Първоначално изпратено от jori
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
NYSE
Collapse
X
-
-
Първоначално изпратено от mpy_yordanov Разгледай мнениеокс
А ти, как беше през 2020 YTD ?
Иначе по темата, няма прецедент за неравномерните икономически и финансови резултати през 2020 г.
В резултат няма прецедент за това, което се случва след това ...
Коментар
-
Първоначално изпратено от IvelinaJensen Разгледай мнение
Дадох ти го като пример уж да разбереш, ама ти пак не успя. Иначе точно такава цел няма шанс да си поставя в реала, защото съм наясно с възможностите си. Иначе има играчи, които с опции ги правят тия 10 000%, но не съм и като гледам няма и да бъда от тях. Дразня се, че реша едно, а направя друго подведена от моментни настроения. И последствие в 95% от случаите се оказва, че щях да спечеля, ако просто си бях следвала тактиката без да се разсейвам и да действам импулсивно.
За фирмата се чудя кво да правя, защото нямам доверен човек на който да вярвам да ми свърши работа. Затова пък е пълно с измамници
Според мен, нямаш тактика. Ако твърдиш че имаш, се пробвай да я напишеш на хартия и търгувай по написаното.
Просто като набележиш някоя акция, разглеждаш и двата варианта, да е нагоре "гледай, тая ракета няма спиране" и да е надолу "оо, тя вече е яко набалончена". После каквото и да стане - "ето, казах ли си аз?".
Това май е hindsight bias https://en.wikipedia.org/wiki/Hindsight_bias
Другият феномен е че, голяма печалба последвана от малка загуба ти съсипва настроението (карък). Нарича се Loss aversion https://en.wikipedia.org/wiki/Loss_aversion
Коментар
-
Първоначално изпратено от terziеv Разгледай мнениеЙорданов, аз съм на демо, бре човек. Само си играя на пари. Геймър един вид. 0 лева печалба. Пък и все още се занимавам с други неща, ако и борсата вече да е ~60% от заниманията ми. Обещавам ти, че ако отиде над 90%, аз ще те потърся и даже може да си платя за реклама.
Коментар
-
Първоначално изпратено от jori Разгледай мнение
Не е важно какво ти се случва, а как го възприемеш. Самосаботажът ти се състои в поставянето на неизпълними цели.
Доколкото си споделила имаш прекрасен годишен резултат от 70%. Някои сделки обаче, не ги познаваш и губиш от тях. Е кой човек на земята познава всяка сделка?
Това със свръх амбициите е български синдром - изстрадала нация сме, но имаме много високи цели - шампиони по бокс, измислили компютрите, България на три морета, нация космическа, дали азбука на стотици милиони, геостратези, форумни съветници на Тръмп, вирусолози, а сега и "10 000% тази година".
Схемата е следната - ако имам 1% шанс да спечеля 10000%, това прави present value 100% - значи в момента съм на двойна печалба, само със силата на мисълта, в страната на фантазиите. После като се върнем в реалността, се чувстваме каръци. Това е емоционална волатилност - не съм сигурен, че ти е приятно, но знае ли човек. Но да правиш фирма и счетоводство - няма как да е забавно.
За фирмата се чудя кво да правя, защото нямам доверен човек на който да вярвам да ми свърши работа. Затова пък е пълно с измамници
Коментар
-
Първоначално изпратено от jori Разгледай мнениеЕто това е основната причина да не правиш фирма - ако не си уверена, че ще печелиш много занапред, данъците не са ти проблем. Ниска очаквана печалба, ниски данъци. Фокусирането в данъците означава че търсиш проблема извън себе си. Същото ти се случва и с експериментирането ти с leverage - мислиш, че причината, че не продължаваш да печелиш е в това че не ползваш leverage. Основният актив на трейдърска фирма, е know how/работеща стратегия. Нисък данък от 10%, не може да бъде актив.
Имаш някакъв проблем, който смяташ че ще решиш като правиш по 50% печалба всяка година.
Е по-вероятно да си решиш/приемеш първоначалния проблем, отколкото да откриеш начин да печелиш 50% всяка година.
Колко процента ежегодна печалба би те накарала да спреш да се чувстваш карък?
Представи си, че една година печелиш по 10% от вложени 100 лв. Другата година губиш 7%. При българските данъци си оставаш на печалба. При датските не. Добави дивидента доходност и отиваш на 2ро ниво.
Нищо чудно Ивелина да си развие идеята (която си е много правилна) и за пореден път да демонстрира, че за да печелиш, трябва да играеш. Иначе доводи за отказване да искаш. То човек може да намери причини да не стане сутрин от леглото.
да не говорим, че при нея има космическото предимство - няма да и почукат на вратата разни джуджета, ако вземе да и се получи както трябва.
---
За путовете... гледам да продавам на компании и цени, които ме устройват по принцип. Geo на 7 е добър вход и без това. Cwco на 10 или apt на 9 също. Има компании, които съм още по-уверен tr, flo... но там самата цена на акциите ме спира. Едно е 100x10 да рискувам, друго 100х30, трето 100х200 - както е при baba.
Специално при затворите cxw/geo има чутовен страх, все едно фалитът е зад ъгъла и затова путовете февруари са с някаква безумна надценка и си заслужават извънредно. В същото време това за изключително ПЕЧЕЛИВШИ компании, ако и да не са перспективни. Тук ме обвиниха подло подло, че пробутвам спекулации, но не ми посочиха конкретни примери. Аз пробутвам точно обратното - стари, стабилни, печеливши, дивидентни, небалоняци, НЕ IT . Просто нетолкова модни и затова на добри цени.
