Първоначално изпратено от Pyramid
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Фондове за дялово /seed/ инвестиране
Collapse
X
-
Предната седмица разговарях с представители на две подобни институции.
Лошо няма, стига да не бяха парализирани от извънредно много регулации. Милите, те работят с чужди пари и "на ТОЗИ етап" ... им се изчерпва и дух, и въздух. Ала, когато става дума за производство и продажби, ако ще, и мястото и човешкия ресурс, до който се докосваш, да са скромни /за начало/, веднага, разбиранията и стремежите им скачат до Небето и започват с твърденията, че трябвало да произведеш еди-колко си стотици хиляди бр. от нещо си, нали, за да имало смисъл. И ТОГАВА, щял да настъпи "правилният етап". Казах го там на приятните мочета, с които говорих, и тук ще споделя:
Печалбата при определен продукт започва от първите екземпляри и, стигнал дотам, при 100% реинвестиране, сега наистина би могло да се мине и без тях. Симпатия получих, ала до там.
Та, у нас, подобни фондове, са повече пожелателни, отколкото реални. Нали служителите им си вземат заплатите - за какво, тогава, да искат и да излизат от някакви си рамки? Тихо, безметежно, да спи зло под камък...
Коментар
-
Първоначално изпратено от Черкезов Разгледай мнениеБанков мафиотски картел! Слогана на банковите олигарски:
Да си изкупим България, докато можем!
П.П.
Пирамиде, направили са картел мръсниците мръсни за да спрат развитието на такива светли личности като теб, които искат да стоплят с топла АЕЦова вода половин България и да мията с излишака от водата софийските улици от прахта която внася с колите си, нисшата работническа каста от провинциалните градове до София.
Тук прозира дългата ръка на твоя приятел Овчаров
...и Дохтурът /да се свети Името Му! не знае точно как да реагира: Т'ва, пирамидата, сериозно ли, ебава ли се, или просто си е шашав? - Ей такива мисли Му минават, за което Му признавам великата човечност, разбира се.
И тэ така тЭ.Last edited by Pyramid; 20.03.2013, 22:48.
Коментар
-
Банков мафиотски картел! Слогана на банковите олигарски:
Да си изкупим България, докато можем!
П.П.
Пирамиде, направили са картел мръсниците мръсни за да спрат развитието на такива светли личности като теб, които искат да стоплят с топла АЕЦова вода половин България и да мията с излишака от водата софийските улици от прахта която внася с колите си, нисшата работническа каста от провинциалните градове до София.
Тук прозира дългата ръка на твоя приятел ОвчаровДа се поучим от п-р Петров, да прегърнем дори и враговете си за да живеем в мир и разбирателство.
Коментар
-
Връщам се отново към темата:
Дали Митко1977 е видял това, което аз видях, когато отидох в банка, да търся кредит по така широко рекламираната програма JEREMIE:
- "Ама ОПК и JEREMIE и са различни структури!"
...Докато ОПК е превела на JEREMIE, според медиите, едни 150 млн.
Същата JEREMIE се фокусира главно и основно в/у виртуални продукти и услуги, което "услужливо" се пропуска от рекламите, например.
Та? Любопитно ми е, дали и какви пояснения ще бъдат внесени от разбиращите "тези работи".
Коментар
-
май наистина не сте запознати с темата за seed & acceleration финансиране.
JEREMIE до колкото виждам функционира и ако постигне заложените ефекти ще бъде с много положителни последствия за фирмите. Погледнете условията на банките за кредитиране. Успех в личните бизнес и професионални начинания на всички ви.
Коментар
-
Първоначално изпратено от BigBear Разгледай мнениеПирамид,
Като всяко начало си има своите проблеми. Това първо са сравнително малки фондове - да кажем с десетина евро милиона капитал - и могат да имат сравнително малък анализаторски състав, за да могат да го докара до някаква рентабилност и за самите фондове, не за проектите.
От там ако получат примерно 200-300 апликации за разглеждане и трябва да ги гледат да кажем 3 - 4 души за примерно около месец вероятността да пропускат някои хубави идеи / примерно твоята / си е сравнително голяма. Важното е някои от избраните идеи да успеят и да направят в десетки пъти възвращаемост.
Второ, все пак и те са хора и си имат някакви предпочитания и залитания по определени модели.
Все пак това което правят е полезно - преди десетина години отиваш с добра идея при някой големи парични фондове и най - доброто което може да се случи е да ти се даде работа и първа задача да го направиш проекта за тоя с парите и еветнуално някакъв процент от успеха. Тук момчетата/момичетата с идеите си запазват контролния пакет от бизнеса и им се дава шанс да го реализират като бъдат подпомагани с идеи и контакти. Преди кога щяха да ти дадат след 2-3 месеца разговори и презентации 30 - 200х евро и да те оставят собственик на идеята си?!
Ако идеята е много добра, дори и да не стане от първия път трябва да се опитва още и и още, даже нормално е да се приеме че първите десетина опита няма да стане и това е нормално...
А Митко 1977, ако пише с по-малко удивителни, ще изглежда много по-уместен. Последният пост е доста странен. Все едно се кара, вика, кряка и скача, а изреченията му нямат структурата нито на повелителни, нито на удивителни. "Малко" нелепо ми се струва. По една простичка точка в края е достатъчна.
Коментар
-
Здравейте,
аз пуснах темата и линка към анкетата последните причини:
1. Целта ми е проведа едно лично, сред познати, колеги, приятели и блогъри проучване какво е към момента отношението към seed финансирането на компании в БГ!
