IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Скъп ли е наистина ядрения ток

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от v_tin Разгледай мнение

    Едното е професионална фирма за анализ в дадена област, другото е списание никому неизвестно. На кого да вярвам- на писатели фантасти или на професионалистите
    Толко са ти възможностите за анализ,
    твоето не е на "фирма за анализи",
    а на банка пряко заинтересована проекта да се случи, като е стъпила на данни от 2006год. (когато себестойността на ФЕЦ беше 3000$/kwth)
    и въпреки това, не е посмяла да напише че ще е рентабилена АЕЦБелене(толко са били втрещени от корупцията тук)

    Другото е просто инфо насочващо/описващо неща които са започнати да се правят в момента 2011г....
    а 2019-та на въпросната технология вече е стъпила авиокомпания..

    Та разкри се още един марков де тряя му се обяснява: Ама жираф се казва това пред тебе
    Last edited by satz; 18.06.2019, 14:06.

    Коментар


    • Първоначално изпратено от Имхотеп Разгледай мнение

      Ми те се инжинери тука.
      Ей го най-известния нова излагация си спретнал...

      Фоня и аз преди малко го четох. Кретенизъм на N та, N=>безкрайност. Ако някой не е внимавал, откровеният смешник ми приписва нечии, неизвестно чии, глупотевини и после, на тази база, твърди нови. Нямаше го седмица, и слава Богу.
      Отделно, де се уповаеа на игрално кино за факти. И как да не се? Учителят Йода местеше канари с поглед, Люк Скайуокър направо, проведе дистанционен бой чрез Силата...
      Last edited by Pyramid; 18.06.2019, 23:02.

      Коментар


      • Първоначално изпратено от satz Разгледай мнение




        Кефиш

        Power gride, по неописаната в твоите учебници технология, една от авиокомпаниите е стартирала проект за нулев въглероден отпечатък.

        Дотук не намирам и един фен на АЕЦбелене, който да е напреднал по-далече от 89-год......
        всичките са като шопа с жирафа.
        Едното е професионална фирма за анализ в дадена област, другото е списание никому неизвестно. На кого да вярвам- на писатели фантасти или на професионалистите

        Коментар


        • Първоначално изпратено от v_tin Разгледай мнение

          Spisanieto е от 2011 година- я дай нещо по ново

          Първоначално изпратено от v_tin Разгледай мнение
          ....

          Страница 113 от доклада за белене на банката от 2010 година
          Кефиш

          Power gride, по неописаната в твоите учебници технология, една от авиокомпаниите е стартирала проект за нулев въглероден отпечатък.

          Дотук не намирам и един фен на АЕЦбелене, който да е напреднал по-далече(с учебниците) от 89-год......
          всичките са като шопа с жирафа.
          Last edited by satz; 18.06.2019, 11:43.

          Коментар


          • В случая е било добре, че реакторът е гръмнал нагоре, не знам дали инженерите са мислили над това, та са го направили така. Иначе щеше да има поражения и от ударна вълна, не само от радиация.

            Замислям се над нещо повече от очевидно. Търсят отговорност от проектиралия аварийния бутон и боровите пръти. Или по-точно търсят я във филма, в реалността в съда, дори и пред МААЕ са се опитали да го изкарат чиста грешка на операторите. Но колкото е виновен инженера за аварийния бутон, толкова е виновен и инженера проектирал покрива на реактора, който по документи трябва да издържи на взрива, а не е издържал. Дори операторите ако са вършели всичко по документация и според знанията си не носят никаква съдебна отговорност.

            Коментар


            • "Руските книШки" в тази област са водещи все пак. Доказателство са проблемите на Уестингхаус. Но е важно и Кой ги чете. Требе капацитет за разбиране ... Аз съм фен на атомната енергия но в планетарен мащаб. Това е област с много перспективи и надежда за човечеството. Пример е двигателят на Статус 6 и др.
              За нас (БГ) смятам че не ни трябва да строим Белене - просто защото сме останали предимно измекяри способни всичко да ус.ерат в старанието си да оближат най-мазния в момента за.д.ник..

