IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Българската пенсионна система

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Апропо - тая година приключи декадата на ромовото "включване" - защо не чуваме фанфарите ???
    Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

    Коментар


    • Поредният кежавец, дето констатира, ама отчасти и обещава дори не и половинчати мерки.

      Има разлика между фалшиви телкове и такива, които могат да бъдат смятани за недействителни при промяна на критериите, но не са мошшшшенически по настоящите критерии. Тези, които са си купили фалшив ТЕЛК, а са здрави, трябва да носят наказателна отговорност, най-малкото да бъдат заставени да върнат парите, взети неправомерно, а докторята, дето са продавали такива - съд и затвор.

      А какво ще каже тоя сулю за това, че близо един милион етнопаpaзити де факто се пенсионират още от раждането си - нищо, че са здрави и прави - просто защото не искат нито да работят, нито да учат? Или за тях не е политически коректно да се говори, камо ли да се спре паpaзитството им? Явно е по-лесно дори хиляди реално болни хора да бъдат принудени да работят пряко сили (не че това няма смисъл, ако им се създадат подходящи условия), отколкото здравите и прави хъхреци да бъдат накарани да си изкарват прехраната? Реално сега - освен че всеки работещ човек храни по един пенсионер, но и всяко българско семейство храни един т.нар. "ром", за да може той на воля да пирува по цели нощи, да се шматка насам-натам, да безчинства и да прави на конвейер нови паpaзити... само защото управляващите не смеят да приложат законите и да го накарат да копа !!! И докога ще продължава тая гавра ??? Колко ще издържи тая държава, докога ще изтърпи тоя народ?

      Типичен случай от оня ден - 27-годишне "ромка" в Бургас, никога не учила, никога не работила - напада и пребива жестоко социална служителка, наложила и глоба, задето чаавето и не ходи на училище !!! Ето докъде води изродената толерастия - която - твърдя - е най-страшният проблем в България и Европа - това същество и още стотици хиляди като него, са твърдо убедени, че "държавата" (тоест всички ние) е длъжна вечно да им дава всичко наготово, без да иска нищо от тях насреща !!!
      Last edited by Императорът; 27.05.2017, 10:24.
      Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

      Коментар


      • Пенсионерите догонват работещите, притеснен Бисер Петков

        Наблюдават се тенденции за изравняване на броя на работещите у нас с броя на пенсионерите, посочи министърът на труда и социалната политика Бисер Петков пред Нова телевизия.

        Според него тази тенденция е притеснителна, защото по този начин се нарушава коефициентът на зависимост - пенсионерите стават колкото работещите, което означава, че е възможно в бъдеще всеки един работещ да трябва да осигурява по една пенсия в системата.


        https://news.bg/economics/pensioneri...er-petkov.html


        Бисер Петков явно е пропуснал, че:
        1)
        - в края на март 2017г. броят на осигурените в частния сектор беше 2,218,478 души
        2)
        - в края на март 2017г. броят на пенсионерите беше 2,175,703 души
        Тоест на всеки 100 пенсионери в България имаше ПО-МАЛКО ОТ 102 заети в частния сектор.


        http://www.nsi.bg/bg/content/3923/%D...B8%D0%B2%D0%BE
        http://www.noi.bg/aboutbg/st


        Коментар


        • Първоначално изпратено от Рая Разгледай мнение
          Много хубав пост на Императорът!
          За жалост не е само у нас този абсурд със социалната система. Въпреки, че нас пряко ни засяга.
          Лично аз не виждам начин да се спре развъждането на маргиналите, вече и доста българи са в графата уайт траш и имат такъв неграмотен начин на живот...
          Начини колкото щеш, ама няма управляващи с нужното мъжество, за да ги приложат.
          Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

          Коментар


          • Алоу абдала, скивай тука кво пиши

            От юли всеки трети пенсионер ще е с минимална пенсия от 180 лв.

            За тази година за увеличението на най-ниските пенсии ще трябват 100 млн. лв., за 2018 г. - 280 млн. лв.
            Десислава Колева
            От 1 юли почти всеки трети пенсионер у нас ще получава минималната пенсия за стаж и възраст, която кабинетът планира да увеличи на 180 лв. Толкова ще получават около 668 000 възрастни българи, или 31.5% от всички пенсионери. От 1 октомври този вид пенсия ще нарасне с още 20 лв. и така минималната пенсия от 200 лв. ще вземат вече 38% от възрастните хора. Правителството публикува за обсъждане постановление за промяна на бюджета на Държавното обществено осигуряване, за да изпълни обещанието си от управленската програма. Предстои текстовете да бъдат разгледани и в тристранката.

