Какво стана - преди време едно дружество се регистрираше с цел производство на ветрогенератори? Стигна ли донякъде работата или си остана на фаза намерение?
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Цени на ветрогенератори
Collapse
X
-
Хм, с новите изкупни цени на НЕК за енергия от ВЕИ май ще има хляб в този бизнес.
Румбурак, къде го чете това за ветропарка под Мургаш
"Тъй като на това място се очаква да работят с 35% средногодишно натоварване"
не е ли това твърде оптимистично за БГ
при такава ефективност вече инвестицията наистина става много добра
Коментар
-
Re: ветрогенератори
Първоначално изпратено от ходИма и технически способи за ускорение на ветровия поток.
Кофузори - ускоряват вятъра преди попадането му върху ротора на турбината.
Дифузори - монтират се зад ротора на турбината.
Ако си попаднал на някое революционно решение и разбира се имаш желание, пусни инфо.
Коментар
-
Re: ветрогенератори
Първоначално изпратено от ходКласическия тип са хоризонталноосеви.Може би имаш в предвид вертикалноосеви.Да те работят и при вятър под 2м/s ,но имат два
пъти по-нисък кпд.Подходящи са за райони с висока турболенция и не високи мощности.До 30% по висока мощност дават двуроторни хоризонталноосеви генератори.
Коментар
-
ветрогенератори
Класическия тип са хоризонталноосеви.Може би имаш в предвид вертикалноосеви.Да те работят и при вятър под 2м/s ,но имат два
пъти по-нисък кпд.Подходящи са за райони с висока турболенция и не високи мощности.До 30% по висока мощност дават двуроторни хоризонталноосеви генератори.
Коментар
-
Първоначално изпратено от ISHЗдравейте, от известно време чета за ветроенергийния бизнес и на по-късен етап смятам да започна нещо. Въпросът ми е към всеки, който се чувства компетентен по темата.
Според вас как ще се отразят промените, които влизат в сила от средата на годината (замяната на задължителното изкупуване на произведената ел. енергия по преференциални цени с търговията със зелени сертификати) на ветроенергетиката в България?
На каква цена ще се изкупува 1Мвтч? Каква ще е цената на зелените сертификати?http://georgipiskov.blogspot.com
Коментар
-
Интересни мнения има тук. Даже има смислени неща казани ей-така между другото. Аз ако ще си купувам турбина - ами ще питам този дето я произвежда колко струва. А тва пък ще тръгна да го правя ако имам място за което имам дългогодишни замервания на вятъра. Ако нямам замервания защо да си харча последният половин милион??!Дори със замерванията на "...ветровият потенциал..." ще рискувам.
А това че Фюлендър продават на ~1200 Ойро;-) киловата си е отделен въпрос. Енеркон пък под ~илядо ойро/кВт продават. И защо без скоростна кутия? Другите производители на такива турбини на колко продават? Защо обаче Вестас, ДеУинд и тн. продължават упорито да произвеждат турбини СЪС ск.кутии? А аз като инвестирам какво да очаквам - че за 2-3 години ще почна да произвеждам на чиста печелба???! Тва е просто тъпо! Прочетох, че на Мургаш където вятъра бил средно 10,3 м/с очакват възвращаемост за 8-9 години...Т.е. на първи клас вятър са 9г.?? при тази изкупна цена? На мен това ми звучи като отлична новина!! Да не говорим , че най-после ще се осъществи голям проект в България и от това имаме само ползи.
Този бизнес не е за две години. И има смисъл от него най-напред по съвсем различни причини. Но явно това не е интересно за Вас? Кредитната линия защо няма таван? Защо ЕС толкова поощрява тези инвестиции? Не ми се вярва да нямат мотиви.
А дали със стари турбини е изгодно?? Ами първо да видим вятъра на мястото, пък после ще я смятаме. Щото старичката турбина си иска подръжката. Щото като се пробваме за пазарлък и Холандеца (или Германеца, или Датчанина) казва :
- А бе, вярно ли е че в България безвъзмездната помощ за такива проекти е 20%??
И пазарлъка спира преди да е почнал. Но какво ще купуваме? Според него перфектна турбина. Свиди му се да я даде, затова е скъпа. Ама трябва ли да питам продавача какво ми продава?
Всъщност най-лесна плячка са инженерите, които незнайно защо са убедени, че са нясно какво правят и какво ще правят.
Та цените са такива, какъвто Ви е вятъра на мястото.
Коментар
-
Здравейте, от известно време чета за ветроенергийния бизнес и на по-късен етап смятам да започна нещо. Въпросът ми е към всеки, който се чувства компетентен по темата.
Според вас как ще се отразят промените, които влизат в сила от средата на годината (замяната на задължителното изкупуване на произведената ел. енергия по преференциални цени с търговията със зелени сертификати) на ветроенергетиката в България?
На каква цена ще се изкупува 1Мвтч? Каква ще е цената на зелените сертификати?
Коментар
-
"Направо си пилеят времето и парите там мен ако питаш"----Доклад от преди година анализира ефекта за Германия от производство и експлоатация на вятърни електроцентрали.Оценката за 20 години е че са си ангажирали промишленността ,която е на световно ниво,с нерентабилен сегмент,a износа на машиностроителна продукция е пострадал
Коментар
Коментар