IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Нов данък - облагане на печалбата от борсата

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • То печалби да има, данъка ще го плащам с удоволствие!

    Коментар


    • Съгласно сега действащия ЗАКОН ЗА ДАНЪЦИТЕ ВЪРХУ ДОХОДИТЕ НА ФИЗИЧЕСКИТЕ ЛИЦА облагаеми сделки са:

      Продажба или замяна на акции, дялове, компесаторни инструменти, инвестиционни бонове и други финансови активи на непублични дружества.
      Облагаеми са и доходите от лихвите, отстъпките, както и нелихвения доход по сделки с чуждестранни облигации, както и сделки с акции на публични дружества, извършени на чуждестранен пазар.

      В чл.13 ал.1 т.3 като необлагаеми са посочени:

      (изм. - ДВ, бр. 106 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г.) "Разпореждане с финансови инструменти" за целите на чл. 13, ал. 1, т. 3 са сделките:
      а) с дялове на колективни инвестиционни схеми, акции и права, извършени на регулиран пазар по смисъла на чл. 73 от Закона за пазарите на финансови инструменти; права за целите на изречение първо са ценните книжа, даващи право за записване на определен брой акции във връзка с взето решение за увеличаване на капитала;
      б) сключени при условията и по реда на обратно изкупуване от колективни инвестиционни схеми, допуснати за публично предлагане в страната или в друга държава - членка на Европейския съюз, или в държава - страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство;
      в) сключени при условията и по реда на търгово предлагане по глава единадесета, раздел II от Закона за публичното предлагане на ценни книжа, или аналогични по вид сделки в друга държава - членка на Европейския съюз, или в държава - страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство.

      Ако решат да облагат доходите от сделки с акции и на регулирани пазари просто отменят чл.13 ал.1 т.3 и влиза в сила общия ред уреден в същия закон:

      В член 33 и следващите от закона е даден механизъма за изчисляване на данъчната уснова и различни хипотези. Поствам част защото е много дълго:

      Чл. 33. (3) Облагаемият доход от продажба или замяна на акции, дялове, компенсаторни инструменти, инвестиционни бонове и други финансови активи, както и от търговия с чуждестранна валута е сумата от реализираните през годината печалби, определени за всяка конкретна сделка, намалена със сумата от реализираните през годината загуби, определени за всяка конкретна сделка.
      (4) Реализираната печалба/загуба по ал. 3 за всяка сделка се определя, като продажната цена се намалява с цената на придобиване на финансовия актив. Когато финансови активи от един вид, издадени от едно лице, са с различни цени на придобиване и впоследствие се продава част от тях и не може да бъде доказано коя част се продава, цената на придобиване на всеки един от тях е средно претеглената цена, определена въз основа на цената на придобиване на държаните към датата на продажбата финансови активи от същия вид и издател.
      (5) Продажната цена включва всичко придобито от лицето във връзка с продажбата/замяната, включително възнаграждение, различно от пари.
      Не спори с простак.... Ще те свали на неговото ниво и ще те бие с опит

      Коментар


      • Първоначално изпратено от kat123 Разгледай мнение

        4. Ако имаш купени N бр. акции през Cobos през 2006 г. в ИП "А", след това си ги прехвърлил при други инвестиционен посредник "Б", и ги продаваш същите тези акции през 2013 г. при ИП "Б" , защото ИП "А" е вече ликвидиран / няма го в правния свят/, как ще докажеш пред данъчните на каква цена си ги купил:
        1. Първо, защото ИП "А" не съществува и няма от къде да вземеш документи.
        2. Второ, документите за сделките се пазят от ИП само 5 години.

        И още, и още ....

        А ще има ли данък върху лихвите от ДЦК?
        Не бой се. В депозитара всичко го има. Кога си купил, кога си продал, през кой посредник, какво... само защо го няма.

        Коментар


        • Първоначално изпратено от Монти Разгледай мнение
          Да ,прав си трябва да го изучават в Карлуково , особенно неговите почитатели.......
          Спри да се правиш на шут ,че вече писна на всички...
          Знам ,че всяка глупост ти носи 5 лева ,но поне си трай....
          Как беше ,крушка 5 лева ,фарче 20 ,колан 50, пътен лист 100.. ...
          Да живеИ ДАЙ...
          Незнам как ги докарваш тези пари човече! На мен ми плащат за да не допускам антиправипелствени изказвания иначе глоба 10лв. на ден. Всеки месец съм назаде с около 300лв. Да почна да Ви отстрелвам ли не знам!!!!!!!!!!!!!

