...много ми е интересно как се мери скороста на вятъра на 80 метра над земята...
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Цени на ветрогенератори
Collapse
X
-
Kolegata e prav, 4e niama to4na karta na vetrviat potencial na Bulgaria. Pri4inata e, 4e zamervaniata tribva da sa pone na 40 metra viso4ina( dori 80 m). Prosto generiranatenergia mnogo zavisi ot okolniat relef!
Ako vidite kade se realizarat nai-golimete proekti 6e zabelezite, 4e te sa v "beli poleta" na viatarnata karta. Da beli poleta ( pod 5m/s sredna skorost) na zemiata, no na 80 m skorostta e mnogo po-razli4na...
Uspehi!
Коментар
-
Ха ха
Пак Здравейте,
Ваш проблем е дали ще повярвате ...
НЯМА АМА НАИСТИНА НЯМА ТОЧНИ ИЗМЕРВАНИЯ ЗА ВЕТРОВИЯ ПОТЕНЦИАЛ В ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ ...
Това са стъкмистики на "кабинетни плъхове" - НЕ РЕАЛНИ ЗАМЕРВАНИЯ ...
По съм склонен да повярвам, че НАСА са успели чрез спътник да направят що годе точна ветрова карта на България ...
ТОРА Е ...
Поздрави
Коментар
-
отговори
Здравейте,
1. adriano1 - сигурен съм, че не само на тебе ти е интересна ветровата картина в района на Сливен, но кажи ми поне една причина да ти кажа информация, която събирам повече от четири години.
В България все още битува мнението, че информацията не струва нищо ... Няма да издам голяма тайна ако кажа, освен нея / инф. / и локациите за ВГ, които сме подготвили това е най-важния капитал с който разполагам в момента.
2. meto76 - големите чужди инвеститори освен всичката информация, която успеят да съберат си правят и собствени измервания - т.е. поставят си свой логър на интересуващите ги места...
Всички тези "неща" - ветрови карти и др. покаватели - са меко казано неточни - знаеш ли с какви уреди замерва вятъра Метростанция Сливен например / съдружника ми лично провери в началото на нашата дейност - някъкви анемометри от преди Втората Световна Война - не се шегувам - с процент на грешка при измерване над 75% ...
Виж информацията в Справочника на БАН за ветровия потенциал на Сливен ...
Голям смях ....
Тъй, че meto76 знанията и опита за този бизнес не се придобиват пред PC-то - нищо лично - моите уважения ...
Поздрави
Коментар
-
http://www.chambersz.com/index.php/c...iew/10471/112/
ВИЖТЕ КЪДЕ СТРОЯТ ЧУЖДЕНЦИТЕ И СТРОИТЕ И ВИЕ ТАМ.ТЕ ЗНАЯТ КЪДЕ Е ВЕТРОВИЯ ПОТЕНЦИАЛ НА БЪЛГАРИЯ - КАВАРНА И ШАБЛА СА МЕСТАТА.
Коментар
-
http://www.mee.government.bg/geoterm...eco_viatar.pdf
Ето ви инфо за ВЕТРОВИЯ ПОТЕНЦИАЛ В БЪЛГАРИЯ.Просто Гугъл.
Коментар
-
За AEE
АЕЕ
Доста мислих дали да коментирам тази организация ...
Не е заради липса на кураж - имам си го в излишък ...
Просто сайта им не дава много ясна представа за техните функции.
Но предполагам, че това е поредната организация - създадена с цел да имитира някъква дейност - ясно защо - има доста пари по програми от Европейския съюз.
Как може фирма занимаваща се активно с добив на ел. енергия от възобновяеми източници да си позволи да губи време и средства, да търси помощ от АЕЕ ?
И въобще така ли си мислят, господа управниците, че служат, помагат / да това е точната дума - те са служители на народа / на фирмите в работата им ...
Нима са забравили от къде идват приходите в бюджета ? Кой прави парите в България ?
Гадно е...
На компаниите в Европейските страни активно се помага.
А какво правят партиите у нас - ами вижте ДПС например - пазаруват бясно земи, имоти ...
Да коментирам ли другите ...
И все пак смело напред ...
Такъв е животът ...
Поздрави.
Коментар
-
Re: За Ветрогенераторите
Първоначално изпратено от zlatianС насмешка прочетох някои коментари за вятъра край Сливен.
Вярно е, че "ветрова картина" се прави за много време и с подходяща техника. Но всички ние в началото започнахме малко или много на сляпо ....
Имаш лично съобщение!
Коментар
-
За Ветрогенераторите
Здравейте,
Аз съм управляващ съдружник в една малка фирма занимаваща се активно с проекти и производство на ел. енергия от възобновяеми източници. Имаме реализиран проект / ветрогенератор / край Сливен и сме помогнали в реализацията на още четири.
Започнах да чета коментарите в форума и обещавам да ги изчета внимателно всичките ...
Оказва се, че съм от по - разбиращите ...
Започнахме активно работа през март 2004 г.
Започнахме с много ентусиазъм и малко пари и знания / съдружник ми е един небезизвестен Сливенски свещенник /.
С насмешка прочетох някои коментари за вятъра край Сливен.
Вярно е, че "ветрова картина" се прави за много време и с подходяща техника. Но всички ние в началото започнахме малко или много на сляпо ....
Е за четири години се научава доста ...
След вдигането на ветрогенератора през 11.2004 г. / проекта реализирахме със собствени средства / започнахме да търсим усилено пари за още ВГ / вятърни генератори /.
