IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Ветрогенератори

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Напълно.
    Преди време чувах, че нашенец, българин, постигнал /ама забравих къде и как, да му се не види!/ цели 30-35% със соларни батерии, т.е. тука някъде в БГ.
    Освен това имало и начин за настройване квантовия механизъм тъй, щото да се поглъща и в дълбочина на полупроводника, не оскъпявало кой знае колко, но повишавало с пъти ефекта.
    Само да светеше и нощем.....

Коментар

• Здравей Wlado. Аз преди време когато четях повече по темата прочетох и за 45% кпд. Проценти над 10-15 обаче се постигат при специални условия и нямат обозримо комерсиално бъдеще. Проблема е на квантово ниво. Най-просто казано не всеки фотон попаднал в соларния панел може да предизвика протичане на електричество. Поради тази причина КПД-то неможе да е особено високо. КПД-то обаче не е съществен проблем. Историята го показва. Навремето индустриалната революция е започнала с парни машини с КПД не повече от 15%. Съвремените бензинови двигатели имат кпд от порядака на 30% и то на коляновия вал. Докато тази енергиа мине през скоростната кутия, кардановия вал и диференциала, кпд-то пада наполовина. С други думи е горе долу като на соларния панел. Сериозния проблема при соларните и всички други алтернативни източници на енергиа е, че не гарантират постояни параметри на предоставяната енергия (температура, напрежение, мощност и т.н.). Освен това в икономически план те трябва да се преборят на пазара на енергия с вече утвъедени конкуренти. Засега нямата шанс ако не бъдат подпомогнати от обществени правителствени и пр. организации.
      Тук стигаме до проблема какъв да бъде модела по който да бъдат подпомогнати. Лично аз съм убеден че имено това е правилната посока на дебата, който трябва да се състои следващите десетина години. Неминуемо ще опрем до алтернативните източници на енергия, така че е добре да се действа своевремено.

Коментар

• Първоначално изпратено от Макиавели
        ... Освен това ще трябва да му трепериш да не го тресни градушката. И всичко това за едно к.п.д. от 10%. С други думи от един квадратен метър площ ще получаваш по 150 вата мощност и то в слънчев ден. С най-прост слънчев панел за топлене на вода имаш к.п.д. над 60%.
        Накратко понатоящем и това е кауза пердута. Истината не е нито във вятърничавите генератори нито пък в слънчасалите панели.
        Пак да повторя. Първата стъпка би следвало да е не как да печелим а как да не губим.
        Макиавели,
        мерси за информациата! Аз доколкото сам чел съвременните слънчеви панели вече наближават 20% ефективност и от градушка не се плашат.

Съгласен съм с тебе - много по-лесно е да спестим 1 MJ енергия отколкото да я генерираме!
        Да, топлоизолациата се очертава като много перспективен бизнес. :-)

А иначе къде е истината е риторичен въпрос! :-)
        "Хората вярват в онова което искат да вярват" .
        (не знам кой е автора на тази мъдрост)

Аз имах късмета да посетя и да ми бъде показана тази къща:
        http://www.solardecathlon.upm.es/
        Къщата няма отоплителна и охлаждаща система - има много
        идеи от бъдещето реализирани в нея. Хората работят яко!
        Като например "phase shifting" (как е на български?) материал
        които се използва за съхранение на топлинна енергия - студентите
        от Университета в Мадрид ми казаха че ти си го произвеждат и се продава. Казаха ми също че заминават за Китай с къщата - китайците се били силно заинтересували от нея.
        Но това е вече друга тема - може би ако има интерес да отворим
        "Нова тема"?

Благодаря,
        -wlado

Коментар

• -Освен, ако някой няма нещо ново.

Коментар

• Дали не е време да дадем почивка на тази тема? май полза няма да се продължава

Коментар

• Владо,абсолютно си прав-в България действително условията са крайно неблагоприятни за вятърна енергетика.Единственото място,където има що годе някакъв свястен вятър е точно парчето между каварна,нос калиакра и шабла,но там пък има друг проблем-точно над това парче преминават миграционните пътища на огромен брой птици от цяла северна европа на юг.
              Иначе в по голямата част от България средната скорост на вятъра е от порядъка на 2-3 метра в секунда,което е крайно недостатъчно.В източните райони на места достига около 5 метра в секунда, но и това е малко-за големи и сериозни проекти трябва поне 5.5-6 метра в секунда.Над 6 метра в секунда у нас има само по билата на планините и в горепосоченото пар4е в североизточна България.Така че засега в България освен малки проектчета с втора ръка генератори не виждам някаква особенна перспектива пред този отрасъл.
              Друг е въпроса дали трябва да се съжалява за това-все повече гласове на запад започват да критикуват вятърната енергия като ненадеждна,скъпа, без особен ефект върху енергийния баланс и особенно неприятен ефект върху ландшафта-ако си бил в северна германия,ще разбереш какво имат предвид.Аз лично никак няма да съм доволен ако красивите ни планини или черноморието се наблъскат с тези огромни индустриални структури.

