Първоначално изпратено от ravnovesie
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Топ 10 български компании за 2024 на форума
Collapse
X
-
-
Първоначално изпратено от SOFIX Разгледай мнениеИ защо пък точно ти трябва да я видиш
Това стана малко като от Алиса в страната на чудесата
Коментар
-
Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнениеВсеки път когато е имало мечи пазар в България по някое време оценките на компаниите вече почват да крещят евтино. И тогава мечия разал става бичи
В момента не говорят нищо. Една част са скъпи, други са реално оценени, но аз поне не виждам нито една ликвидна и евтина компания.
Коментар
-
Първоначално изпратено от dddd Разгледай мнениеДай критерий за ликвидна на борса където днешният дневен оборот е 137 хиляди лева постигнат със 149 сделки.
Коментар
-
Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнениеВсеки път когато е имало мечи пазар в България по някое време оценките на компаниите вече почват да крещят евтино. И тогава мечия разал става бичи
В момента не говорят нищо. Една част са скъпи, други са реално оценени, но аз поне не виждам нито една ликвидна и евтина компания.
Коментар
-
Първоначално изпратено от dddd Разгледай мнениеОсвен това Монти бърка. Не трябва да бъде заклан и последният бик а да продаде и последният спекулант. Те го направиха последните два дни на миналата година и стискат кеша..Life won't wait for you.
Коментар
-
Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнениеЕ не бих казал че липсват - за една година Софикс е на минус над 10%. Това не е точно мечи пазар, но определено не е бичи. Реално така като ги гледам анкетите и за следващата година може да се очаква нещо подобно. Освен ако нещата не се обърнат през следващите месеци
Липсата на спекуланти води до изкривяване на пазара и спадането му много под равновесната точка. Остават само инвеститори, които купуват на много голям дисконт под справедливата стойност, поради поемането на риска от неликвидност. Пазара продължава да се отдалечава от равновесието с все по-малък оборот до момента когато не е останал нито един спекулант а цените са толкова ниски, че нито един инвеститор не продава доброволно освен поради ликвидни причини. Като резултат имаме срив на оборота. Пазара е свръх продаден и може да се стъпи на здрава основа за рали. В даден момент в следствие на резултатите цените се качват. Видяхме го при доста компании въпреки трудният пазар. В даден момент става ясно, че пазара вече не е мечи и спекулантите започват да се връщат.
Към момента ликвидност липсва, пълно е със свръх подценени компании, на места надценени поради пазарни манипулации или липса на фрифлоут, но кой идиот би купил от тях. Всеки си избира в какво да вкара пари. Според мен сме стигнали точката при която можем спокойно да зареди бичи пазар подобен на този от 2001-2007. Надявам се да е поне толкова дълъг. Лично аз не вярвах да видим оценки близки до тези от 2001, но се случи. Възприемам го като възможност а не като заплаха. Всеки вижда това, което иска да види.
Освен това Монти бърка. Не трябва да бъде заклан и последният бик а да продаде и последният спекулант. Те го направиха последните два дни на миналата година и стискат кеша. Сентимента ще се смени. С него ще дойдат и много добри печалби. Така виждам нещата и не е препоръка за нищо.
Коментар
-
Първоначално изпратено от BigBear Разгледай мнениеРавновесие,
понеже си мече така завъртя нещата, че искаш корекция. Аз понеже съм биче, казвам че има три пъти повече купувай тези акции или на мен ми се иска да имаме дъно...
Мечи действия също липсват
Коментар
-
Първоначално изпратено от BigBear Разгледай мнениеБлагодаря на dddd за уточнението - реално търпеливо попълват анкетите основно биковете. В темата Бикове срещу Мечки болшинството форумни участници се беше самоопределило чрез прогнозата си за Софикс за миналата година. Не видях една "мечка" да е казала, че ми е попълнила анкетата, но ако го е направила и благодаря!
Оредяващото стадо бикове на БФБ е въпреки всичко е по-склонно на купува сега отколкото миналата година. Сега от 58 компании 33 имат оценка Купувай VVV, миналата година са били 12 от 60.
Топ 10 акции на форума за 2015 година
Топ 10 акции на форума за 2016 година
когато последния бик се направи на наденици ,тогава ще тръгне борсата....
През няколко месеца пробвам сантимента на борсата ,става все по незабележим и по незабележим....през пролетта на 2013 г. какви бици бяха , ще те убият само за спад на борсата да обелиш дума...
