IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Моят портфейл в момента е следния.... а вашия ?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Абе тук какво сте се заспорили толкова.
    Всъщност и двамата сте прави. Балоняци по бфб дал господ бол, не е да няма.
    Ма това не значи че не могат станат дирижабли като има кой да надува.

Коментар

• Първоначално изпратено от Black and white cat-foot Разгледай мнение

Няма да стигнем софикс 800, не се безпокой

Колегата като гледам добре ти е отговорил долу горе същото го виждам и аз Хората почнаха активно да се интересуват от алтернативи на депозита. Какво да им кажа то се вижда в момента има пазар и могат да се правят пари. За това дали пазара е скъп само бих казал че за мен сегашната оценка е все още консервативна. Общо p/e от 11 и да има компании с p/e към 20 но там пък имаме ETF който трябва да трупа от тези ниско ликвидни акции. Тоест пазара е доста трезвен и няма все още наченки на прекомерна алчност.

Някой ако е смятал как върви forward p/e на Софикс да сподели. Няма да се учудя ако е към 7-8.

За Софикс 800 мисля че е дори много ниска цел Времето ще покаже кой е прав.
      Виж златото да падне към $1000 по ми се вярва за момента

Не е препоръка за търговия с акции!

Коментар

• Първоначално изпратено от keizer Разгледай мнение
        Коментарите ми са в червено.

Съветът ми към теб е НИКОГА, АМА НИКОГА НЕДЕЙ КАЗВАЙ НИКОГА! Защото е божа работа. И статистически погледнато е по-вероятно да го стигнем отколкото не. Някой ден, някога. Може и още да сме живи, може и още следващата година, а може и не следващата.
        1. за банките, какво стана с ктб и какво за малко да стане с пиб - два пъти? за п/е, затова се гледа медиана, не средна. медианата е много зле в момента
        4. демографията настрана, ако безработицата е толкова супер, защо бг е на челно място в ес по младежка безработица?
        5. успех, но имай едно наум дали ще останете приятели ако те изгубят пари
        6. значи дупките не са разходи? т.е. аз мога да заложа един нисък бюджет, да го преизпълня и после с "излишъка" да запълвам дупки? накрая колко средства остават неизхарчени от този "излишък"? ако имаш излишък или дефицит означава просто, че не си добър с планирането или не ти изнася да планираш добре
        7. истории и балъци бол, изкуството е да знаеш кога пазара става ирационален и балъците са се умножили на борсата
        спомени от 2007
        destroy racism, be like a panda – he’s black, he’s white, he’s asian and he’s chubby

Коментар

• Коментарите ми са в червено.

Първоначално изпратено от Black and white cat-foot Разгледай мнение

1. п/е е толкова заради банките - пиб и цкб, както и химимпорт (което държи цкб). има предостатъчно компании в софикс с п/е над 20. пп в отчети на банки не вярвам, работил съм в една такава и знам как лош кредит става печалба. Ми естествено, че е заради някакви дружества такова П/Е. Не е заради марсианците, а заради това, че има дружества с П/Е 6 и такива с П/Е 15. Нищо ново под слънцето не казваш. Отделно коментара ти за банките - ми тогава не си дръж парите в банки, а в буркани. И мантрата всички са маскари не я приемам.
          2. фарма п/е е под 10 ако гледаш графа "печалба от освобождаване от дъщерни дружества". а паричния поток от оперативна дейност за деветмесечието е минус 60 милиона. Без коментар. Така е.
          3. софикс за периода 26.09 (деня преди етф-а) досега е нараснал с 15.6%. великия етф за този период е нагоре с под 5%, страшна корелация просто. Коментара ти няма отношение по темата. Не разбирам тези думи тук каква теза застъпват. Дори това което си написал е супер - т.е. влиянието на ЕТФ-а не е толкова голямо.
          4. бвп е най-малоумния показател. не гледай безработица, а брой заети лица, спрямо края на 2014 е нагоре със само 63 хиляди и е над 300 хиляди по-малко спрямо края на 2008. Това е така заради демографската криза. Което е отделна тема и там ситуацията е катастрофална.

