Първоначално изпратено от Pyramid
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Български Енергиен Пазар
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от Energy_Trader Разгледай мнениеХаресва ми, че се заформя дискусия на по-добро ниво. Благодаря на участниците.
Иначе, ще ти река нещо, дано не те засегна: Не станахте ли твърде много мераклиите да мажете филия за чужда сметка? На мястото на мениджмънта на ВСИЧКИ производители, много яко бих лобирал за максимални изкупни цени. Дали се сещаш , защо? Не може пръста си да не си мръднал да се построи "всичко това", като инфраструктура и централи /с мин.себестойност/ а, да си "на гребена на вълната" за тяхна ...и за сметка на българския потребител. И така субсидираме, реално, чужди икономики като гръцка, турска и македонска, време е да се тури едно добро защитно мито на експорта, и постъпленията да отиват за нещо общополезно. Може да съм предприемач и аз, ама йебем ви и "капитализма", ако само ще му живеем с последиците, без да имаме нужния респект от и влияние върху останалите "трейдъри" и др. участници на пазара. В момента, само се чуди една част от "хитрия" народ как да прецака възможно повече българи. ЗАТОВА и като качество на живота никакви ни няма.
.
Коментар
-
Първоначално изпратено от market Разгледай мнение
Колега, недей да плашиш момчетата. Въпросите които задаваш нямат никакво значение за търговията на БНЕБ.
Коментар
-
Първоначално изпратено от market Разгледай мнениеОтпадали са не един път. Диспечерът на ЕСО активира резерв и мрежата няма проблем.Last edited by Pyramid; 25.07.2017, 21:28.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Energy_Trader Разгледай мнение
Разбира се, но не вярвам някой да слага просто безкраен бид и където се изпълни там... Предполагам, че зад тази цена някъде фундаментално стои някакъв физически актив, който се активира при подобен страйк. Беше ми интересно каква е тази мощност, може би хидро?
Коментар
-
Както се знае, цената е най-голямото количество ПАРИ, които Продавачът може да ИЗТРЪГНЕ от купувача за стоката си. Просто в 17 часа офертите продава са били по-малко и се е реализирала най-скъпа оферта. Тя може да е на НЕК, на Козлодуй или вносител. Няма как да разберем.
Коментар
-
Ликвидността на БНЕБ изглежда доста прилична? Виждам например, че за доставка ден утре са изтъргувани 11.5 GWh, при прогнозиран пик от 4.9 GW, за сравнение например британският пазар е изтъргувал на аукцион 127 GWh при прогнозиран пик от 33.8 GW. Съотношение 2.34 x и 3.75 x (знам че сравнявам банани с круши, но все пак е добър индикатор) което показва малко по-слаба ликвидност за БГ, но поне цифрите изглеждат от една и съща вселена. От друга страна в UK има спот пазар, което още не е въведено в БГ...
Коментар
-
Първоначално изпратено от power grid Разгледай мнение
Нямат проблеми но имат големи проблеми.
Коментар
-
Марица 1 и 3 изобщо нямат проблеми, 2-ката не отговаря, но заради централите на Поляците няма да тормозят и нас изкукалите Еврочиновници. Може и някой продавач на оборудване да е подбутнал процесът, лобита всякакви.
Коментар
-
Тая борса е на ниво Софийска фондова борса, ако някой си я спомня. Все от някъде се започва обаче. Ако държавата иска нейните централи да получат наистина най-добри цени обаче, е редно да я подкара по пътят на БФБ, си мисля.
Коментар
-
И откъде резерв?Са от ЕС кат затворят и Мариците ше настане веселба голяма
Коментар
-
Тая борса е пълен ташак създаден под натиска на ЕС и е напълно безсмислена.
Коментар
-
Тая борса е пълен ташак създаден под натиска на ЕС и е напълно безсмислена.
Коментар
Коментар