IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Ветрогенератори

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Piramid, samo mejdu drugoto - do kude stigna s ideite si za vjaturnite melnizi , sorry generatori, nesto pusna li veche? Sega s toplinni melnizi li ni zanimavash? Ne che SerGej mi e simpatichen, no sled kato ot 441 AEZ po sveta, na nito edin ne mu e "hrumnalo" da osustestvi tazi ideja, sigurno prosto e neosustestvima ... Prosto si mislja taka ... Az ot vjaturni melnizi ne razbiram mnogo ... Nisto lichno kum teb!

Коментар

• Напротив специално за това ще си изпълнят обещанията

те и без това достатъчно са намесени в бизнеса с възобновяеми енергийни източници, така че политическа воля ИМА.(и наредба за формиране на цените и закон и политическа воля отвън си имаме)

но с по малко от 2,5 мегавата инсталирана мощност няма смисъл да се захващаш иначе ще патиш с завистливи комшии и цигани

и повече от 5 мегавата не е добре че цените са други (-)
      а и приятели в парламента и министерството ти трябват

иначе бизнеса е МНОГО ДОБЪР

Коментар

• Гадна работа е да си политик.
        Предварително да знаеш, че това, дето си го обещал, НЯМА КАК да стане. И как след това да спиш с чиста съвест? Е, ако си даваш сметка с какво си се захванал де. Контрапунктът на тази екзотика е http://forum.investor.bg/viewtopic.php?t=7803 , някои сигурно вече са го видели, други-не знам... но е далеч по-прагматичен и сигурен като ефект, поне от моята камбанарийка така се вижда.
        Прочее, не бива да се противопоставя едното на другото, всеки си има своето право.

Коментар

• Не баш,

имам опит в енергетиката идруго шати кажа

11% от общото производство им требет на Станишев и компания ангажименти имат да изпълняват орицата, обещали са на евопейците

за ТОВА дотират.

Коментар

• И така да е. Виж, цигани и злобни комшии-това е друго нещо.

Коментар

• market и аз не вярвах че се изкупува по цена 0.8лв. на 1кв. можеш да провериш в ДКРЕ
              така че наистина излиза 800лв./Мвт. но това значи че силно се дотира а това идва с цел намаляне на парниковите газове и така нататъка.
              Не се бъзи-кай !!!

Коментар

• Приятелю Пирамид, това което споделяш е добро има и още чудесни идеи, тук обаче темата е може ли да се инвестира във ветрогенератори и дали може да се вземе цена 800 лв./МВтч. за произведената енергия, и как това е съвсем лесно, за това реагирах.

Коментар

• Не приятелю Пирамид, рибата няма да пострада, но това е форум, в който се говори в цифри. Нали се сещаш при моя разход на енергия, ако заради някакви юнаци ми вдигнат цената с 30%, както е по закон, ще платя 2 000 000 лв. в повече, годишно. Кажи ми какво може да те спре да си ги спестиш. Мен ще ме спре моята съвест, но другите потребители? Казах далеч повече от колкото исках, но ако приемете моето резюме, не правете разчети за цена над 10 евроцента/КВтч. и 1700 часа работа годишно, където и да са монтирани генераторите. Ако Ви излизат сметките, чудесно, радвам се за Вас.

Коментар

• Просто въвеждането на 10% ВЕИ в енергетиката значи включването на поне по 300-400 MW годишно, това са тинтири-минтири на Кабинета, ако става дума за вятър или вода от изсъхващите поради засухата реки. Но виж, хващането на отпадната енергия на АЕЦ, както е предложено тук: http://ideas-portal.com/ideas.php?ty...=DESC&from=10# е напълно възможно, сигурен обект за средносрочни инвестиции с прилична възвръщаемост и дълговременна стабилност, поне докъм 30 години напред. Между другото, свързано е пряко с темата http://forum.investor.bg/viewtopic.php?t=6567

Коментар

• Ти изби рибата, брат'чед...