            Всички останали пенсии от юли ще се увеличат само с 2.4%, както е предвидено по закона. Мотивите, с които социалният министър Бисер Петков предлага увеличението на минималната пенсия за стаж и възраст, са лаконични. "С цел подобряване адекватността на пенсиите за трудова дейност е необходимо да се определи по-висок минимален размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст", пише Петков. Адекватността за останалите около 60% от пенсионерите у нас обаче няма да се подобри.

            Според разчетите от 1 юли минималната пенсия от 161.38 лв. става 180 лв. Това е ръст с 11.5%. За трите месеца - до октомври, това ще струва по 8.8 млн. лв. месечно. Втората стъпка е от 1 октомври, когато пенсията става 200 лв. До края на годината тази мярка ще струва по 14.7 млн. лв. Така общо за половин година увеличението само на минималната пенсия ще струва допълнително 100 млн. лв., като тук се включва и ръстът на всички останали пенсии, вързани към тази. Такива са различните видове пенсии за инвалидност и наследствените пенсии. Според кабинета тази допълнителна сума ще дойде от по-добрите приходи от пенсионни вноски в НОИ и заради това няма да се налага да се вземат повече пари от хазната. Според отчета на бюджета на ДОО-то към края на март приходите от осигуровки са с 66 млн. лв. повече. За следващата година сумата за по-високата минимална пенсия е 280 млн. лв., ако се запази размерът от 200 лв.

            Изолираното увеличение на минималния размер на пенсията за стаж и възраст ще деформира сериозно пенсионната система. В момента над 547 хил. пенсионери получават минимална пенсия за стаж и възраст. Това означава, че сега почти всеки пети (около 24% от всички) пенсионер получава минималната пенсия. Този вид пенсия се дава и на хора, които нямат необходимите внесени осигуровки дори и за минимален размер. А хората, които имат реален принос към системата, ще получат много по-малко увеличение. Така ще се задълбочи сериозно диспропорцията между реалния осигурителен принос и размера на пенсията. При увеличението на 200 лв. вече около 800 хил. ще са пенсионерите с минимална пенсия, или почти 38% от всички. Пенсионерите, чиито размери на пенсиите са под 200 лв. или под минималния размер на пенсията за съответния вид, ще бъдат приравнени на новия минимален размер. Така според разчетите около 132 хил. възрастни хора ще получат между 0 и 11% увеличение, а 668 хил. - от 11%. Пенсионерът с 200.38 лв. сегашна пенсия обаче ще получи само 2.4%, въпреки че има по-голям принос към осигуряването.



            ОЩЕ

            Социалната пенсия за старост ще се увеличи също с 2.4% и от 118.14 лв. ще стане 120.98 лв. Право на тази пенсия имат хората над 70 години с много ниски доходи. По нея се изчисляват други пенсии, несвързани с трудова дейност.


            АМК кога ще стане пенсията толкова че да достигне нивото на оцеляване

            Коментар


            • Чудесна новина от НОИ:
              1)
              - в края на март 2017г. броят на осигурените в частния сектор беше 2,218,478 души
              2)
              - в края на март 2017г. броят на пенсионерите беше 2,175,703 души
              Тоест на всеки 100 пенсионери в България имаше ПО-МАЛКО ОТ 102 заети в частния сектор.





              Честито на всички, които все още си въобразяват, че НОИ няма да увеличава зависимостта си от приходите от ДДС и АКЦИЗИ!


              http://www.nsi.bg/bg/content/3923/%D...B8%D0%B2%D0%BE
              http://www.noi.bg/aboutbg/st

              Коментар


              • Много хубав пост на Императорът!
                За жалост не е само у нас този абсурд със социалната система. Въпреки, че нас пряко ни засяга.
                Лично аз не виждам начин да се спре развъждането на маргиналите, вече и доста българи са в графата уайт траш и имат такъв неграмотен начин на живот...
                Last edited by RUBLA; 21.05.2017, 10:52. Причина: Расистко съдържание.