2. Резултатите ще ги използвам за лични цели в дипломна работа, като информация за суров анализ!
3. Ще публикувам в началото на 2013 г. някой от получените отговори, тези със затворен край /останалите с открити отговори няма как да стане/!
Причините за това мое начинание са следните:
- няколко познати които са кандидатствали за финансиране и техните становища за процеса на кандидатстване и резултата от това;
- няколко идеи за бизнес на приятели от малки градчета /под 50 000 жители/, не бяха чували за тези фондове, а в идеите имаше потенциал дори ги развиваха в момента!
- и накрая, но не по важност, как е възможно да бъде оценена идеята и има ли критерии за подбор на апликациите /по мнение на кандидатстващите, не на самите фондове/;
Това е всичко, анкетата е с пожелателен характер, но би ми била полезна!
Който я е попълнил благодаря много!
хубав и успешен ден на всички!
Коментар
-
Пирамид,
Като всяко начало си има своите проблеми. Това първо са сравнително малки фондове - да кажем с десетина евро милиона капитал - и могат да имат сравнително малък анализаторски състав, за да могат да го докара до някаква рентабилност и за самите фондове, не за проектите.
От там ако получат примерно 200-300 апликации за разглеждане и трябва да ги гледат да кажем 3 - 4 души за примерно около месец вероятността да пропускат някои хубави идеи / примерно твоята / си е сравнително голяма. Важното е някои от избраните идеи да успеят и да направят в десетки пъти възвращаемост.
Второ, все пак и те са хора и си имат някакви предпочитания и залитания по определени модели.
Все пак това което правят е полезно - преди десетина години отиваш с добра идея при някой големи парични фондове и най - доброто което може да се случи е да ти се даде работа и първа задача да го направиш проекта за тоя с парите и еветнуално някакъв процент от успеха. Тук момчетата/момичетата с идеите си запазват контролния пакет от бизнеса и им се дава шанс да го реализират като бъдат подпомагани с идеи и контакти. Преди кога щяха да ти дадат след 2-3 месеца разговори и презентации 30 - 200х евро и да те оставят собственик на идеята си?!
Ако идеята е много добра, дори и да не стане от първия път трябва да се опитва още и и още, даже нормално е да се приеме че първите десетина опита няма да стане и това е нормално...Мненията ми не са препоръка за покупко продажба на акции.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Nikola Разгледай мнениеПоздравления за темата. Според мен тепърва ще се коментира темата за seed capital в България.
Коментар
-
Големи Мечо, колко са това "няколко", според теб ? И мислиш ли, че наистина търсят "внимателно"? Знаеш ли, какви отговори пращат за изпратен проект? /"...Беше трудно да се разгледат всички проекти, ние вече изпратихме покани и, ако не сте получили такава, значи, Вашият не е одобрен." То не, че не е вярно, де. Но...Виж им само критериите. Мен вече ме втрисат и, едва ли скоро пак ще им се вържа. Скромно мнение но, фондовете и конкурсите, които организират, са идеалната ОФИЦИАЛНА ситуация за крадене на иновативни идеи: Подаваш възможно най-пълното описание, направяш им разбивка, отваряш им очите и, накрая - "просто не ти пращат покана".Last edited by Pyramid; 10.12.2012, 19:05.
Коментар
-
Тези фондове са се вторачили към т.нар. "технологични" проекти. Инвестират САМО в такива /лично мнение/ и, по този начин, дебалансират системния, координиран растеж на икономика, и без друго, разстроена от малоумници. Не води до добро тая работа, да ме прощават експертите там. А "работенето" на програма за "JEREMIE (Съвместни европейски ресурси за микро-до средни предприятия)" С БАМКИТЕ, е изместване на декларирания фокус /от предприятия към БАМ-ки/ и предаване на идеологията, която, уж, трябва да реализират. Ще рече, те си работят, ама нещо не ги виждаме. Грешно гледаме, или що?
Коментар
-
Аз лично наблюдавам дейността на двата фонда ЛанчХъб и Елевън и мисля че са полезни. Ако успеят да намерят няколко добри идеи и да ги доведат до успешно развитие и значителни печалби това ще популяризира идеята на фондовете за развитие на предприемачеството.
Димитър, във форума на Инвестор не за първи път някой слага с линкове към свой проект и за това не ти отговорят както очакваш. Да, тук са хората които се интересуват от инвестиции и има много теми за това. Но рядно някой го приемат добре ако не казва истинската причина поради която публикува нещо или линк. Очевадните белези на това са - нов ник, кратко и наивно обяснение последвано от линк.
Аз също правя анкети, но се старая коректно да обяснявам повода анкетата и да публикувам веднага резултатите от нея и евентуално изводите които съм си направил...
Да се опитваш да подведеш хора / съзнателно или не.../, чиято цел е да са по-умни от пазара и често действително да са такива е най - малкото наивно...Мненията ми не са препоръка за покупко продажба на акции.
Коментар
-
Jeremie raboti pri tova osobeno aktivno pri bankite, v momenta vse.poveche ot tiah sa sas.skl. sporazumenia. Do tuk s tova dali raboti Jeremie. Investor e sait za ikonomicheski novini kadeto se predpolaga che posetitelite se interesuvat ot mnogo temi ne samo ot investicii na borsata za koeto govoriat I mnogoto temi vav foruma. Lek den
Коментар
Коментар