Аз това , че с няколкото ника имат крайни мнения не съм го и предполагал даже... Тогава да се направи и оценка за променливост и непостоянство..Ами да се взима ника, който е с преобладаващо мнение..Знам , че когато са в акции някои са големи оптимисти, а когато е обратното- песимисти..И още някои си въобразяват , че с коментари могат да влияят на пазара..Най много да набутват новобранците..
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Топ 10 български компании за 2024 на форума
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от Kiro Разгледай мнениеБиг, според мен за да е по- представителна анкетата трябва да се иска от 50-60 човека.., и то смесено- оптимисти, песимисти и неутрални..Знаеш, че и това има значение, въпреки , че след 11г. застой това е много относително..Last edited by B.Graham; 10.01.2020, 11:04.Life won't wait for you.
- 4 Харесвания
Коментар
-
Биг, според мен за да е по- представителна анкетата трябва да се иска от 50-60 човека.., и то смесено- оптимисти, песимисти и неутрални..Знаеш, че и това има значение, въпреки , че след 11г. застой това е много относително.. Щом сме още на БФБ и сме в акции всички сме оптимисти и то големи..Въпроса е в изявите и мненията- цялата скала на емоциите - от напразните надежди и емоции до понякога болезненият непоколебим реализъм..Last edited by Kiro; 10.01.2020, 11:02.
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от B.Graham Разгледай мнениеЩе бъдеш пребит с камъни
Оставаше и да не го направиш. Твоето мнение е най ценено от всички. Интересно е да попиташ и 10 с най-голямо недоверие и да сравним резултатите
P.S. За пореден път адмирации за труда и резултата от него!!!
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от BigBear Разгледай мнение........позволих си и аз да гласувам........
Оставаше и да не го направиш. Твоето мнение е най ценено от всички. Интересно е да попиташ и 10 с най-голямо недоверие и да сравним резултатите
P.S. За пореден път адмирации за труда и резултата от него!!!
Life won't wait for you.
- 4 Харесвания
Коментар
-
Анкетата за доверието в никовете е правена миналата година по това време точно след резултатите на другата , анонимната, анкета.
Тогава обиколих темите свързани с български акции и преписах никовете, които са писали в последните примерно 10 страници на темата. Видимо съм изтървал хора. Все пак обаче подредих 157 ника.
На мнение съм, че е добре да се прави веднъж годишно, както казвате. Ако някой ми помогне и събере никовете, които съм изпуснал, ще я пусна отново да се обнови списъка за тази година.
Тук са всички никовете за 2019 година.
Имаше още 3 души с които имах отворена комуникация вчера, които не успяха пратят техните прогнози до края на деня. За мен участие в процеса на 20 човека от 31 /позволих си и аз да гласувам/ е доста добро. Благодаря на всички!Мненията ми не са препоръка за покупко продажба на акции.
- 4 Харесвания
Коментар
-
Bear, за пореден път - благодаря!
Виждам, че имаш една анкета с много интересна подредба.
Предлагам да организираш следното съзтезание:
Приемаме, че за инвестиция имаме сумата от 100 000лв.
На база на класирането във всяка анкета - от всяка позиция се инвестират по (p * 100 000) / 55 лв, където p е броят точки на позицята. С другу думи всяка позиция е с тегло p/55, където 55 е сборът на редицата 1..10.
Т.е. ако взема ЦКБ с 10 точки - 10 * 100 000 / 55 = 18 182лв(закръглено). Вземаме последна цена 1.55 (за днес), като избора на дата е твой.
За по-лесно пренебрегваме комисиона, или в случая 18 182/1.55 = 11 730 акции.
Втора позиция - 9 * 100 000 / 55 .....и т.н.
Така изграден портфейлът е със стойност 100к.
Следва решение дали да се прави ежеседмично, месечно или само годишно класиране.
На мен би ми било по-интересна месечната база.
Публикуваш класирането.
Много ще ми е интересно кои от участниците в нашата анкета ще са съгласни да участват, и най-вече, дали ще получиш попълнена анкета и от участниците в Капитал. Ако последните не участват - използваме портфейл изграден от тяхната класация.
Ако имаш нужда от помощ - готов съм да помогна в обработката или както ти е удобно.
Ако се получи добре, може за догодина да я доразвием.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от mancev Разгледай мнение
Интересна класация. Да оцениш Градус на една плоскост с Топливо си е меко казано странно според мен. Но всеки сам си преценява. Доверие е с ръст от близо 300% за последната календарна година, а го дават номер 1 по потенциал. Да не са станали доставчик на Тесла и да не съм разбрал? Ще е интересна година определено...
Корабът на "Доверие" отдавна много го напуснаха, но той продължава да пори към нови хоризонти. Чакат се следващите консолидирани отчети, да се видят как изглежда на общия фон резултатът от банката и най - вече дали ще се задържи, да не е еднократен ефект. Сантимент висок, акция звезда, много подскочи, но за таван е рано да се говори. Риск е да се купи на тези нива, но и "Тесла" на 200 ми изглеждаше скъпа.
Към BigBear: Попълнили са само 17, за съжаление много не съм виждал да пишат от близо година. За да не пада много бройката, предлагам през година, да се пуска анкета доверие, с която да се добавят по 3 - 5 нови ника от най - активните(извън тема политика, биткойни и т.н.), които са извън предходния списък.
mancev е активен във форума, с добри и не прекалено повлияни от покупките си мнения. Аз бих гласувал да е вътре.Last edited by k.o.; 10.01.2020, 01:14.Мнението ми не е препоръка за покупко - продажба на ценни книжа.
