IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Покупка/продажба на инвестиционно злато

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • ravnovesie,

    благодаря за изчерпателните коментари, но честно казано в тях има доста "ако" и "ако приемем"... тоест правиш допуски, които за мен лично са възможни, но слабо или много слабо вероятни. Според твоите предсказания златото много скоро би трябвало да започнем да го използваме в свободното ежедневие под всякакви форми и всяко средностатистическо домакинство да има по десетина килограма.

    Със сигурност има резон в част от думите ти, но далеч не съм привърженик на такива апокалиптични прогнози.

    Коментар


    • И едно примерче. Ако решиш да вложиш в злато 1000 лева сега и по план след 10 години да струва 2200 лева - твоя оптимистичен сценарии, то това се равнява само на 8,2% годишно. Т.е. ще поемеш огромен риск за да получиш в оптимистичен сценарии по 8,2% на година, като в същото време рискуваш 80% загуба.

      А с депозит или облигации на 5% 1000 лева след 10 години ще са 1620 лева. Така какви се получават вариантите за след 10 години.

      1000 лева в облигации или депозити между 1480 и 1800 лева според това как се движат лихвите
      1000 лева злато между 230 и 2200 лева.

      Ако искаш за едни 400 (2200- 1800) лева за десет години възможна но слаба вероятна доходност да приемеш възможна и вероятна загуба на 1250 лева (230-1480) лева то златото е твоя инструмент

      Коментар


      • Първоначално изпратено от sk. Разгледай мнение

        Ако тенденцията през последните десет години се запази, то след 10 години златото би трябвало да е поскъпнало с около 2.2 пъти.
        А ако тенденцията от последните 40 години се запази златото може да поевтинее до 250-300 долара. Като през целия този период няма да получиш никакви доходи от златото, ако след това го чакаш още 15-20 години да поскъпва пак няма да получиш никакъв доход от златото.

        Златото има само едно единствено инвестиционно приложение - то е застраховка от тотална катастрофа на световната икономика. Не само на една икономика, а на целия свят. Ако това се случи обаче цената на инвестициите ще ти е най-малкия проблем. Цената на храната и въоръжените хора хора по улиците ще са доста по-сериозен проблем.

        Лично за мен злато за дългосрочен хоризонт е безсмислено, за кратка спекула става, но нищо повече. Като и за това е хубаво да е с финансови инструменти с нисък спред, а не реално злато с брутален спред. Защото ако го купиш на 10% по-скъпо от пазара и го продадеш на 10% по-евтино от пазара това са си 20% назад отма. Т.е. ако го купуваш сега с пазарна цена 1300 с двата спреда купува и продава трябва да скочи до 1600 че да излезеш на печалба. А ако падне до 1040 няма да си 20% надолу, а 40% вътре. А то до 1000 долара като нищо ще падне до края на 2014.

        Коментар


        • Първоначално изпратено от $ Разгледай мнение
          Да.

          Другите коментари по темата - може да ги подминеш с голяма усмивка.
          Нито един от "коментиращите" си няма на идея за какво приказва!
          Някои от коментиращите си имат идея за какво приказват и направиха пари с покупка на физическо злато от ПИБ през 2008г. и 2009г., когато банката правеше преоценка на златото веднъж на няколко месеца и на няколко пъти продаваха на цена, сравнима с борсовата. Тогава златото хвърчеше, никой не говореше за това в медиите, Тавекс още ги нямаше в България и единственият ликвиден начин да се отървеш от златото беше през златар или заложна къща.

          По темата - алтернативи на Тавекс има колкото искаш, но не се рекламират толкова успешно. ПИБ, Райфайзен, Общинска продават злато. Райфайзен имат и опция за изкупуване. Най-добре се порови в Google, защото данните са ми малко стари.

          Коментар


          • Далеч съм от мисълта да наливам всичко в злато. Целите за съжаление са трудно постижими, но идеята е в рамките на близките 10-11 години всяка година да увеличавам активите. Момента съм на 24 и мога да си позволя да поемам рискове, но предпочитам да не са чист хазард.

