IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Скъп ли е наистина ядрения ток

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от v_tin Разгледай мнение

    Задал съм въпрос, защо не отговориш на него- и трите марици ползуват едни и същи въглища- държавната продава тока на 70лв, частните на едната на 130 другата мисля че беше на 170лв. / не съм сигурен/ Но ако тази електроенергия е най-евтина защо тогава се плаща толкова скъпо ?
    Също така много интересен е въпросът защо не подскачат организирано срещу дотациите на Американските ТЕЦ-ове, / около 500 милиона годишно / или срещу дотациите на прескъпите ФЕЦ а подскачат срещу хипотететични дотации за АЕЦ ?

    Явно подкачането на е на принципна основа а има силно изразен политически привкус....
    Не спори с простак.... Ще те свали на неговото ниво и ще те бие с опит

    Коментар


    • Първоначално изпратено от v_tin Разгледай мнение

      Задал съм въпрос, защо не отговориш на него- и трите марици ползуват едни и същи въглища- държавната продава тока на 70лв, частните на едната на 130 другата мисля че беше на 170лв. / не съм сигурен/ Но ако тази електроенергия е най-евтина защо тогава се плаща толкова скъпо ?
      Да скъп е ядреният ток, ако мисксираш себестойността му от 9 стотинки с гарантираният на 1,65 лв.

      Коментар


      • Първоначално изпратено от fon Разгледай мнение

        Е ти ако се сърдиш на 70 и 140 лв, при 300лв за ток от Белене сигурно ще се озъбиш. Пък и оня е в огромни количества.
        Задал съм въпрос, защо не отговориш на него- и трите марици ползуват едни и същи въглища- държавната продава тока на 70лв, частните на едната на 130 другата мисля че беше на 170лв. / не съм сигурен/ Но ако тази електроенергия е най-евтина защо тогава се плаща толкова скъпо ?

        Коментар


        • Първоначално изпратено от v_tin Разгледай мнение

          Много интересно звучи това червеничкото- само не е ясно защо се плаща на " американските" централи толкова пари, по спомен марица изток 2 продава на 70 лв, а другите 2 марици на около 140 лв- някакъв коментар
          Е ти ако се сърдиш на 70 и 140 лв, при 300лв за ток от Белене сигурно ще се озъбиш. Пък и оня е в огромни количества.

          Коментар


          • Първоначално изпратено от Тъпо парче Разгледай мнение
            Вика му се елемент на Пелтие (ефект на Пелтие-Зеебек, известен отпреди 100 години). Само че ефективността е около 4-10%, според разликата в температурите и материала. Първите опити са били с метали, не с полупроводници. Използват ги и в двете посоки - охлаждане (евтините хладилни чанти) и производство на ток, предимно с изотопи - когато няма кой да сипва газ/духа вятър и т.н. - т.нар РТГ - по далечните космически сонди и в Сибир където няма слънце и ветър, пък има снуг.
            Само тая работа, дето я мислиш - ти да го нагряваш, пък то да се охлажда, няма как да стане, освен ако не искаш да спориш с термодинамиката.
            Възможно е да има и други начини, с полупроводници и метали ми се струва коренно различни неща.

            Не знам дали аз споря с термодинамиката, но на тебе не ти е ясен най-основен принцип в природата - че енергия се запазва. Значи от едната страна температурата ще се повишава, а от другата ще произвеждаме ток? Ето кой откри перпетум мобилето! Нашенец във форума.

