IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Търся съфинансиране за закупуване на работещ бизнес

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от bpst Разгледай мнение
    Вариант - потърси банка за партньор - при 50% самоучастие няма да
    е проблем банковото финансиране, стига всичко друго да е ОК...
    А то дали е ОК?
    Втори съвет - банка за партньор - не става. Става само да им покажеш плана -ако се навият - значи плана е добър.
    След това им бии чука и си намери един свестен човек, защото банката дава само пари. А от човек - получаваш и пари и know+how и мрежа от контакти и какво ли още не.
    пс. EBITDA 120k при цена 1,5кк...Tи си знаеш.

Най-вероятно си преценил добре нещата. Човек не тръгва с 600 бона на сляпо.

Това, че пишем, че не си струва - може да е от недостиг на информация. Ако тая EBITDA е след 150к заплата на изпълнителния е едно, ако е без заплатата на собственика - друго.

Мисля, че човек с 600 бона не е тъп и знае какво прави. Освен, ако не е мошенник, ама с такива пари шега не бива, щото днеска те има, утре не се знае..

пс. Може да се пазариш за стойността на активите - как е смятана? Ако е тясно-специализирано производство - тея машини може и нищо да не струват. Е чак нищо- няма да е, ама поради свръх ниската ликвидност от 800 до 550к може да стигнеш..
    Last edited by vankata23; 16.03.2015, 21:04.
    #dagoduhatbednite

Коментар

• Първоначално изпратено от gyorev Разгледай мнение
      Здравейте,

От известно време работя върху развиването на идея за закупуване на вече работещ бизнес с над 20 години история за производство и продажба на тясно специализирани спортни стоки (не мога да го назова, тъй като компанията е единствена по рода си и много бързо ще стане ясно коя е). Фирмата реализира средногодишен оборот от около 1млн.лв. за последните 4-5 години с EBITDA около 120 хил.лв. с персона от над 20 души.

След няколко срещи със собствениците и дискусии относно евентуална смяна на собствеността те търсят около 1 млн.лв. за 100% от фирмата, което включва две производствени линии (за два основни типа продукти), лицензи, сертификати, дизайн на текущите им продукти, дистрибуторска мрежа в над 10 държави, ДМА с нетна стойност около 800хил.лв (производствена база, нови машини закупени по ОП Конкурентоспособност" и още много по-стари мощности. автомобили и др.). и едно голямо задължение към юридическо лице, от което остават около 1 млн.лв. да се изплати.

Аз търся съинвеститори, които да притежават общо до 49.9% от компанията срещу 400 хил.лв.

При интерес съм на разположение за лична среща, на която мога да подкрепя идеята си с бизнес план, подробно пазарно проучване и опит в областта.

Не знам дали форумът на инвестор.бг е най-подходящото място, но видях, че при други се получава и реших да опитам и аз.

Моля, въздръжте се от оценки на бизнеса, цената и други подобни фактори при положение, че не сте запознати със случая.

Поздрави,
      Емил
      Емил, моля не ги приемай колегите като зле отнасящи се, според мен равновесния е прав - предприятието струва максимално 100 К, особено с този дълг...
      Ако собствениците искат 1 млн. по-добре си намери друг бизнес...
      Съветът ми е безплатен...

Коментар

Не че нещо, но именно затова помолих да няма подобни коментари. Само бранда струва немалко. Освен това и перспективите са важни, know-how-то, това че се стъпва върху нещо доказано работещо...и още куп аргументи. Аз също бих се радвал, ако сумата възлезе на по-малко, но няма как да преговарям без партньори.
        Поздрави
        Вариант - потърси банка за партньор - при 50% самоучастие няма да
        е проблем банковото финансиране, стига всичко друго да е ОК...
        А то дали е ОК?
        "Инвестирането" в НИ с кредит е "чиста пИчалба" или "отрицателна доходност"!!

Коментар

• При EBITDA 120 000 лв. и цена 1 000 000 лв. анюитетния фактор
          би трябвало да е 8.3333, което не ми звучи достоверно.
          А и стойността на активите ако е 800 000 лв. означава, че не са
          добре натоварени с работа.
          За да има анюитетен фактор над 6 бизнеса трябва да е
          изключително оборотен и печеливш.
          Е, поне това сочи моята скромна практика в оценките.
          "Инвестирането" в НИ с кредит е "чиста пИчалба" или "отрицателна доходност"!!