            Ако доходноста е 6% обаче, предпочитам да наблегна на банковите депозити.

            В момента съм закупил няколко сребърни монети от БНБ и тихомълком мина една година... храна не искат, вода не искат... остава и да поскъпват

            Открил съм и една спестовна застраховка живот, както и един депозит и трупам по-малко и на двете, та си мислех за златото като трети актив, в който да надграждам с времето. Ако тенденцията през последните десет години се запази, то след 10 години златото би трябвало да е поскъпнало с около 2.2 пъти.

            п.с Определено не съм рекламен бот, и да... нямам никаква идея какво да правя. Така че можете да помагате със съвети

            Коментар


            • Първоначално изпратено от sk. Разгледай мнение
              Добра идея ли е да инвестирам във физическо притежание на злато
              Да.

              Другите коментари по темата - може да ги подминеш с голяма усмивка.
              Нито един от "коментиращите" си няма на идея за какво приказва!

              Коментар


              • s.k. златото е рискова позиция. Цената му е силно волатилна и е възможно да загубиш значителни средства. Имаш и голям спред между цени купува и продава. Ти не си търговеца и ще си от губещата страна при тази ситуация. Въпроса на който трябва да си отговориш е какви са целите ми в живота? Какво финансиране ми е необходимо за тях? Как да го постигна? Какви рискове съм склонен да поема? Видимо не знаеш какво правиш. В противен случай няма да питаш в анонимен форум. Единствения вариант да разбираш от въпросната търговия е да си рекламен трол на определен търговец. Изключваме това като некоректна и малко вероятна практика. За неразбиращи и неспециалисти най-важното е да диверсифицират активите си. Тогава щетите от техните грешки няма да бъдат значителни. Не забравяй, че може да се наложи да продадеш по-рано от колкото очакваш в момента. Само хазартен тип би вкарал всичките си пари в един актив, при това злато. За последната година златото падна с почти 40 процента. Представи си как би се чувствал ако си само в този актив. Когато правиш изчисления вкарвай и алтернативния разход. Опитай се да го сравниш с дохода от други конкурентни възможности. Успех.

                Коментар


                • Е идеята ми е не да има какво да подаря на внуците, а леко по леко да надграждам активите

                  Защо 6% да е нормална доходност от рискови активи? Не е ли прекалено малко на годишна база? Все пак банките предлагат около 5%, а уж ги водим за безрискови.

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от sk. Разгледай мнение
                    Ами правя си заключенията, от това, че в дългосрочен период златото леко си пълзи нагоре и то далеч не от днес или от вчера. Като пропуснем моментните движения, които прави, разбира се.

                    Едва ли има някой, които да можем да заключи на 100% къде ще отиде златото, но според статия във Форбс мисля, че беше, реалната производствена цена на златото е над 800 usd. (може и да бъркам списанието) Та в този ред на мисли, смятам, че няма как да слезне на нива под сегашните освен, ако Сорос или Бъфет не решат, че им трябва евтино злато.

                    За момента инвестицията ще е съвсем скромна - не повече от 5 000лв, а имам и подходящо място за съхранение, което както казваш ти си е направо задължително.

                    Бтв, можеш ли да предложиш алтернатива на Тавекс?
                    Първо, това с производствената цена са глупости. Зависи къде е мината, какво е съдържанието на злато и куп други фактори. Сигурно има случаи, в които себестойността е 800, че и повече, но не ми се вярва до 2005 всички да са работили на загуба. Както и да го усукваме с инфлации, печатници, QE и пр.
                    Второ, никъде не е казано, че на загуба не може да се продава.
                    Трето, Бъфет и Сорос не са богове и не разполагат с ресурса да движат пазара на злато (и не само) за дълъг период от време.
                    Четвърто, има как да падне, не се притеснявай.
                    От друга страна, количеството не е грандиозно - около 3 унции, така че нищо не пречи да се пробваш. В най-лошия случай ще имаш какво да подариш на деца и внуци.
                    Тавекс е добър вариант, имат асортимент и количества, а и курсовите разлики са прилични.