                Коментар


                • [QUOTE=Inform;n3198846]Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков и представители на национално представителните работодателски организации КРИБ, БСК, АИКБ, БТПП и ССИ обсъдиха проблема с недостига на работна сила в България, съобщиха от МТСП.

                  https://www.bia-bg.com/news/view/23165/


                  В края на 2016г. в България:
                  1)
                  - населението на възраст от 10 до 19 години включително беше 630,990 души
                  - населението на възраст от 50 до 59 години включително беше 959,282 души
                  Тоест в следващите 10 години се очаква населението на възраст от 20 до 59 години включително да има СПАД ОТ МИНИМУМ 328,292 души.
                  2)
                  - населението на възраст от 5 до 19 години включително беше 980,340 души
                  - населението на възраст от 45 до 59 години включително беше 1,472,074 души
                  Тоест в следващите 15 години се очаква населението на възраст от 20 до 59 години включително да има СПАД ОТ МИНИМУМ 491,734 души.
                  2)
                  - населението на възраст до 19 години включително беше 1,310,615 души
                  - населението на възраст от 40 до 59 години включително беше 2,014,867 души
                  [U][B]Тоест в следващите 20 години се очаква населението на възраст от 20 до 59 години включително да има СПАД ОТ МИНИМУМ 704,252 души]/QUOTE]

                  Българите гласуват с краката си на терминали 1 и 2
                  Какъв кеф само предстои българия на соросоидите, дермокрастите и лумпените
                  Grigor Lilov

                  12 hrs · Sofia, Bulgaria ·

                  Одит на Сметната палата:
                  БЯГСТВОТО НА ВИСШИСТИ ПРЕЗ ТЕРМИНАЛ 2
                  **** Според статистиката най-засегната е медицината
                  **** Колко са студентите, какво изучават, висшисти с какво образование са най-търсени за работа у нас и съответно най- нетърсени

                  България има сериозен проблем с хаотичната и некоординирана политика срещу "изтичането на мозъци" или т.нар. управление на миграционните процеси сред завършилите висшисти, заяви Сметната палата в свой одит за реализацията и миграцията на завършилите висше образование от 1 януари 2013 г. до 31 декември 2015 г.
                  За този период Министерството на образованието и науката е издало апостил за 25 015 дипломи за средно образование и 65 585 дипломи за висше образование. Те нямат друго предназначение освен за продължаване на образованието в чужбина.

                  МОЯ БЕЛ.: равносметката по официални данни сочи, че 90 600 девойки и младежи – най-добре подготвените, са напуснали България, за да получат качествено образование или по-добра работа в чужбина. Още колко са емигрирали като обикновени гастарбайтери, не се знае.

                  ----------- ЕМИГРАЦИЯТА НА СЕСТРИ И ДОКТОРИ-------
                  Одитът посочва, че през 2010-2015 Министерството на здравеопазването е издало удостоверение за професионална квалификация с цел работа в чужбина на 7264 медици, от които 4244 лекари и 1904 медицински сестри.
                  "Пикът на желаещите да упражняват професията си в чужбина е през 2010 г., когато удостоверения са получили 1425 медици. В следващите години се забелязва колеблива тенденция към намаляване на броя им, за да достигне 1122 медици през 2015 г.", е записано в доклада.Избираните държави по ред: Великобритания, Германия, Франция, Гърция, Швейцария, Испания, Швеция, Италия, Австрия и Ирландия.
                  Освен това лекарите в България застаряват - повече от половината са над 55 години, а 30% са над 60-годишна възраст.

                  ************КАКВО СЕ УЧИ У НАС *********
                  Според одита медицината остава сред най-търсените и най-успешните откъм реализация университетски специалности.
                  За 2013 – 2016 г. ръстът на студентите
                  • по медицина е 47% ,
                  • по военно дело - 46% (а ние практически нямаме армия),
                  • по здравни грижи - 32%. ,
                  Направленията с най-добра професионална реализация – намиране на работа са: военно дело - 99% (! – питам се как и къде се реализират), фармация - 95% и медицина - 95%, става ясно от одита.
                  А какво се учи най-много през 2013-2016. На първо място е икономиката - 52 069 души, администрация и управление - 23 305 души, педагогика - 12 562.
                  Студентите общо са 253 300.

                  Най-малко са в теория на изкуствата - 75 души, теория и управление на образованието - 195 и металургия - 312.

                  По време на одита Министерството на образованието е предоставило на Сметната палата два различни отчета за дела на финансиране на ВУЗ-овете според качеството на обучение през 2016 г.
                  ***** Според първия отчет става дума за 39 млн. лв. от общо 319 млн. лв., отделени от държавния бюджета за издръжка на обучението в университетите - 12.25% от сумата. През 2015 г. съответният дял е бил 13.25%.
                  ***** Според втория отчет за качество са отишли 95 млн. лв., което прави дял от 29.79%.
                  Няма обяснение за фрапиращата разлика в отчетите.

