Съобщение
Collapse
No announcement yet.
NYSE
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от Assen123 Разгледай мнениеТерзо, Тетрис - благодарско. Днес успях да се логна.
Една трудна година /не че има лесни такива/ и за изпроводяк и преди Веселите Празници да споделя и своето виждане за 2023.
Исторически ще изпратим СИПа надолу с двуцифрен спад. За последните 100тна година имаме 9 такива години. В 7 от 9 случая следващата година е донесла двуцифрен ръст - средната стойност е около 18%. В другите 2 случая е последвала още една година с двуцифрен спад
На фона на песимизма обзел СЕОтата / има един много интересн индикатор/ - СЕО Бизнес конфидънс /6м напред/. От 1990г без грешка когато е бил в екстремни стойности това е фиксирало дъна на пазара на акции. Т.е. СЕОтата очакват икономиката да е зле /което е нормално - четат едни и същи новини от макроикономисти от Блумбърг/, но пазарите на акции тогава намират дъната. Екстремните стойности са в 1991, 2002, 2009 и 2020. И тук идва веселата част - в края на 2022 сме на рекордно ниски стойности за последните 30 години.
Далеч съм от идеята че "телешките години на възторг" ще продължат, напротив дори тази година видяхме какво значение /най-сетне/ за последните 12 години имат неща като дебт/екуити, марджин, управление на инвентори и прочие. Мисля че най-удачни след Петролните ще са Банковите и застрахователите, някой анитициклични - алкохол и козметика. Ако годината е по-позитивна смятам че Фармата няма да бъде предпочитана за паркиране. В този ред на мисли съм временно аут от Диабетичния пазар. И Ново и Ели взеха да катерят твърде стръмнно и ще чакам някоя корекция 2023 за градене на нови позиции. На нива от -2% от върха след като 2022 даде близо 25% мисля че добро време за почивка. Бих стоял настрана от Теха и Ютилити. Последните не се знае кога ще минат на режим национализация. От Теха стоя защото не го разбирам а и е доста модерен което го прави привлекателен за кой ли не.
От цикличните ми акции в момента единственно Керинг е на ангебот както казва Терзиев - на 40% от върха. Вярно че имат малко притеснения относно продажбите на Гучи в Китай, но вярвам че с новите правила за Ковид и фокуса в развитието на Ив Сен Лоран през 2023 ще продължат да вадят добри отчети. Фундамента е солиден и нивата са добри за нещо по дългосрочно - поне 5 години.
Луито и Хермес дадоха своето като нива 2022 и не ми се вярва да дадат подобен подарък през 2023. На слизане поне 20% от върха ще се оглеждам за някоя добавка /при липса на форсмажор и анализ дали виждам нещо конкретно като причина/.
Интересното за мен е че съм положително настроен към Златото за 2023. Последните месеци се акумулират сериозни покупки и пазара странно защо стой като умрял. Все повече статий за това как Златото не било това което било преди и прочие. Подобни имаше много и през 90те години когато разни анализатори на заплата обясняваха как Златото било варварска реликва. Преди 1-2 години имаше и промяна в отчитането на резервите за физическо злато. Тихомълком физическото такова беше приравнено 1:1 с пари в брой.
Индустриалните акции според мен са неразорана нива. През изминалата година много качествени компании намаляха с по 20-25%, също така такива компании привличат традиционно по старти инвеститори та шансовете за разни редит акции са 0 - за мен понеже не съм първа младост ми е важно да стоя настрана от компании който фиксират подобен интерес.
В Швейцария и Финландия има много интересни фирми за който му се прочува иначе днес няколко думи за една компания и сектор - Строителство и инжинеринг - но не жилищно а по-скоро инфраструктурно. В щатите например фирмата е Бехтел - за съжаление не е публична.
Но има една интересна компания във Франция - Винчи. Тя има няколко бизнес направления и освен с проекти тип Бял Слон /такива според мен ще видим доста в следващите години/ се занимава и с концесии на магистрали и летища. Да в подобен бизнес има малко повече политика отколкото обичам. Обаче компанията има солиден баланс, за строителен бизнес дълга е на много приемливи нива. Генерира много добър кеш флоу, приходите и са 60% Франция, 40% други.
Това не е компания за бързи пари, но в последните 20 години си расте с по 250% на всеки 10 години. За подобен растеж държи дивидент 2-3% което е доста солиден такъв. В момента е на 10% процента от върха си.
Айде късмет и Весели Празници на всички
Продължават да се изливат големи потоци към облигации особено държавните такива /на сума ти подобни емисии в момента лихвите са по-високи от тези на някой първокласни компании/ говорим за развити държави. Явно хората много се въодушевиха от 5-6% - странно когато имаме най-силното първо полугодие на Насдак от 40г.
На прима виста лично аз не очаквам слаби отчети като цяло. От луксозните в момента е малко тегаво да се влиза на от по 5-6% от върха. Алтернатива си остават Керинг и Ессилор която под 195 си е подценена. Друга възможност са фондовете на Пиктет и Гам – дават и допълнителен експожър към Щатите особено първите.
Финансите са си рискови – в щатите не бих пипал друго освен Чъб и Джеи Пи. Във Франция си остават Акса и Земеделците. Петрол и Газ продължават да са подценени. Има компании с чудесен баланс и отлични печалби – това последното не виждам как ще се промени поне до края на това десетилетие. Теха продължавам да не коментирам предвид че не съм достатъчно наясно с бизнес моделите, въпреки че имам вече компания от този сектор - Дассаулт Системс / за мен са по близо до смарт сити сегмента/. Очакванията ми за златото не са се променили.