Коментар
-
Първоначално изпратено от BigBear Разгледай мнениеKласация на Доверените Никове за 2020 - от 17 участника
92 точки DOVUHL 13 гласа 83 точки CCB 12 гласа 74 точки CHIM 12 гласа 66 точки A4L 9 гласа 53 точки FIB 8 гласа 52 точки SFARM 9 гласа 47 точки TRACE 8 гласа 35 точки BREF 9 гласа 34 точки BSO 6 гласа 33 точки IHLBL 6 гласа 29 точки 3CZ 5 гласа 27 точки AGR 3 гласа 24 точки MONBAT 4 гласа 22 точки SFTRD 7 гласа 22 точки SKK 5 гласа 16 точки 0SP 3 гласа 15 точки ATERA 4 гласа 14 точки SOFCOM2 3 гласа 13 точки HIKA 3 гласа 13 точки LACH 2 гласа 10 точки GAGBT 2 гласа 10 точки GR6 2 гласа 10 точки NEOH 1 гласа 9 точки AKTIV 1 гласа 9 точки MCH 3 гласа 9 точки TOPL 2 гласа 8 точки ALUM 2 гласа 8 точки BCH 1 гласа 8 точки BOARD 2 гласа 7 точки BPY 1 гласа 7 точки CENHL 3 гласа 7 точки 0EA 2 гласа 6 точки HES 2 гласа 6 точки LAVEN 1 гласа 6 точки 1CZ 1 гласа 5 точки GAMZA 1 гласа 3 точки BACB 1 гласа 3 точки EMKA 1 гласа 2 точки KZ 1 гласа 1 точки ZHBG 1 гласа
- 2 Харесвания
Коментар
-
Kласация на Доверените Никове за 2020 - от 17 участника
92 точки DOVUHL 13 гласа 83 точки CCB 12 гласа 74 точки CHIM 12 гласа 66 точки A4L 9 гласа 53 точки FIB 8 гласа 52 точки SFARM 9 гласа 47 точки TRACE 8 гласа 35 точки BREF 9 гласа 34 точки BSO 6 гласа 33 точки IHLBL 6 гласа 29 точки 3CZ 5 гласа 27 точки AGR 3 гласа 24 точки MONBAT 4 гласа 22 точки SFTRD 7 гласа 22 точки SKK 5 гласа 16 точки 0SP 3 гласа 15 точки ATERA 4 гласа 14 точки SOFCOM2 3 гласа 13 точки HIKA 3 гласа 13 точки LACH 2 гласа 10 точки GAGBT 2 гласа 10 точки GR6 2 гласа 10 точки NEOH 1 гласа 9 точки AKTIV 1 гласа 9 точки MCH 3 гласа 9 точки TOPL 2 гласа 8 точки ALUM 2 гласа 8 точки BCH 1 гласа 8 точки BOARD 2 гласа 7 точки BPY 1 гласа 7 точки CENHL 3 гласа 7 точки 0EA 2 гласа 6 точки HES 2 гласа 6 точки LAVEN 1 гласа 6 точки 1CZ 1 гласа 5 точки GAMZA 1 гласа 3 точки BACB 1 гласа 3 точки EMKA 1 гласа 2 точки KZ 1 гласа 1 точки ZHBG 1 гласа Мненията ми не са препоръка за покупко продажба на акции.
- 4 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от B.Graham Разгледай мнение
Но част от профитата знаят, че ще е успешно ИПО-то и ще е в топ10?!?!? За мен Телелинк ще е по-успешно например..... И пак не са питали най-големите асет мениджъри - банките.
Първоначално изпратено от 15% Разгледай мнениеВ класацията виждам 2 иронии:
1. Доколкото разбирам от статията, медианната стойност на всички анкетирани е, че Софикс ще се повиши с 18%, а са поставили на първо място АДСИЦ?!?! Това просто е безкрайно трудно да се случи дори и математически.
2. Лидерът според класацията БРЕФ ми е третата по тежест акция в портфейла, но не съм я споменал в моите фаворити за 2020. Бих я написал само ако очаквам спад и не би било на първо място.
Повечето интересни компании са споменати, има и липси, подредбата не споделям напълно, конкретно също високата позиция на банките и "Спиди". Няма смисъл да пишат компании, споменати само от 1, тези с по - малко от 3 посочвания е трябвало да отпаднат и така нормално остава топ 10.Мнението ми не е препоръка за покупко - продажба на ценни книжа.
- 1 like
Коментар
-
В класацията виждам 2 иронии:
1. Доколкото разбирам от статията, медианната стойност на всички анкетирани е, че Софикс ще се повиши с 18%, а са поставили на първо място АДСИЦ?!?! Това просто е безкрайно трудно да се случи дори и математически.
2. Лидерът според класацията БРЕФ ми е третата по тежест акция в портфейла, но не съм я споменал в моите фаворити за 2020. Бих я написал само ако очаквам спад и не би било на първо място.
П.П. С нетърпение очаквам Big Bear да пусне и нашата класация. Дано има поне повече логика в нея, ако не друго.Last edited by 15%; 09.01.2020, 21:30.Пътека се прави камък по камък!
- 1 like
Коментар
Коментар