IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Скъп ли е наистина ядрения ток

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от sosi Разгледай мнение

А бе тия държави дето ни продават ток защо нямат АЕЦ? Само Румъния има един хилав. Хайде почвай да въртиш педалите докато разбереш защо.
    Да са си построили
    Last edited by mibova; Вчера, 10:01.

Коментар

• sosi, не разбираш ли, използват се масово тецове, цената на горивата е нестабилна. АЕЦ е ТЕЦ, само количеството гориво като размери и тегло е много малко, енергийния еквивалент е висок. Може да подържаш запаси за 5 години, пробвай с въглища.
      D.Y.F-091066

Коментар

• Първоначално изпратено от v_tin Разгледай мнение
        Ебаси мамата- внос отвсякъде 1900 мегавата внос в момента- ESO.BG - Електроенергиен Системен Оператор. Фецовете ги няма никакви, затка почвай да въртиш педалите
        А бе тия държави дето ни продават ток защо нямат АЕЦ? Само Румъния има един хилав. Хайде почвай да въртиш педалите докато разбереш защо.
        Last edited by mibova; Вчера, 10:01.

Коментар

• Ебаси мамата- внос отвсякъде 1900 мегавата внос в момента- ESO.BG - Електроенергиен Системен Оператор. Фецовете ги няма никакви, затка почвай да въртиш педалите
          Last edited by mibova; Вчера, 10:02.

Коментар

• https://www.world-nuclear-news.org/a...ontract-signed

Коментар

• Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнение

Абе, хубавец, ако бяхме достроили Белене, вече щеше да е наполовина изплатена и от 10 години, щяхме да разполагаме с доп.2 гигавата. ВИНАГИ има къде да се продадат.
              Съгласен съм, имам бегъл спомен 2010-2014 мисля се говореше че Белене щял да струва 7 милиарда и било много скъпо.
              После се появи Боко тъпата проста алчна тиква да носи кученце на Путин и му направи тръба за 3 милиарда която платихме на руски фирми подизпълнители и не използваме.
              И оная пача Надежда Михайлова, която взе фамилията на мъжа си (Нейнски) с надеждата да забравим че тя затвори блоковете на Козлодуй под натиска на Боко Тиквата и най-верояртно "братята" руснаци.

Няма значение нови блокове или АЕЦ и кой ще го строи, стига да е безопасно. За къв х*й ни е тоя нисък външен дълг сега? Най-ниския в ЕС.
              По принцип съм спокоен ама като се сетя за тия неща и ме избива балканската агресия и искам да ходя да бия депутати.

Банда алчни глупаци, не могат 3 години да оправят и турбините на Чаира, който пак по една невероятна слОчаеност се развали като започна войната в Украйна.
              Last edited by pwise; 19.11.2024, 21:44.

Коментар

• sosi, реакторите са с променлива мощност, само не може бързо да се променя. Има за мрежата навсякъде един постоянен денонощен товар от индустриални мощности предимно който се покрива с тези реактори. Ако сравниш колко ток са произвели за година и сравниш с тока който биха могли да произведат какво излиза - не са ли натоварени ? Произвели са ток и са го продали. Това че някой не може като в Китай да си произведе и инсталира реактор с мощност 1 гигават за 3 милиарда си е негов проблем, не е проблем на технологията.
                - Трябва да се каже така ! - Не ни е по възможностите да строим такива реактори, затова ще имаме ток когато пече слънцето само, ние сме детрадирали. Абсурд е в Китай да струва 3 милиарда, а някъде си 50 милиарда. Разликата в стандарта Сащ - Китай е 2 пъти. Дохода на човек в Китай е 500 долара, в САЩ 1100 според официални извадки.
                D.Y.F-091066

Коментар

• Първоначално изпратено от supertrader Разгледай мнение
                  sosi, по принцип реакторите като работят и правят само пара която се кондензира и отново се ползва водата има ли проблем, не трябва да се намаляват дори. Това в АЕЦ не го ли правят.
                  Няма какво да измисляме нововъведения. Екипи от инженери са изтискали за 60 години всичко от тази технология. Няма как да продаваш ток на някого от 8 до 17ч, да спираш АЕЦ-а в 17ч и да го пускаш на сутринта. Трябва да продадеш всичко и рано за 24 часа, поради което ядреният ток върви често в пъти по-евтино и никой не се интересува каква е себестойността ти, нов или стар е АЕЦ-а ти и т.н.