Към началото на 2005 г. ни трябваха 400 000 евро за 4 ВГ по 500 кW мощност всеки - втора употреба естествено.
И започна едно ходене по мъките ...
В Сливенските банки ни казаха, че нямаме достатъчно имущество за обезпечаване на този кредит ...
В София с помощ от партньори намерихме един зам. директор на банка, обещахме комисионни при уреждане на кредита - 6 месеца усилия, разходи - сега ми е смешно...
Нещата поеха в друга посока ...
Вятърните генератори - втора употреба - се оказа, че са доста проблемни - както всяка техника втора употреба - аз по образование съм IT инженер и никак не ми бе приятно постоянно да се занимавам с аварирала техника / индиректно отговарям какви са проблемите на колегите в Сливен - а именно стара и често аварираща техника - по моите данни - събирани вече 4 години вятъра е ....тайна все пак /.
Започнахме интензивни преговори с големи западни инвеститори.
/ за изграждането на ел. централа от поне 25 - 30 MW - никой сериозен чужд инвеститор не се вълнува от по-малък проект /.
Има известно раздразнение у мен - защо няма национална подкрепа при реализирането на такива проекти - какво си мислят господата управници / банкери - че ще си вземем централите в джоба и ще се изнесем на Хавайте ...
Нещо смешно - помислихме за помощ при финансиране от някоя партия на власт - например БСП си имат една комсомолска организация на младите социалисти - тези юнаци имат закупени доста ВГ от повече от две години - лично ми каза по време на среща единия от тях - и още се мотаят - в Сливен са за смях - всички проектанти, консултанти и т.н. ги скубят яко - те не плащат със свои пари ... да ги пита човек от къде имат пари за ВГ .
Сега помагаме на чужди холдинги, които имат финансиране - ще построят централа - ще си вземат "гранта" - ще я продадат и ще се изнесат по-живо, по-здраво от България.
Ще следя с интерес дискусиите ...
При възможност - ще помагам ...
Поздрави.
Злати
Коментар
-
Бум на инвестициите във водни и вятърни централи
С 30 % намаля производството на “зелена енергия” у нас
Перки с мощност 150 мегавата ще работят през 2010 година
ТОДОР ВАРЧЕВ
С 30 процента е намаляло производството на електроенергия от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) през 2007 г. в сравнение с 2006 година. Това съобщи шефът на отдел "Прогнозиране, развитие и научно обслужване" в Националната електрическа компания Димчо Кънев на форум за инвестициите във вятърни и водноелектрически електроцентрали вчера.
Намалението се дължи на по-ниското производство на водноелектрическите централи, но страната има капацитет произвежданата от ВЕИ енергия да достигне необходимия предел до 2020 г., смята Кънев.
Той направи прогноза, че до 2020 г. у нас ще може да се произвеждат до 2000 мегавата от алтернативни енергийни източници - вятърни централи, ВЕЦ, фотосоларни и централи на биомаса.
Целта пред България е до 2010 г. да се достигнат 11 процента на електроенергията, произвеждана от възобновяеми източниция, припомни експертът от НЕК.
Вятърните централи у нас надуват цената на тока. Страната ни е задължена от ЕС да увеличи дела на електричеството от възобновяемите енергийни източници в общото производство. Причината е, че инвестициите в т.нар. зелена енергия излизат скъпо на обикновения потребител, сочат разчетите на НЕК. Сега компанията е задължена да изкупува мегават от вятъра за 170 лв. Токът от слънчевите лъчи, или т.нар. фотоволтаични батерии, е 720 лв. за мвтч. Така излиза, че колкото повече расте делът на възобновяемите енергийни източници, които ползват безплатни природни ресурси, толкова повече скача цената на тока. В момента екологичното електричество от вятъра у нас е около 8% от общото потребление.
Цената на тока от такива централи обаче ще поевтинее, след като изтече 12-годишният срок за преференциалните цени, на които НЕК трябва да изкупува енергията им, прогнозира Димчо Кънев. Той пресметна, че за изграждането на малка ВЕЦ с мощност от 10 мегавата са необходими не повече от 1 млн. лв. Тази инвестиция се изплаща за 8-10 г. След това на практика цялата печалба отива за собственика на такова съоръжение, добави Кънев.
България може да произвежда поне 5 хил. мвтч ток от перки. 3 хил. мвт от мощността може да са генератори на сушата, а 2 хил. - вятърни централи в морето на около 15 км навътре от брега, контрираха от Асоциацията на производителите на екологична енергия. Вярно е, че сега зеленият ток е скъп, но преференциалната цена е за 12 г. След това себестойността на 1 квтч електричество от вятъра ще е 0,1-0,2 евроцента, което е над 20 пъти по-малко от киловатчас, произведен от АЕЦ, твъдят от асоциацията.
От там добавиха, че със 100% годишно се увеличават инсталираните вятърни мощности в България през последните три години. През 2005 г. в страната са инсталирани вятърни генератори с обща мощност от 10 мегавата, през 2006 г. - още 22 мегавата, а през 2007 г. инсталираните мощности са 38 мегавата. От асоциацията прогнозираха, че до 2010 г. в страната ще работят перки с обща мощност от 150 - 200 мегавата.
http://www.monitor.bg/article?sid=&a...cid=1&eid=1309
Той пресметна, че за изграждането на малка ВЕЦ с мощност от 10 мегавата са необходими не повече от 1 млн. лв.
Виждал съм проект за МВЕЦ от 5 мегавата и струваше над 5 млн. лв. Вие как коментирате това?==Не е препоръка за покупка или продажба==
Коментар
Коментар