IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Топ 10 български компании за 2024 на форума

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Стойност и Сантимент 2020

    В началото на миналата година направих пробна анкета търсеща относителна стойност и потенциал на растеж акциите на търгувани компании на БФБ
    Обобщен резултат е показан в долната таблица, като Дисконт покупка е в % и показва колко средно отстъпка от текущата борсова цена е нужна за да се купи съотнатата акция веднага.
    Цел за продажба е в % и показва с колко процента над текущата сборсова цена ще се продадат съответните акции

    Стойност и сантимент 2020 - към блога за таблиците тук не изглеждат добре...
    Мненията ми не са препоръка за покупко продажба на акции.

    Коментар


    • Грую Груев

      И двете ти идеи са добри. По първата - Преди години ги правех анкетите преди нова година и е правилно да се правят тогава. Ако ме сръкчате тази година някъде в началото на декември тука в моята тема ще успея да ги пусна на време. Доста съм се самонатоварил последните години и за това почвам с анкетите след нова година вече... Просто както обичам да казвам - Наградата за добре свършена работа е нова по-тежка работа :-)

      Втората идея за награда също ще питам дали може да стане. Това е относително ефективен начин да се стимулира четенето на ИнвесторБГ. Една дори малка награда би свършила работа.
      По отношение за хендикапа също си прав и ако ще има награда ще смятам цените от днешното затваряне. Така че приемам на пощата ми прогнози до понеделник сутрин :-)
      Мненията ми не са препоръка за покупко продажба на акции.

      Коментар


      • Нека всички да благодарим на две големи имена Ники и Оги!
        да бъде!!!!

        Коментар


        • Първоначално изпратено от B.Graham Разгледай мнение

          Нали знаеш, че има хора с по няколко ника? По едни за оптимизъм, един за песимизъм и един за всеки случай
          Буахаха, Бен, оправи ми деня, чета и се смея - so very true!

          Big Bear отново поздравления за анкетата, считам, че е максимално коректна и големи поздравления за труда ти. Разбира се, всеки иска още, да се добави този или да се махне онзи, но нали сме си българи, вечно търсим кусури Знам колко трудно се прави събиране на инфо от форума - нали правя фентъзи лигата на форума, та и там беше много трудно в началото, играехме 8-10 човека, а сега са 49 тази година. Но и там някои хора просто не искат да участват и толкова - страх ги е да не се разкрият ли, какво ли, идея си нямам. С други пък съм се запознавал на сбирки и сме пили по уиски - хора най-различни. Затова отново поздравления за огромния труд!

          Иначе за самата класация - почти напълно съвпада с моя топ (имам посочени 8 компании в първите 11), само дето местата не са точно същите. Аз бих препоръчал единствено две неща (да се включа и аз с балканския манталитет на мрънкач)
          - да правиш анкетата преди нова година, защото сега някои акции като Доверие екслоадираха и за 5 дни направиха супер доходност - нямам там и няма и да имам, просто ги споменавам - а това обърква класацията, щото при тях идва малко с хендикап
          - да направиш (май много искам, щото това е бая труд) в края на годината класация кой е направил най-точната прогноза, като позлваш някаква формула с тежести - 25% от портфейла да е в първата позиция, 20% - втората, 15% - третата, 10% - четвъртата и 5-10 позиция по 5%. Вярно, не беше зададено като критерий, ма що пък не И говори с Мариян да му даде някаква символична награда - купата на инвестора или нещо подобно. Или пък топ 3, за да е по-завързано. Все си търся състезателния характер аз, за да не си лаляме напразно и да трошим клавиатури нахалост. Не е задължително да се разкрива по име и да се снима с нея, ако не иска, само по ник е достатъчно. Винаги е готино да има състезания

          Ми знам, че много искам, но си е конструктивно предложение, пък и като си ги мерим накрая, да видим кой е бил най-успешен в прогнозите, това би вдигнало страшно много поне моето мнение за него. Успех на всички и много успешна 2020!
          Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

          Коментар


          • Биг, времената са трудни и много умни хора се дистанцираха от слабата борса, но те имат стойностни мнения..Според мен тябва по довече време- месец за да информираш участниците и да събереш мненията за тази годишна анкета..Иначе методиката ти е добра, но по- широка представителност на мненията и очакванията..Успех..

            Коментар


            • Първоначално изпратено от BSEtrader Разгледай мнение

              Е това си е съвсем обяснимо и в началото на 2019 грам очаквания не съм имал аз лично за Доверие. Първите ми покупки са с първата новина за банката на 23 януари и така досега. Дето се казва имам покупки от 1,62 та до 4,50. Това са рисковете на анкетите, може да си промениш мнението на следващия ден. Един вид моментна снимка е това.
              Естествено, че ще има разлика. И за 2020 пак ще има. И на песимистите очакванията им за апокалипсис не се случиха.
              Life won't wait for you.

