Вход

Потребителско име:

 Запомни ме на това устройство
Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

p2p платформи и кредити, пирамида или Да

Collapse
X
 • Филтър
 • Време
 • Покажи
Clear All
new posts

 • Първоначално изпратено от mpy_yordanov Разгледай мнение
  Нека да има и такава тема, за да не се каже после, във форума не пишеше.

  Това си е точно пирамида на Понци за мен. С парите на новите балъци плащат на стапите, гарантираните главници и лихви. Даже някои дават 1% бонус за първите 90 дни. Все едно са сайт за спортни залози... Обещават доходност при 9-12% на година, а нормалните хора взимат ипотечни кредити на 3%... При пирамида печели организатора и малкото първи избягали. Сещай се за Популярна каса Дупница. Балъците не свършвате и тва е

  Поредната пирамида като златото, биткойните и сега това. Оле

  Не е препоръка за участие в Понци схеми.

  Коментарът е лично мнение
  И моят коментар е лично мнение, но все пак ще се постарая да го аргументирам, защото иначе става състезание кой вика по-силно.

  Като човек, който лично инвестира в такива платформи от няколко години, съм споделил личното си мнение за някои от тях, които считам за най-добри, в блога си http://vivainvest.eu. До момента впечатленията ми са изцяло положителни. Теглил съм пари без проблем. Има някои платформи, в които се съмнявам, че може да са понци схеми, но не пиша за тях, макар и да съм инвестирал дребни суми, за да ги наблюдавам. И двете български платформи, по мое мнение са съвсем читави. Както и големите Европейски платформи.

  Еинствения аргумент, който видях в първото мнение, че са Поци схема е, че давали 1% бонус за 90 дни. Няма никакъв проблем дадена платформа да дава бонус на новите инвеститори, за да ги стимулира да пробват платформата. 1% е доста по-ниско от нормалната такса, която такива платформи събират от оригинаторите (фирмите, отпускащи кредити) и да я намалят се откажат от нея за 3 месеца е съвсем нормална цена за придобиване на лоялен клиент. Нарича се CAC (customer acquisition cost) - цена за придобиване на нов клиент. Всеки бизнес има такава и в много случаи тя значително надхвърля 1%. В този случай е доста по-евтино, защото се плаща само ако реално има защо.

  По отношение на доходността, тя зависи от това кого кредитираш. На различните платформи има кредити от клас А с доходност от 6% и кредити с висок риск с доходност от 15%. Ипотечните кредити с рекламирана лихва от 3% са с реален годишен процент на разходите (ГПР) от 4-7%. Трябва да имаме предвид също, че това са кредити за 20-30 години, като лихвата и плаваща и ще се покачи, когато лихвите отлепят от нулата след няколко години.

  В P2P платформите, обикновено се предлагат бързи кредити за няколко седмици или месеца с ГПР около 40%. Кой и защо взима такива кредити е отделна тема, показваща отчайващата финансова неграмотност или крайна нужда на хората, които ги взимат. Но очевидно са предостатъчно, което се вижда от отчетите на фирмите за бърз кредити. И за тях е доста изгодно да си осигуряват свеж ресурс за 6-15%, за да го отпускат на 9-18% лихва + минимум 2-3% такси, които са си техни. Финансовата логика е очевидна.

  Далеч съм от мисълта, че P2P платформите са супер сигурна инвестиция и трябва да си ипотекирате жилището или (в краен случай) да си продадете биткоините и веднага да ивестирате. Но мисля, че тази индустрия има бъдеще и да се заклеймяват всички P2P платформи като пирамиди, без реално да се посочат кои точно са те и да се дадат конкретни аргументи за това, не изглежда сериозно.
  Last edited by snedev; 16.09.2018, 18:30.
  www.wavetrader.eu

  Коментар


  • На който му е интересно:

   https://blog.mintos.com/breaking-dow...nterest-loans/

   https://blog.mintos.com/is-it-the-lo...-that-matters/

   http://explorep2p.com/p2p-investing-risks/

   http://explorep2p.com/collateraluk/

   https://www.bloomberg.com/news/artic...eads-in-market

   На английски са и са дългички, но дават общ поглед над нещата.

   Лично мнение: Високорискова инвестиция, сравнима с продуктите причинили кризата през 2007-2008, но значително по-малка като обем за момента. Схема на Понци - има случаи в Китай. Ако нещо изглежда прекалено хубаво за да е истина...Всеки има глава на раменете си и всяка инвестиция трябва да се предхожда от due diligence. А иначе в краткосрочен период докарва нелоша доходност. В момента средно за латвийските и естонските платформи е 11% годишно. В заключение: не инвестирайте пари, които не можете да си позволите да загубите.

