в ЦКР - то както аз го наричам излизат всички задължения за последните 7г, включително и погасени кредити, кредитни карти. Справка може да се направи в БНБ лично по всяко време(както вече беше споменато веднъж годишно е безплатна) ако не се лъжа срещу 20 лв.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Кредитен регистър
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от Poncho Разгледай мнениеНяма такова нещо като уведомление - искаш ли не искаш ли. Цитирам отговор на подобен въпрос в moitepari.bg:
Разбира се в редица случаи не може да се знае какви задължения идват с наследството, а те се простират върху цялото имущество на наследника не само върху наследеното. Затова приемете наследството "по опис". Тогава отговаряте само с наследеното.
Имайте също в предвид, че всяко действие като плащане на данъци за имущество на починалия и т.н., дори изваждане на удостоверение за наследници се тълкува като безусловно приемане на наследството.
Посетете задължително адвокат - за малко пари ще си спестите много главоболия. Дотогава не предприемайте нищо на своя глава.
__
П.П. Сега видях, че вече сте приели наследството. Все пак се консултирайте с адвокат.
Имайте в предвид, че поръчителят не е получил парите по заема, а кредитополучателя. Връщайки сумата поръчителя става "кредитор" на кредитополучателя, т.е. ако се наложи да плащате ще си търсите парите от лицето на което брат ви е бил поръчител.
Коментар
-
Няма такова нещо като уведомление - искаш ли не искаш ли. Цитирам отговор на подобен въпрос в moitepari.bg:
Накратко казано ако наследникът приеме да наследи движимото и недвижимото имущество на починалото лице, той се задължава да наследи и поеме неговите задължения. В случаят тези задължения са под формата на поето поръчителство по заеми на трети лица. Наследяват се както активите, така и пасивите на починалото лице.
Имайте също в предвид, че всяко действие като плащане на данъци за имущество на починалия и т.н., дори изваждане на удостоверение за наследници се тълкува като безусловно приемане на наследството.
Посетете задължително адвокат - за малко пари ще си спестите много главоболия. Дотогава не предприемайте нищо на своя глава.
__
П.П. Сега видях, че вече сте приели наследството. Все пак се консултирайте с адвокат.
Имайте в предвид, че поръчителят не е получил парите по заема, а кредитополучателя. Връщайки сумата поръчителя става "кредитор" на кредитополучателя, т.е. ако се наложи да плащате ще си търсите парите от лицето на което брат ви е бил поръчител.Last edited by Poncho; 02.09.2012, 00:57.
Коментар
-
Първоначално изпратено от polax Разгледай мнениеБлагодаря!
При приемане на наследството не съм уведомен за подобен факт.
Поразпитах малко и се оказа, че наследника на поръчителя поема неговите задължения, ако кредита по който е поръчител спре да се обслужва.
Оки, да го вдигнем до 5 милиона евро, трябва ли да ги платиш, според теб
Щото за 10 000 лева лесно ще те убедят
Ако някой ти иска пари, непременно си наеми адвокат!
Коментар
-
Първоначално изпратено от prodigal Разгледай мнениеСъболезнования.
Когато си приемал наследството, ако не са те уведомили за подобен факт, то нормално и да нямаш ангажименти, чисто правно не би трябвало да имаш грижи.
Чисто хипотетично си представи че е бил поръчител на 100 милиона евро..
е, и за 10 евро логиката е същата.
При приемане на наследството не съм уведомен за подобен факт.
Поразпитах малко и се оказа, че наследника на поръчителя поема неговите задължения, ако кредита по който е поръчител спре да се обслужва.
Коментар
-
Първоначално изпратено от polax Разгледай мнение
Брат ми почина преди месец. Аз съм му единствен наследник.
Разбрах, че са го молили да става поръчител, но не знам дали е станал.
Проверих в банката в която е превеждана заплатата му, принтираха ми следната справка.
Според мен в графата за ЦКР се вижда, че е не е поръчител, но така ли е?
Искам и други мнения затова бутам темата напред.
Благодаря!
Когато си приемал наследството, ако не са те уведомили за подобен факт, то нормално и да нямаш ангажименти, чисто правно не би трябвало да имаш грижи.
Чисто хипотетично си представи че е бил поръчител на 100 милиона евро..
е, и за 10 евро логиката е същата.
Коментар
-
Първоначално изпратено от polax Разгледай мнение
Проверих в банката в която е превеждана заплатата му, принтираха ми следната справка.
Благодаря!
Коментар
-
Благодаря!
Коментар
-
Първоначално изпратено от dm77 Разгледай мнениеИмам закупени стоки от TBI единият трябва да се внесе на до 10 число а другия до 15 число но аз получавам пари на 25 число редно ли поради тази причина да вляза в ЦКР като необслужващ кредита си даже единият го закривам август месец?
Коментар
-
Първоначално изпратено от lilinkaMoje li nqkoi da mi kaje dali samo kreditite ot bankite se zapisvat v tozi krediten registyr ili ot vsi4ki kreditni institucii (EasyCredit,TBI i t.n.)?Blagodarq
Коментар
-
Re: кредитен регистър
Първоначално изпратено от ХариИмате ли представа в какъв срок след издължаване на кредита той се заличава от кредитния регистър или продължава да фигурира там като издължен. Кой извършва заличаването.
Коментар
Коментар