Първоначално изпратено от mancev
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Моят портфейл в момента е следния.... а вашия ?
Collapse
X
-
- 1 like
-
Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнение
навремето от самолет се виждаше какво ще се случи със саламаджийницата, но не всички го видяха
същите доводи пишеше и тогава, да не ги търся назад в годините
мн бързо ги забравяш нещата
Няма инвеститор, който да не е грешил и да не е губил. Част от загубите в Саламаджийницата аз навремето избих с успешна спекулка с нейните акции - накрая бях вътре със стотина лева или малко по-малко. това твоето - да ми напомняш за непрестанно след толкова години - вече е толкова дребнаво, жалко и смешно, че не знам как да го определя дори. Сам ти си загубил реално ного повече с дебелоглавството си, инвестирайки с мулешка упоритост само в г-н Донев. При мащабът на парите, които си налял, направо ме е страх да изчислявам приблизително колко пропуснати ползи имаш - ама аз не ти придирям, все пак - парите: твои и тимберицата: твоя.Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
- 2 Харесвания
Коментар
-
не това, всички от сектора животновъдство знаеха, че той е продал рано рано прасетата
ама тук се пишеше още високопарно
кредитите си излизат в отчетите винаги
не помня точно отчетите му де, но за прасетата го помня, когато ми казаха
Сега едно друго дружество ,което наскоро пусна ипо и е много "печелившо" пак търси 40 мил
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от Grosss Разгледай мнение
Малцина знаеха.....чак след като банкерите му цъфнаха на портала става ясно ,че тоя се е обул с над 105 мил заеми.
ама тук се пишеше още високопарно
кредитите си излизат в отчетите винаги
не помня точно отчетите му де, но за прасетата го помня, когато ми казаха
- 1 like
Коментар
-
навремето от самолет се виждаше какво ще се случи със саламаджийницата, но не всички го видяха
Щом успя да излъже Никиту и Тилев какво остава за цацата?Last edited by Grosss; 06.05.2018, 09:19.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение
Да - туй че индексите например паднат с около да речем 68%, не означава, че продажбите на компаниите ще паднат с около толкова. Какво - хората ще спрат да ядат хапчета ли, да си купуват дрехи и ядене ли и да си карат колите ли? Или ще намалят потреблението на всичко с 68%?
Просто оценките на ще спаднат - и ако днес се кефим на дивидентаджийска доходност 5%, пак ще можем да инвестираме при 10-12% дивидентаджийска доходност, както правехме туй дори 11-12-а година. Дори една Мидичка да струва 13 еврака, вместо 30 еврака в някой момент - докато ми носи 47 цента на тримесечие, мен не ме тревожи - тъкмо като реинвестирам - вместо 8 нови Мидички, ще си купя 8 нови Rio Tinto да речем, което си е далаверка. Въобще - да не забравяме - спадовете са временни - ама ако ударим една десетилетна права линия през подскокливите графики на индексите - от началото до края - тя винаги сочи нагоре.
Коментар
-
Първоначално изпратено от mancev Разгледай мнение
Мисля че скандинавската компания ще понесе по-леко евентуално повишение на лихвите. Освен това мисля че е малко по-малко надценена в момента в сравнение с ШЕЛ. Шел и Тотал също започнах да ги следя по твоя препоръка, но в близките 3-4 месеца не мисля да допълвам нищо, чакайки повече инфо покрай ИПО-то на Градус. Не знам къде виждаш че цената на Лукойл е 55 кинта, на мен ми излиза на около 65. Може би гледаме различни валути. Руски компании не бих погледнал, поне докато е този президент, а то в скоро време друг май няма да има. Така и не можах да намеря европейски АДСИЦ инвестиращ в офиси
Искам да ви попитам друго, компаниите от кой сектор, биха били най-малко засегнати от евентуална дългова и финансова криза? И с колко процента очаквате да паднат индексите от евентуална такава?
- 3 Харесвания
Коментар
-
Искам да ви попитам друго, компаниите от кой сектор, биха били най-малко засегнати от евентуална дългова и финансова криза? И с колко процента очаквате да паднат индексите от евентуална такава?
...но защо питаш: кои ще паднат най-малко, а не кои ще паднат най-ного, за да се нагувичиш на ниското?Ех, да можеше сега - като по времето на Костенурка гейт - цената на едно Даймлерче да е 48 кинта, та да си купя.... или пак да мога да се напапкам с Allianz на 118 еврака както когато се клатеше Дойче бамк... ама няма-а-а-а-а-а....