Коментар

• Бе трайте бе, човекът е решил да купи Ромика и иска 400 хил. лева да му дадете. Или ги давайте, или си трайте - особено ако имате повече мнения във форума, значи нищо не разбирате

Коментар

• Единствения вариант това да струва 800 е ако има активи несвързани с дейността, които струват поне 700 -800 хиляди. Тогава ако те се продадат и се покрие част от дълга ще се получи EV/EBITDA 5 което пак е доста щедро - меко казано.

При този 1 милион дълг за да струва това дружество 800 хиляди, без екстра активи, трябва да се очаква реално EBITDA от около 350 х. Което пък предполага вдигане на приходите с поне 100% и то от догодина.

Коментар

• Виждам че и двамата имате по няколко хиляди мнения в този форум, явно сте мултимилионери, които просто нямат какво друго да правят.

Написал съм че търся финансиране в работещ бизнес - ако някой търси реален сектор в който да вложи парите си - това е опция. Насреща съм да защитя позицията си, но може би не пред "заслужили инвеститори" като вас, които явно просто обичат да се намират на приказка.

Освен това 8 години ще се изплаща заема само ако оборотът и печалбата останат същите, а това ще се промени още след първите 6 месеца.
                Last edited by gyorev; 16.03.2015, 15:14.

Коментар

• Въздържайте се от коментари за компанията, дейността, финансовото състояние, цената, мажоритарите, бъдещето...но платете 400 К ....

Миии, добре....

Коментар

• Перспекитиви ноу хау ала бала. 8 години този бизнес ще работи само за връщане на дълга.

Коментар

• Не че нещо, но именно затова помолих да няма подобни коментари. Само бранда струва немалко. Освен това и перспективите са важни, know-how-то, това че се стъпва върху нещо доказано работещо...и още куп аргументи. Аз също бих се радвал, ако сумата възлезе на по-малко, но няма как да преговарям без партньори.

Поздрави

Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение
                      Не че нещо, но при този 1 млн лева дълг и само 120 х ебитда този бизнес не струва и 100 бона, какво остава за милион.

Коментар

Здравейте,

От известно време работя върху развиването на идея за закупуване на вече работещ бизнес с над 20 години история за производство и продажба на тясно специализирани спортни стоки (не мога да го назова, тъй като компанията е единствена по рода си и много бързо ще стане ясно коя е). Фирмата реализира средногодишен оборот от около 1млн.лв. за последните 4-5 години с EBITDA около 120 хил.лв. с персона от над 20 души.

След няколко срещи със собствениците и дискусии относно евентуална смяна на собствеността те търсят около 1 млн.лв. за 100% от фирмата, което включва две производствени линии (за два основни типа продукти), лицензи, сертификати, дизайн на текущите им продукти, дистрибуторска мрежа в над 10 държави, ДМА с нетна стойност около 800хил.лв (производствена база, нови машини закупени по ОП Конкурентоспособност" и още много по-стари мощности. автомобили и др.). и едно голямо задължение към юридическо лице, от което остават около 1 млн.лв. да се изплати.

Аз търся съинвеститори, които да притежават общо до 49.9% от компанията срещу 400 хил.лв.

При интерес съм на разположение за лична среща, на която мога да подкрепя идеята си с бизнес план, подробно пазарно проучване и опит в областта.

Не знам дали форумът на инвестор.бг е най-подходящото място, но видях, че при други се получава и реших да опитам и аз.

Моля, въздръжте се от оценки на бизнеса, цената и други подобни фактори при положение, че не сте запознати със случая.

Поздрави,
                        Емил
                        Не че нещо, но при този 1 млн лева дълг и само 120 х ебитда този бизнес не струва и 100 бона, какво остава за милион.

Коментар

• Търся съфинансиране за закупуване на работещ бизнес

Здравейте,

Поздрави,
                          Емил
                        Working...
                        X