в момента са останали бичета и кандидат бичета , който вярват че техните акции ще се качват а останалите ще падат и хвърлят боб на хим и пеевски...........
някакъв нонсенс е но и аз съм към тях с малък шанс да има адреналин....
само ако тим направи някое ипо има шанс да тръгне чааст от компаниите нагоре....
Гледам мажовците всичките са за ЦЗ а и политиците също...
Спомняш ли си какво беше през 2013 г. какви бяха статиите на блумбърг и снн и какво стана с КОРП и ФИБ.......
когато хим се качваше единия път правеше продажба на прив. а другия пък оформяше портфеил на банка и ДФ....
Предпочитам да бъда наблюдател поне месец с такъв друд излезнах с някаква печалба ,че сега ще ви гледам напъните и родилните мъки на новите милионери.......
що стана с КФН и продажбата на борсата ,какво стана с Адсиц и ПФ ,що стана с нои и пенсионната реформа.......... все въпроси без отговор...
Едно време Аналгина казваше на наЩта борса бързо се влиза, но трудно се излиза а оборотите бяха с 10 пъти по големи.....
Оттам тръгнете.....
Коментар
-
Малко бихейвиоризъм. За да се разберат истинските мотиви, желания и мисли на човек е редно да се гледат само действията му. Субективните му чувства, надежди, мисли или вярвания е редно просто да се игнорират като непознаваеми.
Ако има вяра че пазара е евтин народа просто ще купува. Ако не иска да купува значи не вярва че пазара е евтин. Това са си чисти факти, базирани на реално поведение, което се вижда и от оборота на борсата, така да се каже. Очевидно не смята и че е скъп - тъй като и не продава. Но определено липсват бичи действия.
Коментар
-
Аз ги гледам нещата практично. Ако аз искам да купувам при спад ще чакам спад от поне 10%, по-скоро дори 20%. И ще смятам че такъв спад е възможен следващите месеци. Ако смятам за нещо към момента ще купувам на момента.
А реално оценка "Бай" се дава при над 20% потенциал. Холд при 0-20% най-грубо и селл при очаквано отрицателна доходност.
Така форума дава 2 оценки бай. 3 оценки сел и всичко друго е холд.
Може в душите на спекулантите да има оптимизъм , но ако си действат според това което са заявили реално 80% чакат спад между 10% и 20% за да влезат. А това си е дефиниция за корекция.
Коментар
-
Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнениеПри подобен превес на Холд оценки над Бай оценки - така да се каже ми изглежда че всъщност участниците смятат пазара за надценен. Още повече ако просто се разгледат селл оценките само спрямо бай.
Подобни оценки просто не са съвместими с евтин пазар. И са си характерни от всякъде за скъп пазар.
Оредяващото стадо бикове на БФБ е въпреки всичко е по-склонно на купува сега отколкото миналата година. Сега от 58 компании 33 имат оценка Купувай VVV, миналата година са били 12 от 60.
Топ 10 акции на форума за 2015 година
Топ 10 акции на форума за 2016 годинаМненията ми не са препоръка за покупко продажба на акции.
Коментар
-
Първоначално изпратено от dddd Разгледай мнениеПоздравления за Bigbear. Анкетата е добра. Според мен тълкувате малко неправилно резултатите. Реално погледнато тя обхваща само биковете на пазара. Всеки път над 95 процента от анкетираните отговарят, че имат акции. Тя показва, че биковете са станали малко по-малко оптимистични отколкото преди година. Аз ходя редовно на планина в големи групи. На нова година един телефонен техник ме дръпна на страни и в продължение на половин час ми говори как българската икономика било много зле и щяла да се срине, как САЩ само печатали пари и щели да фалират, колко мощна е руската икономика и как санкции не я ловят. Тези хора ще станат бикове и ще се включат в пазара на върха на балона. Сега сме един вагон хора, които редовно попълват анкетите и сме станали малко по-малко оптимистични. Когато сме свръх оптимистични е време за корекция в дългосрочният възходящ тренд. Когато телефонният техник започне да ми говори колко добра е българската икономика и как си е купил акции, тогава пазара ще обърне дългосрочно надолу. Важното е да се създават условия да могат да търгуват на българският пазар а не да ходят да си губят парите на форекса. Така или иначе ще загубят всичко, поне да остава в България.
Аз съм си бик от всякъде.“Preparation. Discipline. Patience. Decisiveness”
Коментар
Коментар