                  Според Сметката палата рейтинговата система за оценка на висшите учебни заведения е от най-добрите в Европа. Осреднените стойности по индикаторите "Принос към осигурителната система" и "Безработица сред завършилите" за всички 52 професионални направления за 2016 г. показват, че рейтинговата система съдържа данни за реализацията на 79% от завършилите, сочи докладът.
                  Според мен действителността е много далече от нея – рейтингът няма как да хване корупцията и връзкарството. Иначе нямаше как например по право най-добре реализиращите се студенти (с най-малко безработица и най-високи заплати) да са от прочулия се печално Библиотеркарски, като и от Югозападния университет в Благоевград.

                  Както др. съществени документи, и този – доклада на Сметната палата, съм качил в моята директория в сайт за всеобщо споделяне и достъп
                  http://dox.bg/files/dw?a=7438519119

                  Коментар


                  • Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков и представители на национално представителните работодателски организации КРИБ, БСК, АИКБ, БТПП и ССИ обсъдиха проблема с недостига на работна сила в България, съобщиха от МТСП.

                    https://www.bia-bg.com/news/view/23165/


                    В края на 2016г. в България:
                    1)
                    - населението на възраст от 10 до 19 години включително беше 630,990 души
                    - населението на възраст от 50 до 59 години включително беше 959,282 души
                    Тоест в следващите 10 години се очаква населението на възраст от 20 до 59 години включително да има СПАД ОТ МИНИМУМ 328,292 души.
                    2)
                    - населението на възраст от 5 до 19 години включително беше 980,340 души
                    - населението на възраст от 45 до 59 години включително беше 1,472,074 души
                    Тоест в следващите 15 години се очаква населението на възраст от 20 до 59 години включително да има СПАД ОТ МИНИМУМ 491,734 души.
                    2)
                    - населението на възраст до 19 години включително беше 1,310,615 души
                    - населението на възраст от 40 до 59 години включително беше 2,014,867 души
                    Тоест в следващите 20 години се очаква населението на възраст от 20 до 59 години включително да има СПАД ОТ МИНИМУМ 704,252 души.





                    Честито на всички, които все още си въобразяват, че НОИ няма да увеличава зависимостта си от приходите от ДДС и АКЦИЗИ!


                    http://www.nsi.bg/bg/content/2974/%D...BD%D0%B8%D0%B5

                    Коментар


                    • Чудесна новина от НОИ:
                      1)
                      - в края на 1989г. пенсионерите в България бяха 2,209,019 души
                      2)
                      - през май 2017г. пенсионерите в България бяха 2,174,995 души
                      Тоест за щастие за НАД 27 години има спад от едва 34,024 души на броя на пенсионерите в България или ПО-МАЛКО ОТ 1.55%.


                      Честито на всички, които МЕЧТАЕХА ЗА ЗНАЧИТЕЛЕН СПАД НА БРОЯ НА ПЕНСИОНЕРИТЕ за да може значителна част от приходите от ДДС и Акцизи да спрат да финансират дефицита на ПАРОДИЯТА НАРЕЧЕНА НОИ!





                      http://www.noi.bg/aboutbg/st




                      Коментар


                      • Aбе Inform-e, да не си отпуска, че изпусна новината на деня:

                        През 2015 г. ограничени от
                        тавана на пенсиите са били 36 509 души, докато през май 2017 г. те са станали
                        вече 47 078. Това показва справка от онлайн статистиката на Националния
                        осигурителен институт, цитирана от "24 часа".
                        http://www.dnes.bg/obshtestvo/2017/0...poveche.340538
                        2000 лица от "индустрията" и 8000 милиционери, за които държавата не е дала 1лв за осигуровки...
                        Ай честито.

                        Коментар


                        • През КОШМАРНАТА 1998г.:
                          1)
                          - Консолидираният държавен бюджет плати 1,896.2 МИЛИОНА лв. за заплати и осигуровки на БЮДЖЕТНИЦИТЕ
                          2)
                          - Консолидираният държавен бюджет плати 1,778.94 МИЛИОНА лв. за пенсии
                          Тоест тогава се случи ИЗВРАЩЕНИЕТО - изплатените заплати и осигуровки на БЮДЖЕТНИЦИТЕ да бъдат с НАД 6.5% ПОВЕЧЕ ОТ изплатените пенсии?!?!?!?!


