Първоначално изпратено от Krasimira
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Все пак газта е евтина у нас спрямо ЕС. Тогава къде е пробл.
Collapse
X
-
Тимошенко при Путин за газа
Украинският премиер Юлия Тимошенко ще направи еднодневна визита в Москва, където ще разговаря със своя колега Владимир Путин. Киев ще моли за преходен период от няколко години до достигането на пазарните цени на газа, коментира Би Би Си.
Основна тема по време на срещата ще бъдат петролните и газови договори и определянето на цената на газа за Украйна. Тимошенко планира да сключи споразумение за доставките на газ, което може да й помогне да укрепи политическите си позиции на фона на вероятните предсрочни избори.
При това цената на газа за 2009 г. остава под въпрос и може въобще да не бъде спомената в документа, съобщи Интерфакс, позовавайки се на анонимен "добре информиран източник в Москва".
"Споразумението носи политически характер - в подкрепа на правителството на Тимошенко", заяви източникът, цитиран от агенцията. Украинският журналист на Би Би Си Павел Новиков съобщи, че в навечерието на своята визита в Москва, Тимошенко е обещала да се "върне с ниска цена на газа", а самата визита е анонсирана като "подарък за Украйна".
"Именно липсата на договор за доставката на руски газ за Украйна през следващата година бе предмет на огромна критика спрямо Юлия Тимошенко от страна на секретариата на президента", припомни журналистът.
Киев ще моли за преходен период от няколко години до достигането на пазарните цени на газа. Тимошенко припомни, че по-рано е достигнала споразумение с руския премиер за предоставянето на Украйна на три или четиригодишен преходен период, което ще помогне да се избегне шоковата терапия.
Отговаряйки на журналистически въпрос за възможността цената на газа да стане 400 долара за 1000 куб.м., Тимошенко заяви още на 1 септември, че "с всички сили няма да допусне подобна цена". В момента Киев плаща по 200 долара за 1000 куб.м.
Украинските власти се надяват, че през следващата година цената няма да бъде повишена значително. Впрочем, вчера ръководителят на "Газпром" Алексей Милер съобщи, че в Европа средната цена на газа вече е 500 долара за 1000 куб.м.
ДАЛИ Е НЕОБХОДИМ ВЪОБЩЕ КОМЕНТАР?
Коментар
� -
Първоначално изпратено от KrasimiraCave, това не е добро обяснение защо си даваш задника... Понеже си бил слабата страна... Ами направо да ни обявяват за губерния и да се знае...
Правя обаче резерва, че не разбирам от тези неща /кой от вас разбира/, но съм сигурен, че дори да червените да бяха свръх-борбени и да се бяха опънали, ГАЗПРОМ просто щеше да спре кранчето. Това е. Т.е. по-добре да си подложиш задника, но да изкрънкаш нещичко.
Коментар
� -
Първоначално изпратено от KrasimiraДа кажем така, цената се изчислява по формула. За нещастие в тази формула се променя при последното предоговаряне и освен това тя си има знаменател... Когато старият знаменател е по-голям от новия, цената отива нагоре.
В знаменателя на новата формула (от последното предоговаряне) стои пазарна цена на петролен продукт, по-стара от цената, стояла в знаменателя на старата формула... За какви абсурди си говорим. Въпросът е принципен и той е как даваме д-то си на руснаците...
Коментар
� -
Незнам Краси,
ти си преценяш....
Просто ми се виждаш умно момиче и исках да ти помогна малко... относно енергийната ситуация в Европа...
Аз съм правил презентации на някой неща като например "Nord Stream" , но както и да е...
Голяма част от нещата можеш да ги "откриеш" как стоят само базирано на логика, даже без да ти трябват изказванията на тоя или на ония....
Инак сегашните нападки към правителството от Опозицията относно ГАЗ-а и дурги всевъзможни работи са единствено с цел те да се намърдат във власта...
Ок, Айде УСПЕХ
и разбира се УСПЕХ и на БФБ!!!
Първоначално изпратено от KrasimiraЗнаеш ли колко ми пука станишев кво е казал! Ти кво очакваш да каже "Набутахме ВИ с тоя договор другари"! Ще намеря време да препиша членове от договора, за да не съм ти голословна. Но цитати от станишев, овчаров, първанов и газпром... айде няма нужда... Ако на това му викаш подкрепено с факти...Мнението ми не е препоръка!!!