http://www.nsi.bg/sites/default/file...bour_3.1.2.xls

5. какво значение има? досега не съм срещал някой, който да реши да си махне парите от депозит в посока борсата. За последните 2 месеца трима мои приятели с възможности ме молят да им обясня как да инвестират на борсата. Имат много кеш, който преди им е носил 5-7-9% на година в банки сега си е направо смешно и искат да вкарат некой лев. Следващата седмица ще водя такива учебни разговори с още двама. Те ме търсят не аз тях.
          5. този ренесанс включва силно изпреварващ ръст на цените спрямо наемите. 2005-6 ако се върне, няма ли после да се върне и 2008-9? Цените на НИ се качват поради една много проста причина - търсенето изпреварва предлагането. А това е основно така заради лихвите от 0.5% на година. Огромната маса пари отива към НИ, не към борсата за жалост. (няма да се учудя от паричните потоци само 0.1% да идва на борсата)
          6. 600 милиона евро от този излишък отиват за заем за аец белене, с още милиард лева е обезпечено санирането. алхимия и креативно счетоводство е този излишък, гледай държавния дълг как расте Тука с цялото ми уважение говориш тотални глупости. Към 30 ноември излишъка в бюджета е над 3 милиарда лева. И след като се приспаднат всекви харчове - АЕЦ, саниране и незнамсикво пак остава излишък. Отделно - тази година парите взети от външни заеми си кесат по сметка на БНБ на правителството. Взеха ги за да покриват дупки от проверките с банките.
          7. нарасна само защото 4 пенсионни фонда наляха пари, имало е вече достатъчни дни през които никой да не записва от този фонд. а създателите едно време препоръчваха за инвестиране тодоров и меком. спомни си и капман макс колко беше събрал и къде е сега. защото имаше в този форум едно време разни които реваха от капман как са загубили пари с които са ипотекирали къщите си. Истории и балъци има на всички борси. Ще дам два примера - след 2008 (мисля, че беше 2010, не ми се проверява) средната ми покупна цена на ХЕС е 0.79 лв на хартия. Още ги държа. За периода досега 441% повишение без да броя дивидентите, които съм получил. Както и обратното - Петрол - купувах ги на 2 лева сега са 60 стинки, ама не рева, щото такива са рисковете на пазара.

Съветът ми към теб е НИКОГА, АМА НИКОГА НЕДЕЙ КАЗВАЙ НИКОГА! Защото е божа работа. И статистически погледнато е по-вероятно да го стигнем отколкото не. Някой ден, някога. Може и още да сме живи, може и още следващата година, а може и не следващата.

Мнението ми не представлява съвет за покупко-продажба на акции, облигации и други видове ценни книжа

Коментар

Нека първо фактите, колега, фактите да сложим на масата преди да хвърляме бомбастични изводи.
            1. Софикс П/Е към момента е 11.5, не 25, 45, или 60. а 11.5
            2. На фармата П/Е-то към момента е под 10 с последните отчети, т.е. не е двойно на 7.
            3. Софикс за периода 1.1.2016 - 30.11.2016 е нарастнал с с 22.1%, не с 66.3%, или 666.6% и то от доста ниска база, като дори сме с 10% под предишния максимум от 2014.
            4. Икономиката спрямо 2014 година нараства двойно, безработицата от 10% стана 7.3% или спад с 37%.
            5. Лихвите по депозитите удариха ол тиме лоу. Аз никога не съм си спомнял годишни лихви от 0.5% за паричките на хората, а банковия депозит в огромната си част е основното финансово спестяване на ората.
            5. Пазара на жилищни имоти (особенно в София) изживява ренесанс, цените растат с двуцифрени проценти,някои смятат, че 2005-6 година отново ще се върнат на тоз пазар.
            6. Бюджета на държавата за пръв път от 2007 година ще отчете излишък от близо 1% от БВП, като е предвиден дефицит за 2017 по-малко от 1% от БВП и ако се изпълява отново по този начин ще е по-скоро балансиран.
            7. На местния селски пазар (щот си е селски) се появи едно извънземно наречено ЕТФ дет порастна от нула до 25 милиона за 2 месеца и хвърли тез милиони да купува акции на борсата. Таквоз нящо не се помни от лето Господне 2007-дмо. И въпреки ръста -виж т.1 относно оценките.

На база на тез факти, повтарям факти, да се говори за набалончване в момента е смехотворно. И тук не говорим за мокри сънища, хвърляне на боб и леща или звездите ми го говорят, а говорим с факти. На база на тези факти - поне според мен до Софикс 700-800 или едни 30-40% нагоре на пазара аз го наричам нормално пазарно движение. Кат стигнем Софикс 800 тогава може по-спокойно да отвориш същата тема и да даваш подобен коментар.