                          ЗА ЩАСТИЕ за 12-те месеца от началото на март 2016г. до края на февруари 2017г. има подобрение:
                          1)
                          - Консолидираният държавен бюджет плати 6,344.8 МИЛИОНА лв. или ПО-МАЛКО ОТ 6.4 МИЛИАРДА лв. за заплати и осигуровки на БЮДЖЕТНИЦИТЕ
                          2)
                          - Консолидираният държавен бюджет плати 8,754,867,960 лв. или НАД 8.7 МИЛИАРДА лв.за пенсии


                          Мечтата на комунистите разбира се е отново изплащаните заплати и осигуровки на БЮДЖЕТНИЦИТЕ да са МНОГО ПОВЕЧЕ ОТ изплащаните пенсии...





                          https://www.minfin.bg/bg/page/383
                          http://www.noi.bg/aboutbg/st

                          Коментар


                          • В края на февруари 2017г. в САЩ:
                            1)
                            - в частния сектор бяха заети 123,452 хиляди души
                            2)
                            - пенсионерите бяха 66,273 хиляди души
                            Тоест на всеки 100 пенсионери в САЩ имаше 186 заети в частния сектор.


                            За сравнение в края на 2016г. в България:
                            1)
                            - в частния сектор бяха осигурени 2,213,796 души
                            2)
                            - пенсионерите бяха 2,181,356 души
                            Тоест на всеки 100 пенсионери в България имаше ПО-МАЛКО ОТ 102 заети в частния сектор.


                            Така, че пенсиите в България са ниски, защото се ПРАХОСВАТ МИЛИАРДИ лв. за заплати и осигуровки на БЮДЖЕТНИЦИТЕ...






                            https://www.bls.gov/webapps/legacy/cesbtab1.htm
                            https://www.ssa.gov/policy/docs/quic...t/2017-02.html
                            http://www.nsi.bg/node/2920
                            http://www.noi.bg/aboutbg/st

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от Inform Разгледай мнение
                              Чудесна новина: Идат тежки времена за трудовия пазар - няма “бодра смяна”



                              https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6203475


                              ЗА ЩАСТИЕ това гарантира за ДЕСЕТИЛЕТИЯ НАПРЕД, че НОИ става все повече ЗАВИСИМ ОТ ПРИХОДИТЕ ОТ ДДС И АКЦИЗИ!




                              А ти на какво се радваш ? Или вече си "навънка" и си се "оправил"...

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от Inform Разгледай мнение
                                Чудесна новина: Идат тежки времена за трудовия пазар - няма “бодра смяна”



                                https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6203475


                                ЗА ЩАСТИЕ това гарантира за ДЕСЕТИЛЕТИЯ НАПРЕД, че НОИ става все повече ЗАВИСИМ ОТ ПРИХОДИТЕ ОТ ДДС И АКЦИЗИ!






                                Добро утро - проблем била дори базовата грамотност - това е все едно някой идиoт - покатерен на високо дърво, часове наред усърдно да дялка клонът който е яхнал - и после да е страшно учуден, когато се окаже на земята, с изпочупени краце !!! Ха сега да има някой да изправи до стената всички тия толерастки политици, пропагандатори на "социалната държава" - и да ги запита: защо, аджеба, години наред пилееха и продължават да пилеят милиарди и милиарди и милиарди и милиарди, за да развъждат индивиди, които отказват да учат и работят и все по-често дори не могат да говорят членоразделно - и това докато пред очите им младите и образованите бягаха и още бягат панически в чужбина !!! Все едно луд фермер целенасочено да унищожава полезните растения на нивата си и да развъжда бурени и трънаци, а после да реве, че той и семейството му гладуват.
                                Изпуснати са вече цели 2-3 поколения, дори със следващите ще е страшно трудно да бъдат вкарани в пътя, защото образованието и полезните навици тръгват от най-ранна възраст, от семейството. КАК може да се очаква да се образова поне на някакво основно ниво някакво чааве, което постъпва в първи клас, без да може да говори - защото "родителите" му умеят само да хъхрят? Единственото адекватно решение е тези да бъдат вкарвани в институции тип интернат от най-ранна възраст, а "родителите" им да бъдат заставени да поемат пълната им издръжка с принудителен труд - в селското стопанство, в добивната промишленост, в строителството и с брутални мерки рязко да се ограничи раждаемостта сред маргиналите, а в същото време образованата раждаемост и връщането в страната на образовани БЪЛГАРИ, включително от историческите ни диаспори. Но това няма как да стане, докато България се управлява от послушковци, които се свиват като мишки пред всеки размахан пръст от Брюксел и Козяк.
                                Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

                                Коментар

                                Working...
                                X