              Коментар


              • Първоначално изпратено от fon Разгледай мнение

                Да, нещо като 6-та серия на филма
                https://www.dnes.bg/obshtestvo/2019/...cialata.413360
                Разбира се може да се информираш откъдето си искаш, кой съм аз да ти казвам какво да правиш, но да ни обясняваш че руснаците са неграмотни е дебилизъм. Относно филма- художествена творба , не е документален, а художествен- тоест измислен, / стъпил на реално случили се събития, но това което е направено отразява погледа на сценариста и режицьора, а не действителните събития не струва да се позоваваш на него. Иначе аз знам филми които претендират за по голяма достоверност

                Коментар


                • Първоначално изпратено от v_tin Разгледай мнение

                  Я, кой се върнал? Братчед , някой нов филм ли гледа?
                  Да, нещо като 6-та серия на филма
                  https://www.dnes.bg/obshtestvo/2019/...cialata.413360

                  Та във връзка с тази тъпа шегичка се оказва, че най-учените български и руски инженери в Козлодуй, четящи навремето руски книжки са се информирали откъде? От някаква си сръбска телевизия. Интересно е, че такива като техникумаджията чели руски книжки, че реактор, особено руски НЕ МОЖЕ да гръмне, и не гледали нито филма нито сръбска телевизия ми обясняват още, че реактора не е гръмнал, а леко се е напукал и е бил "с нарушена херметичност". Представяш ли си? Стотици милиони ученици, лекари, музиканти от Чили до Австралия и Китай са гледали филма, и знаят как реакторът е гръмнал и графитът се е търкалял по асфалта, нашият от Горна Оряховица с руските книжки тръгнал 33 години по-късно да доказва, че такова нещо е нямало.

                  А ти видя ли на филма как са се информирали инженерите в Чернобил? Най-важният там им показа портета на Ленин и им каза "от него се информирайте!". Та и ти сега, като истински путковист може да се информираш от портрета на Путин. Ние пък ще се информираме от американските спътници и филми.

                  Интересен беше и коментарът на дедо Пешо според който интернет е глупост. Каза ми, че съм глупак защото са ми се привидели някакви дизелови помпи, а в руските книжки за такива не пише. Все пак целият филм се въртеше около тези помпи тъй като по същество тестът беше точно за тях, показаха ги многократно, та не знам. Ти какво ще ме посъветваш? Да вярвам ли на очите си, че в реактора е имало 3 дизелови помпи или на дедо Пешо които е чел руски книжки?
                  Last edited by fon; 18.06.2019, 10:45.

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от fon Разгледай мнение


                    Здравейте, поизчезнах тъй като приятелят на дедо Пешо с китарата ми сложи бан за 1 седмица. Не съм и очаквал друго за
                    Я, кой се върнал? Братчед , някой нов филм ли гледа?

                    Коментар


                    • As the figure shows, when Belene comes online in 2017/18, the model predicts a temporary reduction in prices of around €8/MWh, before prices resume their upward trajectory due to rising commodity prices and a renewed tightening of the supply-demand balance. After 2030, due to rising commodity prices and as continuing demand growth tightens the supply-demand balance, baseload power prices eventually reach the level that incentivises new investment in lignite fired generation. Hence, as the figure shows, the long-run marginal cost (LRMC) of a lignite plant (assuming it runs baseload) is close to the baseload power price on average.


                      Както показва цифрата, когато Белене влезе в интернет през 2017/18 г., моделът предвижда временно намаление на цените от около € 8 / MWh, преди цените да възобновят възходящата си траектория повишаване на цените на суровините и подновяване на затягането на баланса между търсенето и предлагането. След 2030 г., поради нарастващите цени на суровините и като продължаващо нарастване на търсенето затяга търсенето Балансът на цените на електроенергията накрая достига нивото, което стимулира новите инвестиции в генериране на лигнитни въглища. Следователно, както показва цифрата, дългосрочните пределни разходи (LRMC) на a растение лигнитни въглища (при условие, че работи с базова натовареност) е близо до цената на базовата енергия средно.

                      Страница 113 от доклада за белене на банката от 2010 година

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от satz Разгледай мнение
                        Ето и още нещо, дето с метан правят братята германци за разни дедо пешевци с пражоли
                        https://www.energy-review.bg/bg/sahr...a-metan/2/136/
                        Spisanieto е от 2011 година- я дай нещо по ново

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнение
                          Т.е. само ТЕЦ Варна може да погълне ЦЯЛОТО съдържание на Чиренското хранилище за под 4 месеца. Кой говореше, че били сме имали „сигурност”, минавайки на газ?

