IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Зелена, интелигентна,IRR >> 30%

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Иван Петкандраганов Разгледай мнение
    ......
    Представи си, че в обема на луминисцентната лампа има три атома газ със "скорост" 10 000 градуса и останалото е празнота, векюъм. Те пак се считат плазма, но много разредена. Е, колко топла биха поддържали стената на лампата тези три атома? Практически нищо.
    Ако увеличаваме бройката на тези атоми (в единица обем), ще стигнем до нужната за достатъчно флуоресцентна светлина концентрация, но пак температюрата на стената на лампата няма да е 10 000 градуса, колкото е температурата на отделните атоми.

Така ми се струва.
    А сега си представи открития космос, в който едва ли има по един атом на кубичен километър. Ами повече от ясно е, че този атом няма как да стопли един класически термометър, занесен в космоса. Затова и аз цитирах закона на Планк, съгласно който понятието температура е дефинирано по друг, много по-правилен начин. Повтарям:

Според закона на Планк лъчението на дадено тяло зависи само и единствено от неговата температура. По-точно говорим за количеството лъчиста енергия за единица време на единица повърхност на единица пространствен ъгъл за единица честота.

Според това определение този единичен атом може да има огромна температура, но след като е сам самичък в това пространство от един кубичен километър, то тогава неговата енергия се явява нищожна за този обем, и от там и температурата на целия обем е нищожна.

Тоест температурата на цялото пространство вътре в луминисцентната лампа е малко над околната температура, и това е неоспорим факт. Приказките за десетки хиляди градуси са пълна глупост, дължаща се на самозаблудата, че единичния атом сам за себе си има някаква температура. Това не е вярно - понятието температура винаги включва някакъв обем или плоскост на някакво тяло или вещество, което излъчва лъчиста енергия, интензитета на която ние можем да премерим.

Ние можем да изчислим средната кинетична енергия на даден атом, но в понятието температура има и обем, в който се движи този атом. Е може ли някой да каже какъв е този обем, за да направим верните сметки. Така че не бъркайте кинетичната енергия с температурата - това са две различни понятия. Кинетечната енергия е ясна за единичния атом, но за понятието температура е важен и обема, в който той се разхожда. Ето тука сбърка Pyramid, защото не отчете, че малкото на брой високоенергийни атоми в луминисцентната лампа се движат в целия нейн обем, който е огромен от тяхна гледна точка, а от там и температурата на обема е ниска.

Повтарям още веднъж - единичния атом може да има всякаква кинетична енергия, но понятието ТЕМПЕРАТУРА е неприложимо за него до момента, до който не си изясним в какъв обем се разхожда, или съгласно другата класическа формула - до момента, в който не си изясним общата маса на частиците в този обем и тяхната скорост на движение/вибрации. Тоест за температура може да се говори само ако имаме ОБЕМ, ПЛОЩ или ПРОСТРАНСТВЕН ЪГЪЛ.
    Last edited by Mateev; 12.01.2021, 12:56.

Коментар

• Първоначално изпратено от Асо Пика Разгледай мнение
      Разбрах квото ми беше нужно, казах кво мисля. Надали ще вляза повече в твоята тема, не виждам за кво.
      Трудно се получава разговор и дискусия с теб. А иначе, да, имам идеи,, които бих ти ги казал тука публично да ги използваш.
      Не се обиждам за нищо, нито в реала нито пък в тоя форум анонимка някой може да ме обиди или засегне квото и да приказва, 10 год съм бил в покер средите, дреме ми на юрдека.
      Успех ти пожелавам в твоето начинание
      Нищо против покера и благодаря за пожеланията. Иначе, с мен се дискутира лесно. Което, не е като да ме убеди човек в правотата си, има разлика. Ама ми беше драго, че се включи, т.к внесе глътка свеж въздух и закачка. Не се впрягай, пор фавор.

Коментар

• Първоначално изпратено от Mateev Разгледай мнение

Защо просто не си признаеш, че сбърка като каза 10-20 хиляди градуса температура на газа вътре в луминисцентната лампа, ами вадиш от 1000 кладенеца вода?

