IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Облагане на доходите от продажба на злато от физическо лице

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Добре, а как НАП могат да разберат че си купил/продал инвестиционно злато. Търговците задължени ли са да дават информация. Според мен това нещо не може да се проследи и това е причината по белия свят да не се облага.

    Коментар


    • Първоначално изпратено от vstoykov Разгледай мнение
      НАП разглежда продажбата на злато (инвестиционно злато - например монети, които имат стойност заради златото в тях) като продажба на финансов актив.

      Тази година разбрах за това, преди живях в блажено неведение - мислех си, че златото не се облага по същата причина, по която не се облага и продажбата на лични вещи (когато тези продажби не са търговска дейност по занятие).

      Импликациите от това са неприятни. Ако сте загубили касовата бележка се налага да пишете цена на придобиване нула, което значи, че плащате данък 10% върху продажната цена.



      Дали касовият бон е подходящ документ за доказване на цена на придобиване - сложна тема, приемам че е достатъчен.

      Защо златото е финансов актив НАП обясняват в този документ (24-34-157/08.02.2013)

      Ето по-важното от този документ:



      Обърнете как с последния параграф от НАП си признават, че не искат да носят отговорност за това тълкуване на закона и данъкоплатецът преценява дали златото е финансов актив, антикварен предмет или е движимо имущество (продажбата на което е необлагаема съгласно ЗДДФЛ).

      Ако приемем, че златото е пари (но парите не са финансов актив) би трябвало да не се облага продажбата му, защото златото не е "чуждестранна валута" (не се емитира от чужда държава). Само че проблемът е, че парите са финансов актив. Така че сме прецакани - данък 10% върху продажната цена (едва ли много хора си пазят касовите бонове или изобщо изискват такива).
      В този монолог си задаваш въпроси и отговаряш. По принцип не е лошо, но не говори добре за теб. Ако искаш да генерираш някакъв трафик не е това начина.

      Коментар


      • Преди години имаше един ненормален, който пишеше че имало някаква грешка в паричните системи на централните банки. И това във всяка тема, та даже съм го виждал и по фейсбука на един от професорите ми по финанси. Започваш да ми приличаш на него. Моля те успокой се.
        The best things in life are free. The second best things are very expensive!
        не е препоръка

        Коментар


        • Пич, започваш да ставаш маниакален. Моля те успокой се и престани с глупостите. Четеш закона както дявола чете Евангелието. Или пишеш тия глупости, за да ти чете някой блог ли е сайт ли е не знам какво имаш, или просто не знам какво става с теб. Може ли по цял ден да пишеш във всички теми глупости за това какво НАП облага, когато разбира се не е така. НЕ СЕ ЗАЯЖДАМ, просто започва да ми писва. Спри се.
          The best things in life are free. The second best things are very expensive!
          не е препоръка

          Коментар


          • Купили сте злато (като физическо лице, което не е търговец) и искате да си платите данък върху действителната печалба (като ви се признае разхода), обаче имате само касов бон?
            Има решение. Просто си напишете името и ЕГН-то върху касовия бон или съставете на отделен лист протокол, който да включва тези данни.



            Преди да започнете да ми обяснявате как физическото лице не дължи данък за продажба на инвестиционно злато - прочетете какво пише в блога „Финансовите услуги и червената лента“ (цитирам становища на НАП, както и обяснявам как аз тълкувам закона, какво не му харесвам и как трябва да се коригира): Накратко: според мен не се дължи данък, обаче НАП твърди, че продажбата на злато е търговска дейност по занятие (ставката в този случай е 15%). А ако не твърди това - твърди, че златото е финансов актив (ставката в този случай е 10%).
            Два прости метода за легално намаляване на данъците

            Коментар


            • добре ве тука има поне пеесе теми за тоя НАП, ама кой го ебе за тия ? парите навънка как праят полит-крадците и НАПа да пампури аз не знам само вие ли сте балъците с тоя НАП ?? .... да разглеждат квот искат вие не им давайте обяснения .... в цел свет златото е без данъци само некви си НАП в треторазрядна колония решили били, я чиба ве .....

