Първоначално изпратено от Имхотеп
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Скъп ли е наистина ядрения ток
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнение
Минно-геолжкият плоди дупкатели като Пламен Николов, спецове по това, да заравят в земята парите на манджоритаря си който, от своя страна, им се води по акъла. На печелившите -честито.
Не спори с идиот (мурзилка)! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Имхотеп Разгледай мнение
Ти това като специалист по добивите ли го казваш?
Да не си завършил и минно-геоложкия, спицялност мултиплексорно пробиване?
Last edited by Pyramid; 07.06.2019, 15:45.
Коментар
-
Анди, не ме трий, имам право да се защитя. Или като модератор не мислиш така?
Този руски трол, ме обижда точно през един пост от моя, но изглежда на теб не ти прави впечатление.
Казвал съм и преди - или си вършете работата както трябва, или изобщо не я вършете.Не спори с идиот (мурзилка)! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнениеВсъщност, уменията им за добив, на американците, са критично зле и безбожно скъпи + екологично опасни, като единственото що-годе дето го имат е, че някак работят и дават нещо. Виж, рашките се помайват (неизвестно защо) и, чудо голямо, че имат 50%повече залежи.
Да не си завършил и минно-геоложкия, спицялност мултиплексорно пробиване?
Коментар
-
Първоначално изпратено от fon Разгледай мнение
Значи така не се прави защото целта ни не е да получим нещо еквивалентно на АЕЦ, а да осигурим товара всяка минута. Което обсъждахме за Hoover Dam. Тук започват едни много сложни изчисления с много компютри и модели. Трябва да се изгради модел на ЕСО, който няма нищо общо с модел от 80-те години.
Хора като дедо Пешо ги пращаме в пенсия. Мошеници като Богомил Манчев дето ни говорят, че АЕЦ били "базови мощности" трябва да ги изритаме. Оня техникумаджия, дето само ще ни пречи да ни обяснява колко е умен и си мисли, че регулиране на товар и генерация било много различно, ама ние не сме знаели, също. Трябват много млади и кадърни хора, дори завършили чиста математика. Не си и помисляй, че у нас е така. В УС на ЧЕЗ беше член с години примерно Антон Кутев - оня завършил културология и шеф на троловете от Позитано 20. Какво очакваш от него? Другите са все такива. Както казах, на борсите има изисквания не само да си се доказал, да си поне висшист, но и да си до 40 години. Жената на Кадиев е завършила туризъм, сигурно е тъпа като куха лейка, но Кадиев е приятел с Р.Овч. Това са ни кадрите в енергетиката до един. Там е място за всеки провалил се политик, жените на политици и т.н.
Та, доказано е, че при малък дял на ВЕИ, примерно до 10% в каквато хипотеза попада и България, не е необходимо никакви допълнителни мощности! Т.е. НУЛА ЛЕВА за присъединяване на нови ВЕИ! Няма газови централи, няма ПАВЕЦ и т.н. Ние може да добавяме още ВЕИ без други допълнителни мощности. За по-голям дял ти трябват подобни, но не както си го сложил по-горе на 1МВ ВЕИ, 1 МВ газ. Това за до Лас Вегас го е писал някой журналист който не е наясно с нещата.
Това е като контрапункт на АЕЦ - стойността на подобна мощност е поне пет пъти по-ниска.
И за да не скачат руските тролове, ще кажа че подобна мощност - ако е необходима през следващите години - може да се изгражда на много по-малки обекти из цялата страна, близо до евентуални потребители. Не е нужно дори фец и газовите турбини да са на едно място.
Иначе онзи манчев и господарите му са за затвора.
А нешънъл пауа е работил преди двайспет години в аварийни екипи след което са го уволнили и сега е на село. Уредил се е с две пенцийки, гледа кокошки и оттам зее по форумите.
Коментар
-
Първоначално изпратено от fon Разгледай мнение
Ей това е позицията на всеки русофил-еничар у нас. Вместо да се радва, че САЩ са ни осигурили ниски цени на нефт и газ, той седи и по цял ден реди молитви и заклинания с получовеците кладенците на американците да пресъхнат. Е няма да пресъхнат, те са много, има много нефт в тях и най-важното американците имат технологиите и уменията да ги добиват. Путколандия загива, защото друго няма. И после ме питат що съм русофоб.Last edited by Pyramid; 07.06.2019, 15:12.
Коментар
-
Първоначално изпратено от markov Разгледай мнениеБезпощадната истина.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнениеВсъщност, отработеното гориво става ценна суровина за следващите поколения реактори. Така че, отлежаването няма да е вечно, а и от горивото, ще започнат нови финансови постъпления... ако има България, да ги инкасира.
