Първоначално изпратено от Poncho
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Енерго-Про Продажби АД (4ES)
Collapse
X
-
В Капитал: Енергетиката изпада в колапс. НЕК вече е в технически фалит. БСП поде война срещу ЕРП-тата
И отново се намират "чудесни" заглавия: Отнемат лицензите на ЕРП-тата!
Коментар
-
Това е резултата когато решенията се вземат под натиск и от идиоти. Още 2012 след като беше въведена таксата беше ясно, че от това нито ще се намали цената на тока, нито ще се решат проблемите в енергетиката. Но тогава всички бяха в екстаз как ще бъдат наказани ВЕИ-тата, а не отчетоха, че ВЕИ-тата се наказват именно заради това, че спазват правилата сътвотени от същите идиоти, които в момента налагат санкциите.
Реиндустриализатора, колкото и да пелтечи срещу ЕРП-тата, те са прави да търсят компенсиране, тъй като трябва да бъдат възмездени заради "компетентните" решения на разни Калинки. Най умното което може да направи в случая е да спре да се прави на икомомист като "реиндустриализира", да разкара партийните подлоги, които разписват без да мислят спуснати решения и на тяхно място да се назначат доказани специалисти. Това е единствения начин да успее се въведе Третия енергиен либерализационен пакет, а от там и цените да се подчинят на пазарни принципи.
На някои може да им се стори малко остро изказването ми, но ако имат вземане-даване в сектор енергетика, ще кажат, че дори съм се изказал ласкателно
Коментар
-
Телефона е счупен, Калинките в МИ и ДКЕВР си общуват с ЕРП-тата през медиите
Стойнев предупреди ЕРП-тата, че заплашват националната сигурност
http://www.dnevnik.bg/biznes/compani...he_zaplashvat/
В петък НЕК прати жалба в енергийния регулатор, че електроразпределителните компании й дължат 318 млн. лв. ДКЕВР и министър Стойнев определиха срок до вторник, в който дружествата да се издължат. Ако това не стане, Стойнев ще сезира прокуратурата и не изключва да последва отнемане на лиценза.
Министърът поясни, че става въпрос за методика за компенсиране на изкупуването на електроенергия от възобновяеми енергийни източници, която Върховният административен съд е отменил. "На база на решението на ВАС ЕРП-тата своеволно започват да компенсират своите разходи, като не заплащат фактурите на НЕК. Например, през февруари EВН е получила фактура от 67 млн. лв., а не е дадена нито една стотинка. На мой въпрос към ЕРП-тата защо се прави това, те отговарят, че трябва да си компенсират разходите. Само че никъде ВАС не е казвал, че трябва да компенсират своите разходи като си прихващат от НЕК", каза министърът.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Макс Разгледай мнениеНЕК подаде жалба за дългове на ЕРП-тата в размер на 318 млн. лева
http://www.investor.bg/ikonomika-i-p...n-leva,168709/
Крайните снабдители - електроразпределителните дружества доставчици на ток са започнали да удържат плащания към НЕК за закупена електрическа енергия на два етапа от април до август 2013 година и от края на декември същата година., обясняват от компанията. Основание за това е била отменаната такса за временен достъп до мрежата на производителите от възобновяеми източници.
Съдът отмени окончателно такса достъп за ВЕИ
http://www.capital.bg/politika_i_iko...dostup_za_vei/
Таксата за достъп за производителите на възобновяема енергия, която енергийният регулатор въведе миналата година, е незаконосъобразна.
Според решението на комисията от 14 септември производителите на възобновяема енергия (ВЕИ) трябваше да заплащат между 2 и 40% от своя доход, което ДКЕВР мотивира с необходимостта да се покрият разходите, които предизвиква работата на зелените мощности в енергийната система.
От 05 юли 2013г. ЕРП-тата префактурират изцяло зелената енергия на НЕК, което доведе и до печалбата на Енерго Про, като предполагам че дължимото плащане към НЕК го прихващат със задълженията на НЕК по издадените фактури за ВЕИ енергия и добавената такса достъп за ВЕИ, отменена след решението на съда. В случая ЕРП-тата са прави, но ДКЕВР може да "компенсира" НЕК през следващите периоди или да вдигне цената на тока несимволично, което се разминава с обещанията на управляващите.
Съгласен съм.
И според мен - печалбата е следствие на промените приети от ДКЕВР в балансирането на енергийната система и справедливо формиране на енергийния микс който НЕК продава на ЕРП-та.
Виж само (http://www.investor.bg/ikonomika-i-p...166142/?page=5) в кои области концентрирани са ВЕИ-та(само вятърните.) в %!!!Mнението ми не представлява препоръка за покупко-продажба на ЦК.
