IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

BulCoin

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от Kiro Разгледай мнение
    Иване,от какви цени се предвижда да стартира валутата и дали се съпоставят със сходни валути, например словенската..Как ще се котира и дали може и на БФБ..Какво ли мисли БНБ по въпроса..Някъде бях чел , че се готви национална криптовалута на Беларус и даже на Венецуела..За Китай и Русия също имаше информация..
    Киро, хайде първо да се появи някакъв софтуер, пък после да му мислим, а?

    Коментар


    • Иване,от какви цени се предвижда да стартира валутата и дали се съпоставят със сходни валути, например словенската..Как ще се котира и дали може и на БФБ..Какво ли мисли БНБ по въпроса..Някъде бях чел , че се готви национална криптовалута на Беларус и даже на Венецуела..За Китай и Русия също имаше информация..

      Коментар


      • BulCoin

        С тази публикация давам началото на дискусия за BulCoin (за по-просто "bulcoin" или "bgcoin", без кавичките) - изцяло българска криптовалута, която се движи и управлява от форумното общество на Инвестор.БГ. Вместо white paper, където един човек описва какво и защо ще се прави с дадената криптовалута, предпочитам да повдигна дискусията тук, където знам, че има хора, които отблизо следят развитието на криптовалутите. В зависимост от интереса на хората към подобна криптовалута, както и в зависимост от решенията по някои въпроси, BulCoin може да се превърне в интересна технология, която да се използва за най-различни реални приложения.

        Технически въпроси, без които няма смисъл да се дискутират каквито и да било друго около BulCoin:
        • Криптовалутна технология - единственото едностранно решение, което имам намерение да взема в този проект. Опитът ми покрай експериментални проект InvestorBg Coin показа, че технологията на CryptoNote е сигурна, надеждна и на нейна база може да се развиват алтернативни криптовалути.
        • seed nodes - това са първите BulCoin сървъри, които ще са вградени в софтуера. Всяка една криптовалута разполага с такива seed nodes в кода си, иначе няма как mining клиентът от нищото да знае към кои сървъри първоначално да се върже. След това, на базата на p2p протокол, всички в BulCoin мрежата получават информация за новопоявилите се node-ове.

          Колкото повече хора решат, че искат да се включат в проекта като seed node и имат съответната техническа възможност да го направят, толкова по-добре. За целта е необходимо тези хора да разполагат с Linux или Windows машина, която е онлайн 24/7 и която може директно да се достъпва от външното интернет пространство (т.е. не е зад NAT стена или е зад NAT, но с позволен port forwarding).

          Предпочитам проектът да не използва платени сървъри, а всички хардуерни ресурси да се хостват от хората с технически капацитет от форумното общество на Инвестор.БГ. Аз самият не мисля да се включвам към първоначалните seeder-и.

          Предимството даден човек да е сред първите seeder-и е, че ще има възможност да копае криптовалутни единици буквално от първата секунда, когато сложността на копаене е все още минимална и съответно копаенето ще донесе много повече криптовалутни единици.
        Не-технически въпроси:
        • Website - за начало не е необходим сайт, тъй като всичко, което се върти около криптовалутата, може безпроблемно да се обсъжда тук или в някоя новосформирана и направена специално за тази цел Facebook група.
        • Финансиране на проекта - идеята е всичко да се движи от добрата воля и желанието на форумните участници на Инвестор.БГ. За момента няма да има нужда от сайт, а предположението е, че всички първоначални seed nodes ще бъдат поддържани от съответните колеги във форума, които имат желание да бъдат сред първите BulCoin миньори.
        • Софтуер - с отворен код, на базата на CryptoNote, хостнат в GitHub. Всеки, който има съответния капацитет, би могъл да се включи в разработката и развитието на проекта.
        Крипто-икономически въпроси:
        • Максимален брой криптовалутни единици - дали да са 14-15 милиарда, колкото са текущите пари в обращение в България? Дали да са повече, например колкото са общите налични пари в България? Дали да са по-малко? Дали да са повече? Дали да са неограничен брой?
        • Време за изкопаване на един блок - при bitcoin един блок се изкопава за около 10 минути. При ethereum един блок се изкопава за около 12 секунди. Колкото по-бързо може да се изкопае един блок, толкова по-бързо ще се извършва процеса по верифициране на натрупалите се тразсакции. Принципно не е желателно един блок да може да се добива много бързо, защото така се дава възможност на хакерите да натрупат своя алтернатива верига от бързо изкопани блокове и да "превземат" последно изкопаните блокове от реалната верига. Едно добро и адекватно време за изкопаване на един блок е една минута.
        Всеки може да даде мнение и да повдигне други теми за обсъждане. Това е само един първоначален списък с теми, около които да се заформи дискусията.
      Working...
      X