            Да ти го обясня по-просто. Ако хвърлиш камък във вода, и вълната се разбие в бетон, вълната ще отдаде своята енергия на бетона, а тя ще загуби енергията си. Няма как и вълната и бетона да повишат енергията си! Или пък вълната може да се оттласне, но енергията в природата винаги се запазва! Всъщност за слънчевата радиация може да решим въпроса дали вълната ще се погълне или оттласне с един варел лесно - боядисваме го в черно или бяло. Та и при полупроводника вълната избие ли електрон, какво става - губи енергията си. Температурата, като хаотично движение, на атоми или молекули също би спадала ако от другата страна на панела генерираме ток - значи от едната страна може да си направим хладилник, а от другата генератор на ток. Въпросът е да успеем да избиваме електрони само с топлинното движение на атоми, после полупроповодника ще си свърши работата за тока. До известна степен температурата също може да се разглежда като вълни - примерно инфрачервени, но не ми е ясно как. Ако те крадат с парното сега можеш да викнеш някой с FLIR камера за 50лв да излови крадеца отвън. Всъщност всяко движение може да се разглежда и като вълни, щото може да се разложи в ред на Фурие, ама не ми е ясно какво би се получило с едно напълно хаотично движение при този подход.

            Коментар


            • Първоначално изпратено от Имхотеп Разгледай мнение
              Както споменах, Костов даде разрешенията за строеж. Те имаха давност... Май пет години.
              Т.е ако бяха оставили нещата така, нищо нямаше да се промени.
              Към края на срока на тези разрешителни, познай кой беше енергиен министър...
              Някои разправят че е известен като р.овч...


              Сега ме мързи, но със сигурност няма да забравя да припомня ПАК, за пореден път, КОЙ подписа договорите...

              ПП
              Лъжите ви край нямат...
              Скритите бомби в договорите с американските централи, заложени от политиците

              първа част



              Работодателските организации на 30 септември 2015 г. внесоха в прокуратурата три сигнала за нарушения в енергийния сектор. Един от тях се отнася до т.нар. Американски централи – ТЕЦ „Марица изток 1“ и ТЕЦ „Марица изток 3“. Изпълнителният директор на американската компания AES Оливие Маркет в изявление за медиите коментира, че договорите са публични, достъпни, както и, че ръководената от него компания спазва стриктно законодателството.

              От предоставената от БСК информация обаче става ясно, че в момента изобщо не става въпрос за сегашната дейност на компанията AES. Каса е се за твърде спорни практики при сделките, прилагани от български държавни институции преди повече от десет години. В частност - неразкриване на истинските собственици на капитала и странни процедури при избора на инвеститори.

              Според работодателските организации в сигнала за двете американски централи до прокуратурата „е изложена хронологията по изграждане на обектите, свързана с редица нарушения на процедурите за определяне на чуждестранните инвеститори, неразкриване на действителните собственици на капитала на проектните дружества, както и сключването на неизгодни за държавните енергийни дружества сделки с ел.енергия, които водят до задължително изкупуване на ел.енергия, в нарушение на правилата за конкуренция на ЕС. Предвид обстоятелството, че първоначалните инвеститори са американски компании, които са подчинени на американското законодателство, НПРО предлагат на Прокуратурата на РБ да сезира компетентните американски власти по реда на щатския Закон за чуждестранните корупционни практики“, се казва в съобщението на БСК.

              Сделките с двете американски централи вълнуват българската общественост от 1998 г., и частично около подписаните с тях договори излизат факти, които са в ущърб на българските граждани. Договорите с ТЕЦ „Марица изток 1“ и ТЕЦ „Марица изток 3 (сега „AES Гълъбово ТЕЦ „Марица Изток 1“ и ТЕЦ „Марица Изток 3“ Контур Глбоал) са предмет и на редица заседания на Народното събрание.

              Бившия енергиен министър Делян Добрев и сегашен шеф на енергийната комисия в парламента, на специално свикана пресконференция през юли 2012 г. показа пред журналисти договорите за дългосрочно изкупуване на електроенергия от"Марица-Изток" 3 и "Марица-Изток" 1 са подписани на 13 юни 2001 г.

              Тогава Добрев извика медиите, в отговор на изказване на лидера на ДСБ Иван Костов, който ден по-рано бе коментирал, че повишаването на цената на тока е отговорност изцяло на премиера Бойко Борисов.

