IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

И нека Силата бъде с нас

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Muza
    Pyramid,
    Аз гласувах "за".
    При производството, както и при консумация на енергия винаги има загуби, които биха могли поне да се минимизират, но винаги такъв вид идеи, предложения срещат отпор и винаги разсъжденията са в посока как не може да стане, а не как да стане.

Преди години и аз като теб си блъсках главата с подобно неразбиране или нежелание....не знам. Бях енергетик на месопреработващо предприятие и освен текущите ремонти ел., пара, асансьори, тел. централа, задачата ми беше да следя за преразход на енергия -било ел., било пара. Предложих да се използва температурата на изходящия конденз за отопление на административната сграда. Не само предложих, ами и непрекъснато занимавах шефовете под различни форми -било писмено, било на оперативки. При това всичко беше икономически обосновано, макар че образованието ми не е икономическо -беше като решаване на задача с условие.
    Резултата беше нулев.
    Факт е обаче, че и досега тези разходи продължават.
    Замисляли ли сте каква е температурата на изхода от абонатната в блока? Почти винаги е по-висока от необходимата, изискваната от местния ТЕЦ. Всеки е платил за определен диапазон от температурна разлика, но една част остава неизползвана.
    Ами димящите шахти?
    Просто няма воля, отговорност....
    Разбира се, това не би трябвало да успокоява никой, още по-малко обезкуражава.
    Няма невъзможни неща, а просто по-трудни за изпълнение.

Красавице Muza, не искам да ти опонирам, но така ше се получи, май... ))

Щом си била енергетик - шапка ти свалям - не може да не тръгваш от Цикъла на Карно, който е валиден за всички топлинни двигатели. Той е идеален цикъл - това го знаеш, но нека и други чуят за това... ... и е най-изгодният, за да бъде превърната топлинната енергия в механична работа (хим. енергия - в топлинна).

Ха сега да отидем в другата посока: как би се затворил цикълът, за да стане възможно, същият да се извършва непрекъснато (нееднократно), Щот на нас не ни е необходимо само веднъж (за кратко) да получим някаква топлина (работа)?
    Как, как? Ми това става, ако на изхода имаме студен източник (топлоприемник някакъв)... И - внимавай сега - този топлоприемник съществува - точно по тая причина - за да създаде необходимата температурна разлика и възможност да получим исканата полезна работа.

Друг въпрос е, че това не са идеални цикли, а са свързани и с много топлинни загуби - адиабатен процес (идеално топлинно изолиран) е също една абстракция.

Отделно - загубите на помпите, за да затворят цикъла (от примера, който даваш, Muza) - механични, както и еленергията, която се изразходва, за да създадат необходимото разреждане в смукателната си част, или - нагнетяване - в другата...

Не ти опонирам - в твоя пример - може би ще има ефект - просто в обосновката ти трябва да се пресметне необходимата ел.енергия за зъвъртането на конденза, както и разходите за преустройване на действащата система - къртене, нови тръби и арматура, следваща поддръжка... Мъкааа, шефовете бяха много затруднени, когато трябваше да вземат решения..., най-вече, ако някой младок ги предлагаше..., искаха и авторски правА върху идеята...

Аз, що сега се съгласявам да си давам авторските идеи почти "без бой"? Миии, щот имам малко опит в тая посока. По-добре е човек да не губи време в празни дискусии с още по-празни и тъпоглави шефове, а да се насочи към нещо, което има смисъл... ))

За другите идеи - отговорът се крие горе. Успехи!
    "Погледната със страстно око, действителността се превръща в приказка!" П.Пикасо

Коментар

• Батерийки, Импи, да ти трябват? ;-)

Коментар

• Сменял пръчка...Ърм?
        自由西藏

Коментар

• Туканка съм бееее... отскочих до Тайван за нов светлинен меч... :-)
          Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

• :-)

Коментар

• Я марш в къщи всичките да не ви заритам.Майка ви откога ви чака?Айде марш.

Коментар

• ... изчезна ,Императоров...
                Усеща колебания в силата,Ърм?
                Люк Скайуокър също го нема...

http://www.imagefreehost.com/files/2...6356369094.jpg
                自由西藏

Коментар

• Надявам се да успея да дойда, защото наистина представлява интерес за мен.
                  За подкрепата -прибави и моята към другите.
                  Успех!

