IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Да поговорим за маниите

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• И сега, да вмъкнем още една мания

Коментар

• ...някой пример, ако може ?

Коментар

• Първоначално изпратено от trader1 Разгледай мнение
        А к'во ще кажете за " Мания за величие" ??
        Те това е велика мания
        Баба ме научи на много неща.
        tnm

Коментар

• - А, т'ва ли?
          ...дребна раб'та

Коментар

• А к'во ще кажете за " Мания за величие" ??
            life is simple and clear when you make the right choices

Коментар

• Виж, едно е човек с подготовка-морална, духовна и финансова, да инвестира /с цел печалба/ и друго - щяло и нещяло да си въобразява че, видиш ли, сега купувам за $50000 (например), и утре ще продам за 100 000 /поне/.
              И резултатът е балонче...ПУК ! - понеже, населението не успява да генерира такъв продукт, че всички да се натоварят, да успяват да изкупят, е още да поскъпва и пак да има.
              За ТОВА питах: КАК така и КОГА ще се поумнява, че нещо времето все напред върви...
              Last edited by Pyramid; 25.05.2012, 01:12.

Коментар

• Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнение
                ...друга една мания:
                НИ.
                - Някой да се е питал наскоро защо, все пак, толкова много народ се набута в тези пусти имоти, без да знае, какво да ги прави?
                ...а после - ама защо, видите ли, цените падат.

Ще падат, ами. до реален паритет между производство и покупателна способност.
                Ама това е според мен и моето усещане за здрав смисъл. Интересна ми е вашата гледна точка, кое вкара толкава публика в капана на собственото й непознаване и опитите за незачитане на реалната икономическа логика...
                Та?
                Това пряко засяга мен! Първия си имот придобих като платих за него само 1/6 от цената и останалата част по наследство през 1994г. Само две-три години след това усетих, че парите/хартията/ може застрашително да се обезценява. Бях първи курс в СУ когато едно кафе беше 100лв. сутрини и 200лв. на обяд през януари 1997г.
                Всички се питахме при такива цени дали някога ще завършим университета?!
                Е, не само, че го завърших, но и втора магистратура искарах.
                От този първи курс в СУ обаче нямам доверие на парите и всичко набивам в имоти. През 2002г. закупих къща в кв.Редута за $34000. През 2007г. убедих жената, че е добре нейното семейство да закупи четиристайния апартамент на 1/3 от пазарната цена от общината. През 2009г. купих магазинче, което в момента отдавама под наем с 30% отстъпка! Сега мисля да купя още едно зад него за да увелича квадратурата, щото искам да правя кафене. Още през 1981г. баща ми ме накара да подпиша , че съм съгласен аз и брат ми да ни изтегли детските влогове от по 800лв. За да построи триетажна вила на 60км. от столицата , която още не съм довършил.
                Изобщо за мен мания са НИ, както правилно отбелязва Пирамид. Те винаги ще са №1 за мен като активи. На второ място поставям златото и нумизматичните ценности.
                Не случайно някои любители на нумизматиката се опитват да изкопчат нещо от мен, но забравят, че съм дългосрочен инвестор и ме боли фуя за това дали ще продам сега или след 10-20 години.

Коментар

• ...друга една мания:
                  НИ.
                  - Някой да се е питал наскоро защо, все пак, толкова много народ се набута в тези пусти имоти, без да знае, какво да ги прави?
                  ...а после - ама защо, видите ли, цените падат.

Ще падат, ами. до реален паритет между производство и покупателна способност.
                  Ама това е според мен и моето усещане за здрав смисъл. Интересна ми е вашата гледна точка, кое вкара толкава публика в капана на собственото й непознаване и опитите за незачитане на реалната икономическа логика...
                  Та?

Коментар

• А президентът Плевнелиев измисли как да вкара/оправдае/ много пари наведнъж по оп "конкурентоспособност", във специален парк. тъй де, тези пари не са предназначени да стигнат до масовия стартъп, ами да финансират государственни предприятия.
                    И правилно, ще ви река:
                    VIVA Новото СССР, този път-на NASA

Коментар

• Според мен има преиграване с понятието "високи технологии" и то се прави от журналята и политюгите с цели, които са далеч от съществото на явлението.
                      То ест това е злоупотреба с понятието и така донякъде се размива неговия смисъл в разбирането на т.н. среден, обикновен човек.

У нас, мисля, най-много се злоупотребява с това понятие, понеже сме най-далеч от реално приложение или използване на високи технологии.
                      По-малко е злоупотребено в Западна Европа, понеже са по-близо до ВТ, а най-малко злоупотребяват с това понятие в САЩ, понеже те са основните производители на ВТ.

