И сега, да вмъкнем още една мания
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Да поговорим за маниите
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от trader1 Разгледай мнениеА к'во ще кажете за " Мания за величие" ??Баба ме научи на много неща.
tnm
Коментар
-
Виж, едно е човек с подготовка-морална, духовна и финансова, да инвестира /с цел печалба/ и друго - щяло и нещяло да си въобразява че, видиш ли, сега купувам за $50000 (например), и утре ще продам за 100 000 /поне/.
И резултатът е балонче...ПУК ! - понеже, населението не успява да генерира такъв продукт, че всички да се натоварят, да успяват да изкупят, е още да поскъпва и пак да има.
За ТОВА питах: КАК така и КОГА ще се поумнява, че нещо времето все напред върви...Last edited by Pyramid; 25.05.2012, 01:12.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнение...друга една мания:
НИ.
- Някой да се е питал наскоро защо, все пак, толкова много народ се набута в тези пусти имоти, без да знае, какво да ги прави?
...а после - ама защо, видите ли, цените падат.
Ще падат, ами. до реален паритет между производство и покупателна способност.
Ама това е според мен и моето усещане за здрав смисъл. Интересна ми е вашата гледна точка, кое вкара толкава публика в капана на собственото й непознаване и опитите за незачитане на реалната икономическа логика...
Та?
Всички се питахме при такива цени дали някога ще завършим университета?!
Е, не само, че го завърших, но и втора магистратура искарах.
От този първи курс в СУ обаче нямам доверие на парите и всичко набивам в имоти. През 2002г. закупих къща в кв.Редута за $34000. През 2007г. убедих жената, че е добре нейното семейство да закупи четиристайния апартамент на 1/3 от пазарната цена от общината. През 2009г. купих магазинче, което в момента отдавама под наем с 30% отстъпка! Сега мисля да купя още едно зад него за да увелича квадратурата, щото искам да правя кафене. Още през 1981г. баща ми ме накара да подпиша , че съм съгласен аз и брат ми да ни изтегли детските влогове от по 800лв. За да построи триетажна вила на 60км. от столицата , която още не съм довършил.
Изобщо за мен мания са НИ, както правилно отбелязва Пирамид. Те винаги ще са №1 за мен като активи. На второ място поставям златото и нумизматичните ценности.
Не случайно някои любители на нумизматиката се опитват да изкопчат нещо от мен, но забравят, че съм дългосрочен инвестор и ме боли фуя за това дали ще продам сега или след 10-20 години.
Коментар
-
...друга една мания:
НИ.
- Някой да се е питал наскоро защо, все пак, толкова много народ се набута в тези пусти имоти, без да знае, какво да ги прави?
...а после - ама защо, видите ли, цените падат.
Ще падат, ами. до реален паритет между производство и покупателна способност.
Ама това е според мен и моето усещане за здрав смисъл. Интересна ми е вашата гледна точка, кое вкара толкава публика в капана на собственото й непознаване и опитите за незачитане на реалната икономическа логика...
Та?
Коментар
-
А президентът Плевнелиев измисли как да вкара/оправдае/ много пари наведнъж по оп "конкурентоспособност", във специален парк. тъй де, тези пари не са предназначени да стигнат до масовия стартъп, ами да финансират государственни предприятия.
И правилно, ще ви река:
VIVA Новото СССР, този път-на NASA
Коментар
-
Според мен има преиграване с понятието "високи технологии" и то се прави от журналята и политюгите с цели, които са далеч от съществото на явлението.
То ест това е злоупотреба с понятието и така донякъде се размива неговия смисъл в разбирането на т.н. среден, обикновен човек.
У нас, мисля, най-много се злоупотребява с това понятие, понеже сме най-далеч от реално приложение или използване на високи технологии.
По-малко е злоупотребено в Западна Европа, понеже са по-близо до ВТ, а най-малко злоупотребяват с това понятие в САЩ, понеже те са основните производители на ВТ.