Аз мисля: човекът пазарувайки си могъщи компании от сектори, които са стратегически незаобиколими - няма как да сбърка в дългосрочен план. Ако има само нагоре-нагоре - дори е по-лошо, отколкото ако има срив - защото при срив, просто можеш да донагувичиш на ниските нива. И аз се ядосвах, когато си купих Тинтата на 46 еврака, а тя после - зарад Доналдът - падна на 41 - ама ся пък: не съм му на Доналдът в главата - пък и ето: сега е пак на 46 кинта, а аз си взех вече сосният дивидент. Спокоен съм - защото докато има строителство, промишленост и въобще цивилизация, без желязце, алуминийчец, медец, никелчец, литийчец и т.н. няма как да се мине - и който ги копа здравата, без работа няма да остане. Така че купувай си тихичко и както дойде. Аз - на тия нива - пари от джобът си няма да наливам, ама дивидентите ще си ги реинвестирам: мисля, че така е най-мъдро.
Да.Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от Rational Investor Разгледай мнение
Колко ще паднат индексите едвали някой знае. Виждал съм анализи на база исторически данни и статистически модели, говорят за спад между 50 и 63%. Но това е много условно, защото и психологията играе в такива времена.
Но дори и да дойдат тегави времена (които засега не се виждат), важно е не само доколко бизнесът на компанията ще пострада, а и оценката за него. Една компания като Софарма Трейдинг вероятно само леко ще пострада, но дали ще се задържи оценката й от 18 пъти печалбата? А за компании от тежката индустрията като М+С, ХЕС, ЕМКА, които имат подобни оценки в момента, мисля че отговорът е ясен.
Просто оценките на ще спаднат - и ако днес се кефим на дивидентаджийска доходност 5%, пак ще можем да инвестираме при 10-12% дивидентаджийска доходност, както правехме туй дори 11-12-а година. Дори една Мидичка да струва 13 еврака, вместо 30 еврака в някой момент - докато ми носи 47 цента на тримесечие, мен не ме тревожи - тъкмо като реинвестирам - вместо 8 нови Мидички, ще си купя 8 нови Rio Tinto да речем, което си е далаверка. Въобще - да не забравяме - спадовете са временни - ама ако ударим една десетилетна права линия през подскокливите графики на индексите - от началото до края - тя винаги сочи нагоре.Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Коментар
-
Но дори и да дойдат тегави времена (които засега не се виждат), важно е не само доколко бизнесът на компанията ще пострада, а и оценката за него. Една компания като Софарма Трейдинг вероятно само леко ще пострада, но дали ще се задържи оценката й от 18 пъти печалбата? А за компании от тежката индустрията като М+С, ХЕС, ЕМКА, които имат подобни оценки в момента, мисля че отговорът е ясен.
- 2 Харесвания
Коментар
-
Мисля че скандинавската компания ще понесе по-леко евентуално повишение на лихвите. Освен това мисля че е малко по-малко надценена в момента в сравнение с ШЕЛ. Шел и Тотал също започнах да ги следя по твоя препоръка, но в близките 3-4 месеца не мисля да допълвам нищо, чакайки повече инфо покрай ИПО-то на Градус. Не знам къде виждаш че цената на Лукойл е 55 кинта, на мен ми излиза на около 65. Може би гледаме различни валути. Руски компании не бих погледнал, поне докато е този президент, а то в скоро време друг май няма да има. Така и не можах да намеря европейски АДСИЦ инвестиращ в офиси
Искам да ви попитам друго, компаниите от кой сектор, биха били най-малко засегнати от евентуална дългова и финансова криза? И с колко процента очаквате да паднат индексите от евентуална такава?Мене са ми скъпи и Total, и Lukoil - но това е заради високата цена на слузта и благоприятните прогнози. Лукойл е 55 кинта на Франкфуртската - туй в евраци. Не знам кой президент чакаш за - Жириновски ли?
Аз мисля - Газпром е важна и почти задължителна за всеки стратегически инвеститор, защото могъществото и е несравнимо. За мен добивът на газ и слуз е приоритет по обясними причини - а без Total, и Lukoi стратегията ми прилича на чене с липсващи зъби. Дебна руската докъм средата на лятото - защото искам да се нагувича и с тлъст дивидент. Френската по не ми е спешна, защото снася на тримесечие.