              „Договорите са подписани в присъствието на тогавашния премиер Иван Костов", каза тогава Добрев. Той обясни, че те са за 15 години и влизат в сила от момента, в който централите заработят. "Марица-Изток" 1 заработи на пълна мощност на 30 декември 2011 г. и до 2027 г. ние ще плащаме над 100 лева електроенергия от "Марица-Изток 1“. С обяснението, че са конфиденциални, медиите видяха само датата.

              "Опитват да намерят най-различни аргументи за оправдаване на покачването на цената на електроенергията, само и само да не се говори за сключените дългосрочни договори за Марица изток 1 и 3 с аргумента, че не Костов, а някой друг определял цената", заяви Делян Добрев

              От своя страна в същия ден Костов коментира следното:
              Това, че той (Б. Борисов, б.р.) се опита абсолютно безочливо да поддържа тази своя теза ни кара, пресцентъра на Демократи за силна България да му изпратим справка за времето, когато са подписани и сключени тези договори, които той има в предвид.
              И нека той да се съгласи, тези договори, дори тези, които са сключени от правителството на Симеон Сакскобурготски, с двама министри на енергетиката - единият е Милко Ковачев, другият е Мирослав Севлиевски, да бъдат извадени на бял свят, да се види кой ги е подписал.
              Ние понеже знаем кой ги е подписал, ще изпратим тази информация и се надяваме, че ще спре да лъже така безочливо.
              Но той лъже, принуден да прикрие собствените си следи - следите от неговата нерешителност и неговата некомпетентност са толкова големи, че просто не могат да бъдат прикрити вече. (използваните цитати са от архива по темата на news.bg).

              Сега, през 2015 г. Реформаторския блок и ГЕРБ са в коалиция. Иван Костов не е лидер на ДСБ и спорът между тях изглежда изгладен, още повече, че бившият член на ДСБ сега е председател на КЕВР. Към днешен ден обаче отново става въпрос за цените на тока. Работодателските организации обаче не изглеждат доволни и връщат топката назад. Техният апел е подкрепян и от Таско Ерменков от БСП, който преди заседанието на комисията по енергетика към Народното събрание заяви че „Приватизацията на ТЕЦ “Марица Изток 1” и ТЕЦ “Марица Изток 3” не е скрита, а явна“ (БГНЕС).

              Нередностите при сключването на договорите с двете американски централи неведнъж са били обект на медийни реакции. В нееднократни публикации още от края на 1998 г. Галина Александрова, тогава заместник-главен редактор на в. „Капитал“ сигнализира за огромни нередности например при сключването на договора с AES.

              В публикация от 14 януари 2000 г. например тя предупреждава, че „Националната електрическа компания е поискала преразглеждане на договора, който подписа преди една година, с офшорната компания “Кънсолидейтид континентал комърс” (Consolidated Continental Commerce или “3С”) за изграждане на нова мощност в ТЕЦ “Марица-изток 1”, съобщи източник, близък до електрокомпанията. Вече цяла седмица текат преговори с “Американ енерджи системс” (AЕS), която купи през лятото мажоритарния пакет акции в ирландската офшорка.

              Скандалният търг

              Договорът с “3С” беше подписан през октомври 1998 г., след като се проведе търг с иницииращ партньор. Иницииращият партньор се оказа наскоро регистрираната в Ирландия офшорка “3С” и тя елиминира световноизвестни енергийни компании като “Нешънъл пауър”, “Ентерджи”, “Мицуи” и др. Условията на търга даваха право на иницииращия партньор да подобри офертата си след отварянето на офертите на останалите фирми и това предреши изхода от състезанието. Още тогава тръгнаха слухове, че шефовете на НЕК смятат договора за неизгоден, но са го подписали под натиска на председателя на агенцията по енергетика Иван Шиляшки. Специалистите предупреждаваха, че “3С” няма да построи централата, защото няма нито умения, нито финансови възможности за това. В крайна сметка се оказа, че “3С” изобщо не е имала амбиция да строи централата, а е искала да посредничи при намирането на инвеститор, който е наясно с енергийния бизнес. Търгът обаче не беше за инвестиционен посредник и единственият ефект от елиминирането на сериозните кандидати и избора на “3С” е, че строежът на централата се отложи поне с две години.


