Първоначално изпратено от SoKoLoV
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Топ 10 български компании за 2025 на форума
Collapse
X
-
SoKoLoV
Да,но тук пазара не само не е ефективен,а и ин е леко държавен и за сега грижещ се за препирането на пари на "олигарси" и "Мажоритари".Че и се намира във развиваща се икономика,а не развита.
Ако беше частен интерес,досега да се отсеят и мажовци и други участници,отговарящи на корпоративна култура и етика прилагана в цяла Европа.
Но и това би трябвало да стане.
Коментар
-
Първоначално изпратено от съни(тя) Разгледай мнениеняма база за подобно сравнение
Индекса не включва очаквания, а определени показатели
А тъй като очевидно пазара не е отразил тези новини, които са отразени от форума, то очевидно на пазара има някакви хора с големи пари, които правят глупости.
Коментар
-
Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение.........
9% разлика за едно тримесечие в полза на прогнозния портфейл на форума, спрямо индекса е брутално много. Аз лично очаквах че тази извадка на тези краткосрочните прогнози, ще се движи около средното за индексите.
..........
Индекса не включва очаквания, а определени показатели
Коментар
-
Всъщност, колкото и да е странно тези прогнози показват че пазара ни не е ефективен. Т.е. в цените не се калкулира цялата налична информация достатъчно бързо.
9% разлика за едно тримесечие в полза на прогнозния портфейл на форума, спрямо индекса е брутално много. Аз лично очаквах че тази извадка на тези краткосрочните прогнози, ще се движи около средното за индексите.
Ако подобна разлика, макар и по-малка защото 9% наистина е крайно много, се задържи и през следващите тримесечия, то това означава, че на пазара ни има някаква част инвеститори с големи портфейли които правят големи глупости.
Коментар
-
Дори една елементарна прогноза кое конкретно число ще се падне има доста малък шанс да сбъдне при тотото или при рулетката. Прогнозирането точно на цяла поредица от примерно 6 или в случая 10 позиции няма и теоретичен шанс са се сбъдне в рамките на малката извадка от 25 участвали автори. Това което се получава е Вектор на Очакванията на Форума. Мога да прекръстя допитването за да не Ви дразни думата Прогнози, макар че реално критиките като цяло са от хора които внимателно ги четат но не участват в прогнозите, а от друга страна няма да е коректно и към тези, които са вложили усилие да помислят и да споделят своите очаквания и прогнози за указания период. Това което на практика се получава са едни претеглени очаквания, но анонимно споделени и по този начин предпазени от разрушителната анонимна негативна критика. Факт е също че са четени вече над 10 пъти повече от колкото е броя на хората които участваха. Анонимността във форумите има лошото свойство да позволява нападки които в личен разговор доброто възпитание или дори инстинкта за самосъхранение не биха позволили.Мненията ми не са препоръка за покупко продажба на акции.
Коментар
-
Поздрави за постоянството, Big Bear. Явно най-активни в прогнозите са били тези, дето скоро са си купили акции от Еврохолд и имат големи очаквания, а според мен там движението нагоре вече изчерпа потенциала си и не случайно тази акция заема и едно от първите места в класацията за потенциални разочарования.
Евроинс може и да го понадуят малко по подобие на Еврохолд заради предстоящото увеличение на капитала, но все пак е по-добре парите да се пазят за увеличението и за реален бизнес.
Движенията при Химипорт и ЦКБ зависят от специфични фактори, които очаквам да се активират по-скоро през последното тримесечие и края на годината. Така, че до 4-та позиция включително всичко ми изглежда wishful thinking, а оттам нататък (с изключение може би на Софармите) нещата зависят от много условности и фактори beyond common speculative imagination.
По представените позиции е очевидно, че повечето прогнозиращи са спекуланти, които по-скоро са посочили какво искат да се случи, отколкото да прогнозират какво реално ще се случи.
Първоначално изпратено от BigBearLast edited by Valuator; 01.07.2011, 23:35.
Коментар
-
Първоначално изпратено от BigBear Разгледай мнениеНе-заслужил инвеститор
Коментар
-
Първоначално изпратено от BigBear Разгледай мнение
прави ми впечатление, че форума върви след победителите от предното тримесечие
Коментар
-
Да, дивидента трябва да се включва в резултата иначе ще има големи изкривявания. Все пак трябва да Ви се напомня - ето получих още три прогнози.
Искам да подчертая че това не е състезание по резултати, защото аз само публикувам обобщените прогнози на форума и се формира нещо като вектор на очакванията на форума и за това колкото повече мнения по-добре както би казал Мечо ПухМненията ми не са препоръка за покупко продажба на акции.
Коментар
-
Първоначално изпратено от BigBear Разгледай мнениеEon, ще се опитам. Първата прогноза беше за годината, така ще има само съпоставка само с прогнозата за второ тримесечие.
Всичко ще си е само обобщено.
За сега имам 16 прогнози. Може и просто да потвърдите старите си прогнози - пазя ги.
Поздрави и благодаря на всички които вече пратиха своите прогнози!
П.П.По висока цена за Доверие , Стара планина , ИХБГ ,Атера... все пак за по голяма преставителност ,
Коментар
-
Eon, ще се опитам. Първата прогноза беше за годината, така ще има само съпоставка само с прогнозата за второ тримесечие.
Всичко ще си е само обобщено.
За сега имам 16 прогнози. Може и просто да потвърдите старите си прогнози - пазя ги.
Поздрави и благодаря на всички които вече пратиха своите прогнози!Мненията ми не са препоръка за покупко продажба на акции.
Коментар
Коментар