Първоначално изпратено от Muza
Красавице Muza, не искам да ти опонирам, но така ше се получи, май... ))
Щом си била енергетик - шапка ти свалям - не може да не тръгваш от Цикъла на Карно, който е валиден за всички топлинни двигатели. Той е идеален цикъл - това го знаеш, но нека и други чуят за това... ... и е най-изгодният, за да бъде превърната топлинната енергия в механична работа (хим. енергия - в топлинна).
Ха сега да отидем в другата посока: как би се затворил цикълът, за да стане възможно, същият да се извършва непрекъснато (нееднократно), Щот на нас не ни е необходимо само веднъж (за кратко) да получим някаква топлина (работа)?
Как, как? Ми това става, ако на изхода имаме студен източник (топлоприемник някакъв)... И - внимавай сега - този топлоприемник съществува - точно по тая причина - за да създаде необходимата температурна разлика и възможност да получим исканата полезна работа.
Друг въпрос е, че това не са идеални цикли, а са свързани и с много топлинни загуби - адиабатен процес (идеално топлинно изолиран) е също една абстракция.
Отделно - загубите на помпите, за да затворят цикъла (от примера, който даваш, Muza) - механични, както и еленергията, която се изразходва, за да създадат необходимото разреждане в смукателната си част, или - нагнетяване - в другата...
Не ти опонирам - в твоя пример - може би ще има ефект - просто в обосновката ти трябва да се пресметне необходимата ел.енергия за зъвъртането на конденза, както и разходите за преустройване на действащата система - къртене, нови тръби и арматура, следваща поддръжка... Мъкааа, шефовете бяха много затруднени, когато трябваше да вземат решения..., най-вече, ако някой младок ги предлагаше..., искаха и авторски правА върху идеята...
Аз, що сега се съгласявам да си давам авторските идеи почти "без бой"? Миии, щот имам малко опит в тая посока. По-добре е човек да не губи време в празни дискусии с още по-празни и тъпоглави шефове, а да се насочи към нещо, което има смисъл... ))
За другите идеи - отговорът се крие горе. Успехи!
Коментар