IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Въпрос оттносно данъци...

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Ivkoo Разгледай мнение
    А в моя случай, като вече са ми преведени парите, но нямам никакъв договор за каквото и да било какъв би бил данъка, който ще дължа.

Ивко,
    Данъкът ти ще е осигуровки на сумата(До 2000лв на месец доходи за годината, колкото е максимумът за осигуряване.)+10% ДОД. Не ми се смятат проценти, но под декларирани от теб 24000лв доходи в годишната декларация си сметни сам. Като услуга от физическо лице(Не е преведено по фирмена сметка, а на личната ти.) дължиш осигуровките, после намаляш дохода с нормативно признати разходи и плащаш ДОД на остатъка. Сега, за цялата схема на 100% ти трябва граждански договор за извършване на услуга, защото иначе ще има глоби, че не сте документирали по изискванията на закона нещата. Преводът не е към твоя фирма, иначе там би имал шанс да платиш само 10% данък печалба, но пък ще има и глоби защо не си фактурирал услуга, което значи още този месец да си пуснал фактура, че влизаш в един гаден срок до 2-3 дни след плащане да има максимум фактура и начет за ДДС(То там не е и за плащане, а за издаване на фактурата при извършване на сделка и дължене на ДДС и преди реално плащане, но съвсем сложно ще стане обяснението на режима.).
    Имаш два шанса за оправяне освен данъци близо 30%(Не ми се търси точно колко са всички фондове за осигуряване.):
    - подписвате договор за заем с фирмата на човека и той осчетоводява плащането по него. Тук ти трябва да имаш декларирани доходи назад доказани при евентуална проверка, но 4000 не са нещо фрапиращо. В платежното, ако не пише, че е връщане на кредит, може да се заядат малко, но сравнително лесно се оправя с малко връзки или мили очи на чиновник, защото другата част ще е изрядна. За осчетоводяването на кредита твоят човек не би имал проблем- може да си осчетоводи нещо назад до началото на текущата година винаги, щом не касае ДДС. Тук не дължиш никакъв данък, защото си платил някога ДОД и всичко останало.
    - връщаш парите на фирмата като грешно преведени(Измисляте довод, че нещо са сгрешили сметката и т.н.), а ти се броят парите кеш.
    Вариантът със замълчаване ти струва най-скъпо и с глобите при такава сума ще ти мине наистина 30% от всичко без евентуални глоби при липса на граждански договор. Не се оставяй да те изпързалят така яко.
    Не си мисли, че движение по банка не се следи от НАП и не се осчетоводява. Такъв вариант е невъзможен.

Не искам да плаша никой, но наскоро(преди 2-3 месеца) присъствах на разговор, където човек се оплакваше, че данъчните му търсели 150000 данъци, защото някакъв чиновник му имал зъб и предизвикал проверка, а тя включвала ВСИЧКО КУПЕНО С ДОГОВОР(т.е. жилища, коли и т.н., даже и при занижените оценки в договорите), както и по-интересното- ПЪЛНОТО ДВИЖЕНИЕ НА ЛИЧНАТА БАНКОВА СМЕТКА, ДЕБИТНИТЕ И КРЕДИТНИТЕ КАРТИ, ЛИЧНИ ПЛАЩАНИЯ ПО КРЕДИТИ ЗА НЯКОЛКО ГОДИНИ НАЗАД. (Това в момента се пази от банковата тайна, но с прокурорска заповед е достъпно, а има лобиране за закон да е 100% достъпно за НАП- исканият достъп до банковите досиета.) Та, човекът счетоводно във фирмата си оправял да има ниски данъци, но имал лошата идея, че е удобно да плаща наред с карти и да ползва лизинги. Като били на него лично, кой по логиката му щял да ги навърже с фирмените данъци... Доколкото знам, не са много такива проверки, но ги има. Корупцията в страната позволява да се плати част от търсеното и да се покрият нещата, но все пак мислете много преди банкови плащания без 100% изрядна документация за парите.
    Last edited by dreamer79; 11.10.2010, 17:16.

