IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Кредитен регистър

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Всеки, който има задължение към банка, от 1 декември вече ще може да провери дали водената в Централния кредитен регистър към БНБ информация е достоверна. Освен това при неверни данни те ще могат да бъдат коригирани. До този момент клиентите имаха право да получат извлечение само от банката си кредитор за съдържанието на досието им. Промяната е гласувана от БНБ с изменение на Наредба №22, която урежда дейността на регистъра. Тя бе катализирана от един случай, в които предприемач замалко не изгуби целия си бизнес заради невярно отразена от банката му (в случая Райфайзенбанк) информация в кредитното му досие. С редакцията на наредбата БНБ дава възможност на граждани и фирми да проверяват досиетата си. За целта трябва да подадат писмено заявление до БНБ и да платят административна такса. Нужните документи за това са лична карта за физическо лице. За фирмите това е актуално удостоверение за вписване в търговския регистър с данни за представляващите го лица и личните им карти. След това те ще получат извлечение от регистъра в срок до седем работни дни. При смърт на физическо лице информацията могат да я получат неговите наследници. Информацията може да се получава както лично, така и чрез упълномощено лице, гласи промяната в наредбата. При упълномощаване е нужно нотариално заверено пълномощно.

    Ако длъжник установи, че съдържащата се в регистъра информация е некоректна, той ще има право да поиска коригирането или актуализирането й. В седемдневен срок от получаването на искането му банката кредитор е длъжна да разгледа искането му и да се произнесе по него. В страната в момента има 1.5 млн. длъжници към банките. От тях един милион са физически лица, а останалите половин милион са фирми. Общата сума на отпуснатите кредити към края на август е 19.7 млрд. лв. От тях 8.3 млрд. лв. са към домакинствата, сочи статистиката на БНБ.

    Стията е от Дневник 17 октомври

    Коментар


    • Първоначално изпратено от arokh
      E ti ako opre6 do kreditnia registyr za da si proveriava6 kreditite zna4i rabotata ne e dobre.
      ??!
      Не ми трябва регистър, за да търся колко дължа и на кого.
      Но след поне 1 седмица пропаганда по вестиците и ТВ за тоя пусти регистър, аз лично не разбрах как да се възползвам от правото си.

      Коментар


      • E ti ako opre6 do kreditnia registyr za da si proveriava6 kreditite zna4i rabotata ne e dobre.

        Коментар


        • Покрай цялата "дъра-бъра" около регистъра, така и не разбрахме как един човек всъщност да си провери кредитите.

          Коментар


          • Всички кредити се вписват в регистъра (с изключение на овердрафт до 1000лв).
            Скоро приеха, че физическо лице ще може да проверява веднъж годишно, безплатно какво пише в регистъра за него.
            Доста често се допускат грешки, което води до последващ ”мотивиран” отказ за отпускане на кредит и това е причината да се осигури достъп до регистъра.
            Така поне в случай на грешка, финансовата институция забъркала кашата я оправя и от средата на следващия календарен месец можеш да кандидатстваш с изчистено име .

            Помоли кредитния инспектор да ти покаже разпечатката от регистъра за тебе и ще ти стане ясно защо са ти отказали. И си извади карта от друга банка !

            Коментар


            • Първоначално изпратено от coridi
              Първоначално изпратено от nikimramora
              Moжели човек да провери дали фигулира в кредитния регистър сам.

              Коментар


              • Първоначално изпратено от nikimramora
                Moжели човек да провери дали фигулира в кредитния регистър сам.

                Коментар


                • Re: кредитен регистър

                  Първоначално изпратено от проба
                  Ако ти е банкова картата се вписва ако е на някоя фирма - Транскард примерно мисля че и Юролайн все още не са вписани въпреки официалното им купуване от Пощенска - ги няма в регистъра.

                  Коментар


                  • Сигурна съм, че всички кредитни карти излизат. В момента съм подала документи за кредит и при проучването в регистъра излезе и информация за кредитна карта с лимит 350 лева.

                    Коментар


                    • Вярно ли е че само човек който дължи над хиляда лева се вписва в кредитния регистър?Аз имам две кредитни карти с лимит 500 лв. и съм теглил от тях дали ме има в Централния кредитния регистър?

                      Коментар


                      • вписват се всички кредитни карти

                        Коментар


                        • Moжели човек да провери дали фигулира в кредитния регистър сам.

                          Коментар


                          • кредитен регистър

                            Ако ти е банкова картата се вписва ако е на някоя фирма - Транскард примерно мисля че и Юролайн все още не са вписани въпреки официалното им купуване от Пощенска - ги няма в регистъра.

                            Коментар


                            • кредитен регистър

                              Може ли някой да ми отговори дали кредитните карти се вписват в кредитния регистър. Благодаря.

                              Коментар


                              • кредитен регистър

                                в месеца следващ погасяването би трябвало информацията за кредита да бъде заличена в Кр.Рег. Зависи кога обслужващата банка е подала инфото в регистъра

                                Коментар

                                Working...
                                X