Какво ще кажете за перспективата от ветрогенераторите след 01.07.2006 когато се очакват да паднат преференциалните изкупни цени от 12 ст. на kWh ?
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Ветрогенератори
Collapse
X
-
Някаде в началотот на тасзи тема предложих да се поразсъждава защо в България за разлика от Холандия, вятърните мелници никога не са били особено популярни. Пак там обърнах внимание върху факта че в България повсеместно и за какво ли не са се ползвали „водни колела”. Ако го бяхте направили щяхте да стигните до същия извод до който стигнахте с анализ на картите с ветровете.
Вместо да си губите времето с вятърничави генератори си помислете за това колко енергия се пилее залудо. Като хора с икономическо мислене предполагам знаете, че преди да се научите да печелите първо трябва да се научите да не губите. И в енергетиката е същото.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Mia... ... ...
На мен специално ми харесва това направление - екологосъобразно е, продукта се изкупува, ползват се преференции доколкото си спомням (възобновяеми източници). Но е доста работа и доста инвестиции...
Inache kartata idva ot tuka:
http://www.seea.government.bg/docume...stmentWIND.PDF
Kato gledam imame mnogo dobar potencial za Slancheva Energia:
http://www.seea.government.bg/docume...tmentSOLAR.PDF
No ima li proizvoditeli na PV solar v BG?
Коментар
-
Wlado, посочих откъде е инфото. Доколкото си спомням положенията са различни в зависимост от количеството на производената енергия, т.е. може би логично от големината на ветрогенератора... Трябва време да се поразрови човек по законите и наредбите, защото претърпяха промени. На мен специално ми харесва това направление - екологосъобразно е, продукта се изкупува, ползват се преференции доколкото си спомням (възобновяеми източници). Но е доста работа и доста инвестиции...
Коментар
-
Първоначално изпратено от MiaНякой може ли да ми каже как да копирам картина тук? Незнам дали е ветроатлас, но със сигурност е това, което съм написала.
Mersi mnogo za Kartata.
Ako tova e viarno to e dosta tagna kartinkata za promishleno proizvodstvo
na el-energia ot viatar v Bulgaria! :-(
Kato se izkluchi parcheto okolo Shabla viatar na praktika niama
(Po varhovete na planinite trudno se stroiat vetrogeneratori)!
Dostoveren li e iztochnika na tazi Karta?
Коментар
-
Първоначално изпратено от MiaПреди повече от година се бях заинтересувала по подобен въпрос. Незнам на какъв етап сте, но ако се разровите по сайтовете на държавните институции в областта се намира карта с посочени зони на голяма ветровитост в БГ и е дадена средна скорост на ветровете годишно. Също така можеше да се изтегли и инвестиционен процес за изграждане на вятърна ел. централа, където се дава подробно стъпка по стъпка какво трябва да се направи съобразно законите и наредбите. Ако на някой му трябва мога да го потърся, незнам обаче доколко ще е актуален.
"Реално у нас не е имало и още няма необходимия ветроатлас, отговарящ на изискванията за проектиране на ветроелектроцентрали."
http://www.starton.150m.com/nttm.html
Коментар
-
"Неграмотен", нищо революционно.
То може, ама /засега/ на кого му стиска да купи такова, тогава наистина ще скочи до 10 хилки, в България-абсурд да го продадеш."Прототип" се казва, понеже е първо изделие от вида /за нас си/.
Пари чрез мен никой не пере, макар че е съблазнително, признавам-имитираш дейност-прибираш яка парса. Ама не ми дават :-(
А за конкуретнността на цената - дължи се на :
използване на по-евтини материали /алуминият е отн. 2 и кусур пъти по-лек, но повече от 5 пъти по-скъп от стоманата, особено ако не го разнасяш в ръка като байрак колко пък тежи, а? Смятай, смятай.../, по-евтин труд, разценките не са от 5 Евро на час нагоре, а от 3-4 лв, по-евтина енергия, вместо 20-50 евроцента, само 8,46 -върховата, по-ниска норма на печалба, ние не залагаме, както, чини ми се, големите и вече успели фирми, 100%, а само 20%. Ех, да можеше да не плащаме и това, ама пак не дават.
А за заблудите, Тъпов, всеки си страда в самота, от опит го знам колко е гадно. Пък некомпетентността, стига да искаш, може да я компенсираш с по-компетентни приятели. Имам-питам. И Форд не е бил професор.
Какво толкова? Ти , случайно, да не си гений по всичко?
А пропо, по-към началото обяснихме защо не с добив на енергия, се захващаме - защото има много "Но"-та. Нишата е друга.
Не се натискайте тук бе, хора, за всички има, търсете по-хубаво и ще видите. Ето, чини ми се, виждам още една /макар, че сам не мога влезе в нея, на гол тумбак чифте пищови не върви/, благодарна, непокрита, чини ми се, поне половин милион души в БГ само -клиенти, често оборотът при тях, поне в началото, надхвърля 3-5 лв. на ден...
Ама няма да ви я кажа. Виж, мога да я продам. Не е място на Луната, тука е, но!
Само лично и срещу ангажимент, т.е. документално оформено. Скромен, но за 3 години след началото. Свързана е с работа сред, с и за хора...но това са само джокери. Плащаш-получаваш. Инак-нъцки.
Поздрави за всички!
Коментар
Коментар