IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Скъп ли е наистина ядрения ток

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • После в България един ден ще има немалко електромобили, те зимата няма да се зареждат с ток от кюмюр. Как ще стане това нещо с електромобилите макар още да не е ясно, е категорично ясно че трябва да стане, това е пътя по който ще се върви.
    D.Y.F-091066

    Коментар


    • Няма такива хора които да са с акъла си и да искат тока им ако избират дали да се прави с въглища или с атомна централа, да изберат кюмюра. Ако някой каже че иска въглищата, то ще е някой който му хлопа дъската. Въглищата са с много по ниска енергийна плътност, мъкне се огромно количество гориво и си е цигания отвсякъде, атомната централа е много по чисто съоръжение и най скъпото и нещо е персонала - кадрите..при положение че ги имаш да търкаляш въглищни централа е много глупаво.
      D.Y.F-091066

      Коментар


      • Първоначално изпратено от Имхотеп Разгледай мнение

        Супертрейдър, кога ще започнат да се избиват кой да е на 'атомна енергия'?

        Ама защо "те"? ВИЕ сте в играта. Я, само, колко народ се борите като лъвове срещу лошия руски атом...
        Last edited by X_Y; 24.01.2022, 17:32.

        Коментар


        • Първоначално изпратено от supertrader Разгледай мнение
          Добре няма да е атомна енергия, как ще се произвежда тока зимата - въглища и отопление на дърва. Също атомна централа може да е с френски или канадски реактор, за да не е с руски или американски защото това е големия проблем. Няма значение дали политиката била за зелени без емисии на въглероден диоксид мощности за производство на електричество, да кажем че това не е фактора..на въглища си като абориген в сравнение с тока да е от атомна централа. С китайски фотоволтаични плочки и вентилатори не става да имаме ток и въобще не са евтини, луди пари искат китайците за тях и на всичко отгоре с тях ток после зимата няма. Българите бели хора ли сме или ще ходим в каменната ера.
          Нищо не ти се разбира супертрейдър, първо ще се избиват, после няма да се избиват... Някакъв бъркоч ти е в главата,

          Не спори с идиот (мурзилка)! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.

          Коментар


          • Добре няма да е атомна енергия, как ще се произвежда тока зимата - въглища и отопление на дърва. Също атомна централа може да е с френски или канадски реактор, за да не е с руски или американски защото това е големия проблем. Няма значение дали политиката била за зелени без емисии на въглероден диоксид мощности за производство на електричество, да кажем че това не е фактора..на въглища си като абориген в сравнение с тока да е от атомна централа. С китайски фотоволтаични плочки и вентилатори не става да имаме ток и въобще не са евтини, луди пари искат китайците за тях и на всичко отгоре с тях ток после зимата няма. Българите бели хора ли сме или ще ходим в каменната ера.
            D.Y.F-091066

            Коментар


            • Първоначално изпратено от supertrader Разгледай мнение
              fon, истината за атомната енергия е че ще се избият кой да бъде на такава, това е привилегия..защото другите ще мъкнат дърва и кюмюр...атомната енергия е цъкваш копчето на дистанционното и топлото тръгва, зареждаш през ноща електромобила и на сутринта той те чака топъл в гаража..качваш се и веднага тръгваш. Ако не си на атомна енергия, на какво ще си - на кюмюр или на дърва, избора е между тези двете.
              Супертрейдър, кога ще започнат да се избиват кой да е на 'атомна енергия'?

              Не спори с идиот (мурзилка)! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.

