IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Скъп ли е наистина ядрения ток

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от fon Разгледай мнение

Защо е наречен така и за историята на полупроводниците може да прочетеш на интернет, ако си на това ниво. Ако си инженер в ежедневната употреба под "полупроводник" винаги разбираш материал произведен със съответните pn преходи и дефекти които пропускат тока само в една посока. Ние от друго свойство на полупроводника не се интересуваме. Панели, транзистори, тиристори и всякакви чипове са направени на базата на реализцията им на това им логическо свойство. Представям си как би минал работен ден, ако някой колега хардуерист започне вместо да казва "полупроводник" почне да чете лекции по името, историята им и да описва атомите в тях.
    ДРЪН-ДРЪН в сфера, от която, види се, нямаш хал-хабер. Полупроводникът е в-во с електрони във валентната зона, с ограничена работа на йонизация за преминаване в проводимата зона. Т.е., в тяхната кристална решетка, свободен електронен газ, поначало, няма но, вече при стайна температура, се наблюдава някаква ограничена проводимост, управлявма с примеси, външно поле, инжекция на токоносители и др., напр. електронна/йонна бомбардировка, йонизиращо лъчение и т.н. Наличие на P-N преход и вентилен ефект, АМА ИЗОБЩО, НЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО. Полупроводник, напр., е луминофорът в луминесцентните лампи, в кинескопа, а шотки-диода, в GaAsFET, преход P-N няма и т.н.
    ДОКАЗАНО:
    Никакъв „инженер” (АМА НИКАКЪВ!) не си, оше по-малко, „електро”. Лукова глава, к.р с брАда. И другите ти дрънканици са на същото позорно ниво „чул-недочул, разбрал-недоразбрал”.
    ...А „Логическото свойство” на полупроводниците, го вземаш, навиваш на фунийка, и - отзад. Ай сиктир тъпни безкрайни.
    Last edited by Pyramid; 30.06.2019, 22:48.

Коментар

Добре, щом искаш и диод го наричай. Аз не съм чул някой да казва, че транзисторите и интегралните схеми се правят на база на диоди. Сега като изслушахме оня от техникума, ще трябва да изслушаме и хората от гимназиите.

Важно е за темата да се разбере, не точно как работят фотоволтаиците, а че развитието им в момента е страшно бързо, има много посоки в които да се развиват поне още 10 години и цените им да падат с по 10-15% всяка година, ама и качествата им да се повишават, което сме гледали с десетилетия при компютрите. Докато ядрените инженери нищо не могат да ни предложат, освен да искат по-високи заплати и повече пари за по-висока сигурност. Даже като направят нещо ново може да гръмне или да провлачи строежа с още 2-3 години. Дали при фотоволтаиците утре ще използваме масово многослойни, гъвкави, перовските, термоволтаици и т.н. само бъдещето ще покаже. Преди няколко години имаше бум на "тънкослойни" фотоволтаици. И какво стана? Вече умряха. Аз при тези цени не виждам защо да си купувам вече и "поли" като за 3-4 цента отгоре мога да си взема "моно" - ще си спестя земя, проводници, метали, труд за инсталация и поддръжка, даже ако сложиш 1000 панела и един пазач, някой циганин откъде ще открадне панел - открая естествено, та 800 панела ще е много по-добре.
      Боже каква експертиза какво познаване на материята каква дълбочина на знанията....Защо точно тия които няма какво да кажат и нищо не знаят най много плямпат.Принудени сме да търпим филмови специалисти гуггъл инженери и необразовани лобисти

Коментар

• Не е за АЕЦ, ми за перките.

https://www.americanthinker.com/arti...e_crusade.html

Не било голяма далавера да се ползват.

Коментар

• Първоначално изпратено от R1a1 Разгледай мнение
          Устройството, което пропуска ток само в една посока, се нарича "диод".
          Добре, щом искаш и диод го наричай. Аз не съм чул някой да казва, че транзисторите и интегралните схеми се правят на база на диоди. Сега като изслушахме оня от техникума, ще трябва да изслушаме и хората от гимназиите.

Важно е за темата да се разбере, не точно как работят фотоволтаиците, а че развитието им в момента е страшно бързо, има много посоки в които да се развиват поне още 10 години и цените им да падат с по 10-15% всяка година, ама и качествата им да се повишават, което сме гледали с десетилетия при компютрите. Докато ядрените инженери нищо не могат да ни предложат, освен да искат по-високи заплати и повече пари за по-висока сигурност. Даже като направят нещо ново може да гръмне или да провлачи строежа с още 2-3 години. Дали при фотоволтаиците утре ще използваме масово многослойни, гъвкави, перовските, термоволтаици и т.н. само бъдещето ще покаже. Преди няколко години имаше бум на "тънкослойни" фотоволтаици. И какво стана? Вече умряха. Аз при тези цени не виждам защо да си купувам вече и "поли" като за 3-4 цента отгоре мога да си взема "моно" - ще си спестя земя, проводници, метали, труд за инсталация и поддръжка, даже ако сложиш 1000 панела и един пазач, някой циганин откъде ще открадне панел - открая естествено, та 800 панела ще е много по-добре.

Коментар

• Ау, супертрейдър, не знаех, че полупроводниците са изолатори.

Много моля за извинение!

И как така ми работят сега транзисторите в компютъра, като през тях не минава ни ток, ни напрежение? И как така мониторът свети?
            Еба си и тухлата!

А пък и фотоволтаиците... не знаех, че през тях също не минава ток. Брех брех брех...
            Last edited by R1a1; 30.06.2019, 20:37.

