Много блъскане на глави пада тук, фокусът се измества върху технически подробности, върху които и компетентни да спорят помежду си, и некомпетентни да спорят помежду си - все няма да стигнат до разбирателство. Остава да се погледне на въпроса по-отгоре, по-цялостно, по-аналитично дори в някакъв технико-философски контекст, ако щете. Защото е ясно, че има нещо гнило в Дания, къде според Шекспир, къде буквално по темата - датчаните са най-напред във ВЕИ. Та, за какво ми е мисълта? Прави впечатление много резкият завой към ВЕИ в световен мащаб. Изведнъж цели многомилионни и милиардни корпорации са готови да се откажат от операции в полето на фосилните горива и изведнъж се насочват към ВЕИ и манипулират световния пазар в тази посока. А, реално погледнато - там все още нищо няма в сравнение с това, което все още предлага икономиката на фосилните горива. А знаем, че капиталът се интересува само и единствено от печалбата и нищо друго.От това следва, че този рязък завой не е продиктуван от някакво естествени пазарни сили - и това е много отчетливо за наблюдение. Значи пазарът е движен от други сили - непазарни. Движен е от геостратегически интереси. А този факт поставя много въпросителни. Впрегната бе и теорията за климатичните промени като следствие от дейността на човека. Бе впрегната по начин, по който и най-мощната пропаганда не бе действала досега. Стигна се дотам, че за икона използваха едно недоучило детенце на 16 години, удостоверено със заболяване от аутизъм и видимо със следи от синдром на Даун, който също е от аутистичния спектър - Грета Тунберг. За тези деца и хора е известна тяхната пословична привързаност към други хора и усърдност при изпълнение на определени дейности и идеи с оглед на занижената проява на егоизъм от тяхна страна. Виждаме как това момиченце се вози на катамарани, влакове и велосипеди, вместо да си учи уроците, прегърнало идеята за спасяване на климата. Но, да не отваряме още една тема с това, а да се съсредоточим към геостратегическите интереси. Нека не забравяме, че най-силната страна засега, а вероятно и за доста време напред - САЩ, във военната им доктрина още от времето на подривника Алън Дълес стои фундаментът за осъществяване на тази доктрина през призмата на борбата за ликвидирането на Русия. По понятни причини, заемайки своето географско местоположение, Русия е пречка в усвояването на вероятно половината земни ресурси. Сега, самите САЩ от кого са управлявани - това също е друга тема. Това предопределя развитието на Русия като суровинна икономика, което в контекста на по-горните разсъждения за резкия завой към ВЕИ се превръща в нейна ахилесова пета - промишленият Запад минава на слънце и вятър и няма нужда от нейното притежание на суровини. От една страна се стига до отказ от фосили, от друга научният капацитет на Запада започва да работи в посока на усъвършенстване и достигане на все по-високотехнологични начини за получаване на енергия. Това ще вкара Русия в една мощна научна надпревара плюс занижената възможност да развива икономиката си на суровинни начала. Което не означава, че фосилните горива ще бъдат заровени за вечни времена. Просто един ден пещерата на Али Баба ще бъде отворена отново, когато никой няма да пази на вратата й. Та това е по въпроса за ВЕИ - огромна пералня, която завъртя и засмука и ядрената енергетика. Доколко ядрените централи ще паднат в този двубой е доста въпросително. Преди десетина години бяха чел в Щерн - един много интелигентен седмичник, за възможностите за използване на вятъра по крайбрежието на Северно море в Германия. Който е бил по тия места, знае, че вятърът наистина е кошмарен и затова викингите са били такива диваци. Анализът показваше, че само по крайбрежието е ефективно използването на перки. Дания затова е първенец, но нейната промишленост не надхвърля и два прокатни стана. Та тези перки могат да обслужват единствено района на северното крайбрежие на Германия. По никакъв начин тази енергия не може да бъде извозена до южните части на страната - не може да бъде използвана съществуващата инфраструктура за пренос на електроенергия. Необходима е съвсем нова, което напълно обезсмисля нещата. Сега, какво се е променило - не знам, Меркел ще закрива АЕЦ-овете, сигурно някой я е тровил с плутоний. Но от техническа гледна точка едва ли има напредък. Да не говорим за соларите, с които слънчева Германия едва ли би могла да захрани и техническия панаир в Хановер. За домакински нужди става, което не е за пренебрегване и е голям дял от общото потребление. На мен, даже, всичко това ми прилича на доктрината на звездните войни на Рейгън - помните големия блъф - империята на злото, Дарт Вейдър и прочие щуротии. Но те хванаха дикиш, защото започна една безумна надпревара за нещо неосъщестъвимо, на което СССР се хвана и това изтощи икономиката му. Малко повече се разпростях, отколкото човек би имал нагласата да прочете, но мисля, че има върху какво да се замислим.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Скъп ли е наистина ядрения ток
Collapse
X
-
78-10 - я прочети какво съм написал, пише ли че синхронизацията на генераторите я налага мрежата..много добре знам че несинхронизирани генератори не могат да се свържат в мрежа защото ще има късо съединение.
НЕ Е АРСЕНИК А МИША ОТРОВА НЕВРОПАРАЛЕТИК И НЕ Е ДАНТЕЛИ А ПАНДЕЛИ. Не знаете какво правите защото това е нашия общ край.D.Y.F-091066
Коментар
-
Първоначално изпратено от supertrader Разгледай мнениеnational power , не ти харесва че мисля че мрежите за електричество ще отпаднат. Проводниците имат съпротивление и то превръща тока в топлина, колкото по високо е напрежението толкова по малки са загубите от съпротивлението, но това налага куп трансформации при които се губи ток. И накрая се налага фазово честотно синхронизиране на генераторите което се прави само и единственно заради мрежата и потребители и консуматори които да го ползват няма вече.СТарите телевизори ползваха честотата заради кинескопите и воденето на лъча но това отпадна, не знам друг уред или машина да са толкова зависими от 1 херц разлика условно.Сигурен съм че ще се наложат други технологи и то от недоимък на ресурси, защото въпросните загуби и тежки изисквания са си разсипия.И накрая няма нищо което да е неизменно, не може да няма по добро решение.
Синхронизацията на генератори на променлив ток в обща мрежа е задължителна, иначе ще изгърмят един след друг като в новогодишната нощ, докато остане само един.
Образовай се, моля:
https://bg.m.wikipedia.org/wiki/%D0%...BA%D0%BE%D0%BF
"Само когато тази стойност е 0 е безопасно да се свържат заедно двете системи. Свързването на две несинхронизирани променливотокови системи заедно може да доведе до тежки поражения върху инсталациите, които не са защитени от прекъсвачи или предпазители.
Преди да се свържат два или повече различни генератори в обща мрежа първо трябва да се синхронизират със синхроноскоп, за да се избегнат аварии. Освен това е важно и напреженията на генераторите да са еднакви, защото при липса на синхронизация може да протекат в намотките на генераторите силни изравнителни токове, както и по електрическата мрежа."
Коментар
-
Първоначално изпратено от supertrader Разгледай мнениеnational power , не ти харесва че мисля че мрежите за електричество ще отпаднат. Проводниците имат съпротивление и то превръща тока в топлина, колкото по високо е напрежението толкова по малки са загубите от съпротивлението, но това налага куп трансформации при които се губи ток. И накрая се налага фазово честотно синхронизиране на генераторите което се прави само и единственно заради мрежата и потребители и консуматори които да го ползват няма вече. СТарите телевизори ползваха честотата заради кинескопите и воденето на лъча но това отпадна, не знам друг уред или машина да са толкова зависими от 1 херц разлика условно.Сигурен съм че ще се наложат други технологи и то от недоимък на ресурси, защото въпросните загуби и тежки изисквания са си разсипия.И накрая няма нищо което да е неизменно, не може да няма по добро решение.