Иначе бихме могли да използваме и фразата "най-напреднали технологии", за да е по на български.Свободен във виелицата.
http://www.youtube.com/watch?v=mzGk8cYJVjc
Коментар
-
Jay, там, където сочи линкът, има доста допълнително инфо, ако гледаш внимателно. В крайна сметка, тук не е бакалия и се продполага, поне, че който отива нещо да погледне, ще си отваря очите и ще пита. Ако не пита, значи, не е дорасъл психически и морално. Всъщност, случиха се няколко зададени въпроса и, който ги зададе, получи отговори на всичките си въпроси - друг въпрос, че един беше се ангажирал с друг сериозен проект, вторият се оказа с активност в паралелна сфера... Поне ми оказват посилна подкрепа - единият-морална, другият - и организационно-методическа, хората.
Иначе, да, за останалите неща си пределно точен.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнение...
За маниите си прав - хората са си просто такива и правят това което е донесло успех или им се стори, че носи успех на другите, както и това което е модерно. Не мисля, обаче, че следва да се сърдиш на инвеститорите за това, че някой не е обърнал внимание на това което предлагаш. Например говориш за подписа си - "Хидротермален икономайзер и отклонителна тръбна арматура" - Какво смяташ говори това на някой, на мен, на някой друг? Нищо! Искаш, или искате пари за нещо което ще се произвежда, искате и да се продава, но какво по дяволите е това? На 99,99 % това не говори нищо и няма и как да говори без достатъчно инфо. Какво например се постига с тази тръбна арматура и защо някой би си я купил, какво се постига с тоя икономайзер, все неща които не са ясни, хората просто нямат навика да проявяват интерес към котка в чувал. Тоест, с нещо поне трябва да се провокира интереса им.. Те, без някой да им е провокирал интереса дори не биха се обадили по телефона за да питат. Пуснатото описание е толкова малко, че звучи като "Искам да ви продам една тайна, но не казвам каква, а вие ще я произвеждате и продавате". С какво би привлякъл нечий интерес? В това е въпроса. Желая успехи.Last edited by Jay Gould; 15.05.2012, 13:57.http://investments.dir.bg Глупавият проумява само онова, което вече е станало! - Омир
Коментар
-
ТП са нещо като варианта да стреляш по врабци с топ, сравнени с "онова" - не, че не може но, когато си удариш сметката...
...и колко българи са си инсталирали, дори от най-евтините ТП? 1000? 2000? 5000?
Ха така.
И какъв разход на енергия трябва ЕЖЕДНЕВНО да имаш, за да си изплатиш за 3-4 години една инвестиция от 1500-5000 лв? Колко души българи /че и по света, какви са средните заплати в Индия, Турция, латинска Америка имат близки пропорции в семейните бююджети? Колко? А европейците, те при какви цени си купуват енергията? При тях как са разходи за монтаж, поддръжка, ремонт?
И колко реформи трябва да направиш в построената си и работеща ВиК система, за да си сложиш ТП? Те тези реформи, да не би да са без пари?
Поврежда се ТП - едно пълнене само с фреон, например, монтаж-демонтаж, транспорт за ремонт и т.н. колко ти излиза? И, за да "спестиш" 1500 лв /някога, някакси, несигурно/ се набутваш поне една добра заплата за IT-специалист. Най-често, вземаш як кредит, вкл. от природата, т.к. междувременно, я замърсяваш с всичките разходи за една ТП... Не е ли така?
Докато "онова" може да го сменяш на 4 години и да ти остават пари за още, например. Естествено, ако не ти хареса, как работи, или по невнимание го потрошиш.
И може да работи и без ток /това - "онова"/, и действа за секунди, и е голямо колкото шише Кока-Кола, и, ако имаш /а дори, и да нямаш/ слънчев панел /колко са удобните места?/ то пак можеш да ползваш по-евтина енергия...
Ефективността е толкова комплексно понятие, а я гледаме често само от едната страна...и купуваме сложни, скъпи, ненадеждни и просто опасни боклуци, и си опразваме сметките.
