IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Скъп ли е наистина ядрения ток

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от power grid Разгледай мнение
    Са забравих да кажа че само с вятър слънце и газ няма да стане.Ние нямаме газ на наша територия и ни трябва сигурен доставчик и газопроводите да минават през страни които са политически сигурни и не си позволяват да крадат газ.Не знам какво да кажа но засега само руснаците в района правят нещо.Бъкгария по отношение доставките на газ за съжаление не може да направи нищо сама..Пак опираме както и за атомната централа до Русия.Най добре е да сме енерго независими но реалностите са такива каквито са.Освен това нямаме и достатъчно големи хранилища в случай на потически риск или голям студ
    За оня вец дет' разправяш на Дунав е интересно. Не съм чувал подобни идеи. Ако е възможно, се чудя каква ли ще да е причината още да не е направено.?
    Убеден съм обаче, че трябва да направим така че да сме възможно най-малко зависими от външни фактори.
    ​​​​​​​Ако оставим настрана политическите причини, е без значение откъде ще купуваме газ. За белене е същото, но само ако е частен проект, без ангажименти на държавата за изкупуване на тока. Подобен случай обаче е доста интересен: е марков беше дал преди няколко дена къде се строят аец около нас. А ето тук се виждат реакторите в строеж в целия свят. Вижда се че около нас евентуално в близко бъдеще ще има в Турция един, и я Словакия. Не се вижда какво става с унгарските. Т.е. тенденцията е към отказ от аец в Европа и САЩ.
    Са, както споменах, да си строят белене, но без ангажименти от държавата за изкупуване. Защото например:
    Идва някакъв в града и казва "ще построя магазин тук, но за да си гарантирам инвестицията и печалбите, ще искам половината от заплатите ви да ми се превеждат. Разбира се може да взимате повече стоки срещу допълнително заплащане"
    Как ви звучи това?
    Знам как звучи, по същия начин звучи и тази работа с белене.
    Не спори с идиот (мурзилка)! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.

    Коментар


    • Първоначално изпратено от supertrader Разгледай мнение
      markov - ако тези изчисления са верни Козлодуй която е подарък и нищо не се изплаща за посрояването и би трябвало да продава тока на половин стотинка сигурно за киловатчас. Никой не знае цената на тока от каквато и да е централа предварително, защото това са пари които ще се изкарват ако централата работи и тока се продаде, но на каква мощност и колко ток ще се продава е в сферата на неизвестността. Всеки иска гаранции че ще си продаде тока и ще си натовари мощностите на макс, тогава тока който приизвежда ще излезе най евтин и може да си докара и най добра печалба сигурно.
      Можеш да погледнеш резултатите на АЕЦ Козлодуй за Q1 на 2019 г. вече продават повечето си производство на свободния пазар и само за първото тримесечие имат печалба 127 милиона ......ако продължават така за годината ще направят половин милиард лева.....рентабилността е безспорна.
      Не спори с простак.... Ще те свали на неговото ниво и ще те бие с опит

      Коментар


      • power grid - имаме въглища, централите на въглища не са по неекологични от тези на газ ако са съвременни и който твърди че въглищата са мръсно гориво просто лъже. Екологично най мръсното нещо е това което се случва - отопление с твърдо гориво, което се изгаря атмосферно при ниска температура..от това по мръсно нещо няма и да се мъчиш да го направиш по мръсно да е няма да успееш.
        D.Y.F-091066

        Коментар


        • markov - ако тези изчисления са верни Козлодуй която е подарък и нищо не се изплаща за посрояването и би трябвало да продава тока на половин стотинка сигурно за киловатчас. Никой не знае цената на тока от каквато и да е централа предварително, защото това са пари които ще се изкарват ако централата работи и тока се продаде, но на каква мощност и колко ток ще се продава е в сферата на неизвестността. Всеки иска гаранции че ще си продаде тока и ще си натовари мощностите на макс, тогава тока който приизвежда ще излезе най евтин и може да си докара и най добра печалба сигурно.
          D.Y.F-091066