Коментар

• R1a1 - полупроводниците и в двете посоки не пропускат ток, бъркаш полупроводниците с целите проводници. Като има голямо съпротивление - пропуска ли или не пропуска ? Направо сте уникални, верно че ти липсва образование но поне го знаеш а тук маса народ въобще не се усеща за такава липса.
              D.Y.F-091066

Коментар

Устройството, което пропуска ток само в една посока, се нарича "диод".

Това е устройство, а не полупроводник. Устройство ≠ материал; едното съдържа другото, но не и обратното.

Състои се от поне два типа полупроводници, на чиято граница е p-n преходът, препятстващ движението на зарядите в една от посоките.

Полупроводникът сам по себе си пропуска ток еднакво във всички посоки.

Това очаквах да кажеш, но пак отговорът ти, поне за мен, беше крайно неясен.
                Гаден руски шпионин, русофил искащ АЕЦ да работи 30 години само

Коментар

Пак продължавам да не разбирам, защо говорите с човек, за койото полупроводникът провежда ток само в една посока?

В коя посока, fon, пропуска полупроводникът тока - на ляво или на дясно? Нагоре-надолу?

Защо полупроводникът е наречен така, fon?
                  Какво казва решетников по въпроса- накъде пропуска, за телефона е ясно

Коментар

Не ти не искаш Козлодуй да работи и 60 години. И постоянно генерираш слухове, че нямал достатъчно разумна надеждност да работи 60 години, след като най-големите специалисти са казали, че може. И други специалисти са го казали принципно за всички реактори в света, имаме вече и доста реактори по над 50 години, работещи. Козлодуй има от най-новите реактори в ЕС и в света, но от руското посолство постоянно пускат слухове като твоите за да пораждат съмнения у хората и оправдаят безумието Белене.

И от ЕС и САЩ не се е чула и дума против блок 5 и 6 на Козлодуй последните години. Всичко подобно за затваряне идва от русофилистици, Позитано 20, Атака и подобни.
                    Ние смятаме че козлодуй може да работи още 100 години, а единственият който говори за козлодуй и че може да работи 30 години си ти. Не съм чул от посланника на русия да излезе и да каже и дума за козлодуй, само от теб се говори за 30 години

Коментар

• Устройството, което пропуска ток само в една посока, се нарича "диод".

Това е устройство, а не полупроводник. Устройство ≠ материал; едното съдържа другото, но не и обратното.

Състои се от поне два типа полупроводници, на чиято граница е p-n преходът, препятстващ движението на зарядите в една от посоките.

Полупроводникът сам по себе си пропуска ток еднакво във всички посоки.

Това очаквах да кажеш, но пак отговорът ти, поне за мен, беше крайно неясен.

Коментар

Ехе.
                        Пак си сгазил лука.

Не съм електронен инженер, но още от средното образование знам, че p-n преходът не е характеристика на полупроводника като такъв.

Не отговори на въпроса за проводимостта на полупроводника - в коя посока?
                        Електронът има отрицателен заряд и пътува от n (negative) средата към p(positive) средата. В статии ще прочетеш, че е "преминал през полупроводника", което не означава, че е пътувал от единия до другия му край, а е минал през прехода. И като мине няма връщане назад, а като съединиш двете среди с жица, той минава по нея и протича ток. Това е, супер просто обяснение. Тук няма закони на термодинамика, на излъчване на тяло ... все пак като използваш някакъв апарат, трябва да прецениш дали е приложим. На ниво електрон мога да използвам ред на Фурие, ако ми върши работа, защото сигурно е приложим, но ако навлезем в ядрото, там има кванти и всичко става тотално друг свят. Така, че какво правят точно в MIT аз не знам, за разлика от някои тук които го обясниха точно, но знам, че там с глупости и неприложими работи не се занимават. Направо не мога да си обясня думите на тукашен ядрен инженер "фотоволтаиците са глупост". Тоя не се ли замисля, че милиони инженери, производители, банки и какво ли не се занимават с това и няма как да бъде "глупост".

Коментар

Марков, я кажи колко е твоя "гарантиран живот"? Ти имаш ли "гарантиран живот" като Козлодуй или нямаш като Белене.

Купувам си значи днес миксер и гледам пише "гантиран живот 2 години". Значи ли, че след две години трябва да си купя нов?
                          Ami на принтера ми хюлет пакард/ никога повече/ на последната страница на инструкцията си е написано- 2000 страници. Както искаш така смятай. Между другото точно за хюлет-пакард в филмчето купи-хвърли-купи се говори за тези принтери.

Коментар

Ако си инженер в ежедневната употреба под "полупроводник" винаги разбираш материал произведен със съответните pn преходи и дефекти които пропускат тока само в една посока.
                            Ехе.
                            Пак си сгазил лука.

Не съм електронен инженер, но още от средното образование знам, че p-n преходът не е характеристика на полупроводника като такъв.

Не отговори на въпроса за проводимостта на полупроводника - в коя посока?
                            Last edited by R1a1; 30.06.2019, 18:07.

Коментар

Защо е наречен така и за историята на полупроводниците може да прочетеш на интернет, ако си на това ниво. Ако си инженер в ежедневната употреба под "полупроводник" винаги разбираш материал произведен със съответните pn преходи и дефекти които пропускат тока само в една посока. Ние от друго свойство на полупроводника не се интересуваме. Панели, транзистори, тиристори и всякакви чипове са направени на базата на реализцията им на това им логическо свойство. Представям си как би минал работен ден, ако някой колега хардуерист започне вместо да казва "полупроводник" почне да чете лекции по името, историята им и да описва атомите в тях.

Коментар

Пак продължавам да не разбирам, защо говорите с човек, за койото полупроводникът провежда ток само в една посока?

В коя посока, fon, пропуска полупроводникът тока - на ляво или на дясно? Нагоре-надолу?

Много питаш. Ей сега ш' ти рече, че разнасяш слухове от руското посолство.

Коментар

Working...
                                X