              Сори майна, пак те излови марков, а бе не ти ли омръзна едно и също нещо да се повтаря- ти лъжеш, марков те хваща, сигурно вече ти прави кеф

              Коментар


              • Първоначално изпратено от Имхотеп Разгледай мнение
                Както споменах, Костов даде разрешенията за строеж. Те имаха давност... Май пет години.
                Т.е ако бяха оставили нещата така, нищо нямаше да се промени.
                Към края на срока на тези разрешителни, познай кой беше енергиен министър...
                Някои разправят че е известен като р.овч...


                Сега ме мързи, но със сигурност няма да забравя да припомня ПАК, за пореден път, КОЙ подписа договорите...
                Лъжеш,

                Костов не само е дал разрешения за строеж , а е продал дружествата и е поел ангажимент за държавна гаранция за цените по които ще се изкупува енергията.



                Това с петте години пак е лъжа:

                Ето какво пише във въпросната алинея на чл. 152 ЗУТ, която урежда материята:
                "(2) Разрешението за строеж губи правно действие, когато в продължение на 3 години от неговото издаване не е започнало строителството или когато в продължение на 5 години от издаването му не е завършен грубият строеж, включително покривът на сградите. " Но дори е да не е завършен грубия строеж има елементарна процедура за преиздаване на разрешителното за строеж за нови 5 години и т.н....

                Разрешения за строеж издадени преди влизане в сила на ЗУТ (м.март 2001г), при действието на стария закон ЗТСУ попадат в редица изключения.....

                п.п.

                Дори да приемем че ЗУТ действа и за заварените разрешения , сам можеш да си сметнеш кога са преиздавани разрешенията за строеж при положение че първите са от 1997 и 1999г. , добавяй си по пет години ......друг е въпроса че тези разрешения се издават не от министерството на енергетиката а от министерството на строителството на което Р. ОВЧ не ми е известно да е бил министър когато и да е било .....ама нали трябва да се джавка.
                Last edited by markov; 25.06.2019, 22:18.
                Не спори с простак.... Ще те свали на неговото ниво и ще те бие с опит

                Коментар


                • Първоначално изпратено от markov Разгледай мнение

                  направо го разби .....маринча нема ко да каже
                  Напрао му е а амата.

                  Не спори с идиот (мурзилка)! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от v_tin Разгледай мнение

                    Искаш да кажеш че р. овч няма нищо общо и нашето момче отново се опитва да ни метне на черешата??
                    Костова провежда процедурите , поема ангажиментите , продава дружествата ......те извършват инвестициии и са готови към 2010.

                    Тогава Костов отдавна го няма на небосклона .... но съществуват ангажиментите на държавата които е поел от нейно име .....

                    Сега балалайките искат да ни убедят че някои друг бил виновен ....
                    Не спори с простак.... Ще те свали на неговото ниво и ще те бие с опит

                    Коментар


                    • Както споменах, Костов даде разрешенията за строеж. Те имаха давност... Май пет години.
                      Т.е ако бяха оставили нещата така, нищо нямаше да се промени.
                      Към края на срока на тези разрешителни, познай кой беше енергиен министър...
                      Някои разправят че е известен като р.овч...


                      Сега ме мързи, но със сигурност няма да забравя да припомня ПАК, за пореден път, КОЙ подписа договорите...

                      ПП
                      Лъжите ви край нямат...
                      Не спори с идиот (мурзилка)! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от v_tin Разгледай мнение

                        Тоест ако има повече АЕЦ-ове също ще бъде по добре/ икономия от мащаба/. Тогава защо подскачаш като ощипана мома?
                        направо го разби .....маринча нема ко да каже
                        Не спори с простак.... Ще те свали на неговото ниво и ще те бие с опит

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от markov Разгледай мнение

                          Костов договори всичко и ги продаде, самия ремонт на централите продължи още два мандата след като народа го изгони от властта....

