IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

И нека Силата бъде с нас

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Специлано за Bouns Може би ако му го каже Ройтерс, ще повярва

"Проблемът с глобалното затопляне и рекордно високите нива на въглероден двуокис в атмосферата карат все повече страни отново да се обърнат към ядрената енергия, сочена като надеждна и природосъобразна алтернатива на постоянно поскъпващите течни горива, съобщава Ройтерс. В момента в света има 439 атомни електроцентрали, други 34 са в процес на изграждане, а атомната енергия осигурява 16-17% от електричеството в световен мащаб. Преимуществата на този вид енергиен източник не останаха незабелязани и в Европа - наскоро Великобритания обяви, че ще инвестира в ново поколение АЕЦ, централи се строят и във Франция и Финландия, а в страни като Белгия, Холандия и Швеция бе взето решение за "отказ от отказа от атомна енергия", което се изразява в удължаване на сроковете за експлоатация на вече съществуващи ядрени съоръжения.

За подобно възраждане на интереса към атомната енергия допринесоха и изводите на такива организации като Междуправителствения панел по промените в климата (МППК) към ООН. Панелът определи ядрената енергия като "ефективен начин за ограничаване на количествата вредни емисии в атмосферата", тъй като с нейна помощ в момента в световен мащаб се пестят по 1.5 млрд. тона парникови газове годишно, иначе отделяни при друг тип производство на електроенергия. "

Коментар

• Дружески те предупредих, Джоан. Наистина, мен не ме засяга в личен план. Карай, както си знаеш, майтап да става.

Коментар

• Благодаря ти, Zarco, за хубавите думи. Удоволствието от диалозите с теб е взаимно

Pyramid, и аз с теб не споря Твоето мнение за моите диалози си е твоя работа и изобщо не ме засяга. Жив и здрав бъди с идеите си! Колкото до това кой ще .... с мен и кой няма да .... с мен, и какво ще следва или няма да следва след това, не е твоя работа.

Коментар

• Първоначално изпратено от Joan
          .......................................
          Боунс,

Името на Реактора във Франция е Flamanville 3, технологията е EPR (European Pressurised Reactor). Същата технология ще бъде използвана и в новата финландска централа. Името на проекта е Olkiluoto, Eurajoki, ето ти линк към страницата му:

http://www.tvo.fi/486.htm

A че и Китай, и Индия здраво инвестират в ядрени технологии, е напълно нормално и само показва, че ЕС е бил в заблуда едно известно време преди 10-ина години . Но това е минало. Пък ти щом не вярваш, твоя си работа.

П.П. А Франция, въпреки отношението на ЕС като цяло в близкото минало към ядрените централи, никога не е спирала да ги използва и развива. Което само показва, че французите все пак са умни хора

П.П.П. Промяната на отношението на правителството (което и да е) само показва едно - признаване на факта, че ядрената технология няма екологично чиста и икономически приемлива алтернатива в момента за посрещане нарастващите нужди от електроенергия на планетата като цяло. Това се и казва в енергийната стратегия на ЕС, линк към която ти постнах..............................

Joan, впечатлен съм от начина, по който защитаваш вижданията си. Мислех, че една жена не може така ревностно да обосновава своята теза - ден след ден - вече седмици, включително (и изключително) като се позовава на толкова факти, а не с общи приказки.

Доста нови факти научихме от теб. ОчевАдно - залагаш на печеливши стратегии и отстояваш истината СИ до край. И това е тема, близка до "приоритетите" на мъжкото съсловие. Направи впечатляващ обзор, за който ти благодаря!

Трудно се срещат такива представителки на нежния пол! Успех, наистина ме очарова!
          "Погледната със страстно око, действителността се превръща в приказка!" П.Пикасо

Коментар

• Благодаря ти, Минаващ :-) Само не разбрах, защо нископотенциалната топлина да е "екологичен замърсител". По-скоро, нейното неизползване води до допълнително замърсяване от мощностите, необходими да се извлече същото количество допълнителна енергия. Щото изгарят нови и нови тонове въглища, уран, или за тях трябват нови язовири. Всичко това и оскъпява и замърсява. Просто уточнение.

С Джоан не споря, тя си е навила нещо на пръста и не усеща иронията на момента. А на събеседниците си, ама хич. :-(
            Затова, за дамата, накратко:
            -Симпатяго, будалкат те и ти се връзваш. Срамота, мен ако питаш. Иди в Green Peace, на тях им трябват активисти. Но надали ще ги впечатлиш. - Не казвам, че за АЕц не си права, нито за правителствата, нито за ЕС...Права си. И то е ясно. Ама колегите не се шегуват. Тоест, шегуват се, и още как! ;-) Работата е там, че и те разбират какво казваш, но си те поднасят и ти се смеят на детската реакция. Да не говорим за Кавалера Зарко. Е, ако можеше да...с теб, то-ОК, но...
            Но! - Само докато. Не и след това.

