IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Фотоволтаичен парк като инвестиция

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Ще наслагаме безплатно панели по покрива
    Ceдeмĸpaтнo пъĸ e yвeличeн плaниpaният pecypc зa пpoгpaмaтa зa пocтaвянe нa възoбнoвяeми eнepгийни изтoчници в eднoфaмилни и мнoгoфaмилни cгpaди. Taĸa oбщият бюджeт нa cxeмaтa вeчe e 240 млн. лв. и yвeличaвaнeтo мy oзнaчaвa мнoгo пo-гoлям oбxвaт нa дoмaĸинcтвaтa, ĸoитo иcĸaт дa ce възпoлзвaт.

    Нямам доверие в НИЩО и НИКОЙ

    Коментар


    • Първоначално изпратено от Имхотеп Разгледай мнение
      Няма никакво значение дали се радваш или не.
      Да беше дал онези пари...
      На фона на времето и случилото се през него, не съжалявам. Виж, теб не те знам.

      Коментар


      • Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнение
        ... Сега не знам, да се или да не се радвам за ФЕЦ-овете. Светът се е побъркал.
        Няма никакво значение дали се радваш или не.
        Да беше дал онези пари...
        Не спори с идиот (мурзилка)! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.

        Коментар


        • ... Сега не знам, да се или да не се радвам за ФЕЦ-овете. Светът се е побъркал.

          Коментар


          • Нещо интересно относно Слънцето.
            Истинный диаметр Солнца может оказаться меньше, чем считалось до сих пор, сообщает журнал New Scientist. Если наблюдения швейцарских астрономов получат подтв...

            Коментар


            • Първоначално изпратено от Mateev Разгледай мнение

              За панелите не знам, но знам за силициевите клетки, които се използват в космоса. Знам, защото имам такива. Едно време съм ги купувал като скрап (натрошени парченца, предназначени за любителски цели). Здрава космическа клетка никой няма да ти продаде, но пакетчета със строшени клетки се продаваха. Парченцата в тях са както малки, така и големи (напр. като кибритена или дори като цигарена кутия).

              Та космическите клетки се отличаваха от наземните по следното:
              1. Токопроводящите писти бяха много повече на брой, разположени много по-близо една от друга.
              2. В същото време пистите бяха много по-тънки, буквално като човешки косъм
              3. Цветът беше особен - нещо средно между оранжево, зелено и кафяво. Явно покритието на клетките е от друг материал, различен от синия материал на наземните клетки.

              Не знам каква е обосновката за тези разлики, но да - има ги, което означава, че космическите клетки и модули коренно се различават от тези на земята.
              https://tr.wikipedia.org/wiki/Lityum_titanat_pil probai da gi naluskash sas vaglevodorodi bez fotoni.

              Коментар


              • Между другото точно сега е момента за фотоволтаични централи. Точно дъното на тренда на липсата на мерак за фотоволтаици, цените им вече едва ли ще падат на клетките същественно, а от отказване от въглищата няма да има ход назад защото китайците били изгорили половината си запаси на акорд и май мръднаха климата. Тенденцията е към природен газ и не знам може и да почнат да го реформират до водород, а въглеродния диоксид да го напомпват на мястото на изпомпения природен газ което ще го направи по скъп, някой трябва да я плаща тая работа. А и не е вярно че турбините които работят на природен газ не могат да тръгнат на чист водород 100% водород, могат си и ще се сетят как да го направят. Така че цената на природния газ ще се повдига.
                D.Y.F-091066

                Коментар


                • Мисля че решетката е безсмислено да я има, тя не дава капацитет а е само олово което да е сложено там и да вдигне теглото, тя си е един проводник и може да се замени от валцована по тънка плоча без проблем. Много повече активно вещество може да се налепи на тази тънка плоча чрез друга технология, която няма да е така производителна сигурно но пък ще има по голям капацитет при по малко тегло. Погледнах каква е цената на оловото, 2.5 долара за килограм в момента борсова цена, не е чак толкова евтино защото в 180 амперовия акумулатор са 50 кг олово или 125 долара за олово. Плочите могат да се направят на принципа мембрана с електроди сглобени или запресовани и активното вещество да не пада толкова лесно от плочите така както е сега с някаква хлабава сглобка. Просто конструкцията не е осъвременявана. Обаче имам един приятел и веднъж като си говорихме за някакви техники как могат да се направят, той каза истината - то може и ще го направим, ама някой ще плати ли нещо за тази работа..Според мен затова и не се и напъват да ги променят..пооправят акумулаторите.
                  D.Y.F-091066