Иначе бихме могли да използваме и фразата "най-напреднали технологии", за да е по на български.
                      Свободен във виелицата.
                      http://www.youtube.com/watch?v=mzGk8cYJVjc

Коментар

• Jay, там, където сочи линкът, има доста допълнително инфо, ако гледаш внимателно. В крайна сметка, тук не е бакалия и се продполага, поне, че който отива нещо да погледне, ще си отваря очите и ще пита. Ако не пита, значи, не е дорасъл психически и морално. Всъщност, случиха се няколко зададени въпроса и, който ги зададе, получи отговори на всичките си въпроси - друг въпрос, че един беше се ангажирал с друг сериозен проект, вторият се оказа с активност в паралелна сфера... Поне ми оказват посилна подкрепа - единият-морална, другият - и организационно-методическа, хората.
                        Иначе, да, за останалите неща си пределно точен.

Коментар

...
                          По-трудно е да пробиеш с ново изделие, отколкото да го пуснеш втори на пазара и да отхапеш голям пазарен дял, ако първият не се е развил достатъчно или е дрямал. Зная това от опит. Първи е добре, но при едно условие, че имаш достатъчно добър и голям рекламен бюджет, или много добри контакти и почти изградена търговска мрежа. Тъй като съм бил и втори и първи зная разликата. Разликата е, че при ново изделие никой не те търси и се налага да обясняваш на всеки клиент по отделно, какво всъщност искаш да му продадеш и защо следва той да си го купи. Ако си втори, това отпада. Първи е много добре, но само при горните условия.

За маниите си прав - хората са си просто такива и правят това което е донесло успех или им се стори, че носи успех на другите, както и това което е модерно. Не мисля, обаче, че следва да се сърдиш на инвеститорите за това, че някой не е обърнал внимание на това което предлагаш. Например говориш за подписа си - "Хидротермален икономайзер и отклонителна тръбна арматура" - Какво смяташ говори това на някой, на мен, на някой друг? Нищо! Искаш, или искате пари за нещо което ще се произвежда, искате и да се продава, но какво по дяволите е това? На 99,99 % това не говори нищо и няма и как да говори без достатъчно инфо. Какво например се постига с тази тръбна арматура и защо някой би си я купил, какво се постига с тоя икономайзер, все неща които не са ясни, хората просто нямат навика да проявяват интерес към котка в чувал. Тоест, с нещо поне трябва да се провокира интереса им.. Те, без някой да им е провокирал интереса дори не биха се обадили по телефона за да питат. Пуснатото описание е толкова малко, че звучи като "Искам да ви продам една тайна, но не казвам каква, а вие ще я произвеждате и продавате". С какво би привлякъл нечий интерес? В това е въпроса. Желая успехи.
                          Last edited by Jay Gould; 15.05.2012, 13:57.
                          http://investments.dir.bg Глупавият проумява само онова, което вече е станало! - Омир

Коментар

• ТП са нещо като варианта да стреляш по врабци с топ, сравнени с "онова" - не, че не може но, когато си удариш сметката...
                            ...и колко българи са си инсталирали, дори от най-евтините ТП? 1000? 2000? 5000?
                            Ха така.
                            И какъв разход на енергия трябва ЕЖЕДНЕВНО да имаш, за да си изплатиш за 3-4 години една инвестиция от 1500-5000 лв? Колко души българи /че и по света, какви са средните заплати в Индия, Турция, латинска Америка имат близки пропорции в семейните бююджети? Колко? А европейците, те при какви цени си купуват енергията? При тях как са разходи за монтаж, поддръжка, ремонт?
                            И колко реформи трябва да направиш в построената си и работеща ВиК система, за да си сложиш ТП? Те тези реформи, да не би да са без пари?
                            Поврежда се ТП - едно пълнене само с фреон, например, монтаж-демонтаж, транспорт за ремонт и т.н. колко ти излиза? И, за да "спестиш" 1500 лв /някога, някакси, несигурно/ се набутваш поне една добра заплата за IT-специалист. Най-често, вземаш як кредит, вкл. от природата, т.к. междувременно, я замърсяваш с всичките разходи за една ТП... Не е ли така?
                            Докато "онова" може да го сменяш на 4 години и да ти остават пари за още, например. Естествено, ако не ти хареса, как работи, или по невнимание го потрошиш.
                            И може да работи и без ток /това - "онова"/, и действа за секунди, и е голямо колкото шише Кока-Кола, и, ако имаш /а дори, и да нямаш/ слънчев панел /колко са удобните места?/ то пак можеш да ползваш по-евтина енергия...
                            Ефективността е толкова комплексно понятие, а я гледаме често само от едната страна...и купуваме сложни, скъпи, ненадеждни и просто опасни боклуци, и си опразваме сметките.
                            За това говоря. За маниите, които струват и на инвеститорите маса пари ама, "нали са богати-могат да си го позволят". Да изгубят три пъти годишно по 1000-10000 лв, вместо да печелят всеки ден по 100-500 лв, примерно. Защото са забравили, в кой свят живеят и какви са качествата и параметрите на 80% от населението в държавата и в света.
                            Ами, да изтърват това, и да гонят мухите, тогава. Маниаци.
                            Last edited by Pyramid; 15.05.2012, 09:20.

