IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Моят портфейл в момента е следния.... а вашия ?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Nexans 39.6%
    Berry Global 27.2%
    Data Communications Management 16.3%
    Aercap 9.6%
    Hammond Power Solutions 7.2%
    destroy racism, be like a panda – he’s black, he’s white, he’s asian and he’s chubby

Коментар

• Първоначално изпратено от mancev Разгледай мнение
      Портфейл към 01.01.2023г.

Shell - 18,44%
      Imperial Brands - 16,96%
      Equinor - 13,45%
      Софарма имоти АДСИЦ - 12.66%
      British American Tobacco - 9,73%
      LTC Properties - 3,27%
      GSK - 2,44%
      Хидравлични елементи и системи АД - 2,31%
      Корадо България АД- 2,30%
      Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ - 2,22%
      Lumen Technologies - 2,14%
      Софарма трейдинг АД - 2,12%
      Стара планина холд АД - 1,88%
      Philip Morris International - 1,65%
      Medical Properties Trust - 1,62%
      Telenor - 1,39%
      Total - 1,18%
      М+С хидравлик АД - 0,79%
      Eni - 0,69%
      Адванс Терафонд АДСИЦ - 0,61%
      Broadmark Realty Capital - 0,52%
      Елана агрокредит АД - 0,39%
      Българска роза АД - 0,22%
      Монбат АД - 0,21%
      Индустриален Капитал Холдинг АД - 0,20%
      Телематик Интерактив България - 0,20%
      Неохим - 0,18%
      Българска фондова борса АД - 0,14%
      Арома АД - 0,07%
      София комерс заложни къщи - 0,01%
      Алкомет - 0,01%

Позволявам си и аз да споделя портфейла си към 2023-та, както и какво се случи с него през миналата година.
      Като цяло изпращам много добра година, с върхова дивидентна доходност и нелош капиталов ръст. Ето и как се представиха по-големите компании в него.

Шел запазва първото място, като има съществен ръст в цената на акцията, и нелоша дивидентна доходност с тенденция да я увеличава. Наскоро дори допълних малко количество акции на компанията, защото съм сигурен в дългосрочните и перспективи. И все пак, може би не можем да очакваме такъв капиталов ръст в цената както през миналата година.

През годината допълвах акции на Imperial brands, която като включим и немалкия и капиталов ръст, скоро ще се бори с Шел за компания номер 1 в портфейла. Тя ми е платила и най-висок дивидент през годината. Към момента не смятам да допълвам акции, предвид голямото и тегло в портфейла. (А и желанието ми за допълване при British American Tobacco и Philip Morris, ако пазарът върне цените им надолу).

Equinor също се представи чудесно през миналата година, като въпреки че вече не е на върховите си цени, отбелязва двуцифрена капиталова доходност. Изплатиха и извънредни дивиденти, предвид върховите цени на петрола и газа. Дори единия извънреден дивидент ще бъде изплатен в края на януари, като екс-дейта за него е днес. Дългосрочна акция. Плановете ми са да държа я и през 2023-та.

Софарма имоти АДСИЦ, също отбелязва ръст, макар че се води по-консервативна акция. Скоро ще изплатят и заема за офис сградата, който към момента "яде" от дивидента. Има отправено и търгово предложение от мажоритаря Донев, което не смятам да приемам, макар че цената може би е добра, но при този ръст на НИ, мисля че е добра акция за пасивно инвестиращите.

Ръст има и при British American Tobacco, макар и по-малък. Тук виждам добър потенциал за допълване, ако цената върне малко в даден момент. Дивидента е стабилен и го вдигат всяка година.

LTC Properties е REIT с месечни дивиденти, който също освен дивидентна доходност, реализира и капиталов ръст. Имам едно наум с покачването на лихвите от централните банки, но към момента съм спокоен.

GSK е нова компания, която придобих през годината, и към момента ми е на леко отрицателна територия, но мисля че перспективите са добри. Към момента не мисля за изход.

Съществена промяна при Хидравлични елементи и системи АД няма. Стабилна цена, и добър дивидент. И все пак ако цената върне, което е доста възможно, може да се мисли за допълване като тегло.