Коментар
-
Положението май не е розово. Отново произвол и натиск от държавата.
http://www.capital.bg/politika_i_iko...telnite_firmi/
Коментар
-
НЕК подаде жалба за дългове на ЕРП-тата в размер на 318 млн. лева
http://www.investor.bg/ikonomika-i-p...n-leva,168709/
Крайните снабдители - електроразпределителните дружества доставчици на ток са започнали да удържат плащания към НЕК за закупена електрическа енергия на два етапа от април до август 2013 година и от края на декември същата година., обясняват от компанията. Основание за това е била отменаната такса за временен достъп до мрежата на производителите от възобновяеми източници.
Съдът отмени окончателно такса достъп за ВЕИ
http://www.capital.bg/politika_i_iko...dostup_za_vei/
Таксата за достъп за производителите на възобновяема енергия, която енергийният регулатор въведе миналата година, е незаконосъобразна.
Според решението на комисията от 14 септември производителите на възобновяема енергия (ВЕИ) трябваше да заплащат между 2 и 40% от своя доход, което ДКЕВР мотивира с необходимостта да се покрият разходите, които предизвиква работата на зелените мощности в енергийната система.
От 05 юли 2013г. ЕРП-тата префактурират изцяло зелената енергия на НЕК, което доведе и до печалбата на Енерго Про, като предполагам че дължимото плащане към НЕК го прихващат със задълженията на НЕК по издадените фактури за ВЕИ енергия и добавената такса достъп за ВЕИ, отменена след решението на съда. В случая ЕРП-тата са прави, но ДКЕВР може да "компенсира" НЕК през следващите периоди или да вдигне цената на тока несимволично, което се разминава с обещанията на управляващите.
Коментар
-
Първоначално изпратено от p_trade Разгледай мнениеВ отговор на нашето запитване от Енерго- Про, също уточниха, че дружеството еспазило и изпълнило всички изисквания на нормативната уредба и на двустранните търговски договори с НЕК.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Poncho Разгледай мнение
Коментар
-
Първоначално изпратено от Батя Разгледай мнениеА догодина ако е на 17 млн. загуба, ще върнеш ли дивидента!?
И между другото аз знам от къде идва тая печалба!! Нали знаете, че има куп одитори, счетоводители, сметни палати, данъчни и ДКЕВР, комисия за защита на потребителите, Комисия за защита на конкуренцията и така нататък... Еми всичките тия пичове са в ЕРП-тата и се осъществява постоянен мониторинг! Там не може пиле да прехвръкне, без да е забелязано от някой! Т.е. Мениджмънта го е страх! И не могат да правят cookbooks, не могат да крият печалба, не могат да си правят далаверки!!!! И всичко, което печели фирмата излиза в отчета, заради това печалбата е такава!!!! Което за нас е перфектно, щото тия няма къде да ходят и ще изкарват нещата такива каквито са..!!! А ЕРП на загуба няма!Last edited by LuckyYou; 13.03.2014, 11:51.The best things in life are free. The second best things are very expensive!
не е препоръка
Коментар
-
Първоначално изпратено от Poncho Разгледай мнениеА при следващия отчет къде ще е цената?
За мен е търговото ....решение на проблема...
Да не забравяме ,че още когато се пусна през 2012 г миноритарния дял ,някой изкупи 50 К ...на 24 лв ...хубаво е да се зададе въпроса ...защо ......
Още не сме го стигнали това ниво....
Коментар
-
Първоначално изпратено от Монти Разгледай мнение......
И тогава при този отчет цената ще е над 35 -45 лв...
Не е препоръка....
Коментар
-
Първоначално изпратено от LuckyYou Разгледай мнениеНа мен точно това ми направи впечатление, Монти!
Другото на което искам да обърна внимание -
17 млн. печалба за годината. Ако го разделим това на пазарната капитализация се полувачава 60%!!!! Т.е. ако фирмата реши да разпредели дивидент с цялата печалба за годината (а тя може да го направи без проблем, защото на всичкото отгоре има и много кеш!!!!!), дивидентът би бил 60%. T.e. 2 такива години и си си избил цялата инвестиция, и вече всичко което направиш е на печалба! Което е немислимо, имам предвид дори и на БФБ няма такива сделки вече Тази акция е изключително подценена и е въпрос на време да се качи и то много!
За това днес и аз купувах. На 20!
Купувах на 13 и продадох на 20 и нещо....преди време,когато излезна отчета ...познах пика ....и докъде стискат спекулантите...първия път...
Втората ми прогноза за 17 ,18 падане ..не познах и не можах да се включа качествено до 23,5...само с 50 бройки....и то 21 ....
сега вече съм на линия.... по малко и по надолу....всеки ден.... купувам
Скоро ще избухне....Еланеца ще спре да ръси....
Или за ОСА ....или от ентусиазъм..или от дивидент...
Да не забравяме ,че тук ще се готви търгово....някога....
И тогава при този отчет цената ще е над 35 -45 лв...
Не е препоръка....
Коментар
Коментар