              Коментар


              • Първоначално изпратено от supertrader Разгледай мнение
                fon, истината за атомната енергия е че ще се избият кой да бъде на такава, това е привилегия..защото другите ще мъкнат дърва и кюмюр...атомната енергия е цъкваш копчето на дистанционното и топлото тръгва, зареждаш през ноща електромобила и на сутринта той те чака топъл в гаража..качваш се и веднага тръгваш. Ако не си на атомна енергия, на какво ще си - на кюмюр или на дърва, избора е между тези двете.
                Мое и на вятър, ма кат спре ша трябва да духа на перките че да си зареди батерията на лаптопа че да ни обясни колко сме прости .................че искаме сигурен ток на приемлива цена щото той докато дуа все едно бил на фитнес
                Не спори с простак.... Ще те свали на неговото ниво и ще те бие с опит

                Коментар


                • fon, истината за атомната енергия е че ще се избият кой да бъде на такава, това е привилегия..защото другите ще мъкнат дърва и кюмюр...атомната енергия е цъкваш копчето на дистанционното и топлото тръгва, зареждаш през ноща електромобила и на сутринта той те чака топъл в гаража..качваш се и веднага тръгваш. Ако не си на атомна енергия, на какво ще си - на кюмюр или на дърва, избора е между тези двете.
                  D.Y.F-091066

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от fon Разгледай мнение

                    ................ Твърдя, че АЕЦ Белене трябва да се спре още утре, защото токът му ще е супер скъп, ще има и много други проблеми, физически и финансови рискове, несъвместимост да работи с ВЕИ и АЕЦ Козлодуй, несъвместимост и с политиките на ЕС, поради което могат да го спрат веднага що го пуснат - въпреки че най-вероятно никога няма да го пуснат, а ще цоцат милиони и милиарди докато им позволяваме. Против съм и срещу всички нови реактори в ЕС за които искат милиарди дотации, докато плебса в България още си мисли, че "ядреният ток е най-евтин".
                    Наслушахме ти се на глупостите:

                    Богомил Манчев: АЕЦ „Белене“ ще струва 10 млрд. лв., държавата ще си възвърне инвестицията за под 10 години

                    Себестойността на електроенергията от Втора атомна ще е 23 евро на мегаватчас, казва председателят на „Булатом“

                    Източник: Архив 3eNews


                    Въпреки измененията на цените, изграждането на АЕЦ "Белене" ще струва около 10 млрд. лева, защото е купено основното оборудване за централата. Това каза в интервю за БТА председателят на "Булатом" Богомил Манчев. По думите му, ако оборудването беше купено сега, атомната централа щеше да струва два пъти по-скъпо. Той отчете, че все пак в момента медта е по-скъпа. Във всяка централа, която произвежда електроенергия, около 25 процента са кабели и въртящи механизми и има много мед. Затова е възможно от тези 10 млрд. лева да се повиши още малко цената, но не и много.
                    Относно стойността за изграждането на 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ "Козлодуй" не може да се говори нищо конкретно, защото процесът все още не е започнал. Площадката на 7-ми блок е съвсем нова за европейската общност. Там всичко трябва да се започне наново. Проектът за АЕЦ "Белене" не може да се пригоди за 7-ми блок. Не може да стане, защото това е друга площадка. Манчев изтъкна, че инфраструктурата там е съвсем различна от тази, която е на "Белене".