...Сякаш на нас ни.пука.
Last edited by X_Y; 19.12.2019, 08:50.
Коментар
-
Първоначално изпратено от national power Разгледай мнение
Измамник ти правиш ли разлика между покупка на 400 киловолта и такава на 0,4 киловолта или пак плещеш без всякаква връзка с реалността?Как мое си толко прост не зная а и постоянно напиняш тука да си показваш простотията.
Не. И ТИ мамиш всички нас тук, че си бил Голямата Работа в Енергетиката. Максимум, дежурен в някоя подстанция.
Не е лошо но, и Далай Лама не си. Не изпитвам нужда да ” разбирам какво точно работи” поредния роден нахлебник. Не е обявил, пък аз да се напиням за глупости... С такива „експерти”, България стига точно там, накъдето се е запътила от години: На бунището.
И паразитът също е отговорен за това.
СТРАХЛИВ. И НЕСПОСОБЕН. И ИЗМАМНИК.
Лирично отклонение:
В мобилния ти телефон, „инж.Пеше”, има едно нещо, СВЧ нискошумящ усилвател на входа, галиевоарсениден шотки полеви транзистор. Имах гъдела да го изобретя като студент. Межу другото. Не патентовах и ... не ме пише по книгите. Ама ти сега го ползваш.Last edited by Pyramid; 19.12.2019, 01:35.
Коментар
-
national power , не ти харесва че мисля че мрежите за електричество ще отпаднат. Проводниците имат съпротивление и то превръща тока в топлина, колкото по високо е напрежението толкова по малки са загубите от съпротивлението, но това налага куп трансформации при които се губи ток. И накрая се налага фазово честотно синхронизиране на генераторите което се прави само и единственно заради мрежата и потребители и консуматори които да го ползват няма вече. СТарите телевизори ползваха честотата заради кинескопите и воденето на лъча но това отпадна, не знам друг уред или машина да са толкова зависими от 1 херц разлика условно.Сигурен съм че ще се наложат други технологи и то от недоимък на ресурси, защото въпросните загуби и тежки изисквания са си разсипия.И накрая няма нищо което да е неизменно, не може да няма по добро решение.D.Y.F-091066
Коментар
-
Първоначално изпратено от supertrader Разгледай мнениеnational power 1000 мегаватов блок се заменя с батерия 24 хиляди мегавата капацитет ако трябва да го замениш за 24 часа, батерията в Южна Австралия е с капацитет 100 мегавата т.е. с такава батерия може да го заместиш за 6 минути. Да генериращите мощности са много по мощни от батерии, с батерии да заменяш мощни турбини няма да е много удачно и само като буфер ако се използват и като локален при това ако има някакви локални пикове на консумация. Не съм убеден обаче че мрежите за ток след време ще ги има въобще.
Коментар
-
national power 1000 мегаватов блок се заменя с батерия 24 хиляди мегавата капацитет ако трябва да го замениш за 24 часа, батерията в Южна Австралия е с капацитет 100 мегавата т.е. с такава батерия може да го заместиш за 6 минути. Да генериращите мощности са много по мощни от батерии, с батерии да заменяш мощни турбини няма да е много удачно и само като буфер ако се използват и като локален при това ако има някакви локални пикове на консумация. Не съм убеден обаче че мрежите за ток след време ще ги има въобще.
D.Y.F-091066
Коментар
-
Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнениеЯдреният - че и всякакъв друг - ток, ако не се подхожда с фиксация върху ПНВЦ ( Печалбата На Всяка Цена ) може /и е доказано, щото десетилетия, в бил/ по-евтин. Т.нак.„капитализъм”, който ни пробутаха, е примитивен и елементаризиран „прочит” (преразказ по слухове) на нещо, от което цивилизованият свят вече се отблъсква.