1. п/е е толкова заради банките - пиб и цкб, както и химимпорт (което държи цкб). има предостатъчно компании в софикс с п/е над 20. пп в отчети на банки не вярвам, работил съм в една такава и знам как лош кредит става печалба
            2. фарма п/е е под 10 ако гледаш графа "печалба от освобождаване от дъщерни дружества". а паричния поток от оперативна дейност за деветмесечието е минус 60 милиона
            3. софикс за периода 26.09 (деня преди етф-а) досега е нараснал с 15.6%. великия етф за този период е нагоре с под 5%, страшна корелация просто
            4. бвп е най-малоумния показател. не гледай безработица, а брой заети лица, спрямо края на 2014 е нагоре със само 63 хиляди и е над 300 хиляди по-малко спрямо края на 2008

http://www.nsi.bg/sites/default/file...bour_3.1.2.xls

5. какво значение има? досега не съм срещал някой, който да реши да си махне парите от депозит в посока борсата
            5. този ренесанс включва силно изпреварващ ръст на цените спрямо наемите. 2005-6 ако се върне, няма ли после да се върне и 2008-9?
            6. 600 милиона евро от този излишък отиват за заем за аец белене, с още милиард лева е обезпечено санирането. алхимия и креативно счетоводство е този излишък, гледай държавния дълг как расте
            7. нарасна само защото 4 пенсионни фонда наляха пари, имало е вече достатъчни дни през които никой да не записва от този фонд. а създателите едно време препоръчваха за инвестиране тодоров и меком. спомни си и капман макс колко беше събрал и къде е сега. защото имаше в този форум едно време разни които реваха от капман как са загубили пари с които са ипотекирали къщите си

destroy racism, be like a panda – he’s black, he’s white, he’s asian and he’s chubby

Коментар

• Първоначално изпратено от Black and white cat-foot Разгледай мнение

да, виж 2006-7 колко хора е имало по тези срещи. и в тази тема активността е правопропорционална на ръста на пазара. това което ми е странно е как заради един етф последните два месеца и половина всичко се вдигна и бичото настроение вместо да се успокои, то се увеличава. какви причини има за ръст на повечето компании бе хора? можете ли да смятате? как са българските адсиц в сравнение с wereldhave например?- т.е. колко от компаниите са още подценени защото на доста компании оценките им са вече много високи. преди няколко години като купувах софарма на п/е от 7 тук всички пишеха как била скъпа, сега показателя е двойно, но пазара е бичи. s&p е п/е над 25, но и там сте бичи от форума, въпреки че медианата исторически е около 15

показателите настрана, как е коректността на мажоритарите? как е нивото на дивидентите? колко е подробно инфото в отчетите? какви са перспективите пред компаниите? - софарма например от много време губи пазарен дял в чужбина, кредитирането е слабо, трейс са на загуба. от друга страна макро обстановката е ужасна - евроскептицизъм навсякъде, гърция им трябва още един спасителен план. турция лирата и икономиката спихват, има балони на почти всички пазари в света - акции, облигации, суровини, имоти. страхувам се, че навлизаме отново във фазата на мания на бфб, в световен мащаб мисля че е даже по-напред някъде в delusion или denial. облигациите, изтриха 1.7 трилиона за месец, така че там може вече да е на fear. поздрави dyor - do your own research
              Нека първо фактите, колега, фактите да сложим на масата преди да хвърляме бомбастични изводи.
              1. Софикс П/Е към момента е 11.5, не 25, 45, или 60. а 11.5
              2. На фармата П/Е-то към момента е под 10 с последните отчети, т.е. не е двойно на 7.
              3. Софикс за периода 1.1.2016 - 30.11.2016 е нарастнал с с 22.1%, не с 66.3%, или 666.6% и то от доста ниска база, като дори сме с 10% под предишния максимум от 2014.
              4. Икономиката спрямо 2014 година нараства двойно, безработицата от 10% стана 7.3% или спад с 37%.
              5. Лихвите по депозитите удариха ол тиме лоу. Аз никога не съм си спомнял годишни лихви от 0.5% за паричките на хората, а банковия депозит в огромната си част е основното финансово спестяване на ората.
              5. Пазара на жилищни имоти (особенно в София) изживява ренесанс, цените растат с двуцифрени проценти,някои смятат, че 2005-6 година отново ще се върнат на тоз пазар.
              6. Бюджета на държавата за пръв път от 2007 година ще отчете излишък от близо 1% от БВП, като е предвиден дефицит за 2017 по-малко от 1% от БВП и ако се изпълява отново по този начин ще е по-скоро балансиран.
              7. На местния селски пазар (щот си е селски) се появи едно извънземно наречено ЕТФ дет порастна от нула до 25 милиона за 2 месеца и хвърли тез милиони да купува акции на борсата. Таквоз нящо не се помни от лето Господне 2007-дмо. И въпреки ръста -виж т.1 относно оценките.

