IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Скъп ли е наистина ядрения ток

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от satz Разгледай мнение
    Задачка за инвеститори:
    Изберете в коя генерираща мощност да инвестирате:
    А 200Мвт с годишни разходи 80млн.
    В 200Мвт с годишни разходи 8млн.
    Ц 200Мвт с годишни разходи 3млн

    С най-ниска продажна цена е А , ноооо като фенове на АЕЦ, ще приемем, че всички са с еднакви продажни цени
    най-малко замърсява В, най-скъп и бавен за построяване - А

    Вашият избор за 20год. инвестиция?
    Извинявай но въпроса ти не е ли малко тъп? Цената на тока и печалбата изобщо не се определя само от годишните разходи? Ако беше така тока от АЕЦ щеше да бъде по-евтин от този от въглища, а токът от ВЕИ щеше да бъде почти без пари тъй като годишните разходи там са около 2%, пък горивото е без пари. Всъщост точно сега май-много са предпочитанията за инвестиции в газ - себестойността на тока е най-висока, но пък и продажната му цена е най-висока. Плюс това, че финансовият ти риск е почти нулев, може да инвестираш и малко и възвращаемостта е бърза. Но не и в България, където цената се определя от ДКЕВР.

    Моят съвет е, либерализират ли пазара на ток у нас напълно, инвестирайте веднага в ТЕЦ на газ и ще спечелите много. Това съм го виждал вече на други пазари по света. И не забравяйте, че много хора на запад го знаят това и ще пристигнат веднага с инвестициите си щом видят този момент.
    Last edited by fon; 21.05.2019, 15:49.

    Коментар


    • Задачка за инвеститори:
      Изберете в коя генерираща мощност да инвестирате:
      А 200Мвт с годишни разходи 80млн.
      В 200Мвт с годишни разходи 8млн.
      Ц 200Мвт с годишни разходи 3млн

      С най-ниска продажна цена е А , ноооо като фенове на АЕЦ, ще приемем, че всички са с еднакви продажни цени
      най-малко замърсява В, най-скъп и бавен за построяване - А

      Вашият избор за 20год. инвестиция?
      Last edited by satz; 21.05.2019, 15:35.

      Коментар


      • Леле що злоба се е изсипала върху постовете ми, яко триене е имало.

        Виждам накякъв оптимист, счита че цената на тока от Белене щяла да бъде само 3-4 по-скъпа от тази на Козлодуй. Няма такова нещо. Всичко ще е от 6 нагоре. Нека видим колко ще е тока от руския АЕЦ в Турция, който не е ясно дали и кога ще стане. В турските медии Россатом залъгва хората с "123.5 USD/MWh (VAT excluded)", т.е себестойност в точка Аккую без ДДС. НО! Има едно НО! Има едно анексче което казва, че

        Possibility to modify the price trajectory of electricity price (up to 153.3 USD/MWh) to ensure the payback of the project

        Някой съмнява ли се, че този анекс ще бъде приложен?
        Ето го, на стр. 9 всеки може да го види с очите си
        https://www.oecd-nea.org/ndd/worksho...tto_Akkuyu.pdf

        Турция може да си позволи няколко милиарда, за да се сдобие с ядрено оръжие, има 100% пазар за този безумно скъм ток. Ами ние? 153 долара са 268 лева/МВч и няма никакво основание да се счита, че у нас тока от Белене ще е по-евтин от този.

        Коментар


        • Първоначално изпратено от markov Разгледай мнение

          Само дето строят ТЕЦ -ве на газ. А това в никакъв случай не е по-евтино решение , нито даващо по-голяма независимост .........
          Кой строи ТЕЦ-ове на газ? Я погледни тук.
          https://www.energy-charts.de/power_inst.htm

          Виждаш ли колко ТЕЦ на газ е построила Германия последните 10 години и колко ВЕИ и какъв долнопробен слух си пуснал?

          Иначе ТЕЦ на газ е наистина евтино решение, тъй като те покриват най-скъпия пиков ток. А вече газ и в ЕС падна до около $150 въпреки мечтите на Путин за поне $250 и трудно ще поскъпне


          Коментар


          • Първоначално изпратено от fon Разгледай мнение

            А бе конспираторе, ти дебилен ли си та пак почна да повтаряш, как Франция захранвала с ток Германия и половин Европа? Нали го разгледахме внимателно този въпрос и ти каза "Да, няма такова нещо".
            Лъжа.

            Айде и ти улево, агентче на лъжите на властите!

            Коментар


            • Първоначално изпратено от eta orel Разгледай мнение
              Аз мисля за този "факт", че светът стана толкова политизирано манипулиран, толкова медийно управляван, че власт имеющите вече нямат и капка уважение към истината и към нас, власти подлежающите.

