IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Дългосрочна инвестиция - минимум 30 години

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Драги Misho ILIEV

Първоначално изпратено от Misho ILIEV Разгледай мнение
    Не си довършил историята. А след сетълмента в Регистър В какво става в Регистър А?
    ти бъзикаш ли се, или не можеш да схванеш как стават нещата все още?

Всичко съм обяснил подробно, и всеки начинаещ бек-офис ще ми сваля шапка за обяснението как работи новата система.

Ако искаш да ти направя и диаграма на целия процес, няма да ти излезе безплатно.
    Искаш ли да ти пратя на лични номер на банкова сметка?

P.S. А.......и още нещо...
    приятелски съвет към всички коментирали поста ми за новата СКС на Депозитара дотук.
    НE си изпращайте CV-тата на обяви за бек-офиси при некой ИП или УД... няма да можете да се оправите с работата там, честно.
    Last edited by Kildirim_Bei; 01.06.2016, 22:23.
    Не се заяждам никога и с никой, но... истината винаги боли.
    ~ Enfant Sanssouci de Monde ~

Коментар

• Първоначално изпратено от Kildirim_Bei Разгледай мнение
      и на всички участници в дискусията:
      да, мога.

Вероятно не знаете, но за сведение на всички,

системата на Централен Депозитар АД (ЦД) е една от най-развитите в цяла Европа
      (тва го казаха чужденци от Германия, Италия и още от някъде на един семинар-конференция в началото на годината в Шератон)

Тази година ЦД празнува юбилей - 20 години от създаването си.
      Той е създаден през август 1996 г. от нищото - на основата на няколко реда от ЗППЦК, една наредба (Наредба №8 на БНБ) и на един БУС (банков унифициран стандарт) за сетълмент на ценни книжа.

През април т.г. стартира СКС - Системата за Клиринг и Сетълмент на ЦД, която покрива по-голямата част от изискванията на ISO 15022.

Този стандарт е изготвен от Технически Комитет ISO/TC68 и Подкомитет SC4 по Финансови услуги, ценни книжа и свързани с тях финансови инструменти. ISO 15022 заменя предишните стандарти за електронни съобщения, обменяни между участниците на финансовите пазари, а именно следните стандарти:
      ISO 7775 - Схема на типовете съобщения
      и
      ISO 11521 - Схема на типовете съобщения, обменяни между депозитарите за ценни книжа.
      Стандартът има връзка с ISO 10383 и ISO 20022.

Съгласно новата СКС, в ЦД има два регистъра - един за индивидуални сметки и един - за сетълмент-сметки.

В Регистъра за индивидуални сметки (Регистър А, в който са всички собствени и клиентски - при инв. посредник - сметки) се намират абсолютно всички данни за крайния клиент-собственик на ценните книжа от определена емисия/емисии.

За всички сделки на регулиран пазар се използват сметките от Регистъра за сетълмент-сметки (Регистър В), които са отделени и различни от сметките от Регистър А.

За да се извърши сделка на БФБ-София например, Клиент-продавач (КПр1) отива при инв. посредник ИП1 с поръчка за продажба на ЦК, и си прехвърля по подсметка при посредника своите ценни книжа - акции или корпоративни облигации. ИП1 открива клиентска подсметка за своя клиент, в която са всички данни за клиента, емисията ЦК и броя ЦК.

Представете си, че при същия ИП 1 идва и друг Клиент-продавач (КПр2) с ценни книжа от същия емитент и емисия, и също иска да ги продаде. И на него му се прави поръчка за продажба и му се открива клиентска подсметка при ИП1 с всички данни, както и при КПр1.

ИП1 има два варианта да изпълни поръчките за продажба:
      или да направи две отделни сделки за двете поръчки за продажба на ЦК, или да направи една сделка за общия брой ЦК от дадената емисия ЦК.

Вие сами ще кажете:
      ми по-добре да направи една сделка, разбира се.

Точно тук, на помощ идва omnibus-сметката.

ИП1 открива на свое име една omnibus-сметка в Регистър В за съответната емисия ЦК и я захранва с два трансфера от клиентските подсметки на КПр1 и КПр2 при себе си. Сега вече, в Регистър В има сетълмент-сметка с необходимия брой ЦК от съответната емисия.