За това говоря. За маниите, които струват и на инвеститорите маса пари ама, "нали са богати-могат да си го позволят". Да изгубят три пъти годишно по 1000-10000 лв, вместо да печелят всеки ден по 100-500 лв, примерно. Защото са забравили, в кой свят живеят и какви са качествата и параметрите на 80% от населението в държавата и в света.
Ами, да изтърват това, и да гонят мухите, тогава. Маниаци.Last edited by Pyramid; 15.05.2012, 09:20.
Коментар
-
Първоначално изпратено от LANDLORD 31 Разгледай мнениеПирамид, може би си абсолютно прав, но едно нещо си помислих аз за това под "умивалника". Усъмних се, че е достатъчно ефективно.
Сетих се нещо друго. Карбовски даде в "отечествен фронт" един изобретател - ел.техник от Видин на име Иван Чукарски. Този човек е невероятен, той каза, че за няма и 100лв. ще направи изобретение на СОТ което да ти включва GSM-ма при задействие, като за това други шарлатани взимат по 300 и нагоре + месечна такса.
Напълно сериозно мисля да се обърна към Карбовски за координатите на този пич.
Иначе високите технологии са една химера. Примерно Касетофонът се е считал за по-висока технология от грамофона. Само, че десетките ми стари винилови плочи в момента са много пъти по-издръжливи и запазени от стотиците ми касетки, които също пазя. Да не говорим за магнетофонните ролки.
Аз съм на принципа, че всичко ново е добре забравено старо. Нека не влизаме в детайли като електрическите уреди на древните шумери!
Напълно нормално е, тогава, след навлизането на технологията, онзи пич, дето ти предлага системата за 100 лв да се справя и за 20, като остави горницата печалба за себе си. Иди при него - мисля, няма да сгрешиш. А и да сгрешиш, по-лесно ще си простиш
Коментар
-
Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнениеПо-скоро, неумело "скрит" зад този "елитаризъм" виждам пределно охлузен снобизъм, липса на самопознание и самочувствие - симптом, по-страшен от окапване на косата, да речем, щото става дума за нация...
Какво имам предвид: Дори от техническа гледна точка, една мания е кофти вариант. Когато имаш избор между нещо просто и ефикасно и нещо сложно, с целия комплекс допълнителни набутвания, да избереш сложното само, щото е "високотехнологично", не винаги е признак на съвременно мислене, нито на напредничавост. НА ТОВА казвам "мания".
Прост пример: аз имам едно нещо /към него води подписът ми/ и то е ефикасно с пъти над едни други неща, които, обаче, са в пъти по-високотехнологични, габаритни, с повече елементи, които да се повредят. И струва с пъти по-евтино...а, все още, инвеститорският интерес /натискам втора година/ е повече от постен. И, същите тези "грамотни, образовани, начетени, успешни и т.н." инвестори, продължават да лапат мухите по други, далеч по - безперспективни /ако щеш, и поради сегментираност на пазара/ ВЕИ-та, и търпят, и ще продължават да търпят ако не загуби, то пропуснати ползи...Всичко, отново, поради мания, а не поради "трезвен поглед". щото нищо не знаят по въпроса...и, въпреки това, още не са се престрашили да попитат.
Много нещо се пропуска поради мании, и все от "умници".
Сетих се нещо друго. Карбовски даде в "отечествен фронт" един изобретател - ел.техник от Видин на име Иван Чукарски. Този човек е невероятен, той каза, че за няма и 100лв. ще направи изобретение на СОТ което да ти включва GSM-ма при задействие, като за това други шарлатани взимат по 300 и нагоре + месечна такса.
Напълно сериозно мисля да се обърна към Карбовски за координатите на този пич.
Иначе високите технологии са една химера. Примерно Касетофонът се е считал за по-висока технология от грамофона. Само, че десетките ми стари винилови плочи в момента са много пъти по-издръжливи и запазени от стотиците ми касетки, които също пазя. Да не говорим за магнетофонните ролки.
Аз съм на принципа, че всичко ново е добре забравено старо. Нека не влизаме в детайли като електрическите уреди на древните шумери!
Коментар
Коментар