              Са човек може си отвори сметка и на луната до там и Цветанов нема достъп, един полет до Сингапур или Хонг Конг отваряте си банкова сметка лично щот тия са със строги регулации внасяте си там за пенсия и жми градо, там нема Костов, Цветанов, Боце НАП нема такива .....
              Last edited by michaelis12; 20.04.2019, 22:31.

              Коментар


              • Облагане на доходите от продажба на злато от физическо лице

                НАП разглежда продажбата на злато (инвестиционно злато - например монети, които имат стойност заради златото в тях) като продажба на финансов актив.

                Тази година разбрах за това, преди живях в блажено неведение - мислех си, че златото не се облага по същата причина, по която не се облага и продажбата на лични вещи (когато тези продажби не са търговска дейност по занятие).

                Импликациите от това са неприятни. Ако сте загубили касовата бележка се налага да пишете цена на придобиване нула, което значи, че плащате данък 10% върху продажната цена.

                (3) Облагаемият доход от продажба или замяна на акции, дялове, компенсаторни инструменти, инвестиционни бонове и други финансови активи, както и от търговия с чуждестранна валута е сумата от реализираните през годината печалби, определени за всяка конкретна сделка, намалена със сумата от реализираните през годината загуби, определени за всяка конкретна сделка.

                (4) Реализираната печалба/загуба по ал. 3 за всяка сделка се определя, като продажната цена се намалява с цената на придобиване на финансовия актив. Когато финансови активи от един вид, издадени от едно лице, са с различни цени на придобиване и впоследствие се продава част от тях и не може да бъде доказано коя част се продава, цената на придобиване на всеки един от тях е средно претеглената цена, определена въз основа на цената на придобиване на държаните към датата на продажбата финансови активи от същия вид и издател.

                (5) Продажната цена включва всичко придобито от лицето във връзка с продажбата/замяната, включително възнаграждение, различно от пари.

                (6) Цената на придобиване по ал. 1, 2 и 4 е:

                1. документално доказаната цена на придобиване на имуществото;

                2. документално доказаната цена на придобиване на имуществото, увеличена с документално доказаното доплащане, дължимо от физическото лице - в случаите на замяна с доплащане;

                3. (доп. - ДВ, бр. 113 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г.) нула - когато няма документално доказана цена на придобиване, включително за имущество, придобито по дарение, или за акции и дялове, получени при разпределение на печалба или друг източник на собствен капитал; Цената на придобиване по ал. 1 е нула и при последваща продажба или замяна на поземления имот по т. 8, включително на ограничени вещни права върху него;

                (...)
                Дали касовият бон е подходящ документ за доказване на цена на придобиване - сложна тема, приемам че е достатъчен.

                Защо златото е финансов актив НАП обясняват в този документ (24-34-157/08.02.2013)

                Ето по-важното от този документ:

                Вторият поставен от Вас въпрос по отношение на облагането по ЗДДФЛ е формулиран изключително общо, но най-вероятно става въпрос за Ваши клиенти – физически лица от които купувате въпросните изделия от злато, както и инвестиционно злато. Предвид така изложената фактическа обстановка, без да е ясно дали става въпрос за местни или чуждестранни физически лица, по отношение на данъчното третиране по ЗДДФЛ следва да имате предвид следното:

                На основание чл. 13, ал. 1, т. 2 от ЗДДФЛ не са облагаеми доходите от продажба или замяна на движимо имущество, с изключение на:

                а) пътни, въздухоплавателни и водни превозни средства, ако периодът между датата на придобиването и датата на продажбата или замяната е по-малък от една година;

                б) произведения на изкуството, предмети за колекции и антикварни предмети;

                в) акции, дялове, компенсаторни инструменти, инвестиционни бонове и други финансови активи, както и доходите от търговия с чуждестранна валута;

                г) движимо имущество, предадено на лица, които имат право да извършват събиране, транспортиране, оползотворяване или обезвреждане на отпадъци в съответствие със Закона за управление на отпадъците.