ПП: Не искам да споря следващите 100 страници от темата, така че ви оставям на мира да си спорите за каквото си искате. Просто си казах моето мнение и въобще не ме вълнува как го възприемате.
        За да "си призная", то трябва да е факт, а не мнение. Такива неща ги пишеше във физиката на Савелиев и никой не ги е отменял.

Коментар

Надали ще вляза повече в твоята тема, не виждам за кво.
          А, що?
          Влазяй, и ето защо.

Мисля, че относно температурата Пирамид не е неправ.
          Не ми се ходи назад да прочета пак въпросния пост с десетте хиляди градуса, но май той говореше за температурата на отделния атом, което практично е малко безсмислено, но теоретично си е съвсем твърдо понятие.

Представи си, че в обема на луминисцентната лампа има три атома газ със "скорост" 10 000 градуса и останалото е празнота, векюъм. Те пак се считат плазма, но много разредена. Е, колко топла биха поддържали стената на лампата тези три атома? Практически нищо.
          Ако увеличаваме бройката на тези атоми (в единица обем), ще стигнем до нужната за достатъчно флуоресцентна светлина концентрация, но пак температюрата на стената на лампата няма да е 10 000 градуса, колкото е температурата на отделните атоми.

Така ми се струва.

Коментар

• Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнение

Не искам да бъда груб. Всичко, което ми казваш, е правено и не веднъж. Дотегнаха ми "мъдри" мисли, които, ги живея от 6+години. Добре си говорим но, бих се радвал повече, ако ми кажеш нещо ново.
            Разбрах квото ми беше нужно, казах кво мисля. Надали ще вляза повече в твоята тема, не виждам за кво.
            Трудно се получава разговор и дискусия с теб. А иначе, да, имам идеи,, които бих ти ги казал тука публично да ги използваш.
            Не се обиждам за нищо, нито в реала нито пък в тоя форум анонимка някой може да ме обиди или засегне квото и да приказва, 10 год съм бил в покер средите, дреме ми на юрдека.
            Успех ти пожелавам в твоето начинание

Коментар

Леле! Ти ме разби.
              А сега, да напомня че, самото публикуване на нещо в Интернет, НЕ го прави факт. Дори, ако авторъте приписал някакви позовавания. Също да добавим, че в луминесцентните лампи, се трансформира УВ лъчение във видима светлина и да попитаме, на какви температури на газа, съответстват тези дължини на вълните, че да не ходим много далеч...
              Ах, да: Средната кинетична ЕНЕРГИЯ НА ЧАСТИЦИТЕ няма никакво отношение към техния брой/концентрация, т.к. е именно на частиците, а не на тяхното количество. Измерва се в електрон-волти, доколкото си спомням, което още, е мярка и за...маса (на частицата).
              Накратко, изявлението ти, Матеев, е некоректно, да не кажа и „подвеждащо”'
              -Ама знаем се, свикнал си...
              Защо просто не си признаеш, че сбърка като каза 10-20 хиляди градуса температура на газа вътре в луминисцентната лампа, ами вадиш от 1000 кладенеца вода?

ПП: Не искам да споря следващите 100 страници от темата, така че ви оставям на мира да си спорите за каквото си искате. Просто си казах моето мнение и въобще не ме вълнува как го възприемате.

Коментар

• Първоначално изпратено от Mateev Разгледай мнение
                Не исках да се меся в дискусията, но в конкретния случай Pyramid направи една много груба грешка, обяснявайки процесите в луминисцентната лампа и обявявайки, че вътре температурата е десетки хиляди градуси. Това въобще не е вярно !!!

По определение температурата представлява (характеризира) средната кинетична енергия на частиците на дадена система, намираща се в термодинамично равновесия. А формулата за тази кинетична енергия е масата, умножена по скороста на квадрат, и разделена на 2.

От тука идва и основният извод, че намалявайки налягането вътре в луминисцентната лампа ние намаляваме пропорционално температурата, защото намалява масата на атомите вътре в лампата. Тоест температурата на газа вътре в лампата не е десетки хиляди градуси, защото масата на атомите е много малка.

