Първоначално изпратено от BigBear
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
SOFIX е грешен от 6 месеца, Зърнени не е трябвало да влиза, ЦКБ на косъм от излизане
Collapse
X
-
Не е препоръка... !!!
"Най-сигурната спирачка на дивия спекулативен бяс е загубата." - A. Kostolany
-
Мариане,
получи ли отговори на тези въпроси?
Надявам се че си ги задал.
Първоначално изпратено от targovec Разгледай мнениеМариане, ето ти един жокер и от мен и да продължиш да разследващ случая, моля.
През миналата 2010 г., по спомени на очевидци, Големански извади Иван Такев от комисията по индексите на БФБ!!!!!!!!!!!!!!!!!
Питай ВЯРНО ли е? И ако да - защо най-кадърния е изваден и защо точно след ваденето му се изпълняват корпоративни поръчки?
Дали някой е взел пари за да се случи тази "грешка"??????????
Питай тези въпроси директно Дянков, щото мижитурките няма да ти отговорят!
и пак ОСТАВКА! ОСТАВКА! ОСТАВКА и то в БФБ поради причината цитирана по-долу!
Нали Мариан не е използвал тайна информация за да го разкрие, а ПУБЛИЧНА значи и тези политически парашутисти можеха да я видят и да поправят нещата!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Леле как ме ядосаха, а как съм им вярвал!
Коментар
-
Първоначално изпратено от BigBear Разгледай мнениеСитуацията е такава, че имаме компрометиран най-популярен индекс при който е бил сбъркан ФФ на най голямата компания участваща в него в продължение на 6 месеца. При тази битка да не се изпадне от СОФИКС или да се влезе в него по-правилно ще е тактически да се увеличи бройката на участващите компании в него. Така хем вълка сит, хем агнетата цели , хем на овчаря вечна памет...
Предложението ми е като опит да се оптимизира механистичният подход в момента, иначе също съм за експертно независимо от компаниниите определяне на състава на индекса.
Коментар
-
Ситуацията е такава, че имаме компрометиран най-популярен индекс при който е бил сбъркан ФФ на най голямата компания участваща в него в продължение на 6 месеца. При тази битка да не се изпадне от СОФИКС или да се влезе в него по-правилно ще е тактически да се увеличи бройката на участващите компании в него. Така хем вълка сит, хем агнетата цели , хем на овчаря вечна памет...
Предложението ми е като опит да се оптимизира механистичният подход в момента, иначе също съм за експертно независимо от компаниниите определяне на състава на индекса.Мненията ми не са препоръка за покупко продажба на акции.
Коментар
-
Първоначално изпратено от BigBear Разгледай мнениеЗа последните 6 месеца при ЦКБ сделките са 5409 - 10 % от тях са 540 броя най обемни сделки за да се изманипулира критерия трябва да се направят примерно 1000 броя големи сделки.
Принципно би могло и това да стане но ще е трудно защото след 3-5 такава сделки спекулантите ще почнат да се опитват да влизат в сделките.
Ако 10 % Ви изглеждат малко - нека да са 50 % - Махаме първата половина от големи седлки гледаме втората.
За да се излезе от сегашната ситуация трябва да се подложи на преосмисляне и броя на компаниите в СОФИКС. В критериите фигурира числото 20 % така че защо компаниите като брой не са 20?
Коментар
-
Първоначално изпратено от man_united Разгледай мнениеВсъщност не е точно така!
Има няколко или-та, които оставят доста възможности за лавиране между влизащите позиции!
Коментар
-
За последните 6 месеца при ЦКБ сделките са 5409 - 10 % от тях са 540 броя най обемни сделки за да се изманипулира критерия трябва да се направят примерно 1000 броя големи сделки.
Принципно би могло и това да стане но ще е трудно защото след 3-5 такава сделки спекулантите ще почнат да се опитват да влизат в сделките.
Ако 10 % Ви изглеждат малко - нека да са 50 % - Махаме първата половина от големи седлки гледаме втората.
За да се излезе от сегашната ситуация трябва да се подложи на преосмисляне и броя на компаниите в СОФИКС. В критериите фигурира числото 20 % така че защо компаниите като брой не са 20?Мненията ми не са препоръка за покупко продажба на акции.
Коментар
-
Първоначално изпратено от BigBear Разгледай мнение...
-да се класират компаниите по критерий ликвидност на ФФ - броят изтъргувани акции за 6 месечен период, редуцирани с първите 10 % най-големи по размер сделки / защото обикновено са договорени/ разделен на 12 месечния среден ФФКоментарът е с аналитичен характер и не представлява препоръка по смисъла на ЗПЗФИ.