~~
Йорданов, аз съм на демо, бре човек. Само си играя на пари. Геймър един вид. 0 лева печалба. Пък и все още се занимавам с други неща, ако и борсата вече да е ~60% от заниманията ми. Обещавам ти, че ако отиде над 90%, аз ще те потърся и даже може да си платя за реклама.Last edited by terziеv; 01.01.2021, 23:59.
Коментар
-
Първоначално изпратено от IvelinaJensen Разгледай мнение
Не знам що си решил, че човек може да има само един проблем и той е в дъното и причина за всички останали. Данъците ми са големи - факт - 42%. Това не е мой личностен проблем, а на цяла Дания. И може да се реши с фирма в БГ примерно. Другият проблем с каръщината не знам има ли решение. Но това, че не мога него да реша, не значи, че ще изпадна в самосъжаление и ще престана да решавам и всички останали иначе решими проблеми. Каръщината ми не е свързана в конкретни проценти загуби и печалби и не се опраделя от тях, а примерно защото винаги ми се объркват плановете. С пример ще ти го обясня. Ако имам конкретен и печеливш план как да спечеля 10 000% тази година, но се самосаботирам и спечеля 1000% тогава се ядосвам на каръщината си. Капиш ?
Доколкото си споделила имаш прекрасен годишен резултат от 70%. Някои сделки обаче, не ги познаваш и губиш от тях. Е кой човек на земята познава всяка сделка?
Това със свръх амбициите е български синдром - изстрадала нация сме, но имаме много високи цели - шампиони по бокс, измислили компютрите, България на три морета, нация космическа, дали азбука на стотици милиони, геостратези, форумни съветници на Тръмп, вирусолози, а сега и "10 000% тази година".
Схемата е следната - ако имам 1% шанс да спечеля 10000%, това прави present value 100% - значи в момента съм на двойна печалба, само със силата на мисълта, в страната на фантазиите. После като се върнем в реалността, се чувстваме каръци. Това е емоционална волатилност - не съм сигурен, че ти е приятно, но знае ли човек. Но да правиш фирма и счетоводство - няма как да е забавно.
- 3 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от jori Разгледай мнениеЕто това е основната причина да не правиш фирма - ако не си уверена, че ще печелиш много занапред, данъците не са ти проблем. Ниска очаквана печалба, ниски данъци. Фокусирането в данъците означава че търсиш проблема извън себе си. Същото ти се случва и с експериментирането ти с leverage - мислиш, че причината, че не продължаваш да печелиш е в това че не ползваш leverage. Основният актив на трейдърска фирма, е know how/работеща стратегия. Нисък данък от 10%, не може да бъде актив.
Имаш някакъв проблем, който смяташ че ще решиш като правиш по 50% печалба всяка година.
Е по-вероятно да си решиш/приемеш първоначалния проблем, отколкото да откриеш начин да печелиш 50% всяка година.
Колко процента ежегодна печалба би те накарала да спреш да се чувстваш карък?
Коментар
-
Първоначално изпратено от Todor Sabev Разгледай мнение
Ебаси, кво си пил по Нова година.
- 5 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от IvelinaJensen Разгледай мнениеСамо научих, че съм карък, а борбата с това за сега ми изглежда невъзможна.
Колко процента ежегодна печалба би те накарала да спреш да се чувстваш карък?Last edited by jori; 01.01.2021, 20:57.
Коментар
-
Първоначално изпратено от terziеv Разгледай мнение
Чудесна идея, ако и бая закъсняла. Има невероятна ниша да дръпнеш и други хора. Отвори нова тема обаче. Иначе първо направи фирмата, после отваряй акаунт.
всеки знае, че е по-песрпективно да се купува евтино. : От което чета, ти правиш абсолютно обратното. Как тогава знаеш?
Какво имаш предвид с това да дръпна и други хора. Както и с това, че съм закъсняла?
Продаваш путове? Заемаш ги демек? Не е ли малко рисковано?
Иначе да, ясно е, че ще имам счетоводител - няма как да го заобиколя. Има доста за проучване преди да се реша. Много ме е страх щото материята ми тъмна Индия.
Първоначално изпратено от mpy_yordanov Разгледай мнениеЗа много години! Да бъдем здрави и ако може щастливи
Искам да поканя Терзиев, Ташунко и Ивелина да ми дадат интервю за Investor.bg.
Ето няколко стари интервюта с форумци
Alonso: Нужно е търпение, за да се купи дял от добра компания на добра цена
https://www.investor.bg/mneniia-i-sy...a-cena-193145/
Веселин Иванов: Не се притеснявам вложенията ми да са в една акция
https://www.investor.bg/blogosfera/3...akciia-192838/
Инвеститор: Непоправим оптимист съм за БФБ и за България като цяло
https://www.investor.bg/blogosfera/3...cialo--191353/
Ако сте съгласни, моля пишете ми ЛС
- 4 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от mpy_yordanov Разгледай мнениеЗа много години! Да бъдем здрави и ако може щастливи
- 2 Харесвания
Коментар
-
За много години! Да бъдем здрави и ако може щастливи
- 4 Харесвания
Коментар
Коментар