Тука Pyramid нещо се е объркал, опитвайки се да ни докаже, че температурата на един атом е десетки хиляди градуси, защото се движи дълго време без да се срещне и сблъска с друг атом или със стената на лампата. Това е груба грешка. Няма никакво значение колко дълго се движи атома без да се сблъска. Има значение само неговата кинетична енергия, която зависи само и единствено от скороста на движение (трептене), но не и от изминатия път.

Също така при сблъскване на атоми температурата не се променя. Те само обменят кинетична енергия, но общата температура на лампата си остаава същата, защото каквото загуби единия атом го получава другия атом. Този обмен на енергия се нарича ТОПЛИНЕН ПОТОК и той винаги е в посока от по-топло към по-студено (от атома с по-висока кинетична енергия към атома с по-ниска)..

В конкретния случай бих посъветвал Pyramid да се поограмоти малко, преди да напише следващата небивалица в темата.

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A2...83%D1%80%D0%B0

Колкото до практическото доказателство - ами взема се един инфрачервен термометър и се мери температурата на котлона или на луминисцентната лампа. И каквото покаже - това е вярното .....

А ето и една статия за лаици, в която на човешки език се обясняват сложните аспекти на температурата в космоса и във високите слоеве на атмосферата, където газа е много разреден:
                https://clubaurora.org/%D0%BD%D0%B0%...C%D0%BE%D1%81/
                Леле! Ти ме разби.
                А сега, да напомня че, самото публикуване на нещо в Интернет, НЕ го прави факт. Дори, ако авторъте приписал някакви позовавания. Също да добавим, че в луминесцентните лампи, се трансформира УВ лъчение във видима светлина и да попитаме, на какви температури на газа, съответстват тези дължини на вълните, че да не ходим много далеч...
                Ах, да: Средната кинетична ЕНЕРГИЯ НА ЧАСТИЦИТЕ няма никакво отношение към техния брой/концентрация, т.к. е именно на частиците, а не на тяхното количество. Измерва се в електрон-волти, доколкото си спомням, което още, е мярка и за...маса (на частицата).
                Накратко, изявлението ти, Матеев, е некоректно, да не кажа и „подвеждащо”'
                -Ама знаем се, свикнал си...

Коментар

• Изясних си и ситуацията с котлона (стъклен плот с електронно управление на температурата) - наистина започва да свети още от 100 градуса. Това с вдигането на 600 градуса, както казва Pyramid, е пълна безсмислица. Та тя защитата задейства много преди това. Махаш тенджерата и 5 секунди след това защитата вече се е задействала.

Премерих и LED лампите от няколко сантиметра разстояние - загряват с 8 градуса повече, отколкото е околната температура. Ако е голямо плоско LED тяло 60х60 - загрява само с 4 градуса над околната температура. Сами разбирате, че меря с инфрачервен термометър - тоест меря лъчението, а не дали наистина се е загряло стъклото..

Според закона на Планк лъчението на дадено тяло зависи само и единствено от неговата температура. По-точно говорим за количеството лъчиста енергия за единица време на единица повърхност на единица пространствен ъгъл на единица честота:

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%97...B0%D0%BD%D0%BA

Тоест може да му се вярва на Планк и това всъщност е начинът да се мерят дистанционно температурите на далчени звезди или на разредени газове или дори на абсолютния вакум на космоса, който също има температура около 2.7 Келвина.
                  Last edited by Mateev; 12.01.2021, 02:25.

Коментар

• Не исках да се меся в дискусията, но в конкретния случай Pyramid направи една много груба грешка, обяснявайки процесите в луминисцентната лампа и обявявайки, че вътре температурата е десетки хиляди градуси. Това въобще не е вярно !!!

По определение температурата представлява (характеризира) средната кинетична енергия на частиците на дадена система, намираща се в термодинамично равновесия. А формулата за тази кинетична енергия е масата, умножена по скороста на квадрат, и разделена на 2.

От тука идва и основният извод, че намалявайки налягането вътре в луминисцентната лампа ние намаляваме пропорционално температурата, защото намалява масата на атомите вътре в лампата. Тоест температурата на газа вътре в лампата не е десетки хиляди градуси, защото масата на атомите е много малка.

