IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Скъп ли е наистина ядрения ток

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • https://windeurope.org/about-wind/da...=Apply+filters

    Соска, а бе гледам нещо веи-то хич го няма

    Коментар


    • Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнение
      Никой не казва, ток от реактори на Уестингхаус, колко ще ни струва, сравнен с този, дето бихме могли да го имаме от отхвърленото Белене.
      На никой дори не му се приказва, плаче му се на народа. От Уестингхаус два реактора, машините за 1.5 милиарда никога няма да ни произведат и продадат.
      D.Y.F-091066

      Коментар


      • Никой не казва, ток от реактори на Уестингхаус, колко ще ни струва, сравнен с този, дето бихме могли да го имаме от отхвърленото Белене.

        Коментар


        • https://fakti.bg/bulgaria/861064-eks...ici-na-energia

          Коментар


          • Първоначално изпратено от sosi Разгледай мнение
            През 2023г в Китай е произведен материал за 622ГВ силициеви панела, два пъти повече от супер успешната 2022г. Това ако се инсталира по българските ширини ще дава ток колкото 100 реактора в Козлодуй. Очевидно всичко става вече ВЕИ по цял свят. Задръстения българин още въздиша по АЕЦ, та ако може и да е руски. А бе как успяваме да преживеем с толкова акъл не ми е ясно. Инженер от Ямбол ми заяви, че се хвърляли милиарди, пък ФЕЦ произвеждали под 1% от тока.
            https://taiyangnews.info/chinas-sola...-1-7-trillion/
            И каква индустрия ще го поеме...КОГАТО И АКО ГО ИМА?
            - Веселяк.
            Last edited by Pyramid; 02.03.2024, 00:25.

            Коментар


            • Първо това нещо ще се появи в смартфоните, после в таблетите и лаптопите, после в телевизори и хладилници и перални и накрая и в климатиците. По някое време ще може и електрическо колело без да се зарежда да си вземеш от магазина и така до пълна свобода. Ще трябва да се прежалите че ще купите нещо руско, но предвид това че населението на запад се възпитава в стил - парица е царица, притеснения нямам че ще го направите.
              Last edited by supertrader; 29.02.2024, 22:38.
              D.Y.F-091066

              Коментар


              • sosi, до няколко години ще се появят диамантени батерии, мощността която могат да отдават е колкото да захранват битови потребители, но е батерия която прави ток за много години напред и за 100 години може. Няма голям смисъл в мощностите за захранване на битови потребители, защото дори и отопление с термопомпи на 1-2 стаи ще могат да поемат..сиреч с климатици. Няма да са от Китай, но то не може всичко да е от там. Не акумулатори, батерии са и не се зареждат.
                D.Y.F-091066

                Коментар


                • Трябва да се откажем от големите ядрени блокове.
                  През деня в Европа а вече на Балканите има излишък от енергия.
                  Трябват ни 2 малки в Козлодуй и 2 в Белене. По лесно ще се регулира производството и ще се гарантира стабилност на системата.
                  Last edited by ярък; 29.02.2024, 18:31.

                  Коментар


                  • През 2023г в Китай е произведен материал за 622ГВ силициеви панела, два пъти повече от супер успешната 2022г. Това ако се инсталира по българските ширини ще дава ток колкото 100 реактора в Козлодуй. Очевидно всичко става вече ВЕИ по цял свят. Задръстения българин още въздиша по АЕЦ, та ако може и да е руски. А бе как успяваме да преживеем с толкова акъл не ми е ясно. Инженер от Ямбол ми заяви, че се хвърляли милиарди, пък ФЕЦ произвеждали под 1% от тока.
                    https://taiyangnews.info/chinas-sola...-1-7-trillion/

                    Коментар


                    • Китайците могат да монтират руски реактори, руснаците ги обучиха и до толкова че произвеждат собствени машини, само някои детайли внасят от Русия да си гарантират качеството на материала.
                      D.Y.F-091066

                      Коментар


                      • Gerasim_Burgaski, така го казваш сякаш си го конструирал твоя лексус 600. Вярвай си, тези неща се правят от хора и има куп работещи атомни централи. За Козлодуй знам че строителството е българско, било е отдавна и сега ще е българско ако се строи. Най добрия вариант е да се използват специалисти на компанията произвела оборудването, те само контролират строителството. Имат готови проекти за монтаж със сигурност, могат да изчислят бързо нещата за новия проект. Като сте толкова славни защо не се използват украинци, те правят ядрената програма на Иран. Или тези украинци нас няма да искат и да ни помиришат.
                        D.Y.F-091066

                        Коментар


                        • Gerasim_Burgaski, в Китай има доста руски реактори, руснаците им монтираха няколко и после китайците си ги монтират защото те за строителството имат всичко и са бързи много, но реакторите са си руски. Просто за тези пари в Русия ги правят в заводите, частите са големи но те имат поточна линия за това нещо, например има части които се отливат и за да направят калъпа го пълнят с камиони материал, с кранове се отваря и се изважда образеца, поставят сърце което също кран го вдига и в това нещо се налива метал който карат горещ от пеща. Това нещо като го имаш изработено в заводите и самото строителство в България ги има машините да се направи. Разбира се то трябва да се ръководи, има си технология, но идват една шепа специалисти и се прави, могат да дойдат да дадат указания и процеса да го следят дистанционно. Няма да е скъпо в България, но ако го вземе една фирма и то прехвърли на друга, тя на трета..десета и за тези които ще го направят ще има процент от огромната цена. Затова реактора му канселирали строителството и излизал безумно скъп. Цената в Китай с монтажа нямала 3 милиарда, там не ги карат да работят без пари и не е по евтино отколкото тук. Ако поръчаш матрица за някакви пластмасови неща в Китай цената е два пъти по висока от българската цена и не заради качеството - българското ще е високо не се съмнявай и грамотно направена, просто тук работят два пъти по евтино за да имат работа се налага. Но Козлодуй е строена от българи и специалисти само от СССР.
                          D.Y.F-091066

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от Gerasim_Burgaski Разгледай мнение

                            Както се ремонтира москал дванадесетак?
                            Ами за теб,и дванайсвтак са ремонтираш, е голямо предизвикателство. Иска се подготовка, пък к кадърност някаква. Споко, никой не те насилва да го правиш.

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от Gerasim_Burgaski Разгледай мнение

                              Както се ремонтира москал дванадесетак?
                              Да не е чак толкова сложно съоръжение, това нещо е родено през 60-те години на миналия век. Като имаш готови машините , ами това е той реактора и другото е строителство. Централата в Козлодуй знаеш ли за колко малко средства е построена и тогава при него ниво на техниката са били ангажирани сравнително малко хора с това. Ние искахме втора централа като се надявахме че от ЕС ще ни помогнат другите за парите, щеше да струва с два реактора 10 милиарда, но хванаха се на този неустойчив терен и наляха много пари в укрепването му. На мен ми беше ясно че е на баир - лозе. Но тези реактори може да се монтират на готова площадка в другата централа, не ни трябва договор за строителство на нови реактори, а договор за монтиране на тези. Изпълнителите винаги са били българи, също и за Козлодуй.
                              D.Y.F-091066

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от supertrader Разгледай мнение
                                Моабет да става, ние можем сами да си ги направим, тези в парламента са се побъркали вместо да потърсят българските изпълнители. Има ги руските машини, трябва само да се монтират.
                                Както се ремонтира москал дванадесетак?

                                Коментар

                                Working...
                                X