Новото започна да изпуска леко парата, но според мен е рано да се бърза с вход. Новото за мен си остава по-добрия избор от Ели въпреки бруталното рали на последната. Като цяло фарма пазара се държи добре – излезе от фокус, започнаха прилични корекции и има интерсни възможности – Еуро Финс например.
И за последно днес е ден 378 от последния път в който СП е направил нов връх. Исторически за последните 70 години този период е сред топ 10 на подобни такива. Най дългия е 1897 дни.
Весело лято на всички,
- 4 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от petrg5s Разгледай мнение
Както виждаш само днес тук съм дал прогнози за Ябълката и Нвидия,а вчера за Гугъл и Тайсъна.Казал съм мнението си и за индекс, SP500
В златото и в биткойн темата също съм си оставил и краткосрочни и дългосрочни прогнози !
На БФБ само вчера съм дал прогноза за Атера,Химимпорт и Агрия !
Ай смятай това "не смее кьорава прогноза да даде" ли е
И като имаме предвид,че го казва човек, дал само една единствена прогноза за толкова време в този форум,за Алтерко и тя му избяга с 50%
Всичките ти писания са виж какво станало еди кога си и тн тн
Като даваш давай ясни прогнози - до месец до два чакам такова и такова ниво а не локуми
И най ВАЖНОТО ако си мислиш че много познаваш мини към реален акаунт на демото всичики са цареLast edited by X_Y; 12.07.2023, 17:59.
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от cherney Разгледай мнение
Ако SEC даде зелена светина на BlackRock за ETF на биткойн, този скок до 40-45К ще се превърне в една малка крачка, последвана от спринт
Коментар
-
Първоначално изпратено от RInvestor Разгледай мнение
П.С. Биткойн всеки момент ще направи скокче до 40-45К.
Коментар
-
Първоначално изпратено от RInvestor Разгледай мнение
Може да има и сигурно ще има. Само ,че виждаме прекрасна ширина на пазара и ротация. Докато кажа злато - днес голддигърите поемат щафетата, май ще купя още EQX. Това е много булиш
Коментар
-
Първоначално изпратено от dollarman Разгледай мнение
Явно сентимента е избил в червеното. Може да има пулбак утре и другата седмица
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от RInvestor Разгледай мнениеFutures up! Пазарът явно ще хареса доклада за инфлацията. Доларът е в очевидно падение, същото ще стане с 10y и 2y лихви, защото ФЕД няма как да пренебрегне намелението на инфлацията. Рецесията приключи и сегашният earnings season ще го потвърди.
Последен шанс за NVDA, PLTR и пр. на тия нива
Все пак нека да видим как ще затворят днес индексите.
П.С. Мисля да посъкратя някои позиции на БФБ /без Шелли/. Перспективни са, но бавни. Газ към Америка!
- 1 like
Коментар
-
https://edition.cnn.com/2023/07/11/b...obs/index.html
Гледайте докладите за работните места ,те са важни ,инфлацията и рипортите ок ,но Феда не се кефи на здравия пазар на труда той е проблем за базата в инфлацията .Няма как да имаш стабилност в цените при горещ пазар на труда
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от RInvestor Разгледай мнениеFutures up! Пазарът явно ще хареса доклада за инфлацията. Доларът е в очевидно падение, същото ще стане с 10y и 2y лихви, защото ФЕД няма как да пренебрегне намелението на инфлацията. Рецесията приключи и сегашният earnings season ще го потвърди.
П.С. Мисля да посъкратя някои позиции на БФБ /без Шелли/. Перспективни са, но бавни. Газ към Америка!
Към есента ,края америкаците ще свършат спестяванията и тогава ще стане интересно
- 1 like
Коментар
-
Futures up! Пазарът явно ще хареса доклада за инфлацията. Доларът е в очевидно падение, същото ще стане с 10y и 2y лихви, защото ФЕД няма как да пренебрегне намелението на инфлацията. Рецесията приключи и сегашният earnings season ще го потвърди.
П.С. Мисля да посъкратя някои позиции на БФБ /без Шелли/. Перспективни са, но бавни. Газ към Америка!Last edited by RInvestor; 12.07.2023, 15:50.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от petrg5s Разгледай мнениеЗнам, че си един от малкото стойностни тук ,но мисля ,че грешиш.Прекалено си булиш.
Ще видим сега 15.30 инфлацията може да дадат тон за някаква песен..... еле пък за алтъните - още колко имат да се гмуркат.
Жж има още затягане на лихвените гайки.рано е за отпускане!
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от tetris12 Разгледай мнениеЩо се дърпате, нищо градивно няма да постигнете.
Трябва да се сърдиш на слабите модератори,че не си вършат работата !
Коментар
-
Първоначално изпратено от RInvestor Разгледай мнениеNVDA се готви за нов скок. Жална им майка на шортаджиите, които не вдяват ,че в началото на бул маркет акциите са най-силни. Да, изглеждат разтегнати, обаче Петря5 няма да го огрее корекция повече от 8-10% и после пак ъп-ъп до над 6000. Единствено не ясно дали ще е бързо движение до върха /в рамките до края на годината/ или нормален бичи пазар 1.5-2г.
П.С. Биткойн всеки момент ще направи скокче до 40-45К. Златото май достигна дъно и скоро ще се включи в купона. Петролът не е ясен, макар засега да има добри сигнали. Без препоръки
Много трудно,да не кажа невъзможно в моментната ситуация.Нито техника,още по малко фундамент го подкрепят
Това болднатото също няма как да се случи
Знам, че си един от малкото стойностни тук ,но мисля ,че грешиш.Прекалено си булиш.
Ще видим сега 15.30 инфлацията, може да дадат тон за някаква песенLast edited by petrg5s; 12.07.2023, 13:51.
- 1 like
Коментар
Коментар