Корадо България АД е първата компания която реализира отрицателна доходност през 2022г., което за мен е необяснимо. Много е вероятно да допълня малко през новата година.

Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ също не е мръднала съществено през годината, като по едно време имаше съществен капиталов ръст, но предвид слабата запълняемост на новата сграда, цената отново се върна на около 2лв. Нелоша акция, но за съжаление към момента потенциала и е само на хартия.

Lumen Technologies е най-голямото разочарование за годината. Спрян дивидент, и драстичен спад в цената на акцията, като едното е предпоставка за другото. Ако можем да търсим нещо добро за компанията, то е че съществено "чисти дълг", което впредвид повишаващите лихви е добра идея. "Спестените" пари от дивиденти, също трябва да "вдигнат" цената в някакъв момент, като ако това стане, ще се мисли за изход.

Стара планина холд се представи стабилно през годината, като изплати върхов дивидент за цялата си история като компания, като очакванията са той да бъде подобрен през тази. И все пак, не можем да очакваме съществен капиталов ръст на акцията.

Много се радвам че Philip Morris е отново в портфейла ми. Ще се "оглеждам" за добри цени за вход и през новата година.

Medical Properties Trust също е нова компания в портфейла, която изплаща нелош дивидент. Тук обаче предвид "опита" ми на американския пазар, може и да мисля за изход в някакъв момент. Рискова позиция, която обаче може да донесе доста добра капиталова и дивидентна доходност.

Telenor продължава да затъва, като към момента си мисля, дали не е по-добре да намалят дивидента, и да се опитат да заздравят бизнеса, а с това финансовите отчети, което да донесе ръст, или поне да спре капиталовия спад на акцията.

Нещо такова направиха от Broadmark Realty Capital, които намалиха с 50% месечния си дивидент, което към момента стабилизира цената на акцията, която заедно с Lumen са лидери по доходност но с обратен знак

Total също се представи чудесно, като освен капиталова доходност, донесе и извънреден дивидент през миналата година.

Останалите компании са под 1% в портфейла и няма голям смисъл да ги анализирам. Като новите в портфейла са Българска роза АД и Телематика Интерактив България.
      Успешна нова година на всички дивидентни инвеститори.
      Портфейл към 01.01.2024г.

British American Tobacco - 20,05%
      Shell - 20,04%
      Imperial Brands - 13,84%
      Equinor - 10,59%
      Софарма имоти АДСИЦ - 10.55%
      LTC Properties - 2,63%
      Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ - 2,46%
      GSK - 2,30%
      Хидравлични елементи и системи АД - 2,10%
      Софарма трейдинг АД - 1,94%
      Стара планина холд АД - 1,91%
      Корадо България АД- 1,55%
      Telenor - 1,52%
      Philip Morris International - 1,36%
      Total Energies - 1,15%
      М+С хидравлик АД - 0,92%
      Eni - 0,73%
      Medical Properties Trust - 0,64%
      Ready Capital - 0,63%
      Телематик Интерактив България - 0,60%
      Адванс Терафонд АДСИЦ - 0,58%
      Българска фондова борса АД - 0,38%
      Елана агрокредит АД - 0,37%
      Браво пропърти фонд АДСИЦ - 0,27%
      Българска роза АД - 0,22%
      Индустриален Капитал Холдинг АД - 0,18%
      Елхим-Искра - 0,17%
      Монбат АД - 0,16%
      Неохим - 0,10%
      Арома АД - 0,06%
      София комерс заложни къщи - 0,00%
      Алкомет - 0,00%

Коментар

• Това е моят портфейл към момента. В акции инвестирам само на БФБ. Доходност за 2023 около 11.5%,
        През годината увеличавах бройките в DUH, FIB и BGAG, за пръв път купих малко BACB, ALCM, AGH, SGH, и NEOH. Продадох ALB и половината HES.