                          Здравейте, поизчезнах тъй като приятелят на дедо Пешо с китарата ми сложи бан за 1 седмица. Не съм и очаквал друго за думите си, но не повярвах, че дедо Пешо който плашеше с чупене на глави, цензура, какви ли не обиди и ругатни продължи да си пише. Как да е, интернет не се свежда до форума на Инвестор. По тези въпроси си разговарям дори с хора от цял свят.


                          Та да кажа някои неща по въпроса за газа. Изводът, че увеличаването на делът на ВЕИ ще повиши зашеметяващо потреблението на газ в ЕС е напълно погрешен. Всъщност ЕС ползва към 420 bcm газ годишно, като 1/4 е за ток, 2/4 за отопление и 1/4 за химическа промишленост и откак се увеличава делът на ВЕИ не се наблюдава харч на повече газ и с грам. По-скоро потреблението зависи повече от цената на газа но и там учудващо слабо - при 2-3 пъти изменение на цените, потреблението играе под 10%. Защо е така?

                          1.Някои тук си мислят за газа като за АЕЦ май, а газа може да работи и само 15-20% от времето - 2-3 месеца зимата и то само определени часове
                          2.В България си мислим, че ток от газ е много скъпо и че и другите така си мислят, ама хич не е така. В ЕС за 2018та 20.23% от тока е произведен от газ, а от въглища 18%. Май имаме изненада. Гърция прави 27% от тока си от газ, а Турция 29.79%. Пак изненада. Значи ние газа го имаме, само да опънем едни жици до Гърция и Турция. И тях ги имаме, но ако не стигат ще опънем още. Всъщност и сега като Кадиев дава евтин ток от АЕЦ на Гърция, тя го ползва да си спре газовите централи или го изнася за Македония. Тук може да видите лесно как токът ни от Козлодуй отива често в Гърция, после Македония и после в Сърбия
                          https://www.electricitymap.org/?page...rue&wind=false

                          Та въпросът е колко газ му трябва на ЕС за повече ВЕИ. Ако 20% са достатъчни, не му трябва и грам повече. Да погледнем пак графиката
                          https://www.energy-charts.de/ren_sha...aily&year=2019

                          Гледаме по площ. Вижда се, че ако приемем това да е за ЕС и то с играещия товар (тъй като графиката е в проценти) и ако утроим ВЕИ мощностите, може дори да намали потреблението на газ за ток сега от 20%.

                          Държим много силни козове за игра не само с газа, ама хайде за тях в следващите постове. Важното е че няма от какво да се боим да блъскаме все повече и повече ВЕИ мощности, особено пък в България.

                          Всъщност това което казвам, може да се провери още по-лесно само за германия, тук
                          https://www.energy-charts.de/energy_pie.htm?year=2010

                          Виждаме 2010 г газ 11.8% ВЕИ 19.8%; 2019г газ 9.1% ВЕИ 47.3% ВЕИ-та са намалили и газа!
                          Някои все още издигат горната теза която се чуваше доста преди 10 години, но това май са повече търговци на газ да си правят реклама.


                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от satz Разгледай мнение
                            Ето и още нещо, дето с метан правят братята германци за разни дедо пешевци с пражоли
                            https://www.energy-review.bg/bg/sahr...a-metan/2/136/
                            Ще ще ще.Ако сте ми на ръцете ток ЩЕ имате.Това е най тъпото и неграмотно списание те и постоянен ток пренасят на хиляди километри.Боже Боже на къде е тръгнал днешният свят?Откровени олигофрени и диоти издават списания пишат простотии.Гугъл и филмови специалисти по всякакви въпроси...Намери ми учебник в който го пише това.

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от ED Разгледай мнение
                              ...
                              Другият начин е да се стимулират домакинства и предприятия да слагат панели по покривите като по този начин инвестицията се измести натам....
                              Ето и още нещо, дето с метан правят братята германци за разни дедо пешевци с пражоли
                              https://www.energy-review.bg/bg/sahr...a-metan/2/136/

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от power grid Разгледай мнение

                                Чиче тва зездите ли ти го нашепват...А бе отде ги съчинявате такива не мога да разбера.
                                Ми те се инжинери тука.
                                Ей го най-известния нова излагация си спретнал...

                                Не спори с идиот (мурзилка)! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.

                                Коментар

                                Working...
                                X