Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Цени на ветрогенератори
Collapse
X
-
Отговори
Честно казано не обичам да се занимавам с критики ...
По ми е интересно да коментирам с хората, които ми звъннаха със що годе сходни мнения - какво предлагаш и как според теб ще стане ...
И все пак:
1. Проектирането е малка част от целия процес / не маловажна - но не най-важната / и поне в региона на Сливен - не особено скъпа.
2. Икономическата част от проекта - е доста важна, но при ясни данни за ветровата картина не е трудно да се изготви - при това доста точно.
3. А колкото до дружеството - идеята ми е АД, в което никой да няма по голям дял - да речем от 5%, една от първите задачи да е изготвяне на 10-15 броя 2MW локации / т.е. централа поне 20-30MW / и след това търсене на варианти за дофинансиране за останалата част от проекта.
Коментар
-
Компанията е дружеска, аз съм в много добро празнично настроение - ще Ви кажа няколко болезнени истини:
1. Много хора имат интерес да инвестират в алтернативните енергийни източници, но липсва прозрачност, за да се привлекат разнородни инвеститори (непознати).
2. Тук има доста хора които са чели и разбират, но е време да проумеете че един проект го прави артактивен/привлекателен не техническата, а икономическата обосновка. С др. думи инжинерите да правят замерванията и изграждането но всичко друго е работа на икономическо лице.
3. Самите поизпълнители трябва да комуникират един с друг и да имат единна политика,а не всеки да прави чудеса от храброст за да "докопа" изграждането на тази или онази турбина.....
На първо четене е това.
А относно бъдещето на вятърната енергетика - светло е стимулите и подпомагането само ще се засилват, никой няма да ги премахне, никога не забравяйте че този ток колкото и да струва се плаща от крайния потребител
Особено в Европа АЕЦ само ще намаляват дела си в общия енергиен баланс, на Вас ще оставя калкулацията за сметка на какви централи ще е!!! (фотоволтаиците също ще се развиват не ги подценявам просто в следващите десетилетие вятърната енергетика ще доминира сред възобновяемите източници)
Дълъг излезна поста за този късен час, но хора като zlaitan, са избрали правилната цел, трябва само да намерят правилната пътека.
Коментар
-
Пич, да взема да се изкажа и аз.
По добре да не беше писал в тази тема.
Така че и ти умната, няма и вечни хора, и те се амортизират.Форум за вятърна енергия
http://forum.greenvat.eu
Коментар
-
Пичове много пишете в тая тема, да взема
да се изкажа и аз.
Това да строиш перки и да чакаш някой да им духа е
вятър работа. Истината е в атома, дай боже някой ден
и в термоядрена централа.
Перките имат бъдеще докато има субсидии за изкупуване
на енергията от тях. Като станат много, никой няма
да плаща да му духат, и парите на които се
крепи тая авантюра ще намалеят, да не кажа изчезнат
съвсем. Така че умната! И си смятайте амортизациите,
няма вечна перка!
Коментар
-
Аз също не критикувам идеята. Мисля, че е добра
но когато се заговори за много пари нещата започват да излизат от идеалните си граници....
Интересите са големи, както казва Bouns идва въпроса и за проектирането (което са си пак интереси)Недвижими имоти [URL=http://bit.
Коментар
-
Още
Предложението ми е в много широки граници ....
1. kuzmanin - самия проект да е организиран така, че да се избягват конфликти и да се набляга на общите интереси ... , а финансирането да е задача на участниците в проекта / не непременно лични средства/ а не голям инвеститор ...
2. Bouns - мисля, че имам отговори за въпросите, които поставяш - не твърдя, че са единствено правилните, но ще те удовлетворят ...
Поздрави
Коментар
-
Re: Предложение
Първоначално изпратено от zlatianХора ...
Доста мислих преди да пиша ...
Правя Ви следното предложение:
За мен реализацията на какъвто и да е проект свързан с производството на ел. енергия от възобновяеми енергиини източници е свързан с две неща :
1. Финансиране
2. "Грант".
Сега в България вече са тук "големите енергиини играчи" - и работят активно. Мисля, че на практика те не се конкурират помежду си - но това е друга тема... Ще дойде време когато пазарът ще бъде преразпределен и много трудно някои от малките фирми /като нас/ ще реализира нещо ...
