Първоначално изпратено от satz
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Скъп ли е наистина ядрения ток
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от v_tin Разгледай мнение
А на колко бяха първите договори с перкопанелите- започваха ако не се лъжа от 700лв, ..?
Солта също е била по-скъпа от златото (факт като твоя не свързан с темата)
Субсидира се, защото след изплащането, тия централи имат почти нулеви разходи (за ужас на търговците на пръдня)
На вълищарите пък, много поздрави от британия - тия дни имат първите 2 седмици изцяло без въглищен ток. Пък нов АЕЦ няматLast edited by satz; 02.06.2019, 15:21.
Коментар
-
Първоначално изпратено от satz Разгледай мнениеИ при 158лв./Мвтч и срок на строежа 5год. ще си на нула след колко стотин години ?
Пък при 300лв./Мвтч и срок на строежа 5год ще видиш ли изплащане в живота на централата?
Следователно това ще е най-скъпият ток в мрежата след 5год.
(новите договори за ФЕЦ са на под 210лв/Мвтч. )
Нещо като равнопоставеност на икономическите субекти, май не си чувал а?
Коментар
-
fon - ако не изпозваме собствените си възможности за да си осигурим енергия сме загубени, атомни централи не можем да правим защото инвестицитя да се произвежда оборудването за машини е много по голяма от строителство на една централа с няколко реактора и за производството на горивото също трябва да се инвестират много милиарди и ще ни излезе 30 милиарда и нагоре. Друг е въпроса че и пари нямаме също но това са дребни подробности. Вярно народното събрание реши да спре строителството, като че ли можеше да реши друго при положение че липсват пари - ние не строим а плащаме, не сме строители а плащачи без пари.
В България има смисъл да се строят тецове на въглища защото това имаме - въглища ! Има смисъл да се научим да пестим енергия, енергопреносната мрежа с тази си ефективност е за закриване, трябва да се поправи и да се строи нова мрежа.
А това колко много по мръсни са въглищата например сравнено с природния газ са глупости, все същите количества въглероден диоксид а в Австралия има транспортни самолети от години които летят на въглища - въглищно водна емулсия. В съвременните машини - генератори и турбини регулирането на мощността се осъществява изключително чрез подаваното гориво, те са бързи и реагират за няколко секунди ако са по мощни и тежки турбини, използват се явнополюсни генератори без възможност да управление на тока в статора или ротора. Защо? Турбините са много бързи, много по леки и много по прецизно изчислени чрез тримерни графични функции и мощнички супер компютри. Разликата между една съвременна машина и старото поколение е точно колкото между компютрите и компотите.D.Y.F-091066
Коментар
-
Първоначално изпратено от markov Разгледай мнение.. ..
Цена на централата ... общо 18 милиарда лева..
Пък при 300лв./Мвтч и срок на строежа 5год ще видиш ли изплащане в живота на централата?
Следователно това ще е най-скъпият ток в мрежата след 5год.
(новите договори за ФЕЦ са на под 210лв/Мвтч. )
Коментар
-
Първоначално изпратено от markov Разгледай мнениеПрез март 2011 година Кириенко заяви: „6,3 млрд. евро е нашата фиксирана цена до 2017 година. Нашата позиция не е променена, но сме готови на различни варианти за развитие на събитията, в това число и при нефиксирана цена“.
Това всъщност е едно от малкото изявления на руската страна, в което посочват някаква цена на проекта. Година по-късно правителството предложи да се откажем от проекта и Народното събрание одобри тази идея.
https://www.investor.bg/ikonomika-i-...belene-145356/
Седнал да ми цитира с любов някакви просълзяващи слова на руските ни окупатори от които не може да се отървем и до ден днешен. Разплаках, се че САМО веднъж някакъв бог е откъснал от скъпоценното си време да ни обясни защо ще си останем един изостанал Троянски кон на Русия в ЕС с десетилетия напред.
Last edited by fon; 02.06.2019, 12:38.
Коментар
-
Не съм икономист. Ходил съм една година на вечерен курс по счетоводство. Но работих в хитра фирма. Давахме консултации на счетоводители при всякакви проблеми от това да им вържем правилн принтера до това да им оправим баланса, защото са се омотали и не могат сами да си намерят грешката. Имахме и малки клиенти и фирми с по няколкостотин счетоводителя, та оттам ми идва самочувствието по въпроса. Иначе в дипломата ми пише "Електроинженер от ВМЕИ Ленин"
Като гледам поне знам за какво се използва капитала за разлика от тебе. Нормално е капитала на българите да се използва за българите, а не за подпомагане на азиатските северномонголоидни диваци.Last edited by fon; 02.06.2019, 12:23.
Коментар
-
Първоначално изпратено от fon Разгледай мнение
Къде си видял договор с подпис на руснаци за тази цена? Аз на тези доказани лъжци, измамници и получовеци как да вярвам на една гола дума?