Тука Pyramid нещо се е объркал, опитвайки се да ни докаже, че температурата на един атом е десетки хиляди градуси, защото се движи дълго време без да се срещне и сблъска с друг атом или със стената на лампата. Това е груба грешка. Няма никакво значение колко дълго се движи атома без да се сблъска. Има значение само неговата кинетична енергия, която зависи само и единствено от скороста на движение (трептене), но не и от изминатия път.

Също така при сблъскване на атоми температурата не се променя. Те само обменят кинетична енергия, но общата температура на лампата си остаава същата, защото каквото загуби единия атом го получава другия атом. Този обмен на енергия се нарича ТОПЛИНЕН ПОТОК и той винаги е в посока от по-топло към по-студено (от атома с по-висока кинетична енергия към атома с по-ниска)..

В конкретния случай бих посъветвал Pyramid да се поограмоти малко, преди да напише следващата небивалица в темата.

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A2...83%D1%80%D0%B0

Колкото до практическото доказателство - ами взема се един инфрачервен термометър и се мери температурата на котлона или на луминисцентната лампа. И каквото покаже - това е вярното .....

А ето и една статия за лаици, в която на човешки език се обясняват сложните аспекти на температурата в космоса и във високите слоеве на атмосферата, където газа е много разреден:
                    https://clubaurora.org/%D0%BD%D0%B0%...C%D0%BE%D1%81/
                    Last edited by Mateev; 12.01.2021, 01:51.

Коментар

• Първоначално изпратено от Имхотеп Разгледай мнение
                      Какво ново искаш да чуеш Измамник? Че има пари?
                      Ами ето, пари има, но няма за теб.
                      Папагалите трудно учат нови неща, ясно.

Коментар

Не искам да бъда груб. Всичко, което ми казваш, е правено и не веднъж. Дотегнаха ми "мъдри" мисли, които, ги живея от 6+години. Добре си говорим но, бих се радвал повече, ако ми кажеш нещо ново.
                        Какво ново искаш да чуеш Измамник? Че има пари?
                        Ами ето, пари има, но няма за теб.
                        Не спори с идиот (мурзилка)! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.

Коментар

Ами пич ти кво само на тоя сайт ли разчиташ ?? От 15 год живееш в тоя сайт би трябвало да си разбрал ква е хавата тука в сайта, аз лятос се регнах и вече почна да ми писва , все по- рядко влизам. Трябва живи контакти и много ходене на срещи при потенциалните инвеститори в твоя проект.

Ей го тоя мой авер дет почна с едни крепежни елементи за строителството. Близки сме с него, неговата и мойта жена са проиятелки и го знам как почна. По цял ден въртеше телефони и ходеше на срещи да прави демонстрации на живо, беше напълнил колата си с крепежни елементи и разните му там конструкции, беше махнал и задните седалки да има повече място. Още в началото си беше изкарал от няква държавна институция сертификати че отговарят на БДС и свидетелствата от патентното ведомство. Тия крепежни елементи не ги е открил той, везл едни готови май шведски бяха и имаше идея как да ги подобри и да станат много функционални. Почти близо година време ходеше по срещи и правеше демонстрации, всички му отказваха, е накрая един строител с неговата фирма му повярва и му даде пари и първите заявки и поръчки да му прави тия елемени за неговата строителна фирма. После тегли заем от банка, разшири бизнеса, почна да прави и други строителни елементи и тъй завъртя колелото, само след 2 год почна да изнася продукция за европата. Та за него стана дума че в неговата фабрика работят 30 човека ся.

Трябва обикаляне много обикаляне пич, телефони, срещи и демонстрации,, с висене в тоя форум никой нема да ти дойде на крака да ти даде едни пари. Ти ще ходиш да търсиш инвеститорите, а не да чакаш те да дойдат при тебе в твоя гараж. Ти имаш зора, те нямат.

Коментар

Ами ако бяха влезли пари, щяха да излизат продукти, от ясно, по-ясно. Ала тук нито има традиция, нито има сериозни мъже, а само - да ме извиняват някои хора -безкрили папагали и болни хейтъри. Все едно: ясно е че, с такива "приятели", врагове не ти трябват.
                            Ами пич ти кво само на тоя сайт ли разчиташ ?? От 15 год живееш в тоя сайт би трябвало да си разбрал ква е хавата тука в сайта, аз лятос се регнах и вече почна да ми писва , все по- рядко влизам. Трябва живи контакти и много ходене на срещи при потенциалните инвеститори в твоя проект.

