Първоначално изпратено от Indipendent
Разгледай мнение
Исках да ти отговоря веднага, но нямах достъп до файла с информация, която ще цитирам по-долу. Коментара не е мой, а на Крис Божинова публикуван е малко преди края на 2012. Тя успява с няколко изречения да каже много, може би за да стигнеш и ти до това ще е необходимо доста да четеш. И понеже цитирам Крис, (мнение, което е публично достъпно) ще уточня, че това е нейно лично мнение, без да засяга SCI.
Препоръката ми е да го прочетеш няколко пъти внимателно и да си го запишеш. След време ще ти бъде от полза.
"Краят на 2012. Слухове вещаят края на света. България става все по- неблагоприятна за живот. Пипалата на песимизма започват бавно да се прокрадват у всеки. Хора остават без работа, инфлацията расте, децата гладуват, кризата е готова да погълне всичко. Апокалипсис! И в този момент се раждат вождове на светлината, които са готови да поемат на плещите си ангажиментът за добруването на народа. Слуховете за края на света започват да се смесват със слуховете за вождовете. „Здравейте, джедаи!” чуват първите, докоснали се до новия световен ред! Вождовете съществуват! Надеждата отново е родена! България ще я бъде! И всички ще живеят в благодат!
Звучи ви като фантастичен филм? На прав път сте. Ще си поговорим за SCI* (Save Company International) и тяхната жътва във време на финансова криза.
Преди дни приятелка ме закара на презентация на Компанията-която-ще-ми-носи-доходи-без-да-работя и докато аз се забавлявах да гледам грешките на презентиращата, пълната зала в четиризвездния хотел стоеше като в транс.Удебелените ключови думи в контрастиращи цветове- МИЛИОНЕРИ, СИГУРНО БЪДЕЩЕ, СЕГА Е ВРЕМЕТО сигурно са се забивали в съзнанието на присъстващите като рало, подготвящо почва за сеитба, в която с лека ръка някой да хвърли семената на надеждата.
За какво става дума? Най-общо казано, схемата е разделена на два модула- потребителски и бизнес модул. За да влезеш в потребителският модул, плащаш 50 лв. и получаваш карта (Save card), с която генерираш отстъпки в определени обекти. В началото на всеки месец тези отстъпки се превеждат по банкова сметка. Можеш да продаваш карти на приятелите си, като първо печелиш от продажбата 20% и от техните отстъпки по 0,5%. Идеята за мрежови маркетинг е добра и в случай, че бъде развита, наистина може да се окаже полезна. При равни други условия /цена, качество/ наличието на подобна карта наистина би помогнало на картодържателите да спестят пари.
Бизнес модулът е друга бира. Там продаваш…да кажем надежда. Надежда, кръстена „бизнес център”. Можеха да го кръстят и „куче в чекмедже”- все тая. Този бизнес център струва между 600 и 3000 лв. и ти дава правото да продаваш на други „Бизнес център”, като получаваш по 20% от сумата, която те заплащат. Ако някой от четящите в този момент получава дежа ву- на прав път е J Та тези, които закупят „кучето”, се нареждат пирамидално под продавача и търсят други, на които да продадат куче от същото кучило. „С един Бизнес център може да печелите до 50 000 лв. на месец!!!” обещават от SCI и аз им вярвам. Морето е дълбоко, риба много, първите редове от структурата със сигурност ще направят лев.
Схемата е сготвена добре, за да може масовият потребител да я преглътне. Първо малката хапка, след това, евентуално и почти сигурно, голямата. Той, апетитът, е известен с това, че идва с яденето. Кой не иска да е в големия бизнес, да печели по 50 бона без да си дава много зор и да кара последен модел БМВ, а? Масовият потребител, обаче, има лошият навик да не си чете много много документите, тръгне ли да прави сделки и да се хвърля в дълбокото на вяра, заради което често гълта вода.
В същността си бизнес модулът е пирамида по учебник с ограничен живот. Картовата схема е маската, зад която да бъде промотирана пирамидата и поне козметично да не бие на очи. Интересното е, че SCI не полагат особени усилия да продават картите си, въпреки че те са единственият им продукт. Ако целта на компанията е да развие мрежата си от картодържатели и да се издържа от процентите от отстъпки, то тя нямаше да разчита единствено на рекламата „от уста на уста”. Истината е, че печалбата, генерирана по този начин, е пренебрежимо малка, заради липсата на обекти от масовото ежедневие- хранителни магазини, аптеки и бензиностанции.
На презентацията, на която аз присъствах, водещата наблегна, че „в портмонето и е имало всякакви карти- на БИЛА, на ОМВ, а сега има само една- на SCI.” Не каза, обаче, че нито БИЛА, нито ОМВ работят с SCI и ако искаш отстъпки от тях, трябва да ползваш собствените им програми за лоялност. По време на цялата презентация на картите се говореше по начин, който оставя в заблуждение присъстващите, че в списъка с партньорите на SCI има достатъчно такива обекти /хранителни магазини, аптеки, бензиностанции/, че да може цялото ти месечно потребление да мине през картата и да генерира отстъпки.
Така или иначе, картите не са никакъв проблем и могат да си съществуват както десетките подобни карти за намаление, както и да генерират приход през две години по 24 лв. всяка за подновяване.
От SCI обещават световна експанзия, която в моите очи не е възможна заради бизнес модула им, окачествен и в Европа, и в САЩ като финансова пирамида- „когато потребителят промотира възможността да получи компенсация, идваща най-вече от привличането на други потребители в схемата, вместо от продажбата или консумацията на продукти.”
http://www.fbi.gov/scams-safety/fraud/fraud#pyramid
http://ec.europa.eu/consumers/cons_i...act/ucp_en.pdf
В бизнеспланът, който раздават на своите клиенти, обаче, SCI наричат хората, които смятат схемата за пирамидална „за нещастие зле осведомени хора, които за още по-голямо нещастие не осъзнават, че са зле осведомени”. Всъщност, всяка мулти левъл компания е с пирамидална схема. Онова, което те прави финансова пирамида не е схемата, а компенсациите, идващи в по-голямата си част от привличането на нови потребители. Не случайно на няколко пъти в бизнесплана се казва „За сега не обсъждайте новият си бизнес с никого! По-добре е да не се опитвате да обяснявате какъв е вашият нов бизнес, преди да сте били обучени какво е необходимо да кажете!” Всичко е една голяма тайна-майна, защото не просто трябва да захапеш кукичката, ами и да те завлекат внимателно с кепчето на брега. Толкова внимателно, че ти от радост да викнеш на другарчетата от пасажа да дойдат при теб на въздух...
При разглеждане на сайта на фирмата в деня преди презентацията, ми направи впечатление, че домейнът SCI.SC се плаща година за година. Това, разбира се, не е нещо лошо и всеки има право да си плаща домейна както си иска. Като доза артистичност приемам и разширението на офшорните Сейшелски острови (.sc). В последствие това, което ме шокира бе чл. 15 (1) от Общите условия, който гласи, че „….договорът между страните се прекратява и при настъпване на някое от следните обстоятелства: преустановяване на дейността на „Сейв Къмпани Интернешънал” ООД ИЛИ прекратяване поддържането на уебсайта му.”. Чували ли сте някоя многомилионна фирма с идеи за световна експанзия и дългогодишен живот да прекратява договори чрез спиране поддръжката на сайта си??? Аз не съм, но може би пък точно това да е така рекламираното ноу-хау на SCI....."
Продължава в следващия ми пост поради технически ограничения.
Коментар