На база на тез факти, повтарям факти, да се говори за набалончване в момента е смехотворно. И тук не говорим за мокри сънища, хвърляне на боб и леща или звездите ми го говорят, а говорим с факти. На база на тези факти - поне според мен до Софикс 700-800 или едни 30-40% нагоре на пазара аз го наричам нормално пазарно движение. Кат стигнем Софикс 800 тогава може по-спокойно да отвориш същата тема и да даваш подобен коментар.

Мнението ми не представлява съвет за покупко-продажба на акции, облигации и други видове ценни книжа

Коментар

• Първоначално изпратено от Felbuzz Разгледай мнение
                важното е че с тия печалби ще идват бая повече хора на срещите на форума
                да, виж 2006-7 колко хора е имало по тези срещи. и в тази тема активността е правопропорционална на ръста на пазара. това което ми е странно е как заради един етф последните два месеца и половина всичко се вдигна и бичото настроение вместо да се успокои, то се увеличава. какви причини има за ръст на повечето компании бе хора? можете ли да смятате? как са българските адсиц в сравнение с wereldhave например?- т.е. колко от компаниите са още подценени защото на доста компании оценките им са вече много високи. преди няколко години като купувах софарма на п/е от 7 тук всички пишеха как била скъпа, сега показателя е двойно, но пазара е бичи. s&p е п/е над 25, но и там сте бичи от форума, въпреки че медианата исторически е около 15

показателите настрана, как е коректността на мажоритарите? как е нивото на дивидентите? колко е подробно инфото в отчетите? какви са перспективите пред компаниите? - софарма например от много време губи пазарен дял в чужбина, кредитирането е слабо, трейс са на загуба. от друга страна макро обстановката е ужасна - евроскептицизъм навсякъде, гърция им трябва още един спасителен план. турция лирата и икономиката спихват, има балони на почти всички пазари в света - акции, облигации, суровини, имоти. страхувам се, че навлизаме отново във фазата на мания на бфб, в световен мащаб мисля че е даже по-напред някъде в delusion или denial. облигациите, изтриха 1.7 трилиона за месец, така че там може вече да е на fear. поздрави dyor - do your own research

Коментар

• е браво поздраления 20-40-50% никак не е зле, сега четвъртък ако и супер Марио за пореден път ни зарадва ще приключим годината приповдигнато. Но докато не се кешира нищо не се знае, тая година примери много много се надявам софикс тоя път наистина да тръгне нагоре или поне да не пада повече, а не да се повтори ситуацията с 2014 тая година засега при мене по-скромничко само 7-8% ръст имам къси путове на wereldhave, fonciere des regiones, engie и orange, мисля е умно да се вземе нещо в Италия, там индексът е 20% надолу YTD важното е че с тия печалби ще идват бая повече хора на срещите на форума но тая работа с индексния фонд ми е много притеснителна вече, половината в софикс са с кофти мажоритари а другата половина уж читави се търгуват по-скъпо от Западна Европа но докато свири музиката трябва да танцуваме

Коментар

• Първоначално изпратено от 15% Разгледай мнение

Как смяташ годишната доходност на 31.12 примерно, ако си вкарал пари на 1.1 и на 30.12 същата година? Нали не е едно и също ако си замразил 100 лв. за 363 и за 1 ден. т.е. пърмата вкарана сума трябва се смята за 364 дни, а втората за 1 ден. Това упражнение като се умножи х 70 и става бая сложно, поне за мен
                    Да прав си не взема времето което са били инвестирани,но ми дава ориентир ,иначе в нета има доста сайтове където може да се въвежда и периодите и да изчисли по-точно доходността ,както и B&W е споделил.
                    мненията ми не са препоръка за покупко-продажба!