Коментар

А и друг въпрос имам. Как например данъчните могат да разберат, че са ми преведени тия пари...
      От счетоводството на фирмата.
      Най-лесно се оправдават със договор за заем от твоя страна на фирмата. После фирмата ти ги връща по банков път.
      То може и никой да не те потърси(най-вероятно),за тези пари,ама я си представи че им направят ревизия след две години????
      Данъци(10% на 4000) и ЛИХВИ за две години и глобата от 1000лв,както ти писаха преди малко(а може и да искат осигуровки, тъй като това ти е приход)
      Вярно,че за сега е разграден двор,НО този превод и данъците,които не си платил са с давност 5г....
      Last edited by master of the seven seas; 11.10.2010, 16:19.

Коментар

А и друг въпрос имам. Как например данъчните могат да разберат, че са ми преведени тия пари...

Върни се малко назад и прочети какво съм ти написал. Това е единия от начините данъчните да разберат за това плащане.

Коментар

• А и друг въпрос имам. Как например данъчните могат да разберат, че са ми преведени тия пари...

Коментар

• Първоначално изпратено от ОПТИМИСТ Разгледай мнение
            (2) Лице, което не посочи или невярно посочи данни или обстоятелства в данъчна декларация, водещи до определяне на данъка в по-малък размер или до освобождаване от данък, се наказва с глоба или имуществена санкция в размер до 1000 лв., ако не подлежи на по-тежко наказание.

Имаш няколко варианта:
            1. Кажи на тоя на който си му дал заема да му ги преведат на него тия пари и той да си ти ги даде както ти си му ги дал. А ти им ги преведи обратно като грешка.

2. Да ти подпишат договор че си им дал БЕЗЛИХВЕН кредит преди да ти върнат парите но тогава трябва да пише основание за превода погасяване на кредит по договор....

3.Всичко друго означава че си извършил услуга срещу пари и по стандартен ред си попълваш данъчна декларация плащаш си данък и т. н. / Освен ако не си назначен във фирмата на заплата и тя да ги плати тия работи/

www.bizneskrg.com
            www.optimistbg.wordpress.com
            А в моя случай, като вече са ми преведени парите, но нямам никакъв договор за каквото и да било какъв би бил данъка, който ще дължа.
            Last edited by Ivkoo; 11.10.2010, 14:03.

Коментар

• (2) Лице, което не посочи или невярно посочи данни или обстоятелства в данъчна декларация, водещи до определяне на данъка в по-малък размер или до освобождаване от данък, се наказва с глоба или имуществена санкция в размер до 1000 лв., ако не подлежи на по-тежко наказание.

Имаш няколко варианта:
              1. Кажи на тоя на който си му дал заема да му ги преведат на него тия пари и той да си ти ги даде както ти си му ги дал. А ти им ги преведи обратно като грешка.

2. Да ти подпишат договор че си им дал БЕЗЛИХВЕН кредит преди да ти върнат парите но тогава трябва да пише основание за превода погасяване на кредит по договор....

3.Всичко друго означава че си извършил услуга срещу пари и по стандартен ред си попълваш данъчна декларация плащаш си данък и т. н. / Освен ако не си назначен във фирмата на заплата и тя да ги плати тия работи/

www.bizneskrg.com
              www.optimistbg.wordpress.com
              Last edited by ОПТИМИСТ; 11.10.2010, 13:53.

Коментар

Поставен съм в следната ситуация...

Дадох на един мой приятел 4000 лв. на заем кеш без договор. Всичко точно... Върна ми ги на уговорената дата, обаче не знам защо ми ги е превел по банков път от фирмата му на моя депозитна сметка. Като ме уверява, че нямало да ги осчетоводява. Въпроса ми е, ако не ги осчетоводи има ли вероятност аз да имам проблем с данъчните и да ми се изискват някакви данъци евентуално все едно са ми приход някакъв тия пари преведени по банков път.

Благодаря предварително...
                Ще ми се да чуя още коментари относно този казус...