                    Според председателя на "Булатом" е правилно веднага да започне да се строи АЕЦ "Белене". Проектът трябва да се финансира чрез държавна гаранция - експортно ориентирана. Тя се дава на търговското дружество АЕЦ "Белене", което от своя страна дава парите на съответния кредитор.
                    Очакванията са много рязко да се повиши цената на т. нар. базова енергия. Ако допреди четири месеца тя е била около 60 евро, сега е около 80-90 евро, посочи Манчев. Защитната цена за връщане на парите от АЕЦ "Белене" при 10 млрд. лева бюджет за централата е билa 12 години. Затова се искаше 25-годишен кредит, 8 години гратисен период и централата да работи 35 години за държавата, след като бъде изплатена. Сега този период на възвръщаемост ще се съкрати под 10 години. "Това е уникална работа. Почти 50 години ще работи за печалба на държавата. Двата ядрени блока на АЕЦ "Белене" за своя 60-годишен живот ще произведат 1 млрд. мегаватчаса електроенергия", допълни Манчев.
                    Председателят на "Булатом" счита, че проблемът с изграждането на АЕЦ "Белене" е политически. Някои казват, че ще има много голямо влияние от Русия. Турбината обаче е собственост на Дженерал електрик, въпреки че е френска. Освен това Франатом ще изгради електрониката в централата. Ще се подпише споразумение с Уестингхаус, че след петата година на търговска експлоатация американската компания ще се конкурира да доставя гориво. "Кое му е точно руското, че не разбирам", попита Манчев. Той обясни, че бъдещият премиер трябва да обясни това в парламента, който от своя страна няма да подкрепи само сегашното правителство, а депутатите ще подкрепят три-четири правителства напред.
                    По същия начин може и трябва да се изградят и 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ "Козлодуй". За този проект трябва новите мощности да се отделят в ново дружество, защото в противен случай е забранено. Дружеството трябва да бъде самостоятелно. Българският енергиен холдинг /БЕХ/ като фирма-майка го подпомага, за да може да си намери кредит. Изисква се 30 процента да е собствен капитал. Ще трябва да се направят търгове за избор на технология. Манчев заяви, че БЕХ затова е създаден - за да няма пряка държавна помощ. Самият АЕЦ "Козлодуй" не може да изгражда 7-ми и 8-ми блок. Причината е, че парите на АЕЦ "Козлодуй" са на държавата. Ако тези пари се харчат директно за изграждането на двата блока, това е държавна помощ. АЕЦ "Козлодуй" е 100 процента държавна компания и всичките пари, които се печелят, са дивидент на държавата. Държавата обаче може да даде гаранция. Същото се налага да се направи и за изграждането на АЕЦ "Белене".
                    Богомил Манчев счита, че държавата има пари да изгради АЕЦ "Белене". Държавна гаранция - експортно ориентирана, ще се даде в полза на дружеството. Впоследствие то ще връща парите, а не държавата чрез бюджета. Освен това електроенергията, която ще се произведе от АЕЦ "Белене", няма да е скъпа. В защитната цена, която е търговска продажбена цена от 60 евро, са включени тези 37 евро "отгоре", които ще се ползват като паричен поток, за да се връщат кредитите към банките. След като обаче централата бъде пусната в търговска експлоатация, ще се намаляват плащанията на данъците върху тези 37 евро заради амортизациите, които се начисляват. Затова първите 10 години дружеството няма да плаща кредити на държавата, а ще плаща кредита, който ще обслужва. Освен това ще остават и пари. Това ще стане, при положение че 30% е собствен капитал и 70 на сто е привлечен. Обикновено собственият капитал винаги е с дължината на кредита, който е взет. Предложението на "Булатом" е собственият капитал да бъде за 30 години. За времето, през което ще работи централата, той ще се върне три и половина пъти. Отделно централата ще прави огромна печалба. Манчев даде за пример, че 1 млрд. мегаватчаса за 60 години, дори и по 100 евро на мегаватчас да се сметне, са 100 млрд. евро. При всичко, което сега се случва, среднопретеглената цена за 60 години не може да бъде под 100 евро на мегаватчас. Освен това себестойността на електроенергията, която ще се произвежда от АЕЦ "Белене", ще е 23 евро на мегаватчас, посочи Манчев. Към днешна дата почти нищо не се е променило, само приходната част се увеличава, изтъкна председателят на "Булатом".
                    Не спори с простак.... Ще те свали на неговото ниво и ще те бие с опит

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от power grid

                      Никой не е казал че живота на пети и шести блок е 60г.Тва са твои сънища.Белене ще се построи колкото и да виете откачалките.През 2050 ЕС ще е само лош спомен.А САЩ ще са бананова държава обитавана от ...
                      Дано се построи нова ядрена мощност. Нужда има. За Белене, вече не знам дали ще го допуснат паразитите но, трябва нещо да заработи. А приказките Фоньови, ги знаем. Не знаем само, т.нар."отгрев реактора", дето от Росатом вече го опитват, доколко, БИ МОГЪЛ да възстановява здравината на чайниците и, дали за стоманата в 5-6 блок Козлодуй, такава процедура, може да доведе до лиценз дори за 50 години, какво да говорим за 60. Времето тече неотменимо и всички мощности се ампортизират. Т.е., от един момент нататък, са изплатени. Фоню не вдява че, токът е скъп за бедни. И не мисли за по-простото решение а,именно, как българите да забогатеят.
                      Last edited by X_Y; 24.01.2022, 10:14.