Майтап бе, душата :-D

Сега, Bouns, постарах се. Наистина, може да се намерят някои пропуски, тези сметки са на база обща култура и са правени с книга на масата -т.е. не помня всички формули - но някои от показателите бяха нарочно занижени или завишени в посока влошаване и, въпреки всичко, сметките излизат.
            Всъщност, не е толкова важно каква диплома имаш и как четеш /отдясно наляво или обратно/. Важно е от наличната информация да се вадят правилните изводи в качествен и количествен аспект. Моите са, че:
            1.Проектът е икономически ефективен
            2.Проектът е технически изпълним
            3.Екологично обоснован
            4.Със силно въздействие в положителен аспект на развитието на инфраструктура и качество на живота
            5.Има реален потенциал да развие индустриални отрасли, в които да станем /някакъв/ лидер
            6.Проектът представлява една нелоша дългосрочна инвестиция, но без участието на Държавата, поне като регулатор на процесите, трудно ще мине, уви.

Коментар

• Първоначално изпратено от Pyramid
              Хора, темата беше друга. :-(
              http://evropa.dnevnik.bg/show/?storyid=445733 Най ефтино е да не се пилее енергия,но е трудно;-)))))
              Ако се намери техническо решение за нископотенциалната топлина(и тя е екологичен замърсител),коефициента на условни "въглеродни емисии" от АЕЦ рязко сте се подобри.А това е помощ точно на време.Шансовете на АЕЦ рязко нарастват .Имаше идеи и за силикатни изолационни материали. Svarji se s xora ot Kozludui-edno pile mi podskazva che poradi izgradena i nenatovarena infrastruktura i racionalnostta na ikonomikata tam vinagi ste ima poveche rabotesti reaktori otkolkoto v Belene...;-)))

Коментар

• Първоначално изпратено от Bouns
                Джоан, всички строят безименни, известни само на тебе централи - голяма конспирация се готви. Има два варианта или си много осведомена, или си много зле, ще оставя времето да покаже.......
                Ако не правиш разлика между това правителството да преразгледа отношението си към АЕЦ и това да започат да се изграждат нови, още по-лошо говори за тебе.
                Боунс,

Името на Реактора във Франция е Flamanville 3, технологията е EPR (European Pressurised Reactor). Същата технология ще бъде използвана и в новата финландска централа. Името на проекта е Olkiluoto, Eurajoki, ето ти линк към страницата му:

http://www.tvo.fi/486.htm

A че и Китай, и Индия здраво инвестират в ядрени технологии, е напълно нормално и само показва, че ЕС е бил в заблуда едно известно време преди 10-ина години . Но това е минало. Пък ти щом не вярваш, твоя си работа.

П.П. А Франция, въпреки отношението на ЕС като цяло в близкото минало към ядрените централи, никога не е спирала да ги използва и развива. Което само показва, че французите все пак са умни хора

П.П.П. Промяната на отношението на правителството (което и да е) само показва едно - признаване на факта, че ядрената технология няма екологично чиста и икономически приемлива алтернатива в момента за посрещане нарастващите нужди от електроенергия на планетата като цяло. Това се и казва в енергийната стратегия на ЕС, линк към която ти постнах.

Коментар

• Първоначално изпратено от Пес
                  Я малко да ви отделя от темата - Франция строи централа с термоядрен синтез. Когато тази технология се усъвършенства и изтества, постепенно ще измести класическите АЕЦ-ове. Тогава цената на ток от АЕЦ ще стане неконкурентна (не толкова колкото от ТЕЦ-ове)....тогава да му мислим...

п.п. това няма да стане в следващите 20 години де
                  Пес, Франция строи нова централа пак на разпад, но ново поколение с принципно нова технология. Ето ти линкове:

http://en.wikipedia.org/wiki/Europea...urized_Reactor
                  The Evolutionary Power Reactor [3](EPR or US-EPR for the United States specific design) is a third generation nuclear fission 4 loop pressurized water reactor (PWR) design.

http://www.edf.com/122318i/Accueil-f...roduction.html

"The start of the EPR construction at Flamanville 3 is a decisive stage in preparing for the replacement of EDF’s nuclear power plants, as the oldest ones could be decommissioned in around 2020. Due to be commissioned in 2012, the EPR plant will constitute the first version of a new generation of reactors. "

fission - разпад
                  fusion - синтез

Иначе съществува голям съвместен проект на ЕС, САЩ, Япония, Русия и други мисля, за експериментален реактор на синтез, който наистина ще е във Франция - но не е фреснки проект, а международен.

линк: http://en.rian.ru/russia/20060901/53405588.html

"MOSCOW, September 1 (RIA Novosti) - Russia's government decided to sign an agreement to join a multi-billion-euro international nuclear fusion reactor project, the cabinet press service said Friday.