                          КАК ЗАПОЧВА ВСИЧКО

                          По време на правителството на Иван Костов (1997-2001) започва приватизацията..
                          Искаш да кажеш че р. овч няма нищо общо и нашето момче отново се опитва да ни метне на черешата??

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от Имхотеп Разгледай мнение

                            Za amerikaнските централи най-добре да питате р.овч. Той знае най-добре кой им подписа договора.
                            Костов договори всичко и ги продаде, самия ремонт на централите продължи още два мандата след като народа го изгони от властта....

                            КАК ЗАПОЧВА ВСИЧКО

                            По време на правителството на Иван Костов (1997-2001) започва приватизацията.

                            ТЕЦ „МАРИЦА ИЗТОК“ 1 През 1999 г. американската компания AES купува 88-процентен дял от ТЕЦ „Марица Изток“ 1 и започва да строи нови мощности в непосредствена близост до старата централа. Те са въведени в експлоатация през 2011 г. – една година след като старите мощности на централата са спрени. Инвестицията за новите мощности е на стойност 1,3 млрд. евро и е финансирана от няколко международни банки. За да е сигурна, че ще възвърне инвестицията си, AES сключва с НЕК т. нар. договор „take or pay“. Той е със срок от 15 години и предвижда държавната НЕК да изкупува цялата произвеждана от ТЕЦ „Марица Изток“ 1 електроенергия на предварително определени цени, като е включена и инвестиционна компонента – надценка, която цели защита на инвестицията. Именно това прави електроенергията от МИ1 по-скъпа спрямо пазарните цени. До 2027 г., когато изтича сключеният договор, AES има правото да експлоатира централата.

                            ТЕЦ „МАРИЦА ИЗТОК“ 3 През 1997 г. правителството на Иван Костов започва преговори с американската енергийна компания „Ентърджи“ за рехабилитация и модернизиране на ТЕЦ „Марица Изток“ 3. Две години по-късно е създадено съвместно дружество „Енергийна компания Марица изток 3“, което трябва да извърши рехабилитацията на централата. Собствеността в него е в съотношение 51% за „Ентърджи“ и 49% за НЕК. През 2003 г. италианската компания „Енел“ се включва като съдружник в съвместното дружество и са подписани договори с няколко международни банки кредитори за извършването на рехабилитацията. Капиталът на „Енергийна компания Марица изток 3“ се увеличава, като чуждестранното участие нараства до 73% (от които „Ентърджи“ притежава 40%, а „Енел“ 60%), а делът на НЕК намалява до 27%. По-късно „Ентърджи“ се оттегля и продава дяловете си на „Енел“, а през 2011 г. тя от своя страна продава дела си на базираната в САЩ, но листвана на борсата в Лондон компания „Контур Глобал“. Общата инвестиция в рехабилитацията на ТЕЦ „Марица Изток“ 3 е в размер на 1,4 млрд. лева. С нея НЕК също подписва 15-годишен договор „take or pay“ и изкупува електроенергията на завишени цени с цел възвръщане на инвестицията.
                            Last edited by markov; 25.06.2019, 21:54.
                            Не спори с простак.... Ще те свали на неговото ниво и ще те бие с опит

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от v_tin Разгледай мнение

                              Тоест ако има повече АЕЦ-ове също ще бъде по добре/ икономия от мащаба/. Тогава защо подскачаш като ощипана мома?
                              Довода е железен. Никой не може да опонира на това.

                              Не спори с идиот (мурзилка)! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от ED Разгледай мнение

                                Ми това му хубавото на панела, че продължава да върви надолу и да се подобрява заради икономията от мащаба - the more the better.
                                Тоест ако има повече АЕЦ-ове също ще бъде по добре/ икономия от мащаба/. Тогава защо подскачаш като ощипана мома?

                                Коментар

                                Working...
                                X