          Коментар


          • Първоначално изпратено от LANDLORD 31 Разгледай мнение
            Как мислите, време ли е да започна сондаж сред електронните меди в коита да популяризираме фин. мина ни като един Робин Худ или Арсен Люпен от западни епоси?
            Започваме да се нормализираме като държава и на мен като учител по литература ми хрумна, че това правителство заслужава повече от обикновено медийно внимание!
            То заслужава слава и отпечатък в световната литературна история. Дянков не е Балзак разбира се, но един съвременен творец като Морис Льоблян може би.....
            Да ,прав си трябва да го изучават в Карлуково , особенно неговите почитатели.......
            Спри да се правиш на шут ,че вече писна на всички...
            Знам ,че всяка глупост ти носи 5 лева ,но поне си трай....
            Как беше ,крушка 5 лева ,фарче 20 ,колан 50, пътен лист 100.. ...
            Да живеИ ДАЙ...

            Коментар


            • Как мислите, време ли е да започна сондаж сред електронните меди в коита да популяризираме фин. мина ни като един Робин Худ или Арсен Люпен от западни епоси?
              Започваме да се нормализираме като държава и на мен като учител по литература ми хрумна, че това правителство заслужава повече от обикновено медийно внимание!
              То заслужава слава и отпечатък в световната литературна история. Дянков не е Балзак разбира се, но един съвременен творец като Морис Льоблян може би.....

              Коментар


              • Първоначално изпратено от entusiast Разгледай мнение
                Тогава ще видите манипулации. На 31 12 индексите ще са с 15 /20 процента по ниски от на 03 01.
                Ха,викаш да си спретнем едно заговорче.....То и без туй почти всички,които търгуваме на БФБ се познаваме поименно,пърдон,поНиково......Последния борсов ден пускаме по всички позиции по десетина акцийки,с да кажем едно 80%надолу...,след това на първата сесия за Новата година мятаме пак по десетина акцийки с 500-600% нагоре и цяла година спокойно си въртим търговийката

                Коментар


                • Първоначално изпратено от tony1975 Разгледай мнение
                  Не разбира се - няма никакви въпросителни тук
                  Ако имаш апартамент и не го отдаваш под наем искаш ли от държавата пропуснати ползи - ами не, ако взимаш наем от друга страна(и го декларираш разбира се) си кихаш данъка!
                  Аз ако чаках на държавата пропуснати ползи за неотдадени от мен апартаменти, магазини, къщи докато текат многото ремонти и преустройства, да съм станал милионер!

                  Коментар


                  • Тогава ще видите манипулации. На 31 12 индексите ще са с 15 /20 процента по ниски от на 03 01.

                    Коментар


                    • Тони, олигофренът няма как да каже реално колко съм спечелил от акциите си, докато не съм ги спечелил наистина, т.е. докато не съм ги продал. По същата логика може да поиска да му платя и 8 Б данък за апартаментът си, щото вярно не съм го продал, но съм можел да го продам. Дори 12 Б ще ми поиска, щото, макар домът ми да струва макс 60 Б, теоретически би било възможно да го продам за 120 Б.
                      Апропо - аз дали пък не мога да съдя общината, задето домът ми се е обезценил, заради незаконните хъхряшки катуни и развъдници наоколо, които общинарите и пачаврата-кметка не желаят да премахнат ???? Нима не е факт, че общината реално ми е нанесла финансови загуби? Ако реша да сменя кварталът, защото ми е писнало от фъндъковите любимци, то аз ще трябва или да заменя сегашният си дом за доста по-малък илио яко да кихам допълнителни бимберици !!!

                      Бе това ГРОБ-аджия видиш ли го само, трябва да му пръснеш тимберицата - без да му се обясняваш - той си знае защо !!!
                      Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

                      Коментар


                      • Като имам загуби от борсата, държавата ще поеме ли 10% от загубите?

                        То голяма борса имаме щото, затова видяха стотинките тука и тях да ги вземат...

                        Аман от малоумно копиране на закони. Така било в Европа, така било в Америка. Като е така направете и борсата като NYSE и ми облагайте печалбата. Ама защо ли за такива работи не ви стига акъла, а само откъде да цоцате. Българска му работа... с нетърпение чакам момента, в който ще се изнеса от това скапано подобие на държава
                        Мнението има аналитичен характер и НЕ ПРЕДСТАВЛЯВА препоръка за ВЗИМАНЕ на инвестиционно решение!