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от supertrader Разгледай мнение
                    Те тези хора знаят какво правят, акумулаторите са доста скъпи а това което видях е заложено програмирано остаряване. Още сигурен съм че в момента има технологии които не са залегнати въпреки че са много по удачни от това което прилагат производителите за активното вещество в плочите. за оловните акумулатори. Цялата тази плоча с отвори в които запресоват олово забъркано на тесто е малко излишна, а е доста олово и оловото за да има голяма активна повърхност мисля че има начин да се направи като гъба порьозно примерно чрез струйно принтиране. Чисто програмирано остаряване и рециклирането малко съмнително откъм качество на извличаните обратно материали.
                    А интересната част е че, ако оловото от тези решетки, е плътно но, валцовано, пак ще има същото резултатно сечение, с поглед отгоре. Сега, бидейки плътно (фолио), то няма да пропуска електролит през себе си и изобщо не е проблем, напр. отляво да е само гъбесто олово, а отдясно - оловен диоксид или обратно. Т.е., вече имаме т.нар "плоча-клетка" (от състава на батерия последователни клетки). Съответно, може и без странично отвеждане (отгоре) на тока, т.к. клетките са последователни. Сега, забележи: Праховете от тестото, къде по-здраво, се държат за площта на клетката, отколкото за тесните ивички от оловната мрежа (днес) , и се очертава по-здрава батерия с шо-висок стартов ток па, ако ще, и само с малка част от капацитета на днешните. Ако някой се възпротиви, нека първо пресметне колко Ah отиват за едно нормално запалване, и едва после, да ме хока.
                    Last edited by Pyramid; 03.07.2021, 12:56.

                    Коментар


                    • Те тези хора знаят какво правят, акумулаторите са доста скъпи а това което видях е заложено програмирано остаряване. Още сигурен съм че в момента има технологии които не са залегнати въпреки че са много по удачни от това което прилагат производителите за активното вещество в плочите. за оловните акумулатори. Цялата тази плоча с отвори в които запресоват олово забъркано на тесто е малко излишна, а е доста олово и оловото за да има голяма активна повърхност мисля че има начин да се направи като гъба порьозно примерно чрез струйно принтиране. Чисто програмирано остаряване и рециклирането малко съмнително откъм качество на извличаните обратно материали.
                      D.Y.F-091066

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от supertrader Разгледай мнение
                        Матеев, за да навлязат фотоволтаиците масово трябва да не се разчита въобще на прикачване към електроразпределителна мрежа. За мрежата по скоро са полезни устройствата за съхранение на енергия, те биха били желани и никой не би казал и думичка срещу тях. Някъде бях чел как интерес към огромни батерии са проявявали въглищни централи, не за България но тези устройства са интересни за да изглаждат потреблението. Има възможности си мисля и тогава фотоволтаичните панели за малки, локални потребители биха могли да се ползват много успешно разбира се когато произвеждат ток. Още недоумявам защото бе такава реакцията ти за батерията, но както и да е мирът е по важен.
                        - И все пак тези дни разглеждах какви са вариантите за батерии, няма батерии които да са с рециклиране при което се ползва повторно кутията, подменят се плочи и т.н.т. в оловни дълбок цикъл батерии, а са доста скъпи. Гледах тези видеа за възтановяване на батерии, вярно че това са бедни хора които се занимават с тази дейност..обаче те не си губят времето и тази работа има смисъл.
                        Онези хора, правят всичко това от икономическа принуда. Ама дълбочинното рециклиране, със завръщане на всички потребителски свойства, е възможно единствено с пълноценни технологии. Както за дейността, така и на изделието. Хубаво е рециклирането да в заложено изначално...ала човекът го обяви за недомислица. Защо? Ами, идва от "неправилната" страна.