ИП1 прави сделката, ИП2 (инв. посредник на купувача/купувачите) получава целия брой ЦК по своята сетълмент-сметка в същия Регистър В и всичко е ОК.

Кво става по-нататък?

В бек-офиса на ИП1, след получаването на потвърждението за сделката на БФБ-София, се зануляват салдата по клиентските подсметки за тази емисия ЦК.

В бек-офиса на ИП2, от сетълмент-сметката в Регистър В се превърля необходимия брой ЦК от дадената емисия по клиентската/клиентските сметки на купувача/купувачите на тези ЦК.

И накрая всички са щастливи:
      Сетълмента по сделката е само един, и салдата по omnibus-сметките и по клиентските подсметки са също ОК.

Нещо неясно има ли още?
      Не си довършил историята. А след сетълмента в Регистър В какво става в Регистър А?

Коментар

• Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнение
        Ха да видим кога веднъж за винаги и окончателно ще объркате човека.
        Така като гледам, човека отдавна се е отчаял от всички "съвети", и скоро не се е вясвал в темата.

Коментар

• Първоначално изпратено от nradev Разгледай мнение
          30 години е дълъг хоризонт ,така че рискови акции с добра диверсификация е добре. облигациите не са вариант .много малко носят. за тоя дълъг хориознт не е редно да се косим че сега видиш ли се бил надул балона. след 30 години гаранция ще се е надул още
          забравих да кажа че нямам предвид БФБ. там е прекалено рисково

Коментар

• Първоначално изпратено от nradev Разгледай мнение
            30 години е дълъг хоризонт ,така че рискови акции с добра диверсификация е добре. облигациите не са вариант .много малко носят. за тоя дълъг хориознт не е редно да се косим че сега видиш ли се бил надул балона. след 30 години гаранция ще се е надул още
            "Гаранция"? Какво правиш безплатно, ако не се е?

Коментар

• Ха да видим кога веднъж за винаги и окончателно ще объркате човека.

Коментар

• 30 години е дълъг хоризонт ,така че рискови акции с добра диверсификация е добре. облигациите не са вариант .много малко носят. за тоя дълъг хориознт не е редно да се косим че сега видиш ли се бил надул балона. след 30 години гаранция ще се е надул още

Коментар

• Благодаря ти за

Първоначално изпратено от ratten Разгледай мнение
                  научиха, научиха, но не е в твоя полза )))
                  както и да е все си им показал нещо, дерзай
                  зле прикритото признание...

за пръв път ти е

Коментар

не прав/а, не си прав/а Herr/Frau ratten...
                    не си...

много хора научиха нещо ново, само ти не...
                    научиха, научиха, но не е в твоя полза )))
                    както и да е все си им показал нещо, дерзай

Коментар

• не си прав/а, не си прав/а пак

Първоначално изпратено от ratten Разгледай мнение
                      оставил съм те ти да се напъваш...
                      резултата е налице....засра и тая тема
                      Herr/Frau ratten...
                      не си...

много хора научиха нещо ново, само ти - не...

Коментар

...пак се изказа неподготвен/а...

хем вече няколко пъти ти казвах да не се напъваш излишно....:

хич не слушаш ..
                        оставил съм те ти да се напъваш...
                        резултата е налице....засра и тая тема

Коментар

• Ти си мислиш, че се измъквам

Първоначално изпратено от Zdravko Разгледай мнение
                          И аз благодаря !
                          Сега се измъкваш с въпроси, които разбира се ,че трябва да знаем ! Имах предвид друго и те ме разбра мисля !
                          представи си следния сценарий:

купуваш неква перспективна артия на БФБ-то днес за 10 лв. парчето.

след 6 месеца е ОСА-то и ти предполагаш, че ще дадат 10% дивидент
                          и ще я продадеш на ex-dividend цена веднага след събранието.

...минава времето лека-полека, и изведнъж....

... точно 10 дена преди ОСА-то цената ѝ, вследствие на неква официална информация се вдига от 10.50 лв.на 12 лв.