   Коментар


   • Първоначално изпратено от panther Разгледай мнение
    Автора има мнение и го е писал.
    АвторЪТ е свободен да споделя личното си мнение навсякъде, където намери за добре. НО! Винаги има едно НО! Поднасяйки го на обществено място трябва да се обоснове. В противен случай личното мнение се превръща в клевета. Ако не е способен да го докаже, може да си го споделя у тях с жена си.
    Иначе всеки може да има лично мнение. Примерно аз може да смятам, че някой случаен супермодератор или журналист е лъжец, но много ще се замисля дали да го посоча с пръст във форум без да имам доказателства.

    Всяка прилика с действителни лица и събития е случайна.

    Коментар


    • Първоначално изпратено от panther Разгледай мнение
     А как точно се "доказва" понци схема?
     Идея си нямам как точно се "доказва" Понци схема. Затова очаквам този, който разнася тези твърдения да ни покаже как се прави. Иначе всичко останало са празни приказки и клевети.

     Коментар


     • ИмаШЕ банки работили 10 години, големи, лицензирани официално от БНБ, под постоянен контрол от БНБ и всички органи на държавата, банки на годината няколко пъти...
      Автора има мнение и го е писал. Който иска - да вкарва в р2р. Повечето от целокупния бг народ така или иначе са големи разбираччи и едва ли четат тук. А как точно се "доказва" понци схема?

      Коментар


      • Студент се напил много и отишъл на изпит. На вратата среща приятел и го пита:
       - Какво имаше?
       - Ботев. Да знаеш, че професорът е малко глух, така че само споменавай от време на време Ботев и ще ти пише шестица.
       Влиза ученика и тегли тема за Ботев. Почва да говори на професора:
       - И така. Вчера бяхме в един много як бар. Ботев. И се напихме много. Ботев. Срещнахме много яки момичета. Ботев. Поканих една от тях вкъщи. Ботев. Тя дойде. Ботев. Ботев. Ботев...
       - Аре стига с тоя Ботев и ми разкажи какво стана после бе.

       Та и тук така, но вместо Ботев г-н mpy_yordanov ни повтаря Понци, Понци, Понци....

       Коментар


       • Първоначално изпратено от mpy_yordanov Разгледай мнение

        ето ти проста защита
        някой ти гарантира главница от 100% и 12% лихва при това ти дава 1% бонус докато се зарибиш (първи 90 дни)

        в системата влизат 12% от кредитополучателя

        сложи 10% лоши кредити

        А кажи сега кой плаща тези 10% фири. Дедо Господ, Дедо Коледа, организатора на схемата (да не е луд? с какво? с таксите по обслужване на кредита? ми той административни разходи няма ли?)

        Ясно виждаш че сметката не излиза без нови вложители. А при криза и 20%+ лоши кредити и отлив на вложители коня отива в реката

        Математико, математико, защо ми куцаш толкова и къде блях в 5ти клас, че не мога да реша едно логическо равенство

        Не е препоръка за покупко продажба на цк взиване на решения и участие в схеми, инвестиционни или Понци
        Тук май бъркаш - максималният разрешен лихвен процент на който отпускат фирмите за бързи кредити е 50%.
        Справка статия от Капитал - "В момента законният максимален годишен процент на разходите, който може да се налага на кредити, е 5 пъти законната лихва за забава, която е 10%. Така почти всички небанкови кредити се отпускат при ГПР от 50%."
        Та 50-12%(лихва) -20%(лоши кредити) =18 % - дори печалба им остава дори да не отпусктат на максималната.
        Last edited by Kire; 14.09.2018, 18:39.

        Коментар


        • Първо: Темата е манипулативна. Така откритата тема си е направо обвинение за финансови престъпления, а факта че има платформи, които работят от години и са се доказали не се споменава.
         Второ: Има вече такава тема за P2P инвестиции във форума и може да се пише там.
         Трето: Няма нищо сигурно или гарантирано на тоя свят. Има рискове, които всеки си преценява.
         Та накратко предлагам темата да се закрие и да се пише в другата по-стара тема. За да е всичко на едно място.
         Иначе всеки има право на мнение стига да не го налага на другите и да не обвинява без доказателства.