Коментар

Как смяташ годишната доходност на 31.12 примерно, ако си вкарал пари на 1.1 и на 30.12 същата година? Нали не е едно и също ако си замразил 100 лв. за 363 и за 1 ден. т.е. пърмата вкарана сума трябва се смята за 364 дни, а втората за 1 ден. Това упражнение като се умножи х 70 и става бая сложно, поне за мен
                      аз смятам в края на годината така
                      https://www.rateofreturnexpert.com/t...rn-calculator/

The Time-Weighted Return (also called the Geometric Average Return) is a way of calculating the rate of return for an investment when there are deposits and withdrawals (cash flows) during the period. You often want to exclude these cash flows so that we can find out how well the underlying investment has performed.

To calculate the time weighted return for a particular period, the period in question has to be divided into sub-periods, at each point that a cash flow occurred. You also need the value of the investment at the end of each sub-period.

Коментар

• Първоначално изпратено от lareman Разгледай мнение

аз си задавам датата от която искам да сметна да ми даде стойност и смятам
                        Пътека се прави камък по камък!

Коментар

чуек ти зададе да милион долар куесчън бе батко.

ама гледай сега - след онази кьорава 2007 година, Софикс е минавал 600 един път - лето Господне 2014-то.
                          в таз връзка каточели свикнахме, че Софката не мож мине по-високо ниво. Качи са с едни 25% и ората нервничат, чудат са, не е ли време да излизат.
                          И в голяма степен всичко е психология. Ако в понеделник 200-300 мушморока като нас решат да излизат - лавината ще повлече надолу всичко след това. Ама ако не решат - пуста му алчност - може и да мине 600. Кат мине 600, други 200-300-500 мушморока, четейки си вестника сутринта с кафето ще си кажат - брей на таз борса ората вадат пари, моите кесат на 0.5% в Булбанк, а на БфБ-то ритат пачки по коридорите.
                          И тогава глей кво става - за отрицателно време входа ще стане тесен.

един вид божа работа. Ний тук кесим над едни платформи, хвърляме боб, други правят сложни изчисления, дет Дамодаран ще му трябват седмици да разбере, трети са просто невероятни късметлии, четвърти имат вътрешна информация... та така - много е шарено и нищо не е ясно.

Сигурно в тва му е красотата.

Точно тия работи ме притесняват. На таз циркаджийска борса си седим около 3768 мушморока (поне десетина доведени лично от мене) и се лъжем едни-други от 18 години. От друга страна пък - ако пъкнат още 4-5 000 мушморока, дето им е писнало от кежави лихви в бамката, читавите компании на БФБ ще станат тотално несгодни за инвестиране балоняци. Тоест те неминуемо ще станат балоняци - дори само от плавното помпане на пенсионните фондове. Е: мене ме кефи Имотаджийското (напримерно), ама на 9.78 кинта вече няма да ме кефи.
                          Работата е безнадеждна - страна с кежава икономика, твърде малко от нея - публични компании - твърде малко от тях: ликвидни, твърде малко инвеститори.

Рано или късно ще трябва да сторите като мен - да се учите да инвестирате навън... в най-добрият случай: защото туканка няма да има смисъл да реинвестирате повече.
                          Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

• Първоначално изпратено от SoHo Разгледай мнение
                            сега има много повече пари, икономиката е много по голяма, и навлязохме в силен икономически цикъл.

Коментар

Едната от платформите е Елана, но там аз поне не виждам годишна доходност, както и доходност от създаване на портфейла. А тези две неща за мен са основните.
                              аз си задавам датата от която искам да сметна да ми даде стойност и смятам
                              мненията ми не са препоръка за покупко-продажба!

Коментар

• Първоначално изпратено от radon222a Разгледай мнение

Интересна всестранна личност. Важното да си на плюс. Друг е въпросът как съумяваш да следиш всичките неща.
                                Интересното е че когато влезнаха 22 милиона Хиката и Неон и холдинг Варна бяха разпродавани и купувах на едро без проблем ....
                                Хиката от 3,90 на 5 лв и Неон от 55 на 60 продадох добре , холдинг варна ми е на 30 но чакам нещо повече от 33 лв ...
                                Всичко това покупката е за час и продажбата за ден....
                                Сега е по трудно ....хиката я събирам вече 10 дни а холдинг Варна не влиза нищо....БТХ и Гагагрин още по зле....

Иначе ДАХ ми е основната дейност на борсите ,късите на ДАУ са застраховка .. ....
                                Рискувах много с падащи банки като Коба и ДБ през зимата и после с брекзита и портфеила ми се разрастна....апетита идва с хранененето ....тази година
                                Петрол прави върхове ,той се движи също добре тази година ....близо 100% и още 10-15 процента и ще изляза на печалба а толкова го охулваха .....

Коментар

Working...
                                X