                        Коментар


                        • Матеев, за да навлязат фотоволтаиците масово трябва да не се разчита въобще на прикачване към електроразпределителна мрежа. За мрежата по скоро са полезни устройствата за съхранение на енергия, те биха били желани и никой не би казал и думичка срещу тях. Някъде бях чел как интерес към огромни батерии са проявявали въглищни централи, не за България но тези устройства са интересни за да изглаждат потреблението. Има възможности си мисля и тогава фотоволтаичните панели за малки, локални потребители биха могли да се ползват много успешно разбира се когато произвеждат ток. Още недоумявам защото бе такава реакцията ти за батерията, но както и да е мирът е по важен.
                          - И все пак тези дни разглеждах какви са вариантите за батерии, няма батерии които да са с рециклиране при което се ползва повторно кутията, подменят се плочи и т.н.т. в оловни дълбок цикъл батерии, а са доста скъпи. Гледах тези видеа за възтановяване на батерии, вярно че това са бедни хора които се занимават с тази дейност..обаче те не си губят времето и тази работа има смисъл.
                          D.Y.F-091066

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от Mateev Разгледай мнение

                            Аз не съм убеден, че може да се направи силициева клета, която да произвежда ток от двете си страни. Все пак говорим за много тънък слой на PN преход, който физически се намира само от едната страна на клетката. Цялата друга страна е метализирана почти на 100%, защото там е другия полюс на клетката.

                            Би могло обаче две клетки да се залепят с гърба си една към друга, и така ще може да се произвежда електричество и от двете страни, но тези залепени клетки трябва електрически да са изолирани една от друга. Това е реализуемо, но цената на един такъв двустранен космически модул също ще е космическа ...
                            Е, за ТАМ...абе, някак естествено ми се чини.

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнение
                              За цвета...Наскоро, гледах репортаж от МКС, наистина, блестят някак тютюнево-златисто, поне откъм страната, от която бяха показани.
                              А дали се наблюдава ...нещо като еднаквост, погледнати от едната и от другата страна? ТОВА, би подсказвало примерно, или слепване от слоеве или еднаква обработка тъй, щото, дали отгоре или отдолу ги осветяваш, да генерират еднакво (да няма нужда да се превъртат при "дневно"/"нощно" положение (ако са на геостационарна орбита). Не знам, дали са поглеждали по този начин конструкторите им, интересно ми е.
                              Аз не съм убеден, че може да се направи силициева клета, която да произвежда ток от двете си страни. Все пак говорим за много тънък слой на PN преход, който физически се намира само от едната страна на клетката. Цялата друга страна е метализирана почти на 100%, защото там е другия полюс на клетката.

                              Би могло обаче две клетки да се залепят с гърба си една към друга, и така ще може да се произвежда електричество и от двете страни, но тези залепени клетки трябва електрически да са изолирани една от друга. Това е реализуемо, но цената на един такъв двустранен космически модул също ще е космическа ...

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от Mateev Разгледай мнение

                                За панелите не знам, но знам за силициевите клетки, които се използват в космоса. Знам, защото имам такива. Едно време съм ги купувал като скрап (натрошени парченца, предназначени за любителски цели). Здрава космическа клетка никой няма да ти продаде, но пакетчета със строшени клетки се продаваха. Парченцата в тях са както малки, така и големи (напр. като кибритена или дори като цигарена кутия).

                                Та космическите клетки се отличаваха от наземните по следното:
                                1. Токопроводящите писти бяха много повече на брой, разположени много по-близо една от друга.
                                2. В същото време пистите бяха много по-тънки, буквално като човешки косъм
                                3. Цветът беше особен - нещо средно между оранжево, зелено и кафяво. Явно покритието на клетките е от друг материал, различен от синия материал на наземните клетки.

                                Не знам каква е обосновката за тези разлики, но да - има ги, което означава, че космическите клетки и модули коренно се различават от тези на земята.
                                За цвета...Наскоро, гледах репортаж от МКС, наистина, блестят някак тютюнево-златисто, поне откъм страната, от която бяха показани.
                                А дали се наблюдава ...нещо като еднаквост, погледнати от едната и от другата страна? ТОВА, би подсказвало примерно, или слепване от слоеве или еднаква обработка тъй, щото, дали отгоре или отдолу ги осветяваш, да генерират еднакво (да няма нужда да се превъртат при "дневно"/"нощно" положение (ако са на геостационарна орбита). Не знам, дали са поглеждали по този начин конструкторите им, интересно ми е.

                                Коментар

                                Working...
                                X