Също и за който има реактори Канду, братушките положиха специални и успешни усилия срещу несбъдването на канду в България.
И няма филм, тая суровина да си "седи" - със всяка година, тя намалява.Last edited by satz; 07.06.2019, 11:32.
Коментар
-
Ето, например, довода на Ткилата "30% амортизация".
Бум! Си ейбъл мейдж, както се казва на английски.
Но доводът е тежък само с неявното предположение, че амортизиращото се оборудване е скъпо. Ако е евтино, бизнесът може да си позволи да го подменя цялостно на една година, че и на полвин, без това да го засяга особено.
А аз не знам скъпо ли е, евтино ли е. И не ми се губят часове в мрежата, за да си изясня със сигурност.
Ако Ткилата беше добавил и сравнение на тези амортизационни разходи с общите капиталовложения, щеше да ми е по-ясно.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Tkilata Разгледай мнение
Няма нищо.
Просто ми стана жал да гледам как ви мачкат с Валентин.
Мачкат ми дедовия
Не знам как са другите, ма аз ухо не им надавам.
Оня малкия неграмотник прескачам.
Затца все още го чета, ма и там мъгла... Представям си, как извира от ушите му и замъглява пейзажа на темата.
Заради тех темата стана не спор, а надвикване.
В техната мъгла само викането остава.Last edited by eta orel; 07.06.2019, 11:00.
Коментар
-
Няма нищо.
Просто ми стана жал да гледам как ви мачкат с Валентин.Не спори с простак.... Ще те свали на неговото ниво и ще те бие с опит
Коментар
-
Първоначално изпратено от markov Разгледай мнение
Безпощадната истина.
Просто ми стана жал да гледам как ви мачкат с Валентин.
Коментар
-
Тази индустрия се крепи на надеждата, че ОПЕК и Русия ще поддържат цените високи, защото било в техен интерес.
Представяш ли си да си в позицията на един от стотиците дребни шистови производители и единствената ти надежда да е че твоите най-големи конкуренти ще ти поддържат цената висока, докато ти ежедневно подкопаваш пазарния им дял.
И още. Има едно понятие в тази индустрия - depletion rate. Най - грубо казано амортизация на активите. Тя вече клони към 30%..
Значи всяка година ти трябва да планираш капиталови инвестиции минимум равни на 30% от миналогодишния си оборот само за да поддържаш бизнеса флат. Инвестираш ли по-малко и почваш да отпадаш/. Е чувал ли си в историята на икономиката за бизнес с устойчиви 30% амортизации да е оцелял. Аз съм го виждал в полупроводниковата индустрия за известно време и е страшно. Следват фалит след фалит. Но там поне е циклично. А тук е заложено в бизнес модела докрай. Просто не инвестираш ли - след година добива е паднал с 30%.
Не спори с простак.... Ще те свали на неговото ниво и ще те бие с опит
Коментар
-
Първоначално изпратено от satz Разгледай мнениеТвърде е ново, че да има точни преположения, та затова и "малоумен" не подхожда, еле като има резултатите които има.
А атомна теза нямам, просто сметки, за цената на нещо, атома като атом ме кефи.
не е кеф да ти го продават четворно на цената му, със съответните последствия.
Сложи на атом 2Гвт. 5млр.лв заедно със 100г. хранилище и сметките ще са почти ок. И пак ще е почти, защото ще сме зависими от един единствен източник на гориво, който източник се е доказал злоупотребител.
Все пак Монсанто я разсипаха десетилетия по-късно, чак когато я шитнаха на немците.
Но има още. Все пак твърдя, че рулира световните стандарти за глупост.
Тази индустрия се крепи на надеждата, че ОПЕК и Русия ще поддържат цените високи, защото било в техен интерес.
Представяш ли си да си в позицията на един от стотиците дребни шистови производители и единствената ти надежда да е че твоите най-големи конкуренти ще ти поддържат цената висока, докато ти ежедневно подкопаваш пазарния им дял.
И още. Има едно понятие в тази индустрия - depletion rate. Най - грубо казано амортизация на активите. Тя вече клони към 30%..
Значи всяка година ти трябва да планираш капиталови инвестиции минимум равни на 30% от миналогодишния си оборот само за да поддържаш бизнеса флат. Инвестираш ли по-малко и почваш да отпадаш/. Е чувал ли си в историята на икономиката за бизнес с устойчиви 30% амортизации да е оцелял. Аз съм го виждал в полупроводниковата индустрия за известно време и е страшно. Следват фалит след фалит. Но там поне е циклично. А тук е заложено в бизнес модела докрай. Просто не инвестираш ли - след година добива е паднал с 30%.
Коментар
Коментар