Ти щракаш яко с пръсти и си викаш:
                          ГолЕма далавера, дай да си взема аз кинтите и да ги инвестирам в една друга артия, че там ще има още по-яка далавера след 3 месеца, щото....
                          (ти си знаеш що)

Речено-сторено.

Седмица преди ОСА-то продаваш артията на 11.85 лв.

на някой специалист
                          (дето не знае що е то сетълмент, ex-dividend date, що е то DVP и как се отразява на сетълмента при борсовите сделки, и други такива скучни и ненужни - според някои хора - неща).

Той също си е мислил, че ОСА-то ще гласува 10% дивидент и ще е на яка далавера
                          дава за нея 11.85 лв. и след 3 месеца например, ще вземе дивидента и ще продаде артията на около 11.35 лв., щото очаква още положителни новини за компанията.
                          Той предполага, че ще реализира доходност от 4.22% за 3м., или 16.88% на годишна такава.

Nice, а?

На ОСА-то гласуват дивидент в размер на 15% за предишната година.
                          Още по-яко става

Твоята годишна доходност от тая сделчица става 44.67% (неземна печалба за настоящия момент).

Яко-о-о!!!

А колко според теб ще е доходността по сделката на специалиста, който е купил твоите акции, ако той си продаде акциите 3 месеца след ОСА-то на цена от 11.15 лв., а?

...питам аз, и отговор не чакам....
                          Last edited by Kildirim_Bei; 02.06.2016, 11:36.

Коментар

Zdravko

това е нормално...
                            даже повече от нормално, бих казал.

...но сигурно те интересува защо при борсова сделка на БФБ, когато получиш потвърждение за изпълнението ѝ, не можеш за продадеш купените току-що акции след 2 часа, ако борсата все още е в сесия, а?

...или защо си купил едни акции, щото давали як дивидент, пък после се оказваш без дивидент...

...или си решил да купиш некви акции да идеш на Общо събрание на акционерите на некое дружество на другия край на страната... и като отидеш (о, ужас!!!) не те пускат вътре, щото те няма в книгата на акционерите

и още много подобни казуси на горните....
                            И аз благодаря !
                            Сега се измъкваш с въпроси, които разбира се ,че трябва да знаем ! Имах предвид друго и те ме разбра мисля !

Коментар

• Благодаря за коментара

Първоначално изпратено от Zdravko Разгледай мнение
                              Не мисля, че има нужда да знаем в тънкости и специфики как действа депозитаря. Мен като инвеститор на борсата ме вълнува повече търговията и цените, да има пазар, коректността на компаниите и мажоритарите и т.н.. Техническата част относно депозитаря и това как действа той не касаят толкова един инвеститор на борсата.
                              Zdravko

това е нормално...
                              даже повече от нормално, бих казал.

...но сигурно те интересува защо при борсова сделка на БФБ, когато получиш потвърждение за изпълнението ѝ, не можеш за продадеш купените току-що акции след 2 часа, ако борсата все още е в сесия, а?

...или защо си купил едни акции, щото давали як дивидент, пък после се оказваш без дивидент...

...или си решил да купиш некви акции да идеш на Общо събрание на акционерите на некое дружество на другия край на страната... и като отидеш (о, ужас!!!) не те пускат вътре, щото те няма в книгата на акционерите

и още много подобни казуси на горните....
                              Last edited by Kildirim_Bei; 01.06.2016, 19:51.

Коментар

как работи българския депозитар...

...а така работят и другите депозитари по белия свят....

...което очевидно много малко хора (извън самия ЦД) знаят....

при хиляда на брой дискусии за БГ фондовия пазар, европейския и американския такива, и въобще...

...сме седнали да говорим за инвестиции във фин. инструменти...

как въобще ше стане тая работа?!?
                                Не мисля, че има нужда да знаем в тънкости и специфики как действа депозитаря. Мен като инвеститор на борсата ме вълнува повече търговията и цените, да има пазар, коректността на компаниите и мажоритарите и т.н.. Техническата част относно депозитаря и това как действа той не касаят толкова един инвеститор на борсата.

Коментар

Working...
                                X