              Коментар


              • Първоначално изпратено от BigBear Разгледай мнение
                А грешки стават непрекъснато. Приглеждах данните за миналата година. Ами няма големи очаквания за Доверие. Ще ги публикувам днес - очакванията от миналата година както и очакванията за тази.
                Е това си е съвсем обяснимо и в началото на 2019 грам очаквания не съм имал аз лично за Доверие. Първите ми покупки са с първата новина за банката на 23 януари и така досега. Дето се казва имам покупки от 1,62 та до 4,50. Това са рисковете на анкетите, може да си промениш мнението на следващия ден. Един вид моментна снимка е това.

                Коментар


                • Първоначално изпратено от BigBear Разгледай мнение
                  Класация на форума за акция на 2019
                  1 Софарма Трейдинг АД
                  2 Корадо-България АД
                  3 Стара планина холд АД
                  4 М+С Хидравлик АД
                  5 Спиди АД
                  6 Българска фондова борса АД /БФБ/
                  7 Хидравлични елементи и системи АД
                  8 Софарма АД
                  9 Градус АД
                  10 Химимпорт АД
                  11 ЧЕЗ Разпределение България АД
                  12 Адванс Терафонд АДСИЦ
                  13 Софарма имоти АДСИЦ
                  14 Монбат АД
                  15 Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ
                  16 Елана Агрокредит АД
                  17 ТБ Централна кооперативна банка АД
                  18 София Комерс - Заложни къщи - Обикновени акции
                  19 Алкомет АД
                  20 Агрия груп холдинг АД гр. Варна
                  21 Алтерко АД
                  22 Индустриален Холдинг България АД
                  23 Индустриален Капитал Холдинг АД
                  24 ЕМКА АД
                  25 Сирма Груп Холдинг АД
                  Та това е класацията на 2019..... отразява какво се търгувало 2018 г....
                  Сега нова класация която отразява надеждите на 2019 ....
                  Голяма Мечка , трудно ще запалиме някой по умен от тиква с тези анкети....
                  П.П. Никой не иска да сия спомня.....НалЕ.

                  Коментар


                  • @Киро
                    Още търся правилния формат на годишните аткети. Принципно е добре да са повече, както казваш ти примерно 50 човека, но просто може би не ми стига време за комуникацията. Първите 30 примерно са по-активни и са информирани за акетата от форума - повечето. Колкото повече хора са толкова повече попадат и по-малко четящи инвестора хора / борсата беше в застои няколко години все пак/ и се налага да обясня как съм ги избрал, за какво ги търся, какви са правилата и т.н. Това е в лично съобщение. Става бавно.

                    Стига да не забравя следващия път догодина мога да поканя първите 60 по разпознаваемост никове / Имам Доверие + Нямам Доверие/ да си дадат прогнозите и после да селектирам три критерия -
                    Разпознаваемост / така могат да бътат всякакви вътре - Оптимисти, Песимисти, Хейтъри :-)/ всички
                    Имам доверие - първите 30
                    Нямам Доверие - първите 30

                    Така ще ви бъдат отразени препоръките по долу.

                    Днес затварям Стойност и Сантимент 2020. Ако може дайте кого съм изтървал в предната анкета за никовете и ще я пусна отново за да има готов списък за догодина.

                    Иво Орозов
                    Разбирам какво ми предлагаш, възможно е да се направи само че влиза в противоречие с анкетите до сега. Те като цяло са анонимни. Дори и когато получавам отговорите лично, аз не обявявам кой какво е прогнозирал. Това дава възможност на хората спокойно да грешат :-)
                    А грешки стават непрекъснато. Приглеждах данните за миналата година. Ами няма големи очаквания за Доверие. Ще ги публикувам днес - очакванията от миналата година както и очакванията за тази.

                    Един от разрезите на Сантимент и Стойност дава добър прогнозен резултат - при падаща година има 9.8% положителна доходност.
                    Мненията ми не са препоръка за покупко продажба на акции.

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от k.o. Разгледай мнение

                      Ако игнорираме и тук тези с 1 - 2 гласа и се гледат от 3 нагоре, получава се прилично, по - добра от тази в "Капитал", но не с големи разлики, малко по - удачни са позициите сега. Аз съм анти-банки, но нагласата и очакванията на форума към тях очвеидно са високи, може и да поднесат положителна изненада на акционерите си.