Стояща начело, кликата начело на т.нар.„държава”, още от времето на царя-премиер, ни показва „фокуси”, в резултат от които, българските граждани субсидират евтина енергия за износ от частни фирми...за сметка на няколко милиона БГ „електромери”. Когато, преди години, предложих протекционистична мярка - сериозно експортно мито на енергията, не си спомням, по-малкият от мен и мним „бате/инж. Пеше” да изрече смислен коментар. МълчА, като партизанин на разпит.
Сега имаме...каквото имаме: Няколко фамилии, част от които, „леви”, като на г-н Кадиев и Ко, ни цакат, по схема, съставена не без помощта на екс премиера Стани Шеф...и т.н. а, преизчислено по дохода на гражданите, въпреки нетната „евтиния” у нас, плащаме тока, по-скъпо и от в Дания.
АЙ СИКТИР !
Коментар
-
Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнение
Зарежи. Няма сми. Компетентността му се простира до зависимостите и обвързаностите му. Какъвто и да е, каквото и да(е) работи(л).
Коментар
-
Първоначално изпратено от satz Разгледай мнениеХората цели индустрии спират,веднага щом се появи алтернатива с по-малко жертви.....
Коментар
-
Първоначално изпратено от satz Разгледай мнение
Ми напъни си капацитета, който твърдиш че имаш, поне до ниво да пишеш за Мъск в тема за него.
И прочети например, че вече акумулаторни ферми се ползват за регулиране на честотата.
30Гвтч акумулатори са си сложили за цел империалистите, геюве някви
Другата им цел е цена на тока с данъци и пренос под 50usd/мвтч за всички и туй геювско канешно.
Коментар
-
Първоначално изпратено от satz Разгледай мнение
Ми напъни си капацитета, който твърдиш че имаш, поне до ниво да пишеш за Мъск в тема за него.
И прочети например, че вече акумулаторни ферми се ползват за регулиране на честотата.
Другата им цел е цена на тока с данъци и пренос под 50usd/мвтч за всички и туй геювско канешно.
Коментар
-
Ядреният - че и всякакъв друг - ток, ако не се подхожда с фиксация върху ПНВЦ ( Печалбата На Всяка Цена ) може /и е доказано, щото десетилетия, в бил/ по-евтин. Т.нак.„капитализъм”, който ни пробутаха, е примитивен и елементаризиран „прочит” (преразказ по слухове) на нещо, от което цивилизованият свят вече се отблъсква.
Стояща начело, кликата начело на т.нар.„държава”, още от времето на царя-премиер, ни показва „фокуси”, в резултат от които, българските граждани субсидират евтина енергия за износ от частни фирми...за сметка на няколко милиона БГ „електромери”. Когато, преди години, предложих протекционистична мярка - сериозно експортно мито на енергията, не си спомням, по-малкият от мен и мним „бате/инж. Пеше” да изрече смислен коментар. МълчА, като партизанин на разпит.
Сега имаме...каквото имаме: Няколко фамилии, част от които, „леви”, като на г-н Кадиев и Ко, ни цакат, по схема, съставена не без помощта на екс премиера Стани Шеф...и т.н. а, преизчислено по дохода на гражданите, въпреки нетната „евтиния” у нас, плащаме тока, по-скъпо и от в Дания.
АЙ СИКТИР !Last edited by Pyramid; 18.12.2019, 17:55.
Коментар
-
Първоначално изпратено от national power Разгледай мнение
Ти имаш ули мствен капацитет да разбереш че Мъск е мошеник и измамник?И че теслите му не са никаква алтернатива на нищо а обикновен боклук пробутван на гламарниците на висока цена.Капиш?
Другата им цел е цена на тока с данъци и пренос под 50usd/мвтч за всички и туй геювско канешно.Last edited by satz; 18.12.2019, 17:09.
Коментар
Коментар