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от fon Разгледай мнение

                        В тази тема имам десетки постове и никъде не съм споменавал, за затваряне на съществуващи АЕЦ. Обяснявал съм защо токът от Козлодуй е евтин, защото е изплатен и съм казвал, че трябва да работи до 2047-2049г. , когато изтича 60 годишния му живот, ако може, защото до това време ЕС може да затвори всички АЕЦ в ЕС. Твърдя, че АЕЦ Белене трябва да се спре още утре, защото токът му ще е супер скъп, ще има и много други проблеми, физически и финансови рискове, несъвместимост да работи с ВЕИ и АЕЦ Козлодуй, несъвместимост и с политиките на ЕС, поради което могат да го спрат веднага що го пуснат - въпреки че най-вероятно никога няма да го пуснат, а ще цоцат милиони и милиарди докато им позволяваме. Против съм и срещу всички нови реактори в ЕС за които искат милиарди дотации, докато плебса в България още си мисли, че "ядреният ток е най-евтин".
                        То е ясно, че не си наясно. Ама не ти пука, нали.
                        Last edited by X_Y; 24.01.2022, 10:17.

                        Коментар


                        • https://prikachi.net/image/5KhGd
                          https://forum.napravisam.bg/viewtopic.php?f=11&t=19703

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от markov Разгледай мнение

                            Ти лаеше тук месеци наред за отрицателни цени, как вейтата без пари ще давали ток, как ядрените централи били за затваряне ......поне се извини за пълната ти профанщина по темата ! Без хал-хабер да разбираш нещо от енергетика се скъса да ни свеждаш козяшките опорки които очеизвадно са в резрез с действителността
                            В тази тема имам десетки постове и никъде не съм споменавал, за затваряне на съществуващи АЕЦ. Обяснявал съм защо токът от Козлодуй е евтин, защото е изплатен и съм казвал, че трябва да работи до 2047-2049г. , когато изтича 60 годишния му живот, ако може, защото до това време ЕС може да затвори всички АЕЦ в ЕС. Твърдя, че АЕЦ Белене трябва да се спре още утре, защото токът му ще е супер скъп, ще има и много други проблеми, физически и финансови рискове, несъвместимост да работи с ВЕИ и АЕЦ Козлодуй, несъвместимост и с политиките на ЕС, поради което могат да го спрат веднага що го пуснат - въпреки че най-вероятно никога няма да го пуснат, а ще цоцат милиони и милиарди докато им позволяваме. Против съм и срещу всички нови реактори в ЕС за които искат милиарди дотации, докато плебса в България още си мисли, че "ядреният ток е най-евтин".
                            Last edited by X_Y; 24.01.2022, 10:17.

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от power grid Разгледай мнение

                              Ха ха ха тока се консумира в момента на производството.Не може да се складира и няма да има богати ....
                              Хахаха. Грешка. Не, че не може. Може, ама не е лесно. Затова, богати ще са малцина но, ще има.

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от supertrader Разгледай мнение
                                power grid, виж то не става в Света парите вечно да са някакви измислени и виртуални написани на компютри числа, просто като се търси нещо истинско то ще се намери и сега се очертава киловатчаса да стане новата световна валута. Уж щеше да бъде битконя, обаче съжаляваме много - киловатчаса всеки го ползва.
                                Ха ха ха тока се консумира в момента на производството.Не може да се складира и няма да има богати ....

                                Коментар

                                Working...
                                X