                    Коментар


                    • Аз лично не бих ти препоръчал... Физическото злато не е за инвестиция, освен ако не смяташ, че ще настъпят катаклизми, трета световна война, хаос, паника, хиперинфлация и тн.

                      1. Спреда е огромен, ти сам казваш 6%. Тоест в момента в който го купиш си 6% назад, а това е една нормална средна годишна доходност от рискови активи.
                      2. Трябва да помислиш за съхранението. Колкото по сигурно, толкова по-скъпо. Допълнителен разход, който ти дърпа назад доходността.
                      3. В България физическото злато като цяло не е най-ликвидния актив. Да Тавекс навлязоха агресивно и правят пазар на валути и метали, но днес са тук утре ги няма. Като цяло играчите са малко. Тоест има риск да се наложи да продаваш монети на златар например.
                      4. Същото нещо може да постигнеш при всеки борсов посредник с един CFD или ETF. Да не говорим, че винаги може да постигнеш по-добра доходност ако използваш 50% от парите за марджин а другите сложиш на депозит на 6% примерно.

                      Коментар


                      • Ами правя си заключенията, от това, че в дългосрочен период златото леко си пълзи нагоре и то далеч не от днес или от вчера. Като пропуснем моментните движения, които прави, разбира се.

                        Едва ли има някой, които да можем да заключи на 100% къде ще отиде златото, но според статия във Форбс мисля, че беше, реалната производствена цена на златото е над 800 usd. (може и да бъркам списанието) Та в този ред на мисли, смятам, че няма как да слезне на нива под сегашните освен, ако Сорос или Бъфет не решат, че им трябва евтино злато.

                        За момента инвестицията ще е съвсем скромна - не повече от 5 000лв, а имам и подходящо място за съхранение, което както казваш ти си е направо задължително.

                        Бтв, можеш ли да предложиш алтернатива на Тавекс?

                        Коментар


                        • А до къде ти се вижда реалистично да расте цената? И на база на какви фундаментални и/или технически фактори?

                          Лично според мен златото в дългосрочен план ще продължи да пада и то дори доста под $1000 за унция. Преди това може да видим и по-сериозно възстановяване, примерно до към $1600, но това е лично мое мнение.

                          Брадвата при Тавекс е твърде голяма, но понякога маржът е около и дори под 3%, но само за определени периоди и то само за определени продукти.

                          Не забравяй, че ако притежаваш физическо злато, ще трябва да помислиш и за съхранението му. Ако говорим само за 2-3 унции, може и да го държиш вкъщи, но за по-големи количества е силно препоръчително да наемеш банков сейф.

                          Коментар


                          • Покупка/продажба на инвестиционно злато

                            Здравейте,

                            от скоро започнах да се занимавам с търговия OTC, но поради липсата на време наистина не мога да навляза в "дълбоките води", ако мога така да се изразя. Знам, че ако полагам усилия за продължителен период от време в рамките на година и половина/две ще имам доста по-задълбочени познания и е много вероятно да започна да препечелвам някой лев. Докато следя движението на златото обаче ми хрумна някаква идея, за която бих искал да се допитам до вас.

                            Добра идея ли е да инвестирам във физическо притежание на злато, тоест закупуването на кюлчета от Тавекс? Виждам, че за последните няколко месеца златото си върна около 8-10% от цената и достигна около 1320usd. Разликата в Tavex между купува и продава е 6%, тоест ако изменението между цените на Тавекс и борсовите е пропорционално, би могло да се извлече печалба по-висока от това, което предлагат депозитите към момента. Обратното също е възможно, но честно казано в малко по-дългосрочен план не ми се вижда реалистично златото да поевтинява повече от сегашните нива.

                            Като цяло не търся ликвидност и това са един вид "свободни" пари, които могат да седят затворени.

                            Мислите ли, че може да се извлече полза от това?
                          Working...
                          X