          Коментар


          • Първоначално изпратено от power grid Разгледай мнение

            Мощностите които работят в основата на товаровият график са АЕЦ ВЕЦ на течащи води ТЕЦ.Като ТЕЦ работят най отгоре.Газовите централи също могат да работят в основата.За съжаление Вятърните паркове дават най много ток точно в минимума на товаровия график.Фотоволтаиците са по добре но трявба разумно количество за да не се налагат ограничения когато има опастност за сигурността на ЕЕС.Когато се налагат ограничения започват едни дела едни разправии.Трябва ясен и сигурен закон.Освен това ограничения може да налагаш на по големите малките се крият правят се на умрели.Евентуално решение е ВЕЦ на Дунав потенциала е да си разделим с румънците по около 1800-2000МW.Казвал съм много пъти че това е по удачното решение...Имаме потенциал и за още вецове на юг..Язовирите са скъпи съоражения и не знам доколко са екологични не съм еколог.В Топлофикациите също може да се изградят парогазови модули.На няколко места по 100 мегавата.Нещата са сложни но трябва да се намери начин да се сметне по месеци колко разполагаема мощност ни е необходима и всяка мощност колко време ще работи и на какви цени ще продава за да може да се издържа.Всичкото това се съобразява с ремонтните графици.Някой трябва да сметне и политическият риск ако това изобщо е възможно.Например цената на квотите за вредни емисии..Щото да не стане тока по скъп от тецовете отколкото от евентуален аец.Трябва да се сметне и мрежата за да може да поеме новоиградените мощности..Някой в МЕ трябва да си размърда задника и да мисли и да смята а не само да ми се разхождат като манекени да раздават интервюта и да се чудят каква далавера и кражба да направят...Ако не дай си Боже се върнат едно примерно 500000 българи и се направят още заводи дефицита ни е в кърпа вързан..А в енергетиката не става бързо трябват години.Затова ви казвам че с филми гугъл и партийни простотии няма да стане.Трябват сериозни специалисти а не партийни мекерета да се назначават на яслата...
            Имаме потенциал да удвоим добива и ползването от Козлодуй на по-ниска цена, без доп. реактор също но, нещо не ебават...
            ​​​​​Ако поискате, може да кача нещо тези дни, с малко числа за размисъл.

            Коментар


            • Първоначално изпратено от redcretin Разгледай мнение
              Построяването на нови газови мощности неминуемо, ще иска увеличени доставки. Откъдето и да идват, буферният период между изкл.кранчето и стоп на тока, се скъсява. Досега откритите залежи...за една, две или макс три години биха стигнали. Абе, много са сладки това, фобите. С ресурс до...НИКЪДЕ. „Милеели” били за страната. Да бе. Да.

              Коментар


              • Първоначално изпратено от power grid Разгледай мнение
                Са забравих да кажа че само с вятър слънце и газ няма да стане.Ние нямаме газ на наша територия и ни трябва сигурен доставчик и газопроводите да минават през страни които са политически сигурни и не си позволяват да крадат газ.Не знам какво да кажа но засега само руснаците в района правят нещо.Бъкгария по отношение доставките на газ за съжаление не може да направи нищо сама..Пак опираме както и за атомната централа до Русия.Най добре е да сме енерго независими но реалностите са такива каквито са.Освен това нямаме и достатъчно големи хранилища в случай на потически риск или голям студ
                https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1...80%D0%B8%D1%8F

                Коментар


                • Са забравих да кажа че само с вятър слънце и газ няма да стане.Ние нямаме газ на наша територия и ни трябва сигурен доставчик и газопроводите да минават през страни които са политически сигурни и не си позволяват да крадат газ.Не знам какво да кажа но засега само руснаците в района правят нещо.Бъкгария по отношение доставките на газ за съжаление не може да направи нищо сама..Пак опираме както и за атомната централа до Русия.Най добре е да сме енерго независими но реалностите са такива каквито са.Освен това нямаме и достатъчно големи хранилища в случай на потически риск или голям студ

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от Имхотеп Разгледай мнение

                    Напротив. Пропагандирате белене. Ти директно не, но пък е толкова лесно да - как да кажа - разбутат - и си готов.
                    Ми ти само ядерни мощности ли си мислиш че може да са базови?
                    Света се развива, а вие се връщате на нещо спряно преди трийс години. Ми не четете ли какво правят хората?
                    Ти може и да не си разбрал, но позицията ми не е директно срещу белене, а срещу цената на подобни неща. Да напомня, че бяха поканили Уестингхаус да даде оферта за блок в Козлодуй. Реактора е АР1000. Някои разправят че е най-доброто в света. По-важното е, че Уестингхаус предложиха само да построят реактора без да участват по друг начин в проекта Т.е както всеки производител на каквото и да било.
                    Не помня някой да е ревал тук колко е добре да имаме още един реактор.
                    А сега, понеже излъчващия интелект ходи в масква, и се почна. Самото появяване на р.овч и хиените около него е достатъчно за да привлече внимание.
                    Да напомня обаче, че правителството на серГей станишеф не посмя да подпише за белене. Какво ви кара да мислите че сегашното ще подпише? БХ отказа веднъж.