Коментар

• А ще дойдеш ли на представянето?
                    Много ще ми е приятно - ще направиш ли удоволствието на един разюздан непрокопсаник да го подкрепиш лично?
                    С уважение:
                    П.

Коментар

• Pyramid,
                      Аз гласувах "за".
                      При производството, както и при консумация на енергия винаги има загуби, които биха могли поне да се минимизират, но винаги такъв вид идеи, предложения срещат отпор и винаги разсъжденията са в посока как не може да стане, а не как да стане.

Преди години и аз като теб си блъсках главата с подобно неразбиране или нежелание....не знам. Бях енергетик на месопреработващо предприятие и освен текущите ремонти ел., пара, асансьори, тел. централа, задачата ми беше да следя за преразход на енергия -било ел., било пара. Предложих да се използва температурата на изходящия конденз за отопление на административната сграда. Не само предложих, ами и непрекъснато занимавах шефовете под различни форми -било писмено, било на оперативки. При това всичко беше икономически обосновано, макар че образованието ми не е икономическо -беше като решаване на задача с условие.
                      Резултата беше нулев.
                      Факт е обаче, че и досега тези разходи продължават.
                      Замисляли ли сте каква е температурата на изхода от абонатната в блока? Почти винаги е по-висока от необходимата, изискваната от местния ТЕЦ. Всеки е платил за определен диапазон от температурна разлика, но една част остава неизползвана.
                      Ами димящите шахти?
                      Просто няма воля, отговорност....
                      Разбира се, това не би трябвало да успокоява никой, още по-малко обезкуражава.
                      Няма невъзможни неща, а просто по-трудни за изпълнение.

Коментар

• Чакай и тук да праснем, та да не остане неосветено от светлата ми личност място /край на Галактиката/ у тойзи ФорумЪ:
                        На 20.09.2008 в 14.00 ч. в София, Интерпред, сградата на Световния търговски център, зала „ПЛОВДИВ” ще се проведе представянето на портал идеи, www.ideas-portal.com , философията на новия пазар, основите на който поставяме и някои от наличните вече на него продукти, представени от авторите им. Пазарът е необхватен и, въпреки спорните качества на някои от продуктите, повече от скромните ни досегашни постижения и несъвършенствата на портала, сигурни сме, потенциалът му е огромен, а сигурността на информацията Ви е гарантирана по възможно най-ефикасния начин.
                        Поканени са всички, входът е свободен, но местата са само 35.
                        Елате, научете как да превърнете ежедневните си досещания, хрумки и догадки стока, а стоката - в пари! – Още повече, че тази стока няма свършване 

P.S.

Ще присъстват авторите на артикули, по номера в листата на портала, както следва:
                        15, 16, 17, 18, 19, 22, 25, 27, 28, 29, 30, 32, 33, 37, 38, 41, възможно, ще дойде авторът на №45 , на № 46 със сигурност, а така също, на №48, 50, 56, 58, 60, възможно, № 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, надяваме се да дойдат за 75, 76, 77, 79,
                        Ще присъстват авторите и на№ 2, 4, 29, 30, 38, 39, 50, 53, 71, 72, 73, 76, 77, 78, 79, 80, 82, 91, 92, 107, 110, 127, 130, 135 от безплатните

За контакти:
                        Тлф. 0878 987 001/ 0887 597 031
                        или през страничката на портала

Коментар

• Не знам, какво виждат колегите на мястото на постинга ти, Джигит, но, ако е същото, има някакъв пропуск: само едно голямо бяло място. Няма форум, няма нищичко...

Коментар

• Сина ми ми препоръча този форум.....бил fan ;-
                            ^-)))

6

Коментар

• Туй не бе обида, драги - просто си си избрал герой - дребен и зелен и спаружен...
                              Ей-туканка - http://www.rabittooth.com/StarWarsWallpaper.htm всеки може да си избере героят - специално за теб по идея на Оптиков -

http://www.rabittooth.com/1024x768St...thYoda1024.jpg
                              Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

• Това е линкЪТ

Отрязаното с Duracell може и да се зашие...

Коментар

Working...
                                X