Коментар

• Big Млад Техник го споменах по-сантиментални причини. Иначе по Пиротска из безистените има няколко магазинчета в които се продават подобни неща, но не съм ги посещавал от доста време и незнам в какво състояние са към момента,
                Мисля че този линк ще ти е от полза
                http://www.eitech.de/html/spielzeug/eitech.htm
                Eitech имат серия от четири конструктура с които ще можеш на воля да се забавляваш а и някаква работа да свършиш.

Коментар

• Първоначално изпратено от BigBoss
                  А имате ли някое инфо как се произвеждат слънчевите панели?
                  Това нещо ще е много по-интересно от производството на вятърните търбини.
                  Какво ли?
                  Познавам производител, местен, навит, работи по въпроса от няколко години - да ви свържа ли ?
                  П.П.
                  А това за 60% с водните панели е добро, но теоретично, практически до около 50. Обаче и така е много по-ефикасно, зависи...
                  Инак натискаш търсачката на Гугъл и от там що нещо излиза...
                  Но ценета на получената енергия те хвърля в музиката - ако доживееш да се изплати, ти стъпва /най-евтиното, което намерих!/ от 1 Евро до 38 цента за 1 kWh-какво ще кажеш?

Коментар

• I slunchevata i vjaturneta enrgia sa vjatur rabota Kakvo ste kajete sa se susredotochim vurhu vodnata - VEZ-ovete. Tova e edinstvenoto nesto koeto e realistichno i kudeto si struva da se investira ako imash pari i gonish dulgosrochen efekt. E verno ne mojesh da si go sloshish v kusti, obache az vse pak govorka za investizii. Ako iskute moje puk za tova da suberem pari ...

Коментар

• Къде е това Млад техник? Имат ли сайт?

Коментар

• Big. Това 5ь5 можесх да си гу купиш от „Млад техник”. Що се отнася до мощноста то тя се оценя на следната база:
                        При слънчево време и ако панела е перпендикулярно на слънчевите лъчи върху него „пада” мощност от 1500 вата на квадратен метър. При к.п.д. около 10% остават 150 вата. Тези 150 вата ги делиш на 400(5х5/100х100) и се получават окло 0.4вата мощност. За зареждане на малки Аку. батерийки ще ти стигне. Даже и малка крушка може да светне.

Коментар

• На мен ми трябват с размери 5см на 5см и как да разбера те каква мощност ще дават?

Коментар

• Big произвежда се горе долу както и полупроводников диод. Само че един диод е с размери да речем един квадратен милиметър. Един панел с площ половин квадратен метър ще ти е горе долу половин милиард пъти по трудно да го произведеш. По нататък експлоатацията на въпросния диод като елемент в радиоприемника ти е доста комфортна. Докато слънчевия панел както се досещаш ще трябва да работи на слънце. Но зада работи добре ще трябва и да го пребърсваш отвреме на време. Освен това ще трябва да му трепериш да не го тресни градушката. И всичко това за едно к.п.д. от 10%. С други думи от един квадратен метър площ ще получаваш по 150 вата мощност и то в слънчев ден. С най-прост слънчев панел за топлене на вода имаш к.п.д. над 60%.
                            Накратко понатоящем и това е кауза пердута. Истината не е нито във вятърничавите генератори нито пък в слънчасалите панели.
                            Пак да повторя. Първата стъпка би следвало да е не как да печелим а как да не губим.

Коментар

• А имате ли някое инфо как се произвеждат слънчевите панели?
                              Това нещо ще е много по-интересно от производството на вятърните търбини.

Коментар

• solar

Eto w tazi wrazka edin on-line magazin za komponenti za sistemi s izpolzwane na slunchewata energia

tuk

http://www.solarserver.de/store/index.html

Коментар

Working...
                                X