                    ​​​​​​Както и да е. На мен мнението ми е също че със соларки само не става.
                    Мнението ми е че комбинацията от соларки с газови турбини става. И не е нужно всичко да е на едно място. Казваш 1000 МВ трябват. Например 10 по сто мегавата подобни инсталации близо до консуматорите не решава ли проблема? Получаваш същата мощност в най-лошия случай. В най-добрия получаваш двойно във времето на най-висока консумация.
                    Е утре (ако не ме мързи ще дам една сметка колко струва тока от газови турбини).
                    Не е нужно държавата да се обвързва с подобни неща, защото крайната сметка ще се плаща от хората.
                    Мощностите които работят в основата на товаровият график са АЕЦ ВЕЦ на течащи води ТЕЦ.Като ТЕЦ работят най отгоре.Газовите централи също могат да работят в основата.За съжаление Вятърните паркове дават най много ток точно в минимума на товаровия график.Фотоволтаиците са по добре но трявба разумно количество за да не се налагат ограничения когато има опастност за сигурността на ЕЕС.Когато се налагат ограничения започват едни дела едни разправии.Трябва ясен и сигурен закон.Освен това ограничения може да налагаш на по големите малките се крият правят се на умрели.Евентуално решение е ВЕЦ на Дунав потенциала е да си разделим с румънците по около 1800-2000МW.Казвал съм много пъти че това е по удачното решение...Имаме потенциал и за още вецове на юг..Язовирите са скъпи съоражения и не знам доколко са екологични не съм еколог.В Топлофикациите също може да се изградят парогазови модули.На няколко места по 100 мегавата.Нещата са сложни но трябва да се намери начин да се сметне по месеци колко разполагаема мощност ни е необходима и всяка мощност колко време ще работи и на какви цени ще продава за да може да се издържа.Всичкото това се съобразява с ремонтните графици.Някой трябва да сметне и политическият риск ако това изобщо е възможно.Например цената на квотите за вредни емисии..Щото да не стане тока по скъп от тецовете отколкото от евентуален аец.Трябва да се сметне и мрежата за да може да поеме новоиградените мощности..Някой в МЕ трябва да си размърда задника и да мисли и да смята а не само да ми се разхождат като манекени да раздават интервюта и да се чудят каква далавера и кражба да направят...Ако не дай си Боже се върнат едно примерно 500000 българи и се направят още заводи дефицита ни е в кърпа вързан..А в енергетиката не става бързо трябват години.Затова ви казвам че с филми гугъл и партийни простотии няма да стане.Трябват сериозни специалисти а не партийни мекерета да се назначават на яслата...

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от power grid Разгледай мнение

                      Никой не пропагандира Белене.Казваме че на фотоволтаици няма да стане.Ние не сме в пустинята и зимата не е отменена нито нощта.На България към момента и трябват мощности които да работят в основата на товаровия график около 1000 мегавата минимум.
                      Напротив. Пропагандирате белене. Ти директно не, но пък е толкова лесно да - как да кажа - разбутат - и си готов.
                      Ми ти само ядерни мощности ли си мислиш че може да са базови?
                      Света се развива, а вие се връщате на нещо спряно преди трийс години. Ми не четете ли какво правят хората?
                      Ти може и да не си разбрал, но позицията ми не е директно срещу белене, а срещу цената на подобни неща. Да напомня, че бяха поканили Уестингхаус да даде оферта за блок в Козлодуй. Реактора е АР1000. Някои разправят че е най-доброто в света. По-важното е, че Уестингхаус предложиха само да построят реактора без да участват по друг начин в проекта Т.е както всеки производител на каквото и да било.
                      Не помня някой да е ревал тук колко е добре да имаме още един реактор.
                      А сега, понеже излъчващия интелект ходи в масква, и се почна. Самото появяване на р.овч и хиените около него е достатъчно за да привлече внимание.
                      Да напомня обаче, че правителството на серГей станишеф не посмя да подпише за белене. Какво ви кара да мислите че сегашното ще подпише? БХ отказа веднъж.