              По глупост и/или съзнателно си играят с и смесват най-различни несъотносими факти, от цялата истина казват половината (а най-добрата лъжа е полуистината), съзнателно прикриват факти, и т.н. и т.н.

              Ето долу един пример от сайт за енергия от възобновяеми източници, ВЕИ, (а тези сега са много властимеющи) как се гънат-пънат да докажат лъжата, в която и ти вярваш. Сайтът е с доста добри препратки към документи, препоръчвам го от тази гледна точка. Само че мислете сами на основата на тези документи.
              Преводът е мой.
              ​​​​​​
              "So, why are there still people believing that Germany relies on France to power its energy transition? The probable answer is because of a confusion between commercial and physical flows of electricity.

              For instance, representations of physical flows of electricity – such as the one below in Japan Ministry of Economy, Trade and Industry (METI)’s latest Energy White Paper 2017 – show Germany as a major electricity importer from nuclear powerhouse France. Yet we have seen this is not the case on a commercial basis.



              "
              https://www.renewable-ei.org/en/acti.../20180302.html

              Превод:
              "И така, защо все още има хора, смятащи, че Германия зависи от Франция за внос на електричество?
              Вероятно отговорът е в смесването на търговските и физически потоци на електричество.

              Например, представянето на физическите потоци от електричество - като този долу от последния доклад на японското Министерство на икономиката, търговията и индустрията - показва Германия като голям вносител на електричество от ядрените централи на Франция. Но ние вече видяхме, че това не е така в търговски термин. <по-горе те показват, че Германия е износител на "търговски" ток - eta orel>. "

              Както виждате, Франция снабдява всички страни с "физически" ток. Но те я обявяват на страницата си за вносител. На "търговски" ток. Ѝди ги рàзбери...

              Е, аджеба, като прочетеш горното, какво е Германия, вносител или износител? Значи физически е вносител, а във всички останали смисли - износител?
              На страницата си те "доказват", че е износител...

              Само че, да ги/ви питам: вие с физически ток ли се греете през зимата или с някакъв ми(с)тичен "търговски"?

              Добавка: на сайтът още пише, че токът в Германия е по-евтин от този във Франция, защото овреме са се усетили, вкарали са голям процент ВЕИ и - поради това - плащат по-малко "такса въздух", както я наричам. А Франция си я плаща като поп, щото нейният ток е от АЕЦ. Начи, френците хем снабдяват Европата с ток, хем и глоби плащат за това?
              Некой там горе добре се е уредил с тая "такса въздух"... ("Мафия, мафия! Кой не скача е червен!"​​​​​​) Първата и основна причина "жълтите жилетки" да скочат е тая такса.

              Това е истината: с наказателни глоби пробутват ВЕИ-тата, които са много по-скъпи и никога няма да са по-евтини от ядреноцентралния ток.
              И не ми говорете, моля, за лъжата "глобално затопляне/промяна на климата", че да не започвам пък там...

              Пп: А защо са използвали японски, а не европейски данни? - ми щото Япония е извън зоната на политкоректност и свободно публикува такива "опасни" данни. Които са взели, разбира се, от европейците
              А бе конспираторе, ти дебилен ли си та пак почна да повтаряш, как Франция захранвала с ток Германия и половин Европа? Нали го разгледахме внимателно този въпрос и ти каза "Да, няма такова нещо". Взел си някаква диаграма от 2014-та. Сега е 2019г, а ситуацията с тези технологии се мени ВСЯКА ГОДИНА. И разбираш ли, че тези потоци са нещо като 1% от производството и потреблението на много от държавите на графиката за да казваш "Франция ги захранва"? С какво ги захранва? С 1% от тока им ли? Изписал си две страници чисти глупости по въпроса, кой те лъгал, какви били медийте. Въпросът е конкретен, захранва ли Франция с ток Германия и отговорът е категорично НЕ. Дай пак стъпка по стъпка да уточним истинските факти, но моля те престани да повтаряш глупости си наляво и надясно.

              Коментар


              • Първоначално изпратено от satz Разгледай мнение
                Import Export мислех се подразбира, като говорим за износ на ток?

                Не смъквай толкова нивото
                Не свалям нивото. Ти го сваляш, като не даваш сам страницата, щом си я намерил, а предлагаш сам да я търся пак, надявайки се да не го правя.
                Но батко ти eta orel е куче, що се отнася до търсене на истината и лъжата в информацията.

                Но знам защо го правиш: даже според пикливата инфографика на страницата (няма числа, само някакви качествени широчини на потоци) поток на Франция към Германия има, а обратно - няма; това е 2019 година.

