възможно е също да се забави за известно време започналият процес на плавно падане на лихвите по депозити, но и това не е толкова фатално. По мое мнение по-важен е въпросът как да бъде въведен комплексно този данък, така че да не провокира голямо “преливане” на ресурси от банкови депозити към други инструменти за спестяване.

                      http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1591687

                      Председателят на СД на БФБ, явно подкрепя въвеждането на новия данък за облагане на печалбите от БФБ, за "да не провокира голямо “преливане” на ресурси от банкови депозити към други инструменти за спестяване".

                      Коментар


                      • Абе, много бързо се предадохте и клекнахте. За това всеки иска да ни гъзи, щото никой не протестира.
                        От къде на къде, ще ни принуждават да откриваме фирми и да търгуваме през тях. Аз съм избрал да търгувам на БФБ като физическо лице и искам равнопоставено да продължавам да търгувам като такова.

                        Понеже Дянков каза, че блъфира, "за да види какво ще изскочи насреща"
                        Ето какво изскача:
                        – Облагането на БФБ би донесло само вреди и никакви ползи, а причиняването на вреди си е чиста простотия!
                        Това е лично мнение и не е препоръка за покупка или продажба на акции

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от Спекулант Разгледай мнение
                          Ооо, не, така се прецакваш. После ЕООД-то ще плаща данък на разликата между продажната и цената на придобиване (ниската от ОТС).
                          Напротив цената трябва да е височка, но пък и да е под твоята покупна като ФЛ, защото ако на ОТС продадеш с печалба ще дължиш данък още сега, според стария закон.
                          Бобан, това за ООД-то с 1% на жена ми е идея, но не знам дали няма да се вкарам в други бумащини, да трябват събрания и пр. глупости щото вече не съм едноличен собственик.
                          Така е Батя...трябва да се пускат документи за събрания ,за решения.....ама са формалност.Има ги всички бланки в нета....Аз между другото регистрирвам вече такова ООД ...с жена ми....ама и дадох 3%....То и за друго ще ми трябва де.
                          Тоя ДянкОФФФ ни направи на маймуни.Да седна да мисля щуротии...вместо да си гледа човек работата.
                          Но като цяло идеята си е добра...на практика обхващаш 5г за да варираш с данъците,пък ако излезеш на печалба повече....може и колица да вземеш,бензин да изписваш.....пътни листи....софри,тиймбилдинги....абе всичко дето иначе го правех като физ.лице без да плащам данък на печалбите си....сега ще го правя само,че чрез фирмата.....ама на ДянкООООФ пак по-малко ще дам..

                          Само да има печалби де

                          Коментар


                          • Що никой не коментира кво е борсата?
                            Дали не беше "пазар" - място за "обмяна" на капитали?
                            Не беше ли печалбата за един - загуба за друг?
                            /Дивидента се облага, печалбата на компаниите-емитенти също./
                            Тогава за каква печалба/загуба на БФБ говорим-че да я обложим?
                            Облагаме нищото?

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от prodigal Разгледай мнение
                              ........
                              А, ако решим че печалбите ни заслужават избягване на данъци - не ЕООД/ООД и т.н ще направим, а ако трябва и ще купим такова, без дългове ама и с много загуби, такива доста се намират в днешно време.
                              .......
                              Това е доста добра идея. Но май ще е доста тръдно да се намери такова дето хем да няма дългове, хем да има яки загуби последните години. Те двете неща си вървят ръка за ръка
                              Добрият, стар Батя

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от НАИВHИК Разгледай мнение
                                Извънборсово на ниска цена Като Цветелинка Бориславова
                                Ооо, не, така се прецакваш. После ЕООД-то ще плаща данък на разликата между продажната и цената на придобиване (ниската от ОТС).
                                Напротив цената трябва да е височка, но пък и да е под твоята покупна като ФЛ, защото ако на ОТС продадеш с печалба ще дължиш данък още сега, според стария закон.
                                Бобан, това за ООД-то с 1% на жена ми е идея, но не знам дали няма да се вкарам в други бумащини, да трябват събрания и пр. глупости щото вече не съм едноличен собственик.
                                Добрият, стар Батя

                                Коментар

                                Working...
                                X