Коментар

• Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнение

Абе, хубавец, ако бяхме достроили Белене, вече щеше да е наполовина изплатена и от 10 години, щяхме да разполагаме с доп.2 гигавата. ВИНАГИ има къде да се продадат.
                    Само нищо не се строи, ако не броим лесния монтаж на фотоволтаици, които също не правим - няма и една малка фабрика за панели, а има смисъл защото като работят хората откриват постоянно начини по добре да си свършат работата, подготвят се хора, развиват се. Има такъв момент.
                    D.Y.F-091066

Коментар

• sosi, по принцип реакторите като работят и правят само пара която се кондензира и отново се ползва водата има ли проблем, не трябва да се намаляват дори. Това в АЕЦ не го ли правят.
                      D.Y.F-091066

Коментар

• Над 1000 внос, 19 износ- има ли смисъл да казвам къде са соларките

Име MW АЕЦ 24,61%1056.17 Кондензационни ТЕЦ 53,52%2296.29 Топлофикационни ТЕЦ 7,34%315.13 Заводски ТЕЦ 3,03%130.14 ВЕЦ 7,90%338.81 Малки ВЕЦ 1,43%61.57 ВяЕЦ 1,97%84.67 ФЕЦ 0,00%0 Био ЕЦ 0,19%8.03 Товар на РБ5293.4

Соларките са в гъ....

Коментар

• Първоначално изпратено от sosi Разгледай мнение

Не се надявай. Те сами си пишат законите. А пък да осъдиш Народното събрание, че е взело решение да строи АЕЦ за 80 милиарда е невъзможно. Само за проект дадоха към 1 милиард, докато 300 000 у нас нямат вода. Ама поне си вярват в "евтиния ядрен ток", докато си пълнят кофите с вода. Какво да ги жалиш.
                          Last edited by Pyramid; 18.11.2024, 21:45.

Коментар

• Първоначално изпратено от Моабет да става Разгледай мнение
                            И на края не по-важност и аз смятам, има нужда политици да влязат в затвора и то не само заради енергийната политика.
                            Не се надявай. Те сами си пишат законите. А пък да осъдиш Народното събрание, че е взело решение да строи АЕЦ за 80 милиарда е невъзможно. Само за проект дадоха към 1 милиард, докато 300 000 у нас нямат вода. Ама поне си вярват в "евтиния ядрен ток", докато си пълнят кофите с вода. Какво да ги жалиш.

Коментар

• Първоначално изпратено от supertrader Разгледай мнение
                              sosi, на борсите разделят ли тока по произход, в статията която си пуснал пише че не знаят какъв е произхода на тока и дори кой го е произвел. Пише - може да е от Гърция, може и от Румъния да е..или, някъде от Европа, нещо такова. Ядрения го има когато цената е висока, когато има соларен цените са ниски и се получават тези пикове с отрицателните цени. Не е ли така или не съм разбрал ?
                              Ле-ле това се оказа много сложно. Ядрения и да го има когато цената е висока, той вече е продаден на много по-ниска цена. Казвам ти "дай ми ток от понеделник до петък за часовете от 8:00 до 17:00 по 100МВ". Това е ДИНАМИКАТА НА ТОКА, който искам в този договор. Би ли ми обяснил как ще ми го дадеш от АЕЦ? Отивам при другия човек с ВЕЦ, ТЕЦ или газ, той ми предлага двойна и тройна цена но може да ми го даде и аз го взимат. На вас явно не ви е ясно най-елементарното от една сделка за ток.

Коментар

• Правосъдието работи само когато системата му е много слабо натоварена, иначе не работи. Затрупани съдилища с дела за глупости просто не могат и да искат да работят. Тази система май най лесно се запушва.
                                D.Y.F-091066

Коментар

Working...
                                X