                Организацията е сериозна, Фраунхоферовият институт, доволен съм.

                За общ баланс износ/внос не може да се каже.
                Виж картинката за цяла Европа и ми кажи, че не е "смях в залата" това кълбо разноцветна прежда...
                Една проста таблица с числа би дала информация, но не - на високоуважаемия институт са му казали да замазва истината, фактите. Мислиш ли, че не е случайно, че не дават числа, ами дават десткоградински картинки? Аз мисля така - не е случайно.
                https://www.energy-charts.de/exchang...e_pf&year=2019


                Не мога да копирам и постна изображението и това, мисля, също не е случайно.

                Засега твърдението ти виси голословно, мой източник го опровергава, а твоят е махт нарочно неясен.

                Прочее, повече няма да губя време и усилия с теб, за мен си ясен доказан агент на едната страна, и то - на властовата.
                Last edited by eta orel; 21.05.2019, 12:48.

                Коментар


                • Първоначално изпратено от Имхотеп Разгледай мнение

                  Намери кой да питаш,
                  Незнам, ама май реакцията отива на "Те такова жувотно нЕма! "

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от eta orel Разгледай мнение

                    Дал си главната страница на сайт с 8 раздела и оксандокуз подраздели....
                    Import Export мислех се подразбира, като говорим за износ на ток?

                    Не смъквай толкова нивото

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от satz Разгледай мнение

                      Германия вече е нетен износител на ток(досега винаги е внасяла).
                      Нови АЕЦ нямат и генерацията им от въглища е намаляла тройно!

                      Моля за вашият компетентен,несмешен,неглупав коментар - с каква енергия са го постигнали?
                      Намери кой да питаш,
                      Не спори с идиот (мурзилка)! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от satz Разгледай мнение

                        Германия вече е нетен износител на ток(досега винаги е внасяла).
                        Нови АЕЦ нямат и генерацията им от въглища е намаляла тройно!

                        Моля за вашият компетентен,несмешен,неглупав коментар - с каква енергия са го постигнали?
                        Само дето строят ТЕЦ -ве на газ. А това в никакъв случай не е по-евтино решение , нито даващо по-голяма независимост .........

                        Сравнението с Германия е неуместно .....там ел.ергията за потребителите е двойно по скъпа от тук ......в джермънито потребителите могат да си го позволят , за тук се съмнявам.....

                        Не спори с простак.... Ще те свали на неговото ниво и ще те бие с опит

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от satz Разгледай мнение
                          https://www.energy-charts.de/index.htm

                          Има и физическите и търговските потоци, гледам че още 2013 е започнала да се обръща палачинката

                          Лека!
                          Дал си главната страница на сайт с 8 раздела и оксандокуз подраздели.

                          Ако знаеш къде там е информацията, подтвърждаваща думите ти, дай я.
                          Ако не знаеш, аз пък още по-малко знам и нямам намерение да ровя цял ден, за да видя накрая, че няма такава.
                          Last edited by eta orel; 21.05.2019, 11:00.

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнение

                            Когато „компетентността” у подобни „ентусиасти” се засили да пише из форумите, виждаш, и нас ще изморят. От смях или глупост - важното е, че действат.
                            Германия вече е нетен износител на ток(досега винаги е внасяла).
                            Нови АЕЦ нямат и генерацията им от въглища е намаляла тройно!

                            Моля за вашият компетентен,несмешен,неглупав коментар - с каква енергия са го постигнали?

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от markov Разгледай мнение

                              То че все някъде духа е ясно ама можеш ли да имаш до " все някъде " достатъчен капацитет вятърни турбини + достатъчна инфраструктура до всички "точки за духане " .......... то сигурно може ама цената ще е за десетки по скъпа от другите алтернативи....
                              Когато „компетентността” у подобни „ентусиасти” се засили да пише из форумите, виждаш, и нас ще изморят. От смях или глупост - важното е, че действат.

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от satz Разгледай мнение
                                Борсовите цени са интересните, в Германия вече редовно има отрицателни цени.

                                проблема с акумулирането има още едно решение - взаимосвързаност - все някъде духа
                                То че все някъде духа е ясно ама можеш ли да имаш до " все някъде " достатъчен капацитет вятърни турбини + достатъчна инфраструктура до всички "точки за духане " .......... то сигурно може ама цената ще е за десетки по скъпа от другите алтернативи....
                                Last edited by markov; 21.05.2019, 08:45.
                                Не спори с простак.... Ще те свали на неговото ниво и ще те бие с опит

                                Коментар

                                Working...
                                X