Питах те икономист с висше ли си? На капитал лихва може и да няма, но аз не съм видял икономист да предлага капитала да са се използва за най-тъпи и губещи проекти като Белене и като социален бонус за пенсии дето си мечтаят за "евтин ядрен ток". Акционерите иска максимална печалба от капитала, да си гледат семействата, да ходят по ,урви, да го влагат в най-доходоносният бизнес който намерят. Ти сега ако си крал твоят капитал в Дряново от държавата и не ти пука за него, ти предложих да ми го заемеш без лихва за няколко години.
Цената на централата според руснаците е цитат от инвестора, там даже по ниска цена е спомената, разбира се грантажиите ще опъвате локуми докато я изкарате двойна .....
През март 2011 година Кириенко заяви: „6,3 млрд. евро е нашата фиксирана цена до 2017 година. Нашата позиция не е променена, но сме готови на различни варианти за развитие на събитията, в това число и при нефиксирана цена“.
Това всъщност е едно от малкото изявления на руската страна, в което посочват някаква цена на проекта. Година по-късно правителството предложи да се откажем от проекта и Народното събрание одобри тази идея.
https://www.investor.bg/ikonomika-i-...belene-145356/
Не спори с простак.... Ще те свали на неговото ниво и ще те бие с опит
Коментар
-
Къде си видял договор с подпис на руснаци за тази цена? Аз на тези доказани лъжци, измамници и получовеци как да вярвам на една гола дума?
Питах те икономист с висше ли си? На капитал лихва може и да няма, но аз не съм видял икономист да предлага капитала да са се използва за най-тъпи и губещи проекти като Белене и като социален бонус за пенсии дето си мечтаят за "евтин ядрен ток". Акционерите иска максимална печалба от капитала, да си гледат семействата, да ходят по ,урви, да го влагат в най-доходоносният бизнес който намерят. Ти сега ако си крал твоят капитал в Дряново от държавата и не ти пука за него, ти предложих да ми го заемеш без лихва за няколко години.
Коментар
-
Първоначално изпратено от markov Разгледай мнениеЦена на централата според руснаците 6.7 милиардо евро,
А върху капитал лихви няма.
Коментар
-
Какъв собствен капитал в АЕЦ бе? Това да не е фирмата ти в Дряново дето може да се купи с цялото Дряново за няколко десетки милиона. Ти разбираш ли, че говорим за цели 20 милиарда като всичко ще се събира със заеми.
Ти имаш ли поне един лев собствен капитал в твойта фирма? Един приятел търси безлихвен заем та се чудя не може ли да ползва твоя "собствен капитал"? . Даже и аз бих заел от него. Ще го вложа в банка да ми дават лихва, едва ли е много за да си губя времето за нещо друго. Какви са тия "Агра кадабра и хоп, малко собствен капитал и обещаваме безлихвено построяване на Белене". Ти не беше ли икономист, та дрънкаш тези глупости?
Или "собствения капитал" ще дойде от пенциите на пенциите, дето си мечтаят за "евтин ядрен ток"? Я кажи какво е "собствен капитал" по дефиниция. Да не излезеш и ти като оня дето се прави на инженер, без да е. Да не си завършил икономически техникум в Дряново по време на соца?
Я ми обясни коя е тая банка дето ще поеме 100 % от риска бе умен ??? Тоест да поеме 100 % от инвестицията . Е няма такаав , може да поеме 50, 60 % ама нагоре ще трябва да е собствен капитал.
Кат си такъв умник аи прави фирма с капитал един лев , и върви да вземеш финансиране 100 милиона само с обещания да видиш как ще те гледат банкерите..........много си зле по финансите брат , да се надяваме че на пазара картофи на Първомай по добре се оправяш ....Не спори с простак.... Ще те свали на неговото ниво и ще те бие с опит
Коментар
-
Първоначално изпратено от Имхотеп Разгледай мнениеМарков подскочи все едно ти бръкнаха в най-свидното,
Бе къде са и другите руски тролове, само ти остана?
Не спори с простак.... Ще те свали на неговото ниво и ще те бие с опит
Коментар
-
Първоначално изпратено от satz Разгледай мнение
Нооо, да приемем че ще е 15млр. - Марков, при 158лв./Мвтч след колко години ще сте на нулата, при строеж за 60мес.?
(приеми, че за ВЕИ смятаме, дан се вълнуваш
Пак ти се паднаха лоши опорки брат....Не спори с простак.... Ще те свали на неговото ниво и ще те бие с опит
Коментар
-
Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнение
Какво ще и дали ще „си затворя”, решавам аз. Ти нямаш думата. А, кое е по-евтино или скъпо, решават технологиите. За непрекъснатост и сигурност на доставките -също. Отделно, себестойността се товари и от амортизациите, и от режийните, и от инвестициите в/за инфраструктура и т.н. А, дали без държавен дъмпинг с цел икономическо натискане на конкурента, дали цените „до потребител” ще останат конкурентни (със запазена печалба за производителя), нека времето покаже. До момента, се печатат едни зелени хартийки и с непазарни похвати, се набутват на тъпите васали. Че сме от обратното на остри и свободни , ясно („егати държавата, щом аз съм й премиер!”) но,
ТРЯБВА ЛИ НИ?
Коментар
Коментар