Коментар
� -
Знаеш ли колко ми пука станишев кво е казал! Ти кво очакваш да каже "Набутахме ВИ с тоя договор другари"! Ще намеря време да препиша членове от договора, за да не съм ти голословна. Но цитати от станишев, овчаров, първанов и газпром... айде няма нужда... Ако на това му викаш подкрепено с факти...
Коментар
� -
Stanishev said.
"Joining the project will increase Bulgaria's importance on the European energy map," Stanishev said.
.....
Given its strategic position, however, Bulgaria is looking to participate in both projects, since it stands to pocket hefty transit fees for the transportation of gas through its territory.
http://business.maktoob.com/NewsDeta...eline_deal.htm
Първоначално изпратено от KrasimiraЕеее, стига депрочети раздела с транзитните такси и ела пак да си говорим за инфраструктура и енергийна сигурност
енергийна сигурност и енергийна независимост в твоята понятийна система едно и също ли е?
Какво точно те интерисува относно транзитните такси???
p.s. Krasimira, когато казваш нещо... хубаво е да подкрепяш с факти... а не просто да говориш нещо....
Успех ти желая...Мнението ми не е препоръка!!!
Коментар
� -
Ами КРАСИМИРА,
нашите доста добре са изтъргували нашите географски предимства... ВСЕ ПАК ТРАНЗИТА НА ГАЗ ЩЕ МИНАВА ПРЕЗ БЪЛГАРИЯ!!!
А това знаеш ли колко големи приходи от такси ще ни донесе + ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ + инфраструктура... и т.н....
Само Виж как увиснаха Полша + Прибалтика като "NORD Stream" ги заобикаля...!!!
Прави зи извод!!!
Първоначално изпратено от KrasimiraРазказът може да бъде всякакъвтвоя е такъв, моят е че става въпрос за безумна енергийна политика и невероятно нагъл опит да не изтъргуваш сравнителните си предимства...
Иначе, повярвай ми тежък привърженик съм на чистия пазар. Но в случая говорим за друго...Мнението ми не е препоръка!!!
Коментар
� -
Незнам какво се учудвате че ГАЗ-а скача!!!
"До този момент по отношение на каспийските въглеводороди Москва нямаше пазарен подход. Това караше както Ашхабад, така и Астана да се опитват да се заиграват с други потенциални клиенти, които са готови да закупуват на по-високи цени техния нефт и газ. Ниската цена, която плащаше „Газпром” за туркменистанския газ, позволяваше след транзитирането му да го препродава на Украйна по $179 за 1000 куб. м. От 1 януари 2009 г. ценообразуването на туркменистанското „синьо злато” преминава на пазарни основи. "
http://www.class.bg/view.php?id=18473[/b]Мнението ми не е препоръка!!!
Коментар
� -
Много си прав investor4fun!!!
Първоначално изпратено от investor4funПървоначално изпратено от KrasimiraДа кажем така, цената се изчислява по формула. За нещастие в тази формула се променя при последното предоговаряне и освен това тя си има знаменател... Когато старият знаменател е по-голям от новия, цената отива нагоре.
В знаменателя на новата формула (от последното предоговаряне) стои пазарна цена на петролен продукт, по-стара от цената, стояла в знаменателя на старата формула... За какви абсурди си говорим. Въпросът е принципен и той е как даваме д-то си на руснаците...
1. Газпром разширява и продължава транзита си през България, което си е много пари, означава, че до 30% от газта ще заплащаме с услуги, а не кеш. Иначе щяха да ни заобиколят и щяхме да плащаме газта 100% кеш. За справка газопровода син поток до турция. Ако по времето на Жан Виденов и Иван Костов се бяхме договорили с Газпром сега транзита щеше да е 30 милиарда кубика на година, а не 17, което значи, че щяхме да плащаме до 50% от газта чрез услуга, а не кеш. И така в дългосрочен аспект положителния ефект е значителен.
2. Най накрая един основен енергоносител като газта ще има пазарна цена, което означава прекратяване на непазарните фактори в икономиката. Всеки потребител ще се стреми да става по-ефективен и да не разхищава, няма да има свръхпечалби и свързаните с това необосновани инвестиции. В дългосрочен ефект това също ще има много положително въздействие.
3. Най-накрая завършихме прехода от непазарния социализъм към пазарния капитализъм. Все пак всяка стока и услуга трябва да си имат пазарна цена иначе настъпват изкривявания, които водят до погрешно развитие на икономиката.Мнението ми не е препоръка!!!
Коментар
�
Коментар