Коментар

• Приятели, доколкото разбирам от военна музика, цена 800 лв/ МВтч. няма да доживеем, нито аз нито вие. Не знам кой колко си надува цените но даже и тези 170 лв. дето отпусна ДКЕВР за нови инсталации са много надути днес. Не може когато Атомните централи имат себестойност 9-10 лв. МВтч и продават на 22, топлинните 30-35 и продават на 55-60 /тук не броя ТЕЦ Видахим и други перачи/ които обаче продават на 100 лв./МВтч. да се надява някой на 800. Като са такива цените на доставчиците на централите, няма да има вятърни и край, какъв е проблема. Те и без това са екзотика за сериозните енергетици. Ние потребяваме 50-70 000 МВтч./годишно. Нали се сещате, че ако се намери луд да ви плати 800 лв./МВтч. и НЕК вдигне цената заради Вас с 30%, не трябва да питате, кой Ви е прострелял генераторите с РПГ. За справка едно РПГ струва с дванадесет заряда около 2 500 лв. Много мошенници под благовиден предлог са събрали купчина пари, в БГ под предлог ВЕИ това няма да стане, може да сте сигурни. Инвестирайте колкото си искате във ветрогенератори, но ако ДКЕВР даде цена на енергия над 200 лв. /МВтч., не се чудете на РПГ ефектите, защото си е жив грабеж под екологично прикритие.

Коментар

• Да прав си по толкова се изкупува 0.40 Еur от 01.01.2007
                          Така че нещата са по добри но не достатъчно при цена на инсталацията за 10кW okolo 250000 лв. би се изплатила за над 10години ако не смъкнат цената на изкупуване което си е голям риск.
                          Уш го гарантират 12години но не се знае.
                          В германия има предлагане на инсталаций за 1Wt = 5 Eur
                          и тогва инсталацията би излязла 50000 Еur. би се изплатила за 7 год.
                          но ако ползваш кредит трябва да се мисли и за лихвата през този периот което е пасив на инсталацията.
                          Не се бъзи-кай !!!

Коментар

• Първоначално изпратено от marcy
                            Сметките са приблизителни. За някой съм съгласен за други не да наистина трябва да се отчитатат облаци, сезон ъгъл спрямо слънцето
                            но ако се направи хубава инсталация примерно с следене на слънцето нещата се оскапяват още доста.

А за ефективноста за сега не си струва.

Gencho не можах да схвана само кой ще ти искупи 1Kw=0.80ст.
                            Бъркаш нешо ст. и лв.
                            10кw x 8 ч. = 80 кw x 0.08лв. = 6.4 лв.
                            А моя грешка е че преди не съм ги умножил по 8 часа.
                            =2336лв. - 30% до 50% облаци и др. др. около 1500лв.
                            А съм дал и че се искупува на 0.15лв което значи че се дотира.
                            В момента 1кw=0.14lv средна ел. енергия така че ако ти го искупуват на 1кW= 0.08лв. ще бива а за 0.15лв. още по добре.

Енергията от фотоволтаични системи се изкупува по 0.78 лв/кВт. Въпросут е колко време ще се изкупува по тази цена!

Коментар

• За панелите на нашата ширина се получава през лятото до 900W na 1kв. по КПД от 12% за сегашните панели= 108Wt. за 10кW = 100 kв.
                              плош.

За сведение над земната атмосфера на 1кв = 1.1 до 1.3 кW. и то при перпендикулярна ориентация спрямо слънцето.
                              Не се бъзи-кай !!!

Коментар

• Сметките са приблизителни. За някой съм съгласен за други не да наистина трябва да се отчитатат облаци, сезон ъгъл спрямо слънцето
                                но ако се направи хубава инсталация примерно с следене на слънцето нещата се оскапяват още доста.

А за ефективноста за сега не си струва.

Gencho не можах да схвана само кой ще ти искупи 1Kw=0.80ст.
                                Бъркаш нешо ст. и лв.
                                10кw x 8 ч. = 80 кw x 0.08лв. = 6.4 лв.
                                А моя грешка е че преди не съм ги умножил по 8 часа.
                                =2336лв. - 30% до 50% облаци и др. др. около 1500лв.
                                А съм дал и че се искупува на 0.15лв което значи че се дотира.
                                В момента 1кw=0.14lv средна ел. енергия така че ако ти го искупуват на 1кW= 0.08лв. ще бива а за 0.15лв. още по добре.
                                Не се бъзи-кай !!!

Коментар

Working...
                                X