Повечето от нас имат идея или са направили по няколко малки проекта - и до тук ни стигат силите ...
Всеки сериозен инвеститор може да ни наеме или изкупи ...
Срещал съм се с не един такъв и Ви уверявам, че се продаваме евтино и не сме им никъква конкуренция ...
Сред нас има инженери, икономисти, банкери, мениджъри и .......
Предлагам с общи усилия да се опитаме да намерим решение и да реализираме един по-голям проект.
Ще се справим - знам го ...
Нека си спестим критиките и негативизма - този път не води до никъде...
Ще приема насериозно всяко мнение и предлижение ...
Поздрави
У нас има монтирани стотици малки генератори, много хора казват аз съм първия монтирал толкова и толкова, малцина са тези които могат да предоставят освен разходите за изпълнените обекти от тях и фактури от енергото за посл. 1 г. ( това е приходния документ в този бизнес). Това което трябва да разберете е че този бизнес се укрупнява много бързо. Производители като Vestas, приемат поръчки за след 18 до 24 мес. Цените на турбините не са толкова високи колкото тук всички пишете, това го казвам със 100% сигурност, но и няма начин някой инжинер да се изтъпанчи в офиса на Вестас и да каже аз съм инжинер, зад мене има банкери икономисти и т.н. искаме да поръчаме 5 турбини по 5Мвт. Никой няма да го погледне насериозно.
Всеки който не ми вярва, може да отиде да си свери часовника на това място есента:
http://www.hamburg-messe.de/windener...start_main.php
Ако се интересувате там може да намерите отг. на много въпроси! Но всеки който си мисли че това е бизнес в който малките все още могат да пробият, просто ще бъде много сериозно разочарован.
Погледнато през тази призма на индивидуалните (малки) инвеститори им остава сегмента на малките и средни турбини втора ръка. Аз самия съм се замисли за тези инвестиции а имам и няколко познати които са го направили вече.
Мога да ви кажа че това е много хлъзгав път изпълнен с много неприятни изживявания, допълнителни разходи и нерви. Докато фирмите за които говорите тук, не се съберат и не постигнат някаква единна ценова политика, нищо няма да стане. Но ако го направят има много сериозни изгледи да успеета да привлечете капиталите на тези инвеститори. Ако успеете да наложите някакви средни-разчени цени тогава може да се говори за някакви обединения или АД-та които да са съставени от такива инвсетитори. Но понеже всеки дърпа чергата към него както са казали и други съфорумници всичко ще свърши с добрите желание.
Моля поста ми да не се разглежда от хората в този бранш като заяждане или прочие а като една критика, при това добра критика. Аз съм сигурен че това е пазар който тепърва ще се развива в България, но от Вас зависи в коя посока ще тръгне. Сигурен съм че и на Вас не ви е никак лесно, много съм далеч от тези мисли ....
Коментар
-
Предложение
Хора ...
Доста мислих преди да пиша ...
Правя Ви следното предложение:
За мен реализацията на какъвто и да е проект свързан с производството на ел. енергия от възобновяеми енергиини източници е свързан с две неща :
1. Финансиране
2. "Грант".
Сега в България вече са тук "големите енергиини играчи" - и работят активно. Мисля, че на практика те не се конкурират помежду си - но това е друга тема... Ще дойде време когато пазарът ще бъде преразпределен и много трудно някои от малките фирми /като нас/ ще реализира нещо ...
Повечето от нас имат идея или са направили по няколко малки проекта - и до тук ни стигат силите ...
Всеки сериозен инвеститор може да ни наеме или изкупи ...
Срещал съм се с не един такъв и Ви уверявам, че се продаваме евтино и не сме им никъква конкуренция ...
Сред нас има инженери, икономисти, банкери, мениджъри и .......
Предлагам с общи усилия да се опитаме да намерим решение и да реализираме един по-голям проект.
Ще се справим - знам го ...
Нека си спестим критиките и негативизма - този път не води до никъде...
Ще приема насериозно всяко мнение и предлижение ...
Поздрави
Коментар
Коментар