         Коментар


         • Първоначално изпратено от Vatman Разгледай мнение
          Всички лихвари, кредитни посредници и др. подобни дето се нароиха са чисто и просто измамници и измекяри, поради което най-малкото не трябва нормален човек да се занимава с тях...
          Римският император Веспасиан (юли 69-23 юни 79г.) силно увеличил данъците, като най-голям присмех заслужил с данъка за обществените тоалетни. Според разказа на Светоний, синът му Тит Флавий изразил открито несъгласие с налагането на този данък, но в отговор Веспасиан взел една шепа монети, пъхнал ги под носа на сина си и му казал „Не миришат, нали?“

          Коментар


          • Всички лихвари, кредитни посредници и др. подобни дето се нароиха са чисто и просто измамници и измекяри, поради което най-малкото не трябва нормален човек да се занимава с тях...
           Location: Terminal Island
           Institution: FBI Correctional Facility
           Jurisdiction: Unknown

           Коментар


           • Ето линк към Естонската финансова комисия, където е лиценза на Iuvo за кредитен посредник:

            https://www.fi.ee/index.php?id=18382...ity&eid=118322

            Коментар


            • Така, никой не твърди, че в тези схеми няма рискове, но да се лепи Понци етикет е направо безотговорно. Някои от платформите съществуват от повече от десет години. Под надзора са на финансови регулатори от различни страни в ЕС. Бондора дори на три. Не мисля, че ако бяха такава пирамида нямаше да ги разкрият отдавна. В Китай е друго, там съществуват хиляди такива платформи практически неконтролируеми. Мине-немине време и някоя гърми и завлича парите на вложителите. Но не мисля, че и трябва да се слага знак за равенство между всички.

             Коментар


             • Първоначално изпратено от mpy_yordanov Разгледай мнение

              ето ти проста защита
              някой ти гарантира главница от 100% и 12% лихва при това ти дава 1% бонус докато се зарибиш (първи 90 дни)

              в системата влизат 12% от кредитополучателя

              сложи 10% лоши кредити

              А кажи сега кой плаща тези 10% фири. Дедо Господ, Дедо Коледа, организатора на схемата (да не е луд? с какво? с таксите по обслужване на кредита? ми той административни разходи няма ли?)

              Ясно виждаш че сметката не излиза без нови вложители. А при криза и 20%+ лоши кредити и отлив на вложители коня отива в реката

              Математико, математико, защо ми куцаш толкова и къде блях в 5ти клас, че не мога да реша едно логическо равенство

              Не е препоръка за покупко продажба на цк взиване на решения и участие в схеми, инвестиционни или Понци
              Тук липсва едно необходимо условие, а именно лихвата, на която се отпускат кредити. Можеш да цъкнеш в нета и да се смаеш каква е всъщност. А тези 12%, в които си се загледал, са всъщност най-високата и направо недостижима ставка.
              Колкото до събираемостта, не мислиш ли, че фирмите не само съществуват от много години, а именно и през кризата се нароиха още повече? В момента има отлив от бързи кредити поради евтините заеми от банки.

              Коментар


              • Първоначално изпратено от ford_perfekt Разгледай мнение

               Виж, в момента има едно движение на идиотите по света, които твърдят, че земята е плоска. Като ги понатиснат за доказателства отговорите са "коспирация" или неща от рода "а па вие сте много 'убави".
               В свободна държава живеем и всеки може да дрънка каквото си пожелае, но смятам, че е уважително към събеседниците да се аргументира. Това повтаряне "Понци, Понци..." много ми прилича на "конспирацията" на идиотите.
               С уважение
               два поста по надолу съм написал математически защо схемата не излиза

               Коментар


               • Първоначално изпратено от mpy_yordanov Разгледай мнение

                точно така
                червените флагове са толкова много, че светят по силно от слънцето

                всеки си решава сам

                аз съм споделил моето решение за мен си

                да не кажат аматьорите след години "къде бяха старите кучета, че не ни предупредиха"
                еми ето предупредени сте

                Не е препоръка за участие или неучастие в Понци и други схеми
                Виж, в момента има едно движение на идиотите по света, които твърдят, че земята е плоска. Като ги понатиснат за доказателства отговорите са "коспирация" или неща от рода "а па вие сте много 'убави".
                В свободна държава живеем и всеки може да дрънка каквото си пожелае, но смятам, че е уважително към събеседниците да се аргументира. Това повтаряне "Понци, Понци..." много ми прилича на "конспирацията" на идиотите.
                С уважение

                Коментар

                Working...
                X