Значи затова Лукойл с над 5% вчера се изстреля - 130 рублички дивидент - така и предположих аз - дано до сборището позабравят и успея да си я изловя поне на 52 кинта:
http://www.lukoil.ru/InvestorAndShar...ties/DividendsМразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Коментар
-
Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнениеВиждам - взел си си от скандинавската слузеста компания.Защо я предпочете пред Мидичката? Впрочем тя е скъпичка сега - 30 еврака. Аз след Тинтата не съм купувал друго обмислям до последно за Sanofi. Искам още някои енергийни, но скъпата слуз и оттам - скъпите акции засега ме въздържат.
Лукойл 55 кинта - басиДано поне Газпром поспадне лятото. Total ного ме кефи като стратегия - имитират Мидичката. ВР дръпна добре, очаквах го, но това е само началото - догодина (или по-догодина“ плащат последните траншове от хипермегаебаси глобата за разливът в Мексиканският залив - и тогава още повече: нагоре.
Коментар
-
Виждам - взел си си от скандинавската слузеста компания.Защо я предпочете пред Мидичката? Впрочем тя е скъпичка сега - 30 еврака. Аз след Тинтата не съм купувал друго обмислям до последно за Sanofi. Искам още някои енергийни, но скъпата слуз и оттам - скъпите акции засега ме въздържат.
Лукойл 55 кинта - басиДано поне Газпром поспадне лятото. Total ного ме кефи като стратегия - имитират Мидичката. ВР дръпна добре, очаквах го, но това е само началото - догодина (или по-догодина“ плащат последните траншове от хипермегаебаси глобата за разливът в Мексиканският залив - и тогава още повече: нагоре.
Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Коментар
-
Айде да раздвижим малко темата.
Софарма имоти АДСИЦ - 32,43%
Корадо България АД- 10,93%
Telenor - 10,47%
Софарма трейдинг АД - 8,93%
Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ - 7,64%
Хидравлични елементи и системи АД - 7,26%
Стара планина холд АД - 5,57%
Statoil - 4,73%
М+С хидравлик АД - 2,48%
Софарма АД - 2,33%
Елана агрокредит АД - 1,59%
Адванс Терафонд АДСИЦ - 1,53%
Монбат АД - 1,49%
Спиди АД - 1,40%
Индустриален Капитал Холдинг АД - 0,78%
Арома АД - 0,44%
Какво се случи от края на януари, последния пъткогато писах по темата. Най-важното, вече съм с платформа и освен дивиденти, може и да се пробвам да спекулирам, но общо взето ще запазя начина си на инвестиране. Корадо измества Теленор на второ място най-вече заради ръста в цената и лекия спад при Теленор. Софарма трейдинг излиза на 4 място след като допълних малко на 8лв. Акции на БРЕФ не съм купувал, нито съм продавал, като стискам палци, всичко по новата сграда да е наред, и да не дойде нова рецесия през това време (докато я строят). ХЕС и Стара планина запазват позиции, но това разводняване на капитала в полза на избрани за сметка на миноритарите ще ме откаже от бъдещи инвестиции в групата. Statoil е новата компания в портфейла, като смятам че енергията е нещото което винаги ще се търси, а и имат редовна дивидента политика (раздават дивидент 4 пъти в годината). Допълних много малко М+С Хидрвлик, но и там ще се въздържам от бъдещи покупки, поради причината изтъкната по-горе. Акциите на Софарма са без промяна, като акцията ми харесва, просто не искам да се фокусирам прекалено много върху групата. Акциите под 2% са пренебрежимо малко като брой.В бъдеще ще се старая да изравня дела на чуждите акции, като с тези на БФБ. Очаквам някаква корекция, просто не знам кога тя ще се случи. На БФБ единствено ИПО-то на Градус може да ме "накара' да инвестирам тук. Иначе за момента си избирам чуждии акции, като не бързам, в очакване на корекция. Освен скандинавски следя и акциите на автомобилните и петролните компании в Европа. Търся и чужд АДСИЦ с редовен дивидент инвестиращ предимно в офиси. Мнението ми не е препоръка за покупко-продажби на ценни книжа. Успех на всички.
- 3 Харесвания
Коментар
Коментар