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от polax Разгледай мнение
                          http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2012/...po_depozitite/

                          Това по темата с десятъка за лихвите, но след няколко дни може да се окаже, че вожда подкрепя и данъка върху печалбата от борсова търговия.
                          Ако към 31.12.14 си с по малка стойност на портфейла от 31.12.13, как ще ти обложат минусовата "печалба". Дали ще признаят загубата за разход и тн. въпроси много
                          Не разбира се - няма никакви въпросителни тук
                          Ако имаш апартамент и не го отдаваш под наем искаш ли от държавата пропуснати ползи - ами не, ако взимаш наем от друга страна(и го декларираш разбира се) си кихаш данъка!
                          Last edited by tony1975; 13.10.2012, 18:19.

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от tony1975 Разгледай мнение
                            Импе, не мисля че ще чакат да кешираш, за да те обложат. Мисля че ще бъде на принципа : на 01.01.2013г. имате в сметката акции на стойност 20 000лева, на 01.01.2014г. имате акции на ст-ст 30 000лева. От тях вадим получените(вече обложени дивиденти) и вноските за покупка на хартии през годината и останалите трябва да се декларират и да се плати в/у тях ДЕСЯТЪКА.

                            И въпреки че ДянкОФ казва че така затваря кръга на всички приходи като ги облага с този налог, нека не забравяме:
                            1. Рентата още не се облага!
                            2. ДПО и ЖЗ все още са данъчно облекчени!
                            3. Картофоподобния(както казва Импето) мълчи, както винаги изчаквателно и като види накъде духа вятъра - може да дойде изведнъж на бял кон и да ни спаси от лошия ДянкОФ(който едва ли говори без негово съгласие).

                            И аз се колебаех - ама наистина трябва да ги сменяме тия!

                            п.с. Ако ми пипнат и 6 000 в УПФ-то мамка им!
                            http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2012/...po_depozitite/

                            Това по темата с десятъка за лихвите, но след няколко дни може да се окаже, че вожда подкрепя и данъка върху печалбата от борсова търговия.
                            Ако към 31.12.14 си с по малка стойност на портфейла от 31.12.13, как ще ти обложат минусовата "печалба". Дали ще признаят загубата за разход и тн. въпроси много

                            Коментар


                            • Ето къде ще отиде данък печалба от борсата!
                              12,48 млн. лева ще платят българските данъкоплатци за чисто новите четири водометки, с които МВР се гласи да потушава бунтове през зимата. Разкритието направи за висш служител от жандармерията, под чието командване ще бъдат машините. Явно в ГЕРБ ги тресе страх от народната любов. Източник: радио К2 http://www.radiok2.bg/index.php?k2=1.1519
                              Last edited by Черкезов; 13.10.2012, 18:15.
                              Да се поучим от п-р Петров, да прегърнем дори и враговете си за да живеем в мир и разбирателство.

                              Коментар


                              • Импе, не мисля че ще чакат да кешираш, за да те обложат. Мисля че ще бъде на принципа : на 01.01.2013г. имате в сметката акции на стойност 20 000лева, на 01.01.2014г. имате акции на ст-ст 30 000лева. От тях вадим получените(вече обложени дивиденти) и вноските за покупка на хартии през годината и останалите трябва да се декларират и да се плати в/у тях ДЕСЯТЪКА.

                                И въпреки че ДянкОФ казва че така затваря кръга на всички приходи като ги облага с този налог, нека не забравяме:
                                1. Рентата още не се облага!
                                2. ДПО и ЖЗ все още са данъчно облекчени!
                                3. Картофоподобния(както казва Импето) мълчи, както винаги изчаквателно и като види накъде духа вятъра - може да дойде изведнъж на бял кон и да ни спаси от лошия ДянкОФ(който едва ли говори без негово съгласие). А току що проговорил видях в Дир.бг
                                4. И още нещо интересно - ако днес си поискам депозитарни разписки на притежаваните акции и закрия сметката си в платформата, как стоят нещата???
                                5. Има ли и данък върху лихвата получавана от държавни облигации???

                                И аз се колебаех - ама наистина трябва да ги сменяме тия!

                                п.с. Ако ми пипнат и 6 000 в УПФ-то мамка им!
                                Last edited by tony1975; 13.10.2012, 18:18.

                                Коментар

                                Working...
                                X