11C / 11C 2.22%
        AGH / A72 2.20%
        ALCM / 6AM 1.04%
        BGAG / AO0 1.55%
        ATER / 6A6 4.86%
        BACB / 5BN 0.83%
        BREF / 5BU 16.29%
        BSE / BSO 14.22%
        CCB / 4CF 2.08%
        CHIM / 6C4 3.38%
        DUH / 5DOV 12.57%
        DRON 0.76%
        FIB / 5F4 6.01%
        HES / 4HE 2.62%
        MONB / 5MB 0.56%
        NEOH / 3NB 1.06%
        SFT / SO5 22.92%
        SGH / SKK 1.09%
        TIB 2.16%

Желая здраве и успехи на всички!

Коментар

• В началото на лятото като разпродадох Агрия и Телематик на загуба и допълних Шели и отново станах на 100% в Шели. От тогава не пипам и само гледам.

Коментар

• Berry Global 41.2%
            Nexans 40.4%
            Data Communications Management 18.4%

Има и малко свободен кеш, засега чакам облигациите на Доверие
            destroy racism, be like a panda – he’s black, he’s white, he’s asian and he’s chubby

Коментар

• Портфейлът към 31.12.2023

КРЗ Одесос - 18.8%
              Софарма - 15.6%
              SCHD ETF - 9%
              META - 8.8%
              ARKK ETF - 8.4%
              Citigroup - 7.5%
              HP Inc - 7.1%
              Доверие - 5.2%
              ЕМКА - 4.9%
              Неохим - 4.8%
              Агрия - 3.7%
              Химимпорт - 1.5%
              Монбат - 0.5%
              Други - 0.3%

През тази година за сефте се хвърлих на американския пазар. И ще продължавам да инвестирам в компании, които разработват изкуствен интелект.
              Набелязъл съм няколко и ще действам през 2024 година.

Мнението ми не представлява съвет за покупко-продажба на акции, облигации и други видове ценни книжа

Коментар

• Като цяло към края на годината се върнах към 70% банки и 30% имоти, а като доходност 2023 докарах към 26.9%

При мен през втората половина на годината по-голяма динамика имаше при real estate частта, като първо продадох wereldhave /много намалиха прогнозите за residential печалби/, после имах съвсем малко Vonovia /тя пък много бързо възстанови и ги продадох и тях/ и сега накрая си купих Wereldhave Belgium /това е белгийското дъщерно дружество на Wereldhave, доста по-малко ликвидно но пък се търгува според мен много атрактивно, наемна доходност към момента от 8.4% някъде/

При банките оставам със Societe Generale/тя сега ми е с най-голямо тегло, очаквам по-добро представяне през 2024 след доста слабата 2023 г/ Commerzbank и Deutsche Bank /и двете банки са почти идентични като valuation/.

Въпреки ръстовете банките като оценки не изглеждат скъпи, price-tangible book около 0.40-0.45, очевидно се очаква съществен спад на лихвите... Но все пак мисля че и след спада на лихвите ще докарват добра доходност, въпреки че има толкова много търговски имоти на наемна доходност 7-8% и човек се замисля дали да не сложи всичко в имоти и да заключи добрата доходност... ще видим

Пожелавам на всички много здраве и успехи през 2024 г. и да не забравяте да споделяте печалбите от борсата с другите, иначе са много имагинерни

Коментар

• Това време от година, в които правим равносметките...
                  Не беше лоша 2023 година за "консерви" като мен. Завършвам я по следния начин в Елана:

% от Емитент
                  портфейла
                  Общо
                  17,27% JPMorgan
                  14,30% Microsoft
                  10,45% Johnson & Johnson
                  9,68% Lockheed Martin
                  8,67% Доверие - Обединен Холдинг АД
                  6,31% Българска Фондова Борса АД
                  6,26% Монбат АД
                  5,95% Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ
                  4,01% Софарма Трейдинг АД
                  3,92% Exxon Mobil
                  3,56% Неохим АД
                  3,16% EUR
                  2,73% Телелинк Бизнес Сървисис Груп АД
                  2,04% ИмПулс 1 АД
                  1,70% Химимпорт АД

Написах си и равносметката за месеца в блога (Линк тук), вътре има и разпределението в щатското портфолио, което си е отделна бира. Дано Биг Беър намери вдъхновение и не ни остави без пазарния си ветропоказател, защото той беше доста полезен инструмент за сверяване на часовника с местните играчи.
                  Attached Files
                  Last edited by unsworth; 28.12.2023, 15:12.