Ей го тоя мой авер дет почна с едни крепежни елементи за строителството. Близки сме с него, неговата и мойта жена са проиятелки и го знам как почна. По цял ден въртеше телефони и ходеше на срещи да прави демонстрации на живо, беше напълнил колата си с крепежни елементи и разните му там конструкции, беше махнал и задните седалки да има повече място. Още в началото си беше изкарал от няква държавна институция сертификати че отговарят на БДС и свидетелствата от патентното ведомство. Тия крепежни елементи не ги е открил той, везл едни готови май шведски бяха и имаше идея как да ги подобри и да станат много функционални. Почти близо година време ходеше по срещи и правеше демонстрации, всички му отказваха, е накрая един строител с неговата фирма му повярва и му даде пари и първите заявки и поръчки да му прави тия елемени за неговата строителна фирма. После тегли заем от банка, разшири бизнеса, почна да прави и други строителни елементи и тъй завъртя колелото, само след 2 год почна да изнася продукция за европата. Та за него стана дума че в неговата фабрика работят 30 човека ся.

Трябва обикаляне много обикаляне пич, телефони, срещи и демонстрации,, с висене в тоя форум никой нема да ти дойде на крака да ти даде едни пари. Ти ще ходиш да търсиш инвеститорите, а не да чакаш те да дойдат при тебе в твоя гараж. Ти имаш зора, те нямат.
                            Last edited by Асо Пика; 11.01.2021, 20:57.

Коментар

От любопитство отидох на 1-та страница при създаването на темата и влязох в посочените от теб линкове, разгледах нещата, сайта ти не работи, защо ??
                              Начи твоето или вашето с колегата ти откритие датира от 5- 6 год, нъл тъй ? И кво ся искаш да ни кажеш, , че за 6 год сте още на етап предпроизводствен прототип и модел ? Шегуваш ли се ? Цели 6 год са ужасно много време да сте още на етап предпроизводствени образци !!! Познавам лично 2 човека и още 2 бегло, които са приятели на мойте приятели и тези 4-та за 2 до 3 год започнаха различни производства на хранителни и строителни материали и елементи с доста приемлив за БГ мащаб. Не са някви огромни индустриални производства, но в фабриката на единия работят 30 човека. Нямаха пари и теглиха заеми. Не знам как са го направили щото не съм се интересувал, но банките им отпуснаха доста пари и стартираха бизнеса си. Както казах не съм питал и не съм се интересувал за тяхното финансиране, нещо което не ме засяга,, не ме интересува.
                              Ами ако бяха влезли пари, щяха да излизат продукти, от ясно, по-ясно. Ала тук нито има традиция, нито има сериозни мъже, а само - да ме извиняват някои хора -безкрили папагали и болни хейтъри. Все едно: ясно е че, с такива "приятели", врагове не ти трябват.

Коментар

Така ли? И откога е темата?
                                От любопитство отидох на 1-та страница при създаването на темата и влязох в посочените от теб линкове, разгледах нещата, сайта ти не работи, защо ??
                                Начи твоето или вашето с колегата ти откритие датира от 5- 6 год, нъл тъй ? И кво ся искаш да ни кажеш, , че за 6 год сте още на етап предпроизводствен прототип и модел ? Шегуваш ли се ? Цели 6 год са ужасно много време да сте още на етап предпроизводствени образци !!! Познавам лично 2 човека и още 2 бегло, които са приятели на мойте приятели и тези 4-та за 2 до 3 год започнаха различни производства на хранителни и строителни материали и елементи с доста приемлив за БГ мащаб. Не са някви огромни индустриални производства, но в фабриката на единия работят 30 човека. Нямаха пари и теглиха заеми. Не знам как са го направили щото не съм се интересувал, но банките им отпуснаха доста пари и стартираха бизнеса си. Както казах не съм питал и не съм се интересувал за тяхното финансиране, нещо което не ме засяга,, не ме интересува.

Коментар

Working...
                                X