Коментар
-
Преди може и да е имало някаква битка да се остане или влезе в Софикс, но тя не си личеше толкова много. Трудно е да се измисли механистичен критерий, който да дава в резултат най преставителните за българската икономика компании търгувани на БФБ - за мен поне СОФИКС трябва да е това. Настоящите критерии до голяма степен успяват да отсеят една добра извадка от възможните компании, но мажоритарите и откриха слабото място - формалното определение на свободно търгуваемите акции /ФФ/. Всъщност този критерий има за цел да отчете дали акциите на компаниите са голям борсов пазар и дали са ликвидни, защото като цяло се търгуват акции основно от ФФ. За да се обесмислят манипулациите корекциите трябва да се направят тук. Какво е реално от значение - размера на ФФ и колко пъти този ФФ е бил изтъргуван за съответния период. Другото слабо място е, че се взима неговата стойност в края на периода.
Така, че едно възможно предложение е следното
- да се взима средната стойност на ФФ за 12 месеца назад / като за целта ЦД трябва да започне да публикува седмични стойнности на ФФ на компаниите примерно/
-да се класират компаниите по критерий ликвидност на ФФ - броят изтъргувани акции за 6 месечен период, редуцирани с първите 10 % най-големи по размер сделки / защото обикновено са договорени/ разделен на 12 месечния среден ФФМненията ми не са препоръка за покупко продажба на акции.
Коментар
-
SoKoLoV
Има един индекс върху които западни банки издават сертификати,които пък се търгуват само на Запад.Тука на нас не ни трябват.Ама БФБ какво ги интересува,нали вървят към увеличение на продажбите и от там към по висока цена за безценната си стока държавен борсов оператор допускащ сертификати и "копмпроментиране на Индекси",най новият термин в борсовата търговия.
Как не се намери и една банка спекулант да предлага и тука от тях.И как ще се проконтролира банка от Запад издаваща фин.инструменти на компроментиран индекс тук.
И как не се намери една банка Маркет Мейкър.
И всички тия върпси накуп,определят какво най подценения,компроментиран индекс в света....
Тиквесторе,само по грешките ли имате мнение я да ви видим сега по избождащи очите проблеми на държавния ни босров оператор вече години,какви "новини" имате.
И най смешното е че и вие ще страдате от самите себе си.Last edited by SoKoLoV; 22.02.2011, 11:50.
Коментар
-
Първоначално изпратено от hah Разгледай мнениеТочно обратното...без субективна човешка преценка се стига до манипулациите от последните седмици и до възможности за грешки като дискутираната в темата.
Затова ми е интересно какъв ще е тоя индекс на "готините компании", който са измислили от БФБ. Според мен е глупаво да се определя на базата на количествени характеристики, поне докато такива манипулации са възможни на БФБ.
Коментар
-
Първоначално изпратено от sweet.kiss Разгледай мнениеМи те са си определени, и след като Инвестора може да ги сметне и да прогнозира каква ще бъде промяната в базата, определено субективния фактор е сведен до нула!
Има няколко или-та, които оставят доста възможности за лавиране между влизащите позиции!
Първоначално изпратено от hah Разгледай мнениеТочно обратното...без субективна човешка преценка се стига до манипулациите от последните седмици и до възможности за грешки като дискутираната в темата.
Коментар
-
Първоначално изпратено от man_united Разгледай мнениеНе е необходимо индекса да се определя всеки път! Важно е един път да се определят критериите за влизане/излизане и оттам нататък субективния фактор да се сведе до 0!Коментарът е с аналитичен характер и не представлява препоръка по смисъла на ЗПЗФИ.
Коментар
-
SoKoLoV
Компроментиран индекс, вие такъв термин чували ли сте някога.
Все едно сме 1990г. Абсолютна пародия с държавни органи на властта.
Директно оставка на Дянков,трябва да се търси.
Капиталовия пазар не е включен в пакт за стабилност.И не е за пренебрегване от официалната власт,ако не е Марионетка...
Я да видим кои акции въобще няма да мръднат,пак и кои ще бъдат натиснати спекулативно надолу...дано и тази на тиквестора.
И софикс,ако сега не слезе под предното си дъно то няма да е скоро.....
не е препоръка..Last edited by SoKoLoV; 22.02.2011, 11:34.
Коментар
-
Първоначално изпратено от man_united Разгледай мнениеНе е необходимо индекса да се определя всеки път! Важно е един път да се определят критериите за влизане/излизане и оттам нататък субективния фактор да се сведе до 0!
Коментар
Коментар