Коментар

• Първоначално изпратено от LANDLORD 31 Разгледай мнение
                              Пирамид, може би си абсолютно прав, но едно нещо си помислих аз за това под "умивалника". Усъмних се, че е достатъчно ефективно.
                              Сетих се нещо друго. Карбовски даде в "отечествен фронт" един изобретател - ел.техник от Видин на име Иван Чукарски. Този човек е невероятен, той каза, че за няма и 100лв. ще направи изобретение на СОТ което да ти включва GSM-ма при задействие, като за това други шарлатани взимат по 300 и нагоре + месечна такса.
                              Напълно сериозно мисля да се обърна към Карбовски за координатите на този пич.
                              Иначе високите технологии са една химера. Примерно Касетофонът се е считал за по-висока технология от грамофона. Само, че десетките ми стари винилови плочи в момента са много пъти по-издръжливи и запазени от стотиците ми касетки, които също пазя. Да не говорим за магнетофонните ролки.
                              Аз съм на принципа, че всичко ново е добре забравено старо. Нека не влизаме в детайли като електрическите уреди на древните шумери!
                              Разбира се, приятелю. Съмнението движи света. Особено, когато се усъмниш в догмите и концепциите. Тогава, след пълна ревизия на едни, втори и трети мнения, нещата придобиват истинската си балнсова стойност за потребителя, производителя, природата и т.н. Фактът за тоталното превъзходство, например, като кпд /което няма да ме чуеш да отричам/ на термопомпите над "онова", така си и остава непроменен. Обаче,пресметнато през тоталния разход за производство, инсталиране, притежание, поддръжка и ремонт, умножени по разликата в пъти като габарити, маса, технологичност, рециклируемост, леснота за поддържане в работно състояние, по разхода на цвветни метали и количеството енергия, употребена за техния добив, както и замърсяванията, предизвикани от него - всичко излиза доста различно. Да не говорим, че, за да постигне близка норма на възвращаемост до "това", една ТП струва десетки пъти повече и затова, вместо на месец в България да се продават хиляди и десетки хиляди, продажбите и, съответно, ефектът е също в пъти по-нисък от възможния. Да подсказвам ли, че оборудването за ТП-производство е в пъти повече, по-скъпо, а производството по-вредно и опасно?
                              Напълно нормално е, тогава, след навлизането на технологията, онзи пич, дето ти предлага системата за 100 лв да се справя и за 20, като остави горницата печалба за себе си. Иди при него - мисля, няма да сгрешиш. А и да сгрешиш, по-лесно ще си простиш

Коментар

По-скоро, неумело "скрит" зад този "елитаризъм" виждам пределно охлузен снобизъм, липса на самопознание и самочувствие - симптом, по-страшен от окапване на косата, да речем, щото става дума за нация...
                                Какво имам предвид: Дори от техническа гледна точка, една мания е кофти вариант. Когато имаш избор между нещо просто и ефикасно и нещо сложно, с целия комплекс допълнителни набутвания, да избереш сложното само, щото е "високотехнологично", не винаги е признак на съвременно мислене, нито на напредничавост. НА ТОВА казвам "мания".
                                Прост пример: аз имам едно нещо /към него води подписът ми/ и то е ефикасно с пъти над едни други неща, които, обаче, са в пъти по-високотехнологични, габаритни, с повече елементи, които да се повредят. И струва с пъти по-евтино...а, все още, инвеститорският интерес /натискам втора година/ е повече от постен. И, същите тези "грамотни, образовани, начетени, успешни и т.н." инвестори, продължават да лапат мухите по други, далеч по - безперспективни /ако щеш, и поради сегментираност на пазара/ ВЕИ-та, и търпят, и ще продължават да търпят ако не загуби, то пропуснати ползи...Всичко, отново, поради мания, а не поради "трезвен поглед". щото нищо не знаят по въпроса...и, въпреки това, още не са се престрашили да попитат.
                                Много нещо се пропуска поради мании, и все от "умници".
                                Пирамид, може би си абсолютно прав, но едно нещо си помислих аз за това под "умивалника". Усъмних се, че е достатъчно ефективно.
                                Сетих се нещо друго. Карбовски даде в "отечествен фронт" един изобретател - ел.техник от Видин на име Иван Чукарски. Този човек е невероятен, той каза, че за няма и 100лв. ще направи изобретение на СОТ което да ти включва GSM-ма при задействие, като за това други шарлатани взимат по 300 и нагоре + месечна такса.
                                Напълно сериозно мисля да се обърна към Карбовски за координатите на този пич.
                                Иначе високите технологии са една химера. Примерно Касетофонът се е считал за по-висока технология от грамофона. Само, че десетките ми стари винилови плочи в момента са много пъти по-издръжливи и запазени от стотиците ми касетки, които също пазя. Да не говорим за магнетофонните ролки.
                                Аз съм на принципа, че всичко ново е добре забравено старо. Нека не влизаме в детайли като електрическите уреди на древните шумери!

Коментар

Working...
                                X