The project to build an experimental fusion reactor - expected to produce clean and safe energy by 2016 for 20 years - in Caradache in southern France is worth at least $12 billion. "[/b]

Коментар

• Я малко да ви отделя от темата - Франция строи централа с термоядрен синтез. Когато тази технология се усъвършенства и изтества, постепенно ще измести класическите АЕЦ-ове. Тогава цената на ток от АЕЦ ще стане неконкурентна (не толкова колкото от ТЕЦ-ове)....тогава да му мислим...

п.п. това няма да стане в следващите 20 години де

Коментар

• Джоан, всички строят безименни, известни само на тебе централи - голяма конспирация се готви. Има два варианта или си много осведомена, или си много зле, ще оставя времето да покаже.......
                      Ако не правиш разлика между това правителството да преразгледа отношението си към АЕЦ и това да започат да се изграждат нови, още по-лошо говори за тебе.

Коментар

Джоан, днеска съм спокоен за това ще ти отговоря човешки . Не случайно исках да ми посочиш проекти и имена а не добавяне на реактори, общи приказки за насоките или възобновяване на някой проект започнат и замразен. В Германия инжинерите са измислили начин да горят въглищата при над 200 атмосфери налягане за да намалят вредните емисии, ако идеята беше да се връщат към АЕЦ-овете за какво ще си правят този труд..... Престани да ме заливаш с общи приказки, когато започнат да инвестират милиарди в НОВИ атомни централи тогава ще се убедя в правотата на думите ти, дотогава спри общите приказки от кварталното кафе.
                        Ами явно начинът ти на общуване зависи от фазата на лудостта, в която си....

Казвам ти - Финландия строи НОВА АТОМНА ЦЕНТРАЛА - името й не знам, това ли е важното?! Франция също строи! Словения също ЩЕ строи - според теб нов реактор не е РЕАЛНА инвестиция - така ли?! Англия - също. След години на отричане на ядрената енергия ЕС и отделните държави се връщат към нея по ред причини, които ти посочих в линковете. Не са общи приказки, това са конкретни проекти. Разбира се, осъществяването им иска големи инвестиции. Но промяанта на политиката е налице от няколко години и това е ФАКТ. А че ти си вярваш, че ЕС си вярва, че с ВЕИ може да си задоволи непрекъснато растящите си нужди от електроенергия, това си е твой проблем. ЕС поощрява ВЕИ, обаче техните цели (таргети) са много далеч от изпълнение и това непрекъсанто се отчита от тях. И затова са се примирили с ядрената енергия като единсвтена засега релана възможност да се посрещнат растящите им нужди от електроенергия. А

А ако не можеш и това да схванеш, просто няма смисъл да дискутирам с теб повече. Мисля, че всеки, който може да чете и не е луд в активна фаза, се е убедил в това, което казвам.

Коментар

• Искам да се извиня на Pyramid, защото наистина има сметки за този проект, правя го защото явно е отделил доста време за сметките които е направил. В никакъв случай не съм съгласен че проекта е рентабилен, но относно предимството на топлините двигатели съм леко разколебан.

Джоан, днеска съм спокоен за това ще ти отговоря човешки . Не случайно исках да ми посочиш проекти и имена а не добавяне на реактори, общи приказки за насоките или възобновяване на някой проект започнат и замразен. В Германия инжинерите са измислили начин да горят въглищата при над 200 атмосфери налягане за да намалят вредните емисии, ако идеята беше да се връщат към АЕЦ-овете за какво ще си правят този труд..... Престани да ме заливаш с общи приказки, когато започнат да инвестират милиарди в НОВИ атомни централи тогава ще се убедя в правотата на думите ти, дотогава спри общите приказки от кварталното кафе.

Коментар

• Хора, темата беше друга. :-(

Коментар

Джоано с тебе приключих - то е безпредметно не можеш да различиш обект замразен 90-те години с такъв който да е стартирал последните години........ както винаги не разбираш за какво говориме, просто си постваш на килограм. Колкото до Евроатом, милото мое неаналитично създание, те няма как да не съществуват - нали сегашните АЕЦ трябва да функционират още дълги години, а и никой не е луд да спира науката.... Между другото те участват в доста проекти в Китай, ама стига съм спамил темата и да те образовам без пари
                              Между другото ти ту пишеш за режим на тока ту сама подтвърждаваш, че това е невъзможно! вземи се в ръце
                              http://www.investor.bg/?id=58846

В добавка към Финландия и Франция (които В МОМЕНТА строят НОВИ ядрени мощности) , "Великобритания се връща към ядрената енергетика, ще строи 10 нови АЕЦ"

Без коментар.....

П.П. И нещо за Словения от Nov 7, 2007: http://www.spacedaily.com/reports/Sl...tdown_999.html

цитат: "Slovenia announced last year that it planned to build a second nuclear reactor at Krsko by 2017."

Коментар

• А ти, ДИНЯ, взе ли участие в АНКЕТАТА? ;-)
                                А сега, настава интересното:
                                Гласовете се разделиха поравноооооо!!!!!!

Коментар

Working...
                                X