                В случая за да бъдат обект на облагане с данък, доходите на Вашите клиенти следва да са реализирани от сделки с финансови активи или предмети за колекции и антикварни предмети. В тази връзка на първо място е необходимо да се установи доколко предметът на описаните от Вас сделки с покупко-продажба на инвестиционно злато, както и сделки с всякакви други изделия от злато, представлява финансов актив. Доколкото в ЗДДФЛ не съществува специална дефиниция на понятието “финансов актив” на основание чл. 46, ал. 2 от Закона за нормативните актове следва да се приложат разпоредбите, които се отнасят до подобни случаи, ако това отговаря на целта на акта – в случая за целите на ЗДДФЛ се използва дадената в § 1, т. 3 от ДР на ЗКПО легална дефиниция на “финансов актив”. Съгласно § 1, т. 3 от ДР на ЗКПО “финансов актив” е активът, определен в приложимите счетоводни стандарти, в това число компенсаторните инструменти по смисъла на чл. 2 от Закона за сделките с компенсаторни инструменти. Когато лицето не е предприятие по смисъла на Закона за счетоводството, за целите на изречение първо приложимите счетоводни стандарти са международните счетоводни стандарти, приложими в страната за съответната година.

                На основание чл. 33, ал. 3 от ЗДДФЛ облагаемият доход от продажба или замяна на финансови активи е сумата от реализираните през годината печалби, определени за всяка конкретна сделка, намалена със сумата от реализираните през годината загуби, определени за всяка конкретна сделка. Придобитите през данъчната година доходи подлежат на облагане с данък върху общата годишна данъчна основа и на деклариране с годишната данъчна декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ.

                В случай, че облагаемите доходи са придобити от чуждестранни физически лица следва да имате предвид разпоредбата на чл. 37, ал. 1 от ЗДДФЛ в която е посочено, че с окончателен данък, независимо от обстоятелствата по чл. 13, се облагат доходите по чл. 8, ал. 11 и изброените в чл. 37, ал. 1 доходи от източник в България, начислени/изплатени в полза на чуждестранни физически лица, когато не са реализирани чрез определена база в страната, като в т. 12, на ал. 1 са визирани доходите от продажба, замяна и друго възмездно прехвърляне на акции, дялове, компенсаторни инструменти, инвестиционни бонове и други финансови активи, с изключение на доходите от замяна по чл. 38, ал. 5 от ЗДДФЛ. Окончателният данък за тези доходи се внася от лицето, придобило дохода в срок до края на месеца, следващ тримесечието на придобиване на дохода по реда на чл. 67 от ЗДДФЛ (в редакцията на закона в сила от 01.01.2013 г.) и в същия срок лицето следва да подаде данъчна декларация за дължимия данък на основание чл. 55, ал. 1 от ЗДДФЛ - образец 4001.

                На основание чл. 37, ал. 7 от ЗДДФЛ, когато гореизброените доходи са освободени от облагане по чл. 13 от същия закон и са начислени/изплатени в полза на чуждестранни физически лица, установени за данъчни цели в държава членка на Европейския съюз, или в друга държава членка на Европейското икономическо пространство, същите не се облагат с окончателен данък.

                Предвид гореизложеното задължението за внасяне и деклариране на данъка ще бъде на физическите лица (местни или чуждестранни) придобили доходите и по отношение на тези доходи банката няма задължение за удържане и внасяне на данък.

                В случай, че доходите от описаните в писмото Ви сделки не са доходи от сделки с финансови активи или предмети за колекции и антикварни предмети, то същите биха могли да попаднат в обхвата на чл. 13, ал. 1, т. 2 от ЗДДФЛ, доколкото представляват доход от продажба или замяна на движимо имущество за съответните физически лица.
                Обърнете как с последния параграф от НАП си признават, че не искат да носят отговорност за това тълкуване на закона и данъкоплатецът преценява дали златото е финансов актив, антикварен предмет или е движимо имущество (продажбата на което е необлагаема съгласно ЗДДФЛ).

                Ако приемем, че златото е пари (но парите не са финансов актив) би трябвало да не се облага продажбата му, защото златото не е "чуждестранна валута" (не се емитира от чужда държава). Само че проблемът е, че парите са финансов актив. Така че сме прецакани - данък 10% върху продажната цена (едва ли много хора си пазят касовите бонове или изобщо изискват такива).
                Last edited by vstoykov; 20.04.2019, 15:46.
                Два прости метода за легално намаляване на данъците
              Working...
              X