If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Иване,от какви цени се предвижда да стартира валутата и дали се съпоставят със сходни валути, например словенската..Как ще се котира и дали може и на БФБ..Какво ли мисли БНБ по въпроса..Някъде бях чел , че се готви национална криптовалута на Беларус и даже на Венецуела..За Китай и Русия също имаше информация..
Киро, хайде първо да се появи някакъв софтуер, пък после да му мислим, а?
Иване,от какви цени се предвижда да стартира валутата и дали се съпоставят със сходни валути, например словенската..Как ще се котира и дали може и на БФБ..Какво ли мисли БНБ по въпроса..Някъде бях чел , че се готви национална криптовалута на Беларус и даже на Венецуела..За Китай и Русия също имаше информация..
С тази публикация давам началото на дискусия за BulCoin (за по-просто "bulcoin" или "bgcoin", без кавичките) - изцяло българска криптовалута, която се движи и управлява от форумното общество на Инвестор.БГ. Вместо white paper, където един човек описва какво и защо ще се прави с дадената криптовалута, предпочитам да повдигна дискусията тук, където знам, че има хора, които отблизо следят развитието на криптовалутите. В зависимост от интереса на хората към подобна криптовалута, както и в зависимост от решенията по някои въпроси, BulCoin може да се превърне в интересна технология, която да се използва за най-различни реални приложения.
Технически въпроси, без които няма смисъл да се дискутират каквито и да било друго около BulCoin:
Криптовалутна технология - единственото едностранно решение, което имам намерение да взема в този проект. Опитът ми покрай експериментални проект InvestorBg Coin показа, че технологията на CryptoNote е сигурна, надеждна и на нейна база може да се развиват алтернативни криптовалути.
seed nodes - това са първите BulCoin сървъри, които ще са вградени в софтуера. Всяка една криптовалута разполага с такива seed nodes в кода си, иначе няма как mining клиентът от нищото да знае към кои сървъри първоначално да се върже. След това, на базата на p2p протокол, всички в BulCoin мрежата получават информация за новопоявилите се node-ове.
Колкото повече хора решат, че искат да се включат в проекта като seed node и имат съответната техническа възможност да го направят, толкова по-добре. За целта е необходимо тези хора да разполагат с Linux или Windows машина, която е онлайн 24/7 и която може директно да се достъпва от външното интернет пространство (т.е. не е зад NAT стена или е зад NAT, но с позволен port forwarding).
Предпочитам проектът да не използва платени сървъри, а всички хардуерни ресурси да се хостват от хората с технически капацитет от форумното общество на Инвестор.БГ. Аз самият не мисля да се включвам към първоначалните seeder-и.
Предимството даден човек да е сред първите seeder-и е, че ще има възможност да копае криптовалутни единици буквално от първата секунда, когато сложността на копаене е все още минимална и съответно копаенето ще донесе много повече криптовалутни единици.
Не-технически въпроси:
Website - за начало не е необходим сайт, тъй като всичко, което се върти около криптовалутата, може безпроблемно да се обсъжда тук или в някоя новосформирана и направена специално за тази цел Facebook група.
Финансиране на проекта - идеята е всичко да се движи от добрата воля и желанието на форумните участници на Инвестор.БГ. За момента няма да има нужда от сайт, а предположението е, че всички първоначални seed nodes ще бъдат поддържани от съответните колеги във форума, които имат желание да бъдат сред първите BulCoin миньори.
Софтуер - с отворен код, на базата на CryptoNote, хостнат в GitHub. Всеки, който има съответния капацитет, би могъл да се включи в разработката и развитието на проекта.
Крипто-икономически въпроси:
Максимален брой криптовалутни единици - дали да са 14-15 милиарда, колкото са текущите пари в обращение в България? Дали да са повече, например колкото са общите налични пари в България? Дали да са по-малко? Дали да са повече? Дали да са неограничен брой?
Време за изкопаване на един блок - при bitcoin един блок се изкопава за около 10 минути. При ethereum един блок се изкопава за около 12 секунди. Колкото по-бързо може да се изкопае един блок, толкова по-бързо ще се извършва процеса по верифициране на натрупалите се тразсакции. Принципно не е желателно един блок да може да се добива много бързо, защото така се дава възможност на хакерите да натрупат своя алтернатива верига от бързо изкопани блокове и да "превземат" последно изкопаните блокове от реалната верига. Едно добро и адекватно време за изкопаване на един блок е една минута.
Всеки може да даде мнение и да повдигне други теми за обсъждане. Това е само един първоначален списък с теми, около които да се заформи дискусията.
Коментар