                      Корабът на "Доверие" отдавна много го напуснаха, но той продължава да пори към нови хоризонти. Чакат се следващите консолидирани отчети, да се видят как изглежда на общия фон резултатът от банката и най - вече дали ще се задържи, да не е еднократен ефект. Сантимент висок, акция звезда, много подскочи, но за таван е рано да се говори. Риск е да се купи на тези нива, но и "Тесла" на 200 ми изглеждаше скъпа.

                      Към BigBear: Попълнили са само 17, за съжаление много не съм виждал да пишат от близо година. За да не пада много бройката, предлагам през година, да се пуска анкета доверие, с която да се добавят по 3 - 5 нови ника от най - активните(извън тема политика, биткойни и т.н.), които са извън предходния списък.

                      mancev е активен във форума, с добри и не прекалено повлияни от покупките си мнения. Аз бих гласувал да е вътре.
                      Благодаря за доверието и подкрепата. Не мисля че е кой знае какъв проблем, че аз или някой друг не е включен в анкетата. Това че тя не се припокрива с моите очаквания (до някаква степен), е напълно нормално. Така функционира пазара. Всеки има различни очаквания и нагласи, и според това доколко те са правилни, той реализира доходност, било тя висока ниска, положителна отрицателна и т.н. Идеята за играта с портфейла ми се струва много добра идея, стига да не е трудна за реализиране. И последно, и аз благодаря на Биг Беър за анкетите, анализите и най-вече за класацията на дивидентните кучета на Софикс. Беше ми изключително полезна когато си нямах никакво понятие от инвестиции, и ми помогна до някаква степен да изградя дивидетно насочената си стратегия, която следвам и до днес. Пожелавам успех на всички участници, и успешна година на БФБ. Повече коректни мажоритари, много ИПО-та и все повече български компании да разпределят дивидент (по възможност висок )

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от BigBear Разгледай мнение
                        Анкетата за доверието в никовете е правена миналата година по това време точно след резултатите на другата , анонимната, анкета.
                        Тогава обиколих темите свързани с български акции и преписах никовете, които са писали в последните примерно 10 страници на темата. Видимо съм изтървал хора. Все пак обаче подредих 157 ника.
                        На мнение съм, че е добре да се прави веднъж годишно, както казвате. Ако някой ми помогне и събере никовете, които съм изпуснал, ще я пусна отново да се обнови списъка за тази година.

                        Тук са всички никовете за 2019 година.

                        Имаше още 3 души с които имах отворена комуникация вчера, които не успяха пратят техните прогнози до края на деня. За мен участие в процеса на 20 човека от 31 /позволих си и аз да гласувам/ е доста добро. Благодаря на всички!
                        BigBear,
                        Поздрави и от мен за положения труд. Благодаря!

                        Коментар


                        • Аз това , че с няколкото ника имат крайни мнения не съм го и предполагал даже... Тогава да се направи и оценка за променливост и непостоянство..Ами да се взима ника, който е с преобладаващо мнение..Знам , че когато са в акции някои са големи оптимисти, а когато е обратното- песимисти..И още някои си въобразяват , че с коментари могат да влияят на пазара..Най много да набутват новобранците..

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от Kiro Разгледай мнение
                            Биг, според мен за да е по- представителна анкетата трябва да се иска от 50-60 човека.., и то смесено- оптимисти, песимисти и неутрални..Знаеш, че и това има значение, въпреки , че след 11г. застой това е много относително..
                            Нали знаеш, че има хора с по няколко ника? По едни за оптимизъм, един за песимизъм и един за всеки случай
                            Last edited by B.Graham; 10.01.2020, 10:04.
                            Life won't wait for you.

                            Коментар


                            • Биг, според мен за да е по- представителна анкетата трябва да се иска от 50-60 човека.., и то смесено- оптимисти, песимисти и неутрални..Знаеш, че и това има значение, въпреки , че след 11г. застой това е много относително.. Щом сме още на БФБ и сме в акции всички сме оптимисти и то големи..Въпроса е в изявите и мненията- цялата скала на емоциите - от напразните надежди и емоции до понякога болезненият непоколебим реализъм..
                              Last edited by Kiro; 10.01.2020, 10:02.

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от B.Graham Разгледай мнение
                                Ще бъдеш пребит с камъни
                                Оставаше и да не го направиш. Твоето мнение е най ценено от всички. Интересно е да попиташ и 10 с най-голямо недоверие и да сравним резултатите
                                P.S. За пореден път адмирации за труда и резултата от него!!!
                                Що не пуснете резултатите от миналата година ,на тези доверени никове.... ама индивидуално...

                                Коментар

                                Working...
                                X