Коментар

Тук съм и чета... Благодяря за отговорите...

Говорих днес с счетоводител и той ми обясни, че ако има проблем той ще бъде за фирмата, защото ако бъдат осчетоводени ще излезе че фирмата е укрила данъци върху тези 4000 лв. Защото баланса по сметка остава същия, а пък има "още един превод от допълнителни 4000лв....". От моя страна пък най много да ми се наложи да платя 10% плосък данък за извършена услуга. Но това е най-лошия случай... На кратко казано ми обясни, че не трябва да правя нищо.
                  освен 10% плосък данък счетоводителя е пропуснал да ти каже, че това е в случай, че декларираш този доход в срок

ако пропуснеш срока за деклариране ще отнесеш минимум една глоба от 500 кинта още

Коментар

• Първоначално изпратено от skorpio Разгледай мнение
                    Много правилно ти е казал! Не прави нищо. А ако те хване Кушлев му дай линк към темата във форума
                    Мисля да направя договор за заем между физически лица, а заема ще бъде върнат от трето лице в случая свързано лице или фирмата на моя приятел или нещо такова... Не съм счетоводител ...

Коментар

Говорих днес с счетоводител и той ми обясни, че ако има проблем той ще бъде за фирмата, защото ако бъдат осчетоводени ще излезе че фирмата е укрила данъци върху тези 4000 лв. Защото баланса по сметка остава същия, а пък има "още един превод от допълнителни 4000лв....". От моя страна пък най много да ми се наложи да платя 10% плосък данък за извършена услуга. Но това е най-лошия случай... На кратко казано ми обясни, че не трябва да правя нищо.
                      Много правилно ти е казал! Не прави нищо. А ако те хване Кушлев му дай линк към темата във форума
                      Не спори с ГЛУПАК! Ще те свали на нивото си и ще те бие с опит.
                      私は最高のトレーダーだ

Коментар

• Ама пък и ти си попаднал на счети

1. Каква е фирмата превела парите и какво счетоводство прави. Не може да не го осчетоводи, щото няма да излезат оборотите накрая. Ще ко осчетоводи при всички случаи някак си.

2. Какво пише в платежното ? Това е важно.

Относно 10% ДОД в закона пише кое се облага и кое - не.

Щом ти ги е върнал през фирмата - накарай го да направите документ, че си ги дал тия пари като заем на фирмата. Дори една проста разписка.

Първоначално изпратено от Ivkoo Разгледай мнение

Коментар

• Тук съм и чета... Благодяря за отговорите...

Коментар

• Първоначално изпратено от rover Разгледай мнение
                            Абе тя май не е така работата както я пишеш, ама.....

А ако е така, направи следното. Накарай този твой приятел ( ако е покрай теб, разбира се) да вземе други 4000 лева и да дойде с теб в банката. Върни му по банков път неговите пари, а си сложи кеша в джоба. Дължи ти това заради заема, който си му дал.
                            А бе писах аз,че трябва да се пита в счетоводителски форум,а не тук.
                            Не ви ли прави впечетление,че ние си чешем езиците а ивкооо,не се обажда?

Коментар

• Абе тя май не е така работата както я пишеш, ама.....

А ако е така, направи следното. Накарай този твой приятел ( ако е покрай теб, разбира се) да вземе други 4000 лева и да дойде с теб в банката. Върни му по банков път неговите пари, а си сложи кеша в джоба. Дължи ти това заради заема, който си му дал.
                              Партия была, есть и будет есть!

Коментар

• Стига сте плашили човека бе.

Преведени пари от ЮЛ , както някой каза - или за услуга (труд) или връщане заем.

Ако е за труд - данък се удържа и превежда от плащащия - затова казах да внимава с граждански договори и да ги чете.

Ако е връщане на заем - какъв е проблема. Кредитополучателя (фирмата) може да е осчетоводила получените 4к като даден заем. и да си осчетоводи после и връщането.

Какво пише в платежното ?
                                Last edited by SStoilov; 10.10.2010, 17:27.

Коментар

Working...
                                X