Първоначално изпратено от terziеv
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
NYSE
Collapse
X
-
Как се минимизира риск от глобално сурване - просто се изтегляш от пазара. Злато (борсово), облигации, ДЦК не важат в такива моменти.
Как се минимизира ординарният риск - дивидентни акции в стабилни стари компании, които са преминали без проблеми кризата 2008. За предпочитане с месечно изплащане. Още по за предпочитане привилегировани. Предвид 2008-ма, не смятам облигациите за по-сигурни. Има и едни GBS имотни врътки, които според мен са железни. Аз съм изключително против широкоспектърните пасивни фондове, ако и без това губиш време да следиш борсите. Дори да нямаш време, смятам тези с активно управление (като на Pimco или Gladstone) за по-добър вариант. Компании от различни страни, различни сектори, различни валути.
Мернах някой беше писал тези дни, че било хубаво да се инвестира в активи с обратна корелация. Това специално за мен е глупаво. Ако 50% от портфейлът ти пада, когато другата 50% се вдига, то де факто тичаш на едно място. Като цяло, щом играеш на борсата, значи си готов да поемеш поне известен риск.
Най-сериозният ми страх е промяна в регулациите, запори, фалит на брокерите, принудителна смяна на парите...
Това от камбанарията на "малкия". Ако имаш милиони, тогава може вече да мислиш за неща извън борсата - имоти, земя, сейфче със злато, няколко тона ориз...
---
Логика на пазарите няма. Някои я търсят и после се дразнят, когато "тъпаците" печелят повече от тях.Last edited by terziеv; 05.11.2020, 20:07.
- 1 like
Коментар
-
А някой опитен иска ли да сподели как минимизира риска в сегашната ситуация ( президентските избори в САЩ + корона вирус който в момента малко изостава по новините, но предполагам ще се върне с пълна сила след изборите )
Аз като новобранец, просто използвам всяка възможност да изляза от позиция. Ако се уцели тайминг-а правилно даже се печели още по-добре. Ако не просто имам пропуснати ползи, но пък си намалявам риска по този начин. Предполагам има много по-умни начини от това, но аз като новобранец това ползвам.
Като пример за който бях много подиграван от Money, влезнах на LLY на 131.17$ и вчера като скочи на 149$ ги разпродадох, защото се съмнявах да задържи този скок. Днес напазарих половината обратно на 146$ понеже не изглеждаше много стабилна. В момента е 145$ и е надолу тренд и ще изчакам да падне докъдето стигне днес и ще купя другата половина. В случая или поне за момента се оказва доста добър тайминг и ми купи 1 ден спокойствие (до тази сутрин си държах кеша).Обаче тези мои действия изглеждат много нелогични за някой по опитен.
Last edited by pantaleev; 05.11.2020, 19:36.
Коментар
-
Първоначално изпратено от pantaleev Разгледай мнениеВие държите ли кеш или вече всички са на мнение, че изборите са минали и близкото бъдеще е много светло и ясно ? Просто от любопитство. Аз лично съм почти 'all in'.
Коментар
-
Първоначално изпратено от hazard Разгледай мнениеXPEV, 50% за има-няма и седмица.
Държавата показва, че ще поддържа китайските EV стартъпи, морално и финансово.
Терзиев , тоя следиш ли го ?
Да се повторя от юни за NIO, но е още валидно: ККП и Tencent вярват в компанията. Тя разчита главно на вътрешен пазар, а не на американския. Китай е най-напред с електрокарите, години пред САЩ.
---
Ский OLN какво направи. При положение, че раздава и тлъсти дивиденти. Сърби ме да пусна пак таблицата с вангуванията на ED.
Коментар
-
Първоначално изпратено от precakanoto Разгледай мнение
Защо, защо .... При хазарта няма нужда от този въпрос
Коментар
-
ET-то как се изстреля не е истина. За пръв път да искам да забави малко. Поне за ден два, докато ми изтекат опциите. И тревата върна мощно. Колко ли стопове са били отнесени вчера.
---
Туше! Iron Mountain FFO beats by $0.06, beats on revenue
Знам си аз, че трябва да си слушам жената.
---
Троен лешник днес. Маските утепаха всички прогнози.Last edited by terziеv; 05.11.2020, 16:04.
Коментар
-
Първоначално изпратено от terziеv Разгледай мнениеЗащо, по-дяволите, тревата пада премаркет???
---
BABA-та също добре скокна. Снощи след шоуто я взех на 284,7. Но малко се чудя дали да я държа... Винаги продавам бабата с някаква малка печалба и пропускам голямото катерене.
Съветът ми е да заредите поръчки на някакви безумни цени, защото днес ще има някакви безумни амплитуди и може да ви огрее. Аз така "без да искам" се мушнах в IRM снощи. Чак днес по обед разбрах, че е изпълнена поръчката.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от representjah
... Още нещо, не го приемай за заяждане - сметките ти са много грешни. Ако имаш чиста печалба 10% примерно на инвестиция хиляда лева, това са сто лева годишно. За да я избия първоначалната инвестиция ще трябва да минат десет години по сто лева = 1 000 лева. Отделно това са БЪДЕЩИ приходи, ще трябва да ги дисконтираш към днешна дата.И аз не се заяждам.
Сметките са верни. Чистата печалба, писах, че е над 10%. Умишлено не уточних колко над.
След 3-тата година (когато заработи на пълни обороти), средния дневен оборот е от 1 до 2% от вложените средства в стока. Първите години е по-малко и затова възвращаемостта е такава. Печалбата ти е надценката минус разходите.
Първоначално изпратено от representjahВиждам че имаш желание да се занимаваш с инвестиции, трябва да започнеш с основата - а цената е последното което те интересува, защото тя не ти носи никаква информация.
Започни с основата - какво е акция, какво е облигация (изключително важно) как се смята coupone rate-a, YTM, yield curve, cash flow, future cash flow такива неща. Това са основите, без тях си обречен.
Коментар
-
Първоначално изпратено от representjah
Явно хората не правят разлика между облагане на дивидент и облагане на печалбата - divident tax vs capital gain tax. Нямам проблем с облагането на печалбата, искам да избегна облагането на дивидента защото разказва играта на compоund rate-a на инвестицията. А то може да се направи само със реинвестиране на същия във акции на компанията. Има си специална програма, нарича се DRIP - Dividend Reinvestment Plan. И дори от нея добавяш още 1-2% заради преференциалните условия.
За нея искам да науча повече, мога ли и евентуално и как да се възползвам. Не мога да повярвам че пиша това във форум за инвестиции, говорим за суми от порядъка на 300К в спестени данъци, при 100К инвестиция, и на никой не му прави впечатление. Напълно законно спестяване на данъци. Никой ли не се е опитвал/разучавал да регистрира фирма, да използва посредник, офшорна компания, каквото и да било. Ясно е че ще трябва да го правя сам, искам да си спестя малко време в празно лутане.
И накрая, дай да бием богатите, те ни крадат парите.
Коментар
-
Първоначално изпратено от representjahцената е последното което те интересува, защото тя не ти носи никаква информация.
Започни с основата - какво е акция, какво е облигация (изключително важно) как се смята coupone rate-a, YTM, yield curve, cash flow, future cash flow такива неща. Това са основите, без тях си обречен.
https://fs.blog/2016/11/green-lumber-fallacy/ - историята тук е напълно истинска.
---
Понеже едва ли ще го четете:
We seduce ourselves into overestimating the impact of our intellectualism and then wonder why “idiots” are getting ahead.Last edited by terziеv; 04.11.2020, 16:08.
Коментар
Коментар