Коментар

• Първоначално изпратено от Батя Разгледай мнение
                    Тонка, спекуланта е прав. Тази тема е за споделяне на портфейлите, не за даване на прогнози и класации
                    приемам - преместих поста

Коментар

• Първоначално изпратено от tony1975
                      Биг беър явно е зает и тази година няма да има тема с допускания за 2024г. От друга страна освен дребни заяждания не вървят разговори във форума, та реших да сложа тук моя залог/подредба за 2024, пък който желае да се включи

1. Доверие ОХ(след разрешение за облигациите от КФН и записването им от пазара)
                      2. Шелли груп(само ако "Тайван не намери повод да нападне Китай", както се изрази един умен човек, наскоро )
                      3. Биодит
                      4. БФБ АД
                      5. 11с/ХР кап/Импулс1
                      6. Телематик
                      7. Софарма
                      8. Бианор
                      9. Агрия
                      10.Бреф
                      Само Биодит не трябва да е тук, но пък ако падне до 1.10 може да обърне посоката

Коментар

• Тонка, спекуланта е прав. Тази тема е за споделяне на портфейлите, не за даване на прогнози и класации

Коментар

• И що пък в тая тема

Коментар

• Първоначално изпратено от RInvestor Разгледай мнение

NVDA, UBER, PLTR, COIN, ARM, CRWD, CCJ, SPOT, SHOP, DUOL, DKNG -някои от тези ги имам вече. Все пак не е препоръка.
                            От европейските имам UCG, GYC колкото за цвят.
                            Само трябва сегашния бул пазар да се задържи поне за година, много ми омръзна това тръгни-спри
                            Кефи. За момент помислих, че е стар пост, от 2020-2021 г. или края на 2022 г. От всичко може да се печели, но такова пренебрежение към макрото ми идва в повече при съставяне на портфейл. Ще видим.

Иначе урана го играя главно през фонд копачи заради казахите + мъниците от global atomic. Питането на франсетата от Африка направи последните без пари под 2 cad. Все още са евтини. През обикновените на CCJ не е никак добро съотношението риск - печалба.

Коментар

При рецесия отдавна трябва да съм ги продал. Това са растящи акции, които да се държат 12-18 месеца максимум, като евентуално могат да удвоят -утроят и то само ако има бул пазар.
                              Макар че NVidia е нещо гигантско, което очаквам да расте с години. 20B очаквани приходи за следващите 3 месеца! Според мен AI е следващото голямо нещо, иначе защо компаниите ще налеят 20 милиарда само за 3 месеца в чипове.
                              За урана се колебаех и за U.UN, но в крайна сметка заложих на добива, досега общо взето са синхронни
                              Може и да проработи, но аз имам обратната филосифия - нещо нетвърде циклично, което бих държал с години ако продължава да е евтино, за предпочитане в mature пазар. AI, съмнявам се. Напомня ми как блокчейн щеше да е бъдещето, или канабиса, или 3д принтирането. Мирише на хайп и защо биха наляли? Може просто да са тъпи. Пример - над 100 милиарда за Y2K бъга

https://time.com/5752129/y2k-bug-history/
                              "President Clinton had exhorted the government in mid-1998 to “put our own house in order,” and large businesses — spurred by their own testing — responded in kind, racking up an estimated expenditure of $100 billion in the United States alone"

или милиардите за автономни коли
                              https://www.theinformation.com/artic...lion-cash-burn

помни, че технологичните компании живеят на вечен хайп, много често не води до нищо съществено в живота ни
                              https://www.youtube.com/watch?v=ro13...el=AdamConover
                              Last edited by Black and white cat-foot; 24.11.2023, 13:09.

Коментар

Макар че NVidia е нещо гигантско, което очаквам да расте с години..
                                Няма как да стане това.
                                Last edited by X_Y; 24.11.2023, 11:48.

Коментар

Working...
                                X