                      ​​​​​​Както и да е. На мен мнението ми е също че със соларки само не става.
                      Мнението ми е че комбинацията от соларки с газови турбини става. И не е нужно всичко да е на едно място. Казваш 1000 МВ трябват. Например 10 по сто мегавата подобни инсталации близо до консуматорите не решава ли проблема? Получаваш същата мощност в най-лошия случай. В най-добрия получаваш двойно във времето на най-висока консумация.
                      Е утре (ако не ме мързи ще дам една сметка колко струва тока от газови турбини).
                      Не е нужно държавата да се обвързва с подобни неща, защото крайната сметка ще се плаща от хората.
                      Last edited by Имхотеп; 14.06.2019, 06:54.
                      Не спори с идиот (мурзилка)! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от markov Разгледай мнение
                        Маринчо , аз пак да припомня въпроса на бат пешо:



                        п.п.
                        Е ко праим , обясняваме си колко е евтин тока в САЩ докато стоим на свещи и зъзнем
                        А пък аз ще потретя отговора:

                        Гат' тати замаа пръжки с лук, ша са включат газовите турбини.

                        А и друго:

                        Тогиз тати нема да маа пръжки с лук, а ще има пари да си опече една пражолка на тиганя.
                        Макар че е толкова проз, че май пак ша маа пръжки с лук.

                        Не спори с идиот (мурзилка)! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.

                        Коментар


                        • Зачетох се в един анализ на доклада на „HSBC” за „Проекта Белене” които изкара цена 10,3 милиарда.

                          Сметката е много интересна, за да докарат тази цена са включили:

                          - Цена за построяване на централата - 4.532 милиарда евро.
                          - Цената на ремонтите за 60 години,
                          - Горивото за 60 години,
                          - Неутрализацията на горивото за 60 години
                          - Банковите лихви за 26 години (заложени бомбастични 8,3% в доклада)...
                          - Строителството около централата - заложени фантастичните 2 милиарда ???
                          - Банкова гаранция от 225 милиона
                          - Цената за ИЗВЕЖДАНЕ ОТ ЕКСПЛОАТАЦИЯ... (до „зелена поляна”)

                          А всъщност ако се сметнат само средни експл. Разходи (Eurocents/kWh) 1,210 = 2,42 стотинки… (при налева печалба)!!!
                          (стр 11 от доклада)
                          Не спори с простак.... Ще те свали на неговото ниво и ще те бие с опит

                          Коментар


                          • Маринчо , аз пак да припомня въпроса на бат пешо:

                            Първоначално изпратено от power grid Разгледай мнение

                            Понеже говориш за сигурност...Зима е вънка вали снег тати маа пръжки с лук....Товар на системата 8000 мегавата в 19:00 часа.60% са 4800 мегавата колко са слънце и колко е вятъра??Слънце няма трябват ни 4800 мегавата вятър откъде?За да отговориш правилно получаваш бонус а той е че всичките ни съседни страни имат недостиг или нямат излишък за продан.Освен това на връзките с ЕЕС на съседите има монтирана Противоаварийна автоматика против асинхронен ход честотна и мощностна автоматика.За резерви изобщо не говорим.Какво правим?
                            п.п.
                            Е ко праим , обясняваме си колко е евтин тока в САЩ докато стоим на свещи и зъзнем

                            Не спори с простак.... Ще те свали на неговото ниво и ще те бие с опит

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от Имхотеп Разгледай мнение

                              Хубаво е че го виждате.
                              Тогава как да разделим политическата поръчка от едно място да се пропагандира белене с финансовите аргументи против?
                              Очевидно е че финансовите аргументи нямат значение ( а това са не политически аргументи).
                              Всъщност, след като са против кампанията, то те се явяват политически аргументи.

                              Тогава обаче пак ще триете в онази тема под предлог че не са политически ако ги пишем там.

                              Та как трябва да бъде, въобще не е ли време да помислите за затваряне на форума, след като няма ясни критерии къде какво може да се пише, и това създава излишно много работа на модераторите?
                              +10

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от Имхотеп Разгледай мнение

                                Хубаво е че го виждате.
                                Тогава как да разделим политическата поръчка от едно място да се пропагандира белене с финансовите аргументи против?
                                Очевидно е че финансовите аргументи нямат значение ( а това са не политически аргументи).
                                Всъщност, след като са против кампанията, то те се явяват политически аргументи.

                                Тогава обаче пак ще триете в онази тема под предлог че не са политически ако ги пишем там.

                                Та как трябва да бъде, въобще не е ли време да помислите за затваряне на форума, след като няма ясни критерии къде какво може да се пише, и това създава излишно много работа на модераторите?
                                Никой не пропагандира Белене.Казваме че на фотоволтаици няма да стане.Ние не сме в пустинята и зимата не е отменена нито нощта.На България към момента и трябват мощности които да работят